Gids voor modefotografie

De mode-industrie is een miljardensector die productie, ontwerp en verkoop op veel verschillende niveaus omvat. De meesten van hen maken op de een of andere manier gebruik van fotografie.

Als je aan modefotografie denkt, kunnen je gedachten gaan van een model dat over de catwalk loopt naar een ander die surrealistische kostuums draagt terwijl je gevangen zit in een glazen bol.

Geen van beide beelden zou verkeerd zijn. Dit is een van de grootste en meest diverse gebieden van fotografie.

Daarom is het verdeeld in vele subgenres en elk vereist verschillende vaardigheden, apparatuur en budget.

Deze variëren van het fotograferen van modeproducten voor advertentiecampagnes tot het maken van high fashion-afbeeldingen die dichter bij beeldende kunst staan.

In dit artikel vind je een inleiding tot de enorme wereld van modefotografie.

Inhoudsopgave

Wat is modefotografie?

Simpel gezegd, het is een fotografisch genre dat draait om de wereld van de mode.

In grote lijnen omvat modefotografie alles, van catwalkshows tot merkcatalogi, advertenties, modelportfolio’s, redactionele shoots en meer.

Deze diversiteit betekent dat er niets eenvoudigs aan is. Iets anders om te overwegen is dat het modegenre zwaar vervaagt met andere soorten fotografie, waaronder beeldende kunst, portretten en productfotografie.

In dit artikel zal ik proberen het op te splitsen door subgenres te definiëren, je voorbeelden van modefotografen te geven en je enkele tips te geven over hoe je je werk als modefotograaf kunt verbeteren.

Wat zijn de soorten modefotografie?

Omdat het zo’n breed gebied van fotografie is, helpt het om het modegenre in verschillende soorten te verdelen. Als modefotograaf kun je je concentreren op slechts één of meerdere van hen.

Elke soort heeft een andere scope en dat zal bepalen wat je nodig hebt en hoe je het doet. Hier zijn enkele van de grootste.

1. High Fashion Fotografie

Met high fashion wil je een high-impact stijl van beelden creëren. Alle rechten voorbehouden Naeim Jafari.

Esthetiek en visuele impact zijn de sleutel tot high fashion beelden. | Bron: Naeim Jafari

Van alle commerciële fotografische genres die de grens met kunstfotografie opzoeken, is dit de meest beruchte. Modefotografen worden vaak tentoongesteld in museumtentoonstellingen en zijn wereldwijd bekend.

In high fashion fotografie verkoop of presenteer je niet alleen de kleding, maar ook de creatieve visie en stijl van modehuizen.

Je kunt de realiteit achter je laten en wild worden, omdat dit soort fotografie meestal een grote productie nodig heeft.

De sterren zijn vaak topmodellen of beroemde acteurs en actrices. Het belangrijkste concept hier is om de ideeën en vaardigheden van alle betrokken creatieve partijen te laten zien: de modeontwerper natuurlijk, maar ook de make-up- en haarstylisten – en vergeet niet, die van jezelf.

Om dit type foto te maken, moet u een full-frame camera gebruiken, of zelfs een middenformaat indien mogelijk. Dit komt omdat het producties met een hoog budget zijn waarbij de kwaliteit het beste moet zijn, ongeacht de kosten.

Vaak worden deze foto’s afgedrukt voor fine-art tentoonstellingen of high-end boeken die ook een hoog detailniveau en resolutie vereisen om de kwaliteit in de afdruk te behouden.

Beschouw deze fotoshoot als een filmproductie. Het gaat er niet om de gemiddelde koper te overtuigen om deze jeans te kopen, het gaat erom te laten zien wat je kunt doen.

Er is een heel team van professionals die samenwerken om het concept samen te laten komen en het uiteindelijke meesterwerk te tonen.

Hierdoor moet je een goed netwerk hebben en tEam. Je zult waarschijnlijk werken met een complexe verlichtingsopstelling en accessoires.

Last but not least moet u postproductie overwegen om het uiterlijk af te maken of speciale effecten toe te voegen, afhankelijk van het project.

2. Redactionele modefotografie

Haar, make-up, stijl en locatie zijn de sleutel tot een redactionele foto.

Haar, make-up en styling zijn een belangrijk onderdeel van redactionele fotografie. | Bron: Naeim Jafari

Soms wordt redactioneel verward met high fashion vanwege de styling en de productie die nodig is voor het vertellen van verhalen, maar dit type fotografie is over het algemeen meer herkenbaar voor de kijker.

Redactioneel kan vergelijkbaar zijn met lifestylefotografie, en het is vaak ambitieus. Het model portretteert een rol en draagt mode die je misschien niet elke dag gebruikt, maar die je wel zou willen bezitten.

Redactionele modefotografie wordt zo genoemd omdat het wordt vermeld in boeken en mode / fotografie tijdschriften. Redactionele shoots kunnen het verhaal van een product of merk vertellen, een verhaal bieden of een huidige trend illustreren.

Het proces voor de shoot is belangrijk en mogelijk moet je een vergadering met de klant hebben om te begrijpen wat ze willen dat je vertelt met je foto’s – dit wordt een briefing genoemd.

De fotoshoots gebeuren vaak op locatie in plaats van in een studio en de sfeer kan heel verschillend zijn van de een naar de ander. Je moet ervoor zorgen dat ze overeenkomen met de stemming die je voor het verhaal wilt.

Als je foto’s in de studio zijn gemaakt, moet deze worden opgezet met verschillende rekwisieten en je belichtingsvaardigheden moeten echt schitteren. Niet omdat de setting elke keer heel complex moet zijn, maar omdat het een boodschap moet overbrengen.

3. Street Fashion Fotografie

Straatmodefotografie richtte zich op mensen uit de echte wereld en de manier waarop ze zich kleden, evenals modellen.

Streetstyle in New York. | Bron: Tania Braukamper

Street fashion fotografie, ook wel streetstyle fotografie genoemd, draait om de echte wereld; wat mensen dragen en hoe ze het stylen.

Dit soort afbeeldingen zie je op Instagram en andere social media kanalen. Je kunt ze ook vinden in modebladen met artikelen over wat er ‘in’ is voor dit seizoen of ‘hoe x te dragen’ gidsen.

Straatmodefotografie begon als een subgenre van straatfotografie, waar mensen in hun dagelijks leven werden vastgelegd, met de nadruk op het benadrukken van hun unieke gevoel voor persoonlijke stijl.

Na verloop van tijd werd streetstyle meer gericht op het vastleggen van de outfits die door het modepubliek werden gedragen naar grote evenementen zoals modeweken.

Toen de onderwerpen zich bewust werden van de schijnwerpers, begonnen ze zich vooral te verkleden om de aandacht van de streetstyle-fotografen te trekken, en het genre ging van openhartig naar meer geposeerd. Geënsceneerd, zelfs.

Als je geïnteresseerd bent in het fotograferen van straatmodefotografie, beslis dan of je je wilt concentreren op natuurlijke, openhartige foto’s van echte mensen op straat, of de meer geënsceneerde fotoshoots die buiten plaatsvinden en de schijn wekken dat ze in het dagelijks leven gebeuren.

Hoe dan ook, het kan een interessant maar veeleisend genre zijn om in te werken.

4. Catalogus Mode fotografie

Op catalogusfoto's tonen de modellen producten.

Catalogusfoto’s gaan helemaal over de producten. | Bron: Ussama Azam

Modecatalogusfotografie is een vorm van productfotografie. Het doel is om mode-items duidelijk en aantrekkelijk te laten zien, zodat mensen een idee kunnen krijgen van hoe ze eruit zien en passen voordat ze kopen.

Meestal wordt de fotoshoot gedaan in een studio met een neutrale achtergrond. Op deze manier is er niets dat je aandacht afleidt van de mode.

Er zijn al verschillende belichtingsopstellingen populair voor dit soort fotografie. Het betekent niet dat je niet kunt innoveren of je eigen stijl kunt hebben, maar er is minder creatieve licentie voor.

Grote softboxen kunnen erg handig zijn om alles goed verlicht te houden en de details en materialen van de kleding te laten zien.

Vermijd het gebruik van groothoeklenzen die de body kunnen vervormen. Iets tussen de 50mm en 70mm zou prima moeten werken.

Telefoto’s zijn oké, maar als je het hele lichaam moet fotograferen, heb je een enorme studio nodig, dus ze worden onpraktisch.

De pose wordt vrij centraal in catalogusfotografie omdat het model geen rekwisieten of een actie heeft om uit te beelden.

Je moet duidelijk met hen communiceren en een comfortabele sfeer creëren. Wees voorbereid met verschillende poses die je wilt; bekijk veel tijdschriften en zelfs Pinterest om inspiratie op te doen.

Besteed speciale aandacht aan de handen, want ze zijn een van de moeilijkste onderdelen om te poseren op een manier die er natuurlijk uitziet.

Eenvoudige dingen kunnen een lange weg gaan: laat je model bijvoorbeeld met een enigszins open mond hebben, omdat dit het gezicht er ontspannen uit laat zien.

Houd er rekening mee dat je een modecatalogus maakt en geen portret, dus laat de kleding zien en accentueren.

Als een shirt bijvoorbeeld een speciaal ontwerp op de rug heeft, geef het model dan de opdracht om zich om te draaien en je over de schouder aan te kijken.

5. Runway Fashion Fotografie

Catwalkfotografen leggen locatie, producten en stijl vast op de modellen in een snelle omgeving. Alle rechten voorbehouden.

Bron: Tania Braukamper

Velen beschouwen dit niet als een soort modefotografie omdat het dichter bij een fotoreporter staat die een evenement documenteert.

Bij catwalkfotografie heb je geen controle over de belichting, de setting of de modellen – daarom is de skillset heel anders dan elk ander subgenre.

Je moet flexibel zijn voor alle omstandigheden die je vindt en in staat zijn om op je voeten te denken, omdat dit een snelle omgeving is.

Qua uitrusting heb je een zeer snelle lens nodig om de beweging van de modellen bij weinig licht vast te leggen.

De brandpuntsafstand is afhankelijk van wat je fotografeert, omdat catwalkfotografie alles kan bevatten, van atmosferische opnamen tot outfits over de volledige lengte, driekwart uitsnedes en detailfoto’s van accessoires.

Omdat catwalkfotografen vaak een mix hiervan moeten vastleggen, hebben zoomlenzen de voorkeur boven primes.

Persputten van modeshows zijn notoir klein en vol, dus het opzetten van een statief kan moeilijk zijn. Een monopod kan een prima alternatief zijn.

Hoe dan ook, je hebt een manier nodig om je uitrusting te stabiliseren – anders worden je armen moe en zul je het bijna onmogelijk vinden om duidelijke foto’s te maken.

6. Kijk boek fotografie

Lookbook foto's worden vaak geschoten op locatie zoals deze straatmode fotografie UK.

Lookbooks tonen de nieuwste collectie producten van een merk of ontwerper. | Krediet: Overmacht

Een lookbook is een klein boekje (tegenwoordig kan het natuurlijk digitaal en interactief) dat de nieuwste collectie van een ontwerper weergeeft.

Het wordt gebruikt om potentiële kopers (of vervoerders, wanneer het over winkels gaat) de nieuwe seizoensitems van het merk te presenteren.

Look boeken verschillen van catalogi doordat ze de kleding binnen een context weergeven. Hier verkopen de fotoshoots elke collectie samen met een concept of een idee.

Om dit te doen, stelt de stylist een hele look samen om te verkopen en moet de fotograaf de sfeer en persoonlijkheid van de outfit overbrengen.

Het kan in de studio met de juiste rekwisieten en styling, of je kunt op locatie gaan. Er is geen juiste camera, lens of instellingen voor deze, omdat er een enorme verscheidenheid aan lookbooks is.

Sommige merken en ontwerpers doen nog steeds de gedrukte versie, vooral als ze uit de high-end mode komen waar de kwaliteit belangrijk is en het budget geen probleem is.

Anderen maken lookbooks alleen voor online gebruik in hun websites of e-commerce.  De uitrusting die je nodig hebt, hangt af van de stijl waarnaar ze op zoek zijn.

De beste manier om dit te benaderen is om de eerste briefing te houden en er vervolgens een actieplan voor op te stellen.

7. Reclame Mode Fotografie

Reclame mode in de fotografie.

Reclamebeelden gaan over het presenteren van producten zoals kleding en accessoires. | Bron: Tamara Bellis

Net als bij catalogusfotografie behandelt reclame modefotografie de kleding en accessoires als producten.

Modeadvertentiecampagnes kunnen bestaan uit één afbeelding of meerdere en kunnen variëren van supereenvoudige productfoto’s tot ingewikkelde shoots met topmodellen of beroemdheden.

Ongetwijfeld heb je al veel foto’s van modecampagnes gezien – misschien als advertenties voor bushokjes, in modebladen of als gesponsorde berichten op Facebook.

Hoe je reclameshoots benadert, hangt af van de klant en hoe ze hun merkboodschap willen overbrengen.

Een advertentiecampagne voor een handtas kan een eenvoudige opname van de tas tegen een neutrale achtergrond zijn, of het kan worden opgenomen in een provocerend, enveloppenduwend beeld dat mensen aan het praten krijgt.

Als zodanig kunnen de uitrusting en het creatieve team dat u nodig hebt, sterk variëren van de ene campagne tot de andere.

8. Glamour fotografie

Haar, make-up en stijl zijn de sleutel tot het naar voren brengen van de schoonheid van het onderwerp. Alle rechten voorbehouden Tania Braukamper.

Bron: Tania Braukamper

Dit soort fotografie belandt tussen mode- en portretfotografie in. Het draait allemaal om het benadrukken van de schoonheid van het model.

Het haar, de make-up en de styling zijn niet de belangrijkste focus, maar ze moeten wel de functies van het model verbeteren. Meestal worden deze fotoshoots gedaan als een portfolio voor het model om haar veelzijdigheid te laten zien.

De sessie kan plaatsvinden op locatie of in een studio (of zelfs in een melkbad!), zolang jij maar de controle over de verlichting neemt. De setup die u kiest, moet de kenmerken van het model aanvullen. De beeldhoek is ook belangrijk om dit te bereiken.

Poseren wordt cruciaal in glamourfotografie, dus zorg ervoor dat je van tevoren een aantal poses in gedachten hebt. Het kan nuttig zijn om referentiebeelden uit een modetijdschrift mee te nemen om de modellen te laten zien.

11 Beroemde modefotografen

High fashion modellen en fotografen wonen vaak mode-evenementen over de hele wereld bij.

Modefotograaf Mario Testino met supermodellen Cara Delevingne en Kate Moss. | Bron: Walterlan Papetti/Wikimedia Commons

De eerste keer dat iemand fotografie in de mode gebruikte, was aan het hof van Napoleon III in het midden van de jaren 1800. Maar het bloeide nooit echt tot het einde van de eeuw en het begin van de jaren 1900.

De popularisering van dit soort fotografie kwam via modebladen als Vogue en Harper’s Bazaar.  De eerste officiële modefotograaf was Baron Adolph de Meyer, als zodanig ingehuurd door het tijdschrift Vogue in 1913.

Sindsdien is er een lange lijst van modefotografen die het vermelden waard zijn – veel te veel om hier te verkennen.

Daarom is dit een shortlist om je interesse te wekken.

1. Martin Munkácsi – Hongaarse fotograaf, 1896 – 1963.

Velen beschouwen hem als de vader van de modefotografie. Voor hem werd mode gefotografeerd in een studio-setting met modellen die als paspoppen werden gebruikt. Toen, in 1933, legde hij het beeld vast dat een revolutie teweeg zou brengen in de modefotografie, waardoor het een dynamisch en opwindend genre werd. De beroemde foto was van Lucile Brokaw die op het strand rende en werd gepubliceerd door Harper’s Bazaar.

2. Helmut Newton – Duits-Australisch fotograaf, 1920-2004.

Een van de grootste auteurs in de modefotografie die het genre in kunst veranderde. Er zijn solotentoonstellingen van zijn werk geweest in meerdere musea over de hele wereld. Hij had de nieuwste camera noch enorme technische apparatuur nodig; het stempel dat hij achterliet in de fotografische geschiedenis was gebaseerd op zijn creativiteit en zijn werk ging vooral over het model en de locatie.

3. David LaChapelle – Amerikaanse fotograaf, 1963.

In tegenstelling tot Newtons stijl maakt David LaChapelle grandioze producties die vaak geïnspireerd zijn op de kunstgeschiedenis. Zijn ervaring als videokunstenaar helpt hem om complexe verlichting en decorontwerpen te beheren, evenals de richting van meerdere modellen.

4. Mario Testino – Peruaanse fotograaf, 1954.

Zijn werk is te zien geweest in meerdere modetijdschriften en hij heeft het beeld gecreëerd voor vele modemerken. Hij wil expressie en realisme in zijn modefoto’s brengen. Hij heeft met succes de balans gevonden tussen business en kunst in de modescene.

5. Oliviero Toscani – Italiaanse fotograaf, 1942.

Dit is een geval waarbij de naam van het merk en de naam van de fotograaf hand in hand gaan. Het Italiaanse merk Benetton kan niet worden voorgesteld zonder aan een van zijn foto’s te denken. Hij daagde alle stereotypen over modefotografie uit door campagnes te voeren die sociale kwesties zoals racisme en oorlog aanpakten. De reclamecampagnes die hij creëerde waren misschien controversieel, maar ze hebben hem zeker gepositioneerd in de geschiedenis van de modefotografie.

6. Frances McLaughlin-Gill – Amerikaanse fotograaf, 1919 – 2014.

Ze was de eerste vrouwelijke modefotograaf die door Vogue werd ingehuurd na het winnen van de Vogue Prix de Paris fotowedstrijd in 1943. De dynamiek en het management van de set en de modellen verplaatsten haar werk naar het theater en later naar de film.

7. Ellen von Unwerth – Duitse fotografe, 1954.

Na tien jaar model te zijn geweest, besloot Unwerth aan de andere kant van de lens te gaan staan. Ze werd modefotograaf en portretteert haar modellen altijd als sterke, zelfverzekerde vrouwen.

8. Richard Avedon – Amerikaanse fotograaf, 1923 – 2004.

Zijn werk in portretfotografie was kenmerkend vanwege de emotie die van zijn onderwerpen werd gevangen. Als modefotograaf werkte hij met beroemde acteurs en actrices en werd hij bekend door zijn werk voor Dior. Zijn beroemdste modefoto is “Dovima with Elephants” met een Dior-jurk gemaakt in 1955.

9. Natalie Lennard A.K.A. Miss Aniela – Britse fotograaf 1986.

Ze heeft high fashion fotografie als geen andere fotograaf meegenomen naar de surrealistische wereld. Haar beelden en composities maken van de werkelijkheid een droom, met japonnen die veranderen in een zwerm vogels, of golven. die veranderen in een jurk. De bekroonde serie van Miss Aniela plaatst haar tussen beeldende kunst en hedendaagse modefotografie.

10. Nick Knight – Britse fotograaf, 1958.

Bekend om zijn experimentele werk, richtte hij SHOWstudio op met het idee om het “hele creatieve proces, van conceptie tot voltooiing” te laten zien. Hij staat vermeld in de BoF 500 (een index voor degenen die de mode-industrie vormgeven). Zijn modeshoots dagen zeker de ideeën van schoonheid en conventie uit.

11. Zhang Jingna – Chinees-Singaporese fotograaf, 1988.

Ze begon als modeontwerpster met een fotografiehobby. Later besloot ze fulltime fotograaf te worden en maakte ze al heel vroeg naam voor zichzelf. Ze doet moderedactie voor tijdschriften als Vogue, Elle en Harper’s Bazar. Ze maakte ook de oversteek naar de kunstwereld door vele soloshows te presenteren, waaronder de eerste straattentoonstelling voor modefotografie in Singapore in 2010.

8 Mode Fotografie Tips

Backstage fotografie voor mode. Alle rechten voorbehouden Flaunter.

Credit: Flaunter

Sommige fotografietips zijn gerelateerd aan een specifiek subgenre – ik heb er hierboven enkele in elke categorie genoemd. Nu wil ik je wat advies geven dat van toepassing is op alle modefotografie.

1. Respecteer het model

Het maakt niet uit wat voor soort fotografie je doet, je moet je model altijd met respect behandelen.

Soms lijkt het makkelijker om je model te ‘laten zien’ wat je bedoelt door ze vast te pakken, maar je moet haar of hem nooit aanraken zonder het eerst te vragen.

Het hoeft geen ruwe interactie te zijn om ongemakkelijk en onprofessioneel te zijn. Zelfs het plaatsen van je handen op hun schouders om ze een paar graden te draaien, dringt hun persoonlijke ruimte binnen.

Begin met het uitleggen en communiceren van wat je in gedachten hebt. Een andere meer visuele oplossing is om jezelf in de positie te brengen om precies te laten zien wat je wilt.

Als geen van deze technieken werkt, vraag het model dan om toestemming om ze aan te raken.

2. Communicatie is de sleutel

Fotografen moeten goed communiceren om de stijl van foto's te krijgen die ze willen.

Bron: Tania Braukamper

Modefotografie in bijna al zijn vormen is een teamprestatie. Om te beginnen moet het model altijd duidelijk zijn over wat er wordt verwacht met alles, van acceptabele modeposes (zie gids) tot het thema van de shoot.

De ontwerper, haarstylist, make-upartiest en alle andere leden van het team moeten op dezelfde pagina staan. Voor de shoot moet iedereen zijn werk kunnen doen en ervoor zorgen dat zijn deel klaar is.

Als fotograaf ben je verantwoordelijk voor het coördineren van iedereen, zodat het uiteindelijke beeld is wat je wilt maken.

3. Ontvang releases

Licenties, vergunningen en auteursrechtovereenkomsten zijn zeer gecompliceerde dingen. Van modelreleases tot designercontracten, u moet altijd gedekt zijn.

De modelvrijgave is het meest voorkomende type vergunning. Daarin staat dat ze ermee instemmen om gefotografeerd en vervolgens gepubliceerd te worden.

Dit kan zeer uitgebreid zijn – bijvoorbeeld het schetsen van specifieke toepassingen voor de foto’s gedurende een beperkte periode – of zeer eenvoudig en generiek.

Het is belangrijk om uw releases en overeenkomsten vanaf het begin te regelen.

Houd er rekening mee dat niet alleen modellen een release moeten ondertekenen – alles wat op uw foto wordt weergegeven en dat onder het auteursrecht valt, moet expliciet worden toegestaan door het recht van de eigenaar.

Als je bijvoorbeeld een fotoshoot doet waarbij een beroemde wolkenkrabber op de achtergrond staat, heb je mogelijk ook toestemming van de architect nodig.

Als u de foto’s voor een tijdschrift of het model maakt en niet voor het modemerk zelf, moet u mogelijk toestemming krijgen om hun kleding op uw foto’s te gebruiken.

Als u het niet zeker weet, is het altijd beter om aan de veilige kant te zijn en juridisch advies in te winnen.

4. Blijf op de hoogte

Het eerste wat je moet doen is leren over camera-instellingen, lichten, hoe te poseren, etc. Maar als je eenmaal de basis kent, moet je blijven leren wat er in zit.

Je moet er nooit van uitgaan dat welke succesvolle foto’s je eerder ook maakte, morgen goed zullen blijven.

Mode is een snelle industrie en trends veranderen voortdurend. De fotografische principes zullen hetzelfde zijn, maar ze moeten op nieuwe en opwindende manieren worden toegepast.

Blijf op de hoogte van verlichtingstechnieken, nabewerkingsstijlen, zelfs de veranderende houdingen van de modellen.

Sommige van de ‘onnatuurlijke’ poses die tegenwoordig in de modefotografie verschijnen, waren in het verleden ondenkbaar. Er is zelfs een Instagram-account met deze afbeeldingen met ironie en humor genaamd “Modelos con ciática” (letterlijk translaten naar modellen met ischias).

Daarover gesproken, Instagram en Pinterest zijn een bodemloze bron van inspiratie. Ze zijn een geweldige manier om op de hoogte te blijven van wat er ‘in’ is.

Volg alle grote merken en tijdschriften, maar zoek ook naar de accounts van de modellen die hun nieuwste werken en portfolio’s zullen presenteren.

Zoek naar enkele van de vele samengestelde accounts die het internet verkennen voor de beste afbeeldingen, waardoor u veel werk bespaart.

En onderschat de gedrukte media niet. Ja, we leven in een digitaal tijdperk, maar het oppakken van een modetijdschrift kan nog steeds een geweldige manier zijn om inspiratie op te doen in plaats van te verdwalen in een zee van beelden.

5. Vernieuw uw portfolio

Doorgaand met het idee om up-to-date te blijven, is uw portfolio iets dat u zeker vaak moet vernieuwen.

Het is gemakkelijk om te denken dat een portfolio uw geschiedenis moet laten zien. Vertel de klant dat je al lang in het bedrijf zit en dit zou hem vertrouwen moeten geven.

Maar vergeet niet dat stijlen veranderen – niet alleen in de mode, maar ook in de fotografie.

Om uw werk aan potentiële klanten te verkopen, moeten ze zien wat u kunt doen en hoe hun merk in uw afbeeldingen wordt weergegeven.

Als ze foto’s zien die er oud of uit de mode uitzien, geven ze je de baan niet. Om je traject als fotograaf te laten zien of dieper in te gaan op wat je hebt gedaan, gebruik je je website.

Houd het in je fysieke fotografieportfolio kort en houd het trendy.

6. Raak niet geobsedeerd door de uitrusting

Of het nu gaat om high fashion of street fashion fotografie, je uitrusting hangt af van je stijl van fotograferen.

Of het nu gaat om high fashion of street fashion fotografie, je uitrusting hangt af van je stijl van fotograferen. | Credit: Jeff Berlijn

Het hebben van de basisuitrusting is geweldig voor u om uw weg naar het bedrijf te vinden. Het geeft je de onafhankelijkheid om zelf fotosessies te maken om je stijl te vinden en te blijven oefenen.

Ook kunt u in het budget blijven voor een verscheidenheid aan opdrachten. Je moet daar echter niet door geconditioneerd worden wanneer je wilt experimenteren of zelfs maar een nieuwe klant wilt proberen te krijgen.

Het is bijna onmogelijk om alles te hebben wat je nodig hebt voor elke mogelijke baan (tenzij je toevallig extreem rijk bent!). De waarheid is dat je uitrusting kunt huren op basis van je behoeften voor een specifieke fotoshoot.

Na de briefing met de klant kun je een plan van aanpak maken en kijken wat je nodig hebt. Als je een grotere studio nodig hebt, een middenformaat camera, een extra set lampen… maak een lijst en neem de huurprijzen op in de begroting.

Zorg er wel voor dat je alles in overweging neemt wat je nodig hebt voordat je je offerte verstuurt. Anders kunt u uiteindelijk geld verliezen in plaats van verdienen.

7. Wees een goede teamspeler

Modefotografie is geen onemanshow. Je moet sterke mensenvaardigheden hebben om de klus te klaren.

Als je een beginner bent of als je een andere fotografieachtergrond hebt, kan het moeilijk zijn om je aan te passen vanwege het aantal mensen dat betrokken is bij de fotoshoot.

Je bent misschien klaar om te gaan met je verlichting, compositie, poseren, enz., En vlak voordat je op de sluiterknop drukt, houdt iemand je tegen omdat het haar van het model moet worden aangepast.

Dit kan soms frustrerend zijn, maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat ieders werk een modefoto tot een succes maakt.

Als fotograaf moet je kunnen delegeren, coördineren, een goede werkomgeving creëren en een foto van hoge kwaliteit leveren.

Het is geen gemakkelijke taak en het wordt niet van de ene op de andere dag bereikt. Als je de mogelijkheid hebt om als assistent te werken, wees dan attent op hoe het wordt gedaan.

En het allerbelangrijkste, leer altijd van je ervaringen en sta open voor feedback.

8. Oefenen

Jurken backstage. Alle rechten voorbehouden Tania Braukamper.

Vind zoveel mogelijk mogelijkheden om je vak te oefenen. | Bron: Tania Braukamper

Zoals je kunt zien, zijn er veel manieren om modefotografie te benaderen, dus je hoeft niet te wachten op de volgende grote klant om een modeshoot te maken.

Tussen de banen door kun je blijven oefenen en experimenteren, zelfs met een laag budget. Je kunt misschien niet elke dag een high fashion-productie doen, maar je kunt wel lookbooks doen of modeshows bijwonen.

Veelgestelde vragen over modefotografie

Hoe word je modefotograaf?

Beheers eerst je basisvaardigheden op het gebied van fotografie. Ga dan naar buiten en begin met oefenen: je kunt vrienden gebruiken als modellen om mee te beginnen, en dan doorgaan naar onervaren modellen die hun portfolio’s willen opbouwen. Naarmate je ervaring groeit, ontwikkel je je persoonlijke stijl en werk je uit welk type modefotografie je wilt gespecialiseerd in.

Hoeveel geld verdient een modefotograaf?

Volgens ZipRecruiter is het gemiddelde jaarsalaris in de VS $ 41.354. Er is echter potentieel om veel meer te verdienen, afhankelijk van je ervaringsniveau en hoe succesvol je wordt. Lees hier meer over de salarissen van fotografen.

Hoe plan je een modefotoshoot?

Bepaal eerst je concept en maak een moodboard. Stel je team samen – modellen, stylisten, haar en make-up – en werk de nodige afspraken en vrijgaveformulieren uit. Ga op zoek naar een locatie die bij jouw concept past. Je moet ook de kledingmonsters en eventuele accessoires en rekwisieten rangschikken.

Laatste woorden

Ik hoop dat je van dit artikel hebt genoten en wat inspiratie hebt gevonden, je ideeën hebt verduidelijkt en enthousiast bent geworden over het proberen van modefotografie.

Ik weet dat het overweldigend kan zijn vanwege alle mogelijkheden, maar het goede eraan is dat je veel keuzes hebt om je eigen weg te vinden.

Het is erg belangrijk om te netwerken, dus beperk je niet tot het bereiken van klanten. Neem contact op met stylisten, modellen, retoucheerders, kunstenaars en eigenlijk iedereen wiens werk je bewondert – Model Mayhem is een goede startplaats. Bouw een sterk team en ga op pad om te fotograferen.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer