Tony Clancy

Hey, ik ben Tony en ik ben een trouwfotograaf gevestigd in het zuidwesten van Ierland. Ik studeerde fotografie aan de universiteit in 2007 en dacht dat ik een carrière zou nastreven in mijn andere passie, muziek.

Maar terwijl ik studeerde, zag ik huwelijksfotografie veranderen van traditioneel naar modern, creatief, artistiek en het trok me gewoon aan.

Ik hou absoluut van de fotojournalistiekkant van huwelijksfotografie, kijkend naar die out-take momenten die persoonlijke verhalen vertellen. Maar ik ben geen trouwfotograaf in documentaire stijl, omdat ik hou van de creativiteit van het spelen met licht, off-camera flitser, natuurlijk, door de mens gemaakt of welk licht dan ook, goed en slecht.

Ik kreeg ooit te horen: ‘Er bestaat niet zoiets als slecht licht tenzij het zwart is’ en zelfs dat je ermee kunt werken.

Ik sluit mijn bruiloften graag af met een nachtfoto waarbij ik iets van één tot vijf of maximaal zeven flitsen zal opzetten om de laatste foto van de dag te maken die hopelijk aan hun muur zal hangen en hen zal herinneren aan alle momenten die dag, die hebben geleid tot deze laatste foto.

Belangrijkste Gear Talk

Ik hou van fotografie-uitrusting, hoe beter het wordt, hoe meer ik het wil. Als ik in 2021 een vervolgfunctie zou kunnen doen, heb ik waarschijnlijk twee nieuwe camera’s, een nieuwe drone, mogelijk nog een lens, want ik ben best blij met mijn 35 mm en mijn 70-200 mm, een heleboel nieuwe flitsers, zeker meer MagMod-accessoires omdat ik er gewoon van hou en mogelijk een scheiding na dat alles.

Camera’s/Kaarten

Canon EOS 5D Mark III en de Canon EOS 5D Mark IV – Niet enorm veel verschil in deze body’s, maar het grootste en belangrijkste kenmerk voor mij in beide camera’s zijn de dubbele kaartsleuven.

De ergste nachtmerrie van elke trouwfotograaf is het verliezen van foto’s en alleen al de veiligheid van twee exemplaren in elke camera is een groot gemak, voor het geval dat vreselijke C-woord ooit met een van je kaarten gebeurt.

Over kaarten gesproken, ik gebruik de Sandisk Extreme Pro 128GB CF-kaarten & Sandisk Extreme Pro 128GB SD-kaarten. 128GB op al deze als ik nooit wil raken ruimte tekort en de bestandsgroottes op de Canon EOS 5D Mark IV zijn geen grap.

Polaroid One-Step 600 Instant Camera – Dit is een geweldige kleine toevoeging aan mijn tas en gewoon een eigenzinnig idee op een trouwdag.

Lenzen

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM – Ik hou van dit objectief en fotografeer er een groot deel van de dag mee. Het is supersnel om scherp te stellen, zeer veelzijdig en is een van de scherpste niet-prime lenzen die ik ooit heb gezien. Ook is de beeldstabilisatie uitstekend, waardoor dit een geweldige lens is om te fotograferen bij weinig licht met lange sluitertijden.

Canon EF 35mm f/1.4L USM – Sommige mensen zweren bij de handige 50, anderen houden van de 35 en ik ben altijd een van de anderen geweest. Opnieuw supersnel bij weinig licht en verbazingwekkend scherp, het is zo’n geweldige lens voor de documentaire stijl. Het is lekker licht en komt zelden van mijn camera af. Al mijn nachtopnames zijn gemaakt met deze lens.

Canon EF 24-70mm f/2.8L USM – Ik heb dit objectief al een tijdje en vind het nog steeds erg betrouwbaar, vooral als ik in krappe ruimtes ben. Het heeft me in de loop van de tijd uit een paar gaten gehaald en ik zal dit altijd in mijn tas hebben.

Verlichting/Triggers

Godox AD200 PRO – Wat ik leuk vind aan deze flitser is dat het me ongeveer 500 flitsen op vol vermogen geeft en niet altijd op vol vermogen wordt gebruikt, kan ik gemakkelijk twee bruiloften fotograferen zonder op te laden of een daling in de uitvoer op te merken. Heeft verwisselbare koppen voor meer opnamemogelijkheden en maakt deel uit van het Pixapro One System.

Godox V860 II-C – Ik heb vier van deze speedlights die worden geleverd met een oplaadbare lithium-ionbatterij die je 650 flitsen op vol vermogen geeft met een recycletijd van 1,5 seconden.

Nogmaals, ik zou hier gemakkelijk twee bruiloften mee kunnen fotograferen en weet dat ik genoeg kracht heb. Ze hebben een zoombereik voor 20-200mm en high-speed sync van 1/8000. Geloof me deze lichten zijn geweldig en maken ook deel uit van de Pixapro Een Systeem.

Over het One System gesproken, de trigger die ik gebruik is de PIXAPRO PRO ST-IV met een bereik van 100m. Met het Pixapro One System kunt u verschillende flitsers activeren vanaf de ene trigger op de camera. Je kunt PIKA200 Pro’s in de ene groep hebben, een heleboel speedlights in een andere groep en zelfs krachtige flitsers die allemaal op de ene trigger zijn aangesloten. Het One-systeem is gewoon zo veelzijdig.

Flash Accessoires

MagMod – Heb een uitgebreid assortiment flitsaccessoires zoals kleurgels, modifiers en Octa-dozen. Maar het beste aan MagMod is de snelheid en het gebruiksgemak, omdat het magneten op al zijn accessoires gebruikt, zodat je ze gewoon in een seconde aan en uit elke flitser kunt zetten. Alles wat een proces op een trouwdag versnelt, is een overwinning in mijn boek, omdat de tijd zo beperkt kan zijn.

Tassen/Riemen

Mijn cameratas is de Lowepro Pro Runner BP 450 AW II, het is een monster van een tas, maar ik heb wel veel spullen dus het is nodig.

Vorig jaar heb ik een dubbel harnas gekocht en ik ben er dol op. De Canon 70-200mm f/2.8L op een Canon body kan na 10 uur zwaar worden dus dit heeft mijn schouders en rug flink bespaard.

Drone

DJI Phantom 3 Pro – Ik heb deze drone ongeveer een jaar geleden gewonnen en ik heb er veel van geleerd en een aantal unieke trouwfoto’s gekregen. Het is geweldig om achterin de auto te hebben als je tijd hebt op een trouwdag.

Ik zou er misschien aan denken om te upgraden naar een snellere, uitpak-en-vlieg drone. Dit duurt ongeveer vijf minuten om op te zetten en in de lucht te komen, wat een lange tijd is op een trouwdag. Dit kan worden teruggebracht tot minder dan een minuut met sommige van de nieuwere versies.

Hardware en software

Dell PC XPS x8900 met Seagate harde schijven voor opslag.
Lightroom voor mijn hoofdbewerking met mijn eigen aangepaste voorinstellingen.
Photoshop voor het opschonen en bijwerken.
Luminar 3 voor epische sky’s.
Pro Show-producent voor diavoorstellingen.
Fundy voor albumontwerp.
Studio Ninja voor mijn boekingsbeheersysteem.

MISC.

Hahnel Pro Cube 2 batterijlader – Zeer handige oplader die twee batterijen tegelijk oplaadt en ook wordt geleverd met een autolader voor als je onderweg bent.

Zoals je kunt zien op mijn Shotkit-foto heb ik iets met rechte stropdassen en ben ik in bepaalde hotels alleen herinnerd vanwege mijn stropdassen. Ik draag ook Sketchers omdat het de meest comfortabele schoen is die ik ooit ben tegengekomen en je moet voor je voeten zorgen, twee of drie bruiloften op een rij en ze zullen je dankbaar zijn.

Ik heb altijd een chocolade oranje Fulfill reep in mijn tas. Ik eet altijd licht op de ochtend van een bruiloft en het is goed om na de ceremonie de energie op peil te houden tot het avondeten.

Heb altijd een tas met een volledige reservewissel van kleding in de laars. Je weet nooit wat er op een trouwdag gaat gebeuren of waar je soms terechtkomt.

Ik wil nooit het perfecte schot missen en als dat betekent dat ik in een rivier spring of gewoon naar beneden moet en vies moet worden, dan weet ik dat ik wel en niet naar de receptie kan komen zoals ik in een gevecht was met een stel koeien op het platteland.

Laatste woorden

De huwelijksindustrie is echt een geweldige industrie om in te werken en de fotografiegemeenschap zelf is ongeëvenaard. Gevuld met creatieve, gelijkgestemde mensen en een niveau van kunst dat gewoon uitstekend is.

Het is een eer om in de mix te zitten. Ik had me eerlijk gezegd niet kunnen voorstellen waar ik nu sta toen ik jaren geleden voor het eerst een camera pakte. Denken dat het alleen maar een hobby zou zijn om nu voor mijn gezin te zorgen en een leven op te bouwen waar ik altijd van heb gedroomd.

Aan alle fotografen die er zijn om het geweldige werk vol te houden, je rockt.

www.tonyclancyphotography.ie | @tonyclancyphotography

trouwen
11 tools voor trouwfotografen

Cheque uit de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer