Tor Arne Hotvedt

Mijn naam is Tor Arne en ik ben een fotograaf uit Oslo, Noorwegen. Ik vind het leuk om stads- en straatfoto’s te maken, maar ik hou er ook van om in de natuur close-ups en grootse landschappen te maken (in de juiste weersomstandigheden).

Ik probeer overal symmetrie en patronen te vinden, waardoor zelfs de meest chaotische scènes zo eenvoudig mogelijk zijn. Ik vind dit een lust voor het oog.

Ik ben in 2015 begonnen met fotograferen met een DSLR van Canon, eerst de 700D. en dan de 6D. Ik had veel verschillende lenzen, maar gaf altijd de voorkeur aan een ultragroothoek en een “handige vijftig” – dit zijn nog steeds mijn twee favoriete lenzen vandaag, hoewel ik een ander camerasysteem gebruik.

Een camera is slechts een hulpmiddel, maar je moet ervan genieten om het te gebruiken. De Canon 6D Ik had was zo omvangrijk en zwaar, samen met de full frame lenzen die erbij horen, tot het punt dat het me zwaar woog. Het was zo’n gedoe om te dragen en op te halen, het bleef meestal in de rugzak, ik nam minder foto’s toen ik het had.

Dit deed me op zoek gaan naar een kleinere en lichtere camera-optie, ik ontdekte dat Sony en Fujifilm deze kwaliteiten hadden in hun spiegelloze opties. Het Sony-systeem was toen nog niet zo volwassen en ook erg duur.

We stonden op het punt om twee weken naar Japan te gaan, ik zocht naar plaatsen om te bezoeken en vond enkele Japanse fotografen die prachtige foto’s maakten met het Fujifilm-systeem.

Ik kocht de Fujifilm X-T10 samen met de uitstekende Fujifilm XF 35mm f/1.4 lens (gelijk aan 50mm in full frame) en de 18-55mm f/2.8 zoom in op deze reis. Ik werd verliefd op dit systeem en de eenvoud van het hebben van de belichtingsdriehoek als fysieke knoppen, ik fotografeer sowieso altijd handmatig. Ik ben overgestapt op de Fulifilm X-T2 direct na de reis naar Japan en ik gebruik deze camera nu ongeveer 2 jaar.

Als het gaat om lenzen, gebruik ik voor het grootste deel primes, omdat dat je dwingt om creatief te worden, je voeten te gebruiken om te zoomen en interessante hoeken te vinden. Mijn lensselectie omvat XF 14mm f/2.8 (onlangs gewisseld met de XF 10-24mm f/4 voor nog bredere perspectieven), XF 23mm f/2, XF 35mm f/1.4 en XF 90mm f/2.

Veruit mijn favoriete lens is de XF 35mm f/1.4, vanwege de handige brandpuntsafstand en de ongelooflijke bokeh die het levert. Soms speel ik met fotografie met lange belichtingstijd, vooral met stadsgezichten ’s nachts of zeegezichten bij daglicht om een zijdezacht watereffect te creëren. Voor dat laatste gebruik ik de Lee Big Stopper., een filter van 10 stops.

Ik gebruik ook een drone om verschillende en spannende hoeken te krijgen, ik ben een grote fan van top-down shots. Ik gebruik de DJI Mavic Pro voor deze foto’s. Daarnaast werd ik nog niet zo lang geleden nieuwsgierig naar oude filmcamera’s – vooral TLR’s zoals de Yashica-Mat, maar ik heb nog geen tijd gehad om ermee te spelen.

Ik gebruik Fujifilm nog steeds erg graag, hoewel ik een full frame optie overweeg omdat ik onlangs ben begonnen met het verkopen van grote afdrukken van mijn foto’s en daarom zal profiteren van een full frame met een hoog aantal megapixels voor de beste beeldkwaliteit. Er zijn ook andere voordelen zoals het gebruik van een hoge ISO zonder al te veel ruis te krijgen en de mogelijkheid om de beelden veel meer bij te snijden.

Dat gezegd hebbende, onthoud dat een camera slechts een hulpmiddel is, dus kies wat bij uw stijl en behoeften past.

Om meer van mijn werk te zien, kun je me volgen op Instagram en 500px. Als u een van mijn afdrukken wilt kopen, kunt u Veggbilder bezoeken via de onderstaande link (hoewel deze pagina alleen in het Noors is, kunt u daar contactgegevens vinden).

Veggbilder | @torahot

trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer