Vergelijk verschillen: Sony a6300 vs 6500

FacebookPinterestDelen

Als je moeite hebt om te kiezen tussen twee van de populairste Sony APS-C-camera’s van , zou deze Sony a6300 versus a6500-gids je moeten helpen de juiste beslissing te nemen.

Deze twee cameramodellen lijken misschien opmerkelijk veel op elkaar, maar ze hebben ook hun eigenzinnige prestatieverschillen.

Sony leidt al enkele jaren de spiegelloze camerarace en biedt tal van populaire modellen aan alle genres van fotografen.

A6500
Sony A6500

De a6500 loopt vooruit op de a6300 dankzij de verbeterde prestaties en functies.

Controleer de huidige prijs

Ondanks dat het hier niet de nieuwste modellen zijn, zijn de Alpha a6300 en a6500 nog steeds twee best beoordeelde compactcamera’s, met een breed scala aan uitstekende e-mount lenzen om op te starten.

Dus als je ongeveer $ 1.000 te besteden hebt aan een geweldige camera en een lens met e-vatting, is dit de gids voor jou. Welke camera is het beste – de Sony a6300 of de Sony a6500?

[Related: Sony a6400 vs a5600]

Inhoudsopgave

Verschil tussen Sony a6300 vs 6500

A6500

Bekijk meer beoordelingen

1. Grootte, bouw & gewicht

Kijkend naar de Sony a6300 en zijn wat nieuwere Sony a6500 neef, zou je bijna denken dat het exact dezelfde camera was.

Als we echter beter kijken, zijn er inderdaad verschillen tussen de Sony A6300 en Sony a6500, ondanks een interval van slechts zes maanden tussen hun releasedatums. Een paar van deze verschillen zijn in feite significant en creëren een verschil in relatieve prestaties.

Om te beginnen, terwijl beide camera’s dezelfde essentiële behuizing en dezelfde weerbestendige constructie hebben (een handige functie die Sony’s originele Alpha a6000-model mist), is het a6500 Sony-model ooit zo iets dikker vanwege een prominentere handgreep voor eenvoudigere bediening. Het weegt ook net iets meer met ongeveer 50 gram vanwege enkele van de interne onderdelen die we binnenkort zullen krijgen.

Het gewichtsverschil is echter klein genoeg om nauwelijks merkbaar te zijn in het veld: de ene weegt 454 gram (1 lb) en de andere weegt 404 gram (0,88 lbs).

Als je hun externe bedieningselementen goed bekijkt, zul je merken dat de Sony a6300 en Sony a6500 ook heel iets anders zijn in deze twee. Het nieuwere model (de Sony a6500) wordt geleverd met een iets grotere ontspanknop en een heel iets andere aan/uit-schakelaar. Onder deze combo zit ook een extra C2-knop.

Ten slotte heeft de belichtingsknop op de Sony a6500 een iets andere griptextuur en ziet de knop die werkt voor het verwijderen van foto’s er anders uit, hoewel deze op dezelfde plaats zit als in de Sony a6300 (review).

In termen van externe fysieke bouw, het bovenstaande is het zo ongeveer voor verschillen tussen de twee digitale spiegelloze camera’s. We moeten ook opmerken dat beide dezelfde specificaties voor E-vatting lensvatting hebben.

A6500 Sony spiegelloze camera

Sony A6500 | © Marc Bergreen

Wanneer we kijken naar wat onze Sony a6300 vs Sony a6500 vergelijking betekent voor de internals van elke camera, zien we een paar extra verschillen in build. De eerste en veruit belangrijkste hiervan is dat de Sony a6500 camera wordt geleverd met 5-assige in-body beeldstabilisatietechnologie. De Alpha a6300 biedt dit niet (in een Sony a6000 vs a6300 vergelijking zouden beide hetzelfde zijn op deze specificatie).

Wat je met de Sony a6500 (review) dus zeker krijgt is superieure beeldscherpte onder zwaardere opnameomstandigheden. Dit geldt vooral voor opnamen bij weinig lichting waarin lichte trillingen naar e-mount lens en sensorstabiliteit de lichtabsorptie kunnen bederven als de sluiter voor een grotere fractie van een seconde opent. In deze ene belangrijke specificatie biedt de Sony a6500 een duidelijk voordeel ten opzichte van het a6300-model.

De kleine build extra’s die we hierboven beschrijven, combineren om de Sony a6500 dat kleine fractie extra gewicht te geven dat het heeft ten opzichte van de Sony a6300. Alles bij elkaar genomen komen ze niet neer op echt enorme verschillen in handling, maar ze kunnen belangrijk zijn als je een aantal zeer specifieke behoeften hebt.

WINNAAR: De Sony a6500 is hier met een kleine marge een winnaar. Het is moeilijk om niet een beetje de voorkeur te geven aan 5-assige beeldstabilisatie of een iets stevigere handgreep.

2. Continu fotograferen en autofocus

Als het gaat om continu fotograferen en autofocus, lijken de Sony a6300 en Sony a6500 perfect identieke performers te zijn als je alleen naar hun basisspecificaties kijkt, maar in feite zijn ze anders op een paar mogelijk cruciale dingen.

De eerste en meer eenvoudige hiervan, die we verderop in iets meer detail zullen behandelen, is het simpele feit dat de Sony a6500 wordt geleverd met Touch Focus-technologie in zijn kantelbare 3-inch LCD-scherm. Hiermee kun je de autofocus handmatig aanpassen met je vingers op een compositie die je balanceert in de elektronische zoeker.

Als iemand die hier gefrustreerd is geweest en daardoor mijn eigen a6000 en a6300 Sony camera’s soms schroefachtige geautomatiseerde gissing van waar ik echt probeer om het scherp op te stellen, is het geweldig om dit kleine detail beschikbaar te hebben. De Sony a6500 biedt ook zijn touch autofocus-functie voor video-opname in 4K of lagere resoluties, wat een bijzonder handige bonus is om je documentaire- of homemovie-opnamen precies goed te krijgen.

Laten we nu naar een nog crucialer maar iets minder voor de hand liggend verschil in AF en continu-opnamen tussen de Sony a6300 en Sony a6500 gaan: met name, terwijl beide modellen dezelfde continu-opnamesnelheid van 11 fps bieden, slaagt de nieuwere camera erin om veel betere bufferprestaties en verwerking tijdens buffer te leveren.

SonyA6500

Sony A6500 | © Marc Bergreen

Met andere woorden, terwijl de Sony a6300 beperkt is tot slechts 44 JPEG- en 21 RAW-opnamen van continu-opnamen met volledige AF en volledige automatische belichting geactiveerd, kan de a6500 de kont van zijn voorganger schoppen met een solide 300 JPEG- en 107 RAW-beelden onder dezelfde AF- en belichtingsinstellingen. Dat is een geweldig voordeel in het nieuwere model.

Om het bovenstaande nog beter te maken, heeft de Sony a6500 de coole kracht om je afbeeldingen te laten afspelen en vergroten terwijl hij ze op de kaart opslaat op zijn bufferlimiet. Dit betekent een veel betere bruikbaarheid in het veld en on the fly. De A6300 bevriest kort tijdens het sparen.

Meer op dezelfde manier bieden beide camera’s hetzelfde aantal AF-punten over bijna 99% van hun sensorgrootte. Dit komt neer op 425 fasedetectiepunten en 169 contrastdetectiepunten met een hybride Autofocus-systeem. De maximale sluitertijd van 1/4000 en minimaal 30 seconden is ook hetzelfde in zowel de Sony a6300 als Sony a6500.

WINNAAR: De twee camera’s lijken in één oogopslag hetzelfde met hun identieke APS-C-sensor en fasedetectie-array, maar de Sony a6500 verslaat absoluut de broek van de Sony a6300 met zijn veel diepere buffer en functionaliteit tijdens het opslaan van kaarten.

3. Beeldkwaliteit en prestaties

Als het gaat om een vergelijking van de fotografische kwaliteit tussen de a6300 en de a6500, wordt het een beetje lastig. Over het algemeen produceren de twee camera’s in principe dezelfde beeldkwaliteit, dezelfde batterijduur, en waarom zouden ze dat niet doen?

Hoewel de levensduur van de batterij op beide modellen vergelijkbaar is, is de a6500 iets meer vermogen0-hongerig dan de a6300, deels vanwege de 5-assige beeldstabilisatie die voortdurend micro-aanpassingen maakt aan de sensor en fasedetectie af point array. Sony e mount APS-C camera’s hebben meestal geen geweldige batterijduur, maar ze zijn vaak beter dan vergelijkbare Fujifilm X en andere merk APS-C camera’s.

Beide modellen genieten van exact hetzelfde CMOS 24MP APS-C sensortype en -formaat en dezelfde Bionz X-videoverwerkingsengine. Ze zijn ook identiek genoeg in hun ISO-bereik, 14-bits RAW-verwerking (gecomprimeerd) en vrijwel alle andere belangrijke specificaties voor foto- en videoweergave dat alles gelijke resultaten oplevert voor foto’s die onder dezelfde omstandigheden zijn gemaakt.

24 MP van de CMOS-sensor biedt voldoende ruimte voor het bijsnijden in de post of het opblazen van beelden van de camera’s voor uw muur. Beide camera’s hebben een behoorlijk dynamisch bereik, waarbij het meeste uit de CMOS-sensor wordt geperst, met voldoende kleurdiepte om met minimale ruis in de schaduwen en hooglichten te duiken.

Beide modellen beginnen vanaf ISO 100, met hoge ISO-prestaties op par – ISO 100 – 25600, hoewel op de a6300, het kan worden uitgebreid tot 51.200. Hoewel de a6300 op papier een betere hoge ISO heeft, zouden we niet adviseren om 51.200 te gebruiken op een APS-C sensorcamera. Geen van beide camera’s heeft een ingebouwde flitser, maar de a6300 Sony heeft een externe flitsschoen.

Hetzelfde geldt voor kleurprofielen (Creative Styles) in beide camera’s; ze zijn identiek en dat geldt ook voor hun uiteindelijke kleurweergave. In situaties waarin foto’s worden gemaakt onder identieke instellingen en omstandigheden met zowel de a6300 als de A6500, is de enige opvallende beeldkwaliteit diffeDe grootste reden hiervoor is de 5-assige sensor-shift beeldstabilisatie van de laatste camera.

Sony-35mm-pomphuis

Sony A6300 | © Usnea Lebendig

Het werkt op wat het is ontworpen om te repareren en zelfs met beide camera’s met dezelfde ISO, dezelfde ruisniveaus bij weinig licht en dezelfde kleurweergave, maakt de sensorverschuivingsstabilisatiefactor in de a6500 het gemakkelijker om betere, scherpere foto’s te maken onder moeilijke opnameomstandigheden. Dit geldt, vooral bij weinig licht.rence we kunnen zien is dat de JPEG- en RAW-kleurenfoto’s van de nieuwere editie een zeer iets warmere toon lijken te hebben. Dit is echter echt klein.

Voor video-opnames is hetzelfde het geval. Beide camera’s bevatten 4K-video en hebben identieke specificaties voor alle resoluties, framesnelheid en bitrate. De uitgevoerde video van beide camera’s ziet er ook in wezen identiek uit als alle instellingen en lichtomstandigheden hetzelfde blijven.

Beide camera’s bieden full HD tot 100fps / 120fps, wat betekent dat je geweldige slow-motionbeelden kunt krijgen (door de framesnelheid in postproductie te vertragen, wordt het afspelen ‘slow-motion’).

Het lastige deel treedt op wanneer u verder gaat dan de uitvoerfoto- of videokwaliteit en zich concentreert op de prestaties van elke camera bij het maken van de foto’s en video’s in verschillende omstandigheden. Hier valt vooral de a6500 een beetje op.

Met andere woorden, als je snel actie of gedimde scènes fotografeert en mogelijk ook beweegt, geeft de nieuwere van de twee camera’s je een opmerkelijke scherptehulp ondanks beweging en schudden.

Tot slot, omdat Sony de ASP-C alpha 6500 camera een front-end LSI (Large Scale Integration) chip gaf voor snellere beeldverwerking naar een geheugenkaart, betekent de grotere bufferdiepte die we eerder al noemden een langere, vloeiendere continue opnametijd. Dit verbetert de zaken enorm, ook al heeft de a6500 dezelfde 11 fps continu opnamesnelheid als de a6300. Het verbetert de fotokwaliteit niet, maar het maakt de opnameprestaties soepeler voor het maken van een langere reeks afbeeldingen zonder onderbreking.

Beide kunnen tot 1/4000s fotograferen en hebben een eerste elektronische gordijnoptie en elektronische sluiter.

WINNAAR: De a6500 wint met een kleine marge ondanks dat hij dezelfde 24 mp APS-C-sensor heeft. Je krijgt dezelfde beelden van beide camera’s, maar het nieuwere model geeft net een beetje een voorsprong om scherpte te garanderen.

4. LCD-scherm aan de achterzijde & EVF

De Sony a6500 en a6300 bieden in wezen exact dezelfde elektronische zoeker met dezelfde specificaties. Het ziet er cosmetisch heel anders uit in de a6500, maar dat is het zo’n beetje. Intern wordt de EVF in beide modellen geleverd met dezelfde resolutie van 2.359k, 100% gezichtsveld en dezelfde 23 mm (0,9 inch) grootte. Beide EVF’s worden ook geleverd met dezelfde 0,70x vergroting en 120 fps liveweergave.

Het is op hun LCD-schermen dat de a6300 en a6500 enigszins verschillen. Beide LCD-monitoren bieden dezelfde kantelflexibiliteit en -grootte, en ze worden beide geleverd met dezelfde 921K-stippen van resolutie, maar het LCD-scherm van de nieuwere alpha is een aanraakscherm. Dit betekent functionaliteit voor het aanpassen van autofocus on the fly met uw vinger tijdens zowel foto- als video-opnamen.

Deze kleine Touch Focus-functie is een kleine toevoeging in de a6500, maar we denken dat je het echt nuttig zult vinden. Het werkt vooral goed voor als je van focuspunt wilt veranderen terwijl je je oog op de EVF hebt geplakt en niet weg wilt kijken. Het kan zelfs worden ingesteld om te werken op slechts een kwart van het LCD-aanraakscherm, zodat u niet per ongeluk AF verschuift met een deel van uw neus, kin of gezicht tijdens het samenstellen van een opname.

WINNAAR: de Sony a6500 wint weer een beetje door zijn touch Focus functie voor het LCD touch screen.

5. Specificaties voor video-opname

Sony’s a6300 en a6500 nemen video identiek op, met dezelfde opties voor resoluties, framesnelheden, bitrates en met dezelfde resulterende beeldkwaliteit. Concreet betekent dit dat beide camera’s videobeelden kunnen uitvoeren in het XAVC S-formaat met capaciteit voor het opnemen van 4K met 100mbps maar liefst 30fps, Full HD 1080p met 50mbps tot 120fps.

Het enige grote verschil dat ervoor zorgt dat de a6500 een beetje beter presteert dan de a6300, is de aanraakgestuurde autofocus die we al noemden voor phoTos. Het wisselen van scherpstelpunten tijdens het fotograferen via de touch functionaliteit van het LCD scherm is handig. Wanneer je je concentreert, wil je waarschijnlijk niet meer dan nodig rommelen met handmatige AF-aanpassingen als de camera gewoon niet scherpstelt zoals je denkt dat het zou moeten.

Beide camera’s zijn voorzien van Eye AF, dat een enkelfasig detectiepunt op het oog van het onderwerp gebruikt om het over het scherm te volgen, voor hoge kwaliteit en hoge snelheid video-opnamemogelijkheden.

WINNAAR: Er is echt geen verschil tussen de twee camera’s op videospecificaties, maar de a6500 wint nauwelijks door je een soepelere touch-gebaseerde AF-bediening op het LCD-scherm te geven tijdens live view-opname.

6. Bedieningselementen en randapparatuur

De externe bediening van deze twee Sony alpha spiegelloze camera’s zijn zeer vergelijkbaar. De enige grote verschillen tussen hen zijn dat de a6500 een iets betere aan-uitschakelaar / ontspanknop comboknop biedt en dat de nieuwere camera wordt geleverd met dubbele aangepaste knoppen in plaats van slechts één.

Beide bevinden zich langs de bovenkant van de behuizing vlak achter de ontspanknop. Dit geeft u nog een optie voor een belangrijke bedieningsfunctie die u wilt instellen voor snelle toegang tot de knop.

Wat nog belangrijker en nuttiger is, Sony gaf de alpha a6500 een opnieuw geconfigureerde set menu-opties waarvan we denken dat ze intuïtiever en toegankelijker zijn. Sectietabbladen hebben een kleurcode en vergelijkbare camera-instellingen kunnen beter worden gegroepeerd voor efficiënter browsen in de nieuwere camera.

Zoals we al zeiden, is het kantelbare 3″-LCD-scherm in beide modellen hetzelfde, maar de Touch Focus van het scherm in de nieuwere Sony zorgt voor een veel soepelere en snellere AF-bediening.

Qua connectiviteitsrandapparatuur hebben de twee camera’s dezelfde USB-, NFC- en WiFi-connectiviteitsopties, maar de Sony a6500 wordt ook geleverd met een nieuwe Bluetooth-functie die de oudere camera mist.

Ten slotte bieden de a6300 en a6500 beide hetzelfde pop-up flash- en flitsschoenontwerp.

WINNAAR: De Sony Alpha a6500 wint opnieuw.

7. Waar voor uw geld

Dit is waar we je een beetje verbaasd over zijn. Tot nu toe hebben we in deze vergelijking overduidelijk gemaakt dat de Sony Alpha a6500 de iets betere camera is in de vergelijking tussen zichzelf en de a6300. Qua een paar grote toevoegingen en een aantal kleine dingen levert hij iets beters op dan zijn voorganger. Je zou dus denken dat we het meer aanraden in termen van waarde, toch?

Nou nee, niet helemaal. Zie je, hoewel de a6500 ongetwijfeld de iets superieure en meer geavanceerde performer is, zijn de twee camera’s nog steeds in principe identiek in alle essenties van hoe goed ze foto’s en video’s maken als je weet wat je doet. Ze bieden ook allebei dezelfde prestaties op alle echt belangrijke fotografische en videokwaliteitsindicatoren.

Dus, tenzij je echt zoveel mogelijk stabiliteitsondersteuning wilt voor bijzonder moeilijke fotografie of van plan bent om een enorme hoeveelheid sequentiële foto’s te maken met continu-opnamen op vol vermogen, is de a6300 fantastisch.

De echt “grote” extra functies voor beeldstabilisatie en diepe buffer in de a6500 rechtvaardigen niet echt het betalen van ongeveer $ 400 meer voor deze editie. Voor dat geld kun je bijna een hele tweede oudere generatie Sony a6000 camera kopen!

De andere extra’s die het nieuwere cameramodel biedt, zijn vrij kleine dingen en zeker niet de moeite waard om zoveel meer voor te betalen.

WINNAAR: De Sony a6300 biedt een betere waarde. De a6500 is geweldig en objectief gezien een beetje beter dan het oudere model van de twee, maar het is zijn hogere prijs niet helemaal waard, tenzij je zeer specifieke behoeften hebt.

Laatste gedachten

De Sony a6500 is een uitstekende camera die het beste van de Alpha 6000 camera line-up biedt. Met uitzondering van een paar echt uiteenlopende specificaties in het voordeel van de a6500, kun je met de a6300 echter foto’s maken met in wezen identieke kwaliteit. We raden het meer aan als u geld wilt besparen.

Als je daarentegen echt 5-assige beeldstabilisatie en superieure beeldschrijfprestaties nodig hebt en de extra kosten niet erg vindt, ga dan voor het a6500-model.

Welk model je ook kiest, beide zijn uitstekende compacte spiegelloze camera’s met verwisselbare lens die toegang bieden tot een breed scala aan prachtige Sony e-vatting lenzen.

A6500
Sony A6500

De a6500 loopt vooruit op de a6300 dankzij de verbeterde prestaties en functies.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen