Timotheüs Moon

FacebookPinterestDelen

G’dag. Mijn naam is Timothy Moon en ik ben een landschaps- en kunstfotograaf uit Australië. Ik begon mijn werkzame leven als architect, maar ik breng nu mijn tijd door met het bezoeken van prachtige plaatsen en probeer de wereld om me heen met frisse ogen te zien.

Ik hou van de uitdaging om locaties te bezoeken en weg te komen met unieke composities die helpen het verhaal van een plek vast te leggen en te vertellen.

Ik kocht mijn eerste full-frame camera, een Nikon D810 in 2016, en combineerde deze met een Nikon 14-24mm f/2.8G lens voor een reis naar IJsland. De landschappen van IJsland stelden niet teleur en het detail dat ik vastlegde met de volformaat sensor was een genot.

Onlangs won ik een Nikon D850 in een fotowedstrijd, dus ik heb nu de luxe van twee full frame body’s. Ik hou van het dynamisch bereik van de sensor in de Nikon D850, de extra pixels voor detail, het touchscreen en de wi-fi connectiviteit.

Het grootste deel van mijn uitrusting is Nikon en ik heb de neiging om nieuwe lenzen voor een bepaald doel te kopen naarmate mijn vaardigheden als fotograaf zich ontwikkelen of mijn interesses veranderen.

De Nikon 14-24mm f/2.8G is mijn go-to lens voor landschappen. Als ik weinig ruimte heb, op reis of wandelen, gebruik ik een Laowa 12mm f/2.8 lens. Een zeer veelzijdige en compacte lens, die veel opties biedt voor het verkennen van voorgrondcomposities binnen een grotere landschapsachtergrond.

De Nikon 105mm f/1.4 is een fantastische portretlens, maar ik heb hem ook handig gevonden voor luchtfotografie. Een geweldige brandpuntsafstand en de scherpte is perfect om de details in het abstracte kunstwerk van moeder natuur uit een licht vliegtuig te halen.

In de weidse landschappen van IJsland, en thuis hier in Australië, is de Nikon 70-200mm f/2.8G VR II geweldig om je te concentreren op de details van het landschap of om de natuurlijke kenmerken te abstraheren.

Ik heb onlangs een Nikon 200-500mm f/5.6 gekocht om het brandpuntsbereik compleet te maken, de resultaten van het comprimeren van stedelijke landschappen, het vastleggen van dieren in het wild en landschapsdetails zijn zeer bevredigend. Ook gebruik ik een Sigma Art 50mm f/1.4 lens op de Nikon D810 voor straatfotografie.

Er zijn een paar speciale items in mijn kit, klaar voor bepaalde foto’s die ik graag vastleg. De eerste is een tilt-shift lens die ik gebruik voor Architectural beelden. Geweldig voor het houden van de verticals en het samenstellen van interieurpanorama’s.

De tweede is een Sony a7R III camera die ik had omgebouwd naar Infrarood, voor zwart-wit landschapsbeelden. De Sony a7R III is gekoppeld aan een veelzijdige Sony FE 24-105mm f/4 G OSS lens.

Het vastleggen van unieke beelden van een locatie heeft er ook toe geleid dat een DJI Mavic Pro 2 is meegenomen naar plaatsen waar dronevluchten zijn toegestaan.

Om mijn kit te dragen gebruik ik een Miggo Agua 90 Stormproof Versa Rugzak. Of het nu gaat om sneeuw, ijs, zand of de plons op het lokale rotsplatform, de afwerking en configuratie zijn flexibel en duurzaam gebleken voor alle gelegenheden.

Veel van mijn foto’s zijn aan het water, dus een waterdicht Sirui W-2204 Statief is mijn selectie. Het lichtgewicht koolstofvezel is stevig en ideaal voor op reis. Om de Nikon gear te ondersteunen heb ik gekozen voor een grotere balkop.

Ik gebruik Adobe Photoshop voor het nabewerken van mijn afbeeldingen. Ik gebruik geen voorinstellingen in mijn bewerking, omdat elke afbeelding anders is en het licht, de kleur en de sfeer die ik uit het raw-bestand wil halen, varieert.

Ik raad je aan om altijd water, een hoed en een muts in je rugzak mee te nemen, samen met een hoofdlamp, een lensdoek, reservebatterijen en een reserve SD-kaart. Zo vaak heb ik een ‘quick shoot’ laten verlengen door een verandering in weersomstandigheden of belichtingsmogelijkheden.

Houd rekening met je schoeisel en stem het af op de omstandigheden. In IJsland in de winter zijn microspikes essentieel om zeker te zijn. Thuis op de oceaanrotsplatforms van Sydney zijn neopreen rocklaarzen met spikes een must.

In de tropen zijn neopreen riflaarzen geweldig voor het scherpe koraalzand en waden in het ondiepe water.

Landschapsfotografie geeft me een excuus om te doen waar ik van hou, namelijk de wereld en de schoonheid van de beschikbare landschappen verkennen.

De schoonheid die ik vind kan mooi en kleurrijk zijn, ook hard en uitdagend. Schoonheid komt in vele vormen. Ik moet vaak drie keer of meer een locatie bezoeken om het unieke gevoel van de aangeboden plek te waarderen en te begrijpen.

Overweeg om geen camera mee te nemen bij uw eerste bezoek aan een locatie om u te helpen focussen, genieten, absorberen, verkennen en begrijpen. Dit informeert de foto’s die u later wilt maken en geeft aan hoe u uw verhaal vertelt.

www.tmatelier8.format.com | @tmatelier8

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 Tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer