Ulanzi F38 Travel Tripod Review | Een echt peak design alternatief

FacebookPinterestDelen

Ooit een minder dan optimale opname gemaakt omdat je niet lastig gevallen wilde worden met het sjouwen van een zwaar statief?

Of meer geleden dan je nodig had tijdens een lange en zware wandeling vanwege het gewicht van je camera-uitrusting?

Of je statief thuis laten omdat het gewoon niet in je rugzak zou passen?

Voer het Ulanzi &COMAN Zero F38 reisstatief in.

Ulanzi F38 statief staand op het dek

Ulanzi &Coman Zero F38 Statief

Lang, sterk, aanpasbaar en verbazingwekkende prijs-kwaliteitverhouding. Goedkoper alternatief voor Peak Design Travel Tripod.

Controleer de huidige prijs

Het is supercompact, waanzinnig licht en voor een prijs die ver onder zijn naaste concurrenten ligt.

Ik gebruik het nu ongeveer twee weken en het is zeker een ongelooflijke verbetering ten opzichte van alles wat ik ooit eerder heb gebruikt …

(Hoewel toegegeven, heb ik nooit het geld gehad om uit te geven aan de Peak Design Travel Tripod – de grootste concurrent van Ulanzi op dit moment.)

Als je een landschaps- of stadsgezichtfotograaf bent, vaak fotografeert bij weinig licht of van macrofotografie op de vlucht houdt, wil je dit reisstatief serieus overwegen.

Laten we eens kijken naar wat de Ulanzi F38 te bieden heeft om te zien of het het beste reisstatief van 2023 is.

Inhoudsopgave

Ulanzi en COMAN Zero F38 Travel Tripod Review

Pros

 • Extreem klein en licht
 • Fantastisch draagbaar
 • Snel in te stellen/afbreken
 • Goed ontworpen
 • Mooi gebouwd
 • Beengewrichten en sloten werken soepel
 • Groot hoogtebereik
 • Talrijke configuratiemogelijkheden
Tegens

 • Quick release plaat kan onhandig zijn
 • Wat wiebelen in het middenkolom wanneer deze volledig is uitgeschoven
Controleer de huidige prijs
Gebruik de code Shotkit bij het afrekenen om 10% korting te krijgen op je aankoop.

Ulanzi F38 Technische Gegevens

 • Materialen: Koolstofvezel en aluminium
 • Laadvermogen balhoofd: 6 kg (13,2 lb)
 • Beensloten: flip-lock stijl
 • Maximale hoogte (met middenkolom verhoogd): 1590 mm (62,6″)
 • Lage modus: 180 mm (7″)
 • Netto Gewicht 1,1 kg (2,4 lb)
 • Gevouwen lengte: 425mm (16.7″)
 • Benen: 5 beendelen
 • Beenhoeken: 20/55/75

Bouwkwaliteit

Ulanzi en COMAN statief bouwkwaliteit

In plaats van knoppen, draaisloten of knoppen te gebruiken, heeft Ulanzi ervoor gekozen om hendels te gebruiken om zowel de middelste kolom als de balkop los te maken. (De release voor de middelste kolom is hier te zien.)

Bij de eerste aanraking voelt de Zero F38 zo klein en licht aan dat hij misschien niet bestand is tegen langdurig gebruik, maar er wat tijd mee doorbrengt, en je zult je realiseren dat dit een hoogwaardige build is.

De meeste componenten zijn gemaakt van koolstofvezel en aluminium – de poten zijn volledig koolstofvezel.

Koolstofvezel kan niet zo goed tegen stoten als aluminium, maar het is ongelooflijk sterk en licht (daarom kan het Ulanzi F38-statief 6x zijn gewicht dragen).

Ulanzi zegt dat de benen ook slijtvast en krasbestendig zijn, maar ik heb het niet lang genoeg gehad om dat op de proef te stellen.

Natuurlijk is er geen manier om echt te weten hoeveel misbruik de benen en de middelste kolom echt zouden kunnen verdragen, maar al met al voelt alles uitzonderlijk goed gebouwd.

Ik verwacht dat dit statief met een redelijke hoeveelheid zorg nog lang bij mij zal zijn.

Ontwerpen

Ulanzi &Coman statief ontwerp

Het is in het ontwerp dat dit statief echt schittert. Ulanzi en COMAN hebben aandacht besteed aan elk detail.

Natuurlijk was een van de belangrijkste doelen om dingen licht te houden met een extreem kleine vormfactor. Hierin hebben ze alle verwachtingen die ik hen had kunnen geven ver overtroffen.

Het hele statief weegt slechts 1,1 kg / 2,4 lb! Letterlijk! Tegelijkertijd is het laadvermogen 6 kg – bijna 6x zijn eigen gewicht. Je zult niet veel kwaliteitsstatieven vinden die zo licht zijn als een letterlijke kilo.

In een verpakking valt de Zero YF38 nauwelijks op, noch qua gewicht, noch qua voetafdruk. Opgevouwen is de hele eenheid slechts ongeveer een voet en een half en slechts 3,5 inch op het breedste punt. De balkop is niet groter dan de breedte van de benen wanneer opgevouwen.

Alles bij elkaar – koffer en al – kan ik dit statief gemakkelijk in het waterflesvak van mijn LowePro Photosport 24L plaatsen, de kleinste tas die ik gebruik met mijn Sony A7III-uitrusting:

Fotoport 24L

Met of zonder koffer, de Ulanzi &COMAN F38 past mooi in de klein zijvak van mijn Photosport 24L – de kleinste van al mijn cameratassen.

De beensloten zijn clip-stijl en zijn zo gepositioneerd dat ze allemaal tegelijkertijd met één hand kunnen worden geopend.

Voor mij is het veel sneller dan het gebruik van twistlocks. Een ander voordeel van het hebben van hendels voor beensloten is dat je weet wanneer een been volledig veilig is.

Configuratie van macrofotografie

Je kunt heel dicht bij de grond komen door de middelste kolom uit elkaar te halen en het kleinere stuk opnieuw te plaatsen.

Een ander cool aspect van het ontwerp is dat de middelste kolom in tweeën splitst, zodat je het kortere gedeelte kunt gebruiken om dicht bij de grond te schieten.

Het gereedschap om het uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten, is sluw verborgen in de tandwielhaak aan de onderkant van de middelste kolom.

Je kunt de middelste kolom ook ondersteboven plaatsen als je nog dichter bij de grond moet komen:

Macro-modus

Extra configuraties omvatten een zijportaal voor het bevestigen van een mobiele telefoon en, met het extra 1/4 “middelste kolomstuk, de mogelijkheid om het statief in een video-opstelling te veranderen of te veranderen in een andere balkop.

Een ander kenmerk is dat de quick release-plaat zogenaamd compatibel is met het quick-release-systeem van Peak Design.

Ik vond dit echter niet waar op de Peak Design Capture Clip. De F38 is een haar kleiner dan de CC-plaat en zit niet goed in de hoek.

(Ik ben hier een beetje teleurgesteld over, omdat ik de Capture Clip van tijd tot tijd gebruik en de hele tijd basisplaten moeten vervangen is een serieuze killjoy.)

Piek ontwerpcompatibiliteit

Hoewel de F38 quick release-plaat compatibel zou moeten zijn met het Peak Design-systeem, vond ik het een haar te klein om met de Capture Clip te werken.

Over de balkop gesproken…

Balhoofd

Ulanlazi statief balhoofd

De Ulanzi en COMAN F38 kogelkop wordt geleverd met een panning schroef (links) en een Safe Lock knop (rechts) waarmee u de quick release plaat op zijn plaats kunt vergrendelen.

De Ulanzi F38 Falcam-balkop geeft de schutter 360 graden positionering wanneer de middelste kolom iets verhoogd is.

Zowel de bovenplaat als de basisbevestiging zijn ontworpen om volledig compatibel te zijn met het Arca-Swiss-montagesysteem.

De bal-kopspanning wordt geregeld door een hendel die horizontaal op het hoofd zit, net onder de panonummers.

(Op de foto hierboven, tegenover de branding en dus uit het zicht.) Er is ook een panning-schroef voor extra zij-aan-zij-actie.

Extra functies zijn onder meer een sleuf om uw camera op zijn kant te draaien en verticaal te fotograferen, een niveau en een ‘veilig slot’. Het veilige slot moet onbedoelde lozingen voorkomen.

Hoewel ik het idee leuk vind, ben ik nog geen grote fan van deze veilige vergrendelknop. Ik heb het moeilijk gevonden om de knop in en uit de Deadlock-modus te verplaatsen.

Beensloten &gewrichten

Ulanzi beengewrichten

De beengewrichten worden aangestuurd door fliplocks.

De multi-angle sloten op de Zero F38 zijn vrij standaard en bieden drie verschillende hoeken: 20 graden, 55 graden en 75 graden.

Ik vind ze een beetje stijf en “knellend” naar mijn smaak, maar nogmaals, het is misschien gewoon een kwestie van eraan wennen.

De vijf pootdelen worden aangestuurd door aluminium fliplocks. Aan de basis van elke statiefpoot bevindt zich een verwijderbare rubberen voet (voor gladde vloeren) die uitwisselbaar is met de meegeleverde metalen spikes (voor zachte en / of ruwe grond).

Statiefpoot sloten

Elke rubberen voet schroeft los en kan gemakkelijk worden vervangen door de metalen spikes die bij de Zero F38 worden geleverd.

Ik moet zeggen, ik hou echt van hoe soepel de beengewrichten bewegen – ze glijden als zijde en zijn niet overdreven glad.

Ik geniet ook van hoe gemakkelijk het been open en dicht gaat. Ik heb kleine handjes, maar toch kan ik alle vier de sloten gemakkelijk openen en sluiten met slechts één hand.

Maat &handling

Ulanzi reisstatief hoogte

Met een Nikon D7000 bevestigd, bereikt de Zero F38 gemakkelijk ooghoogte van Michael, die 5’10” is. (Abraxas de kat opgenomen voor extra perspectief.)

Omdat ik gewend was aan de Zomei Z699c, was ik echt verrast, niet alleen door de lichtheid van de Zero F38, maar ook door zijn maximale hoogte.

Ik ben maar 5’4″, en de Zomei was nooit lang genoeg om voor mij ooghoogte te bereiken.

Met de middelste kolom volledig uitgeschoven bereikt de Zero F38 gemakkelijk de ooghoogte van iemand die 5″10 is, laat staan lil ol’ me.

Ulanzi vs. Zomei Hoogte

Met beide statieven volledig uitgeschoven is de Zero F38 (links) veel hoger dan de Zomei 699C (rechts).

Zoals eerder vermeld, is er geen draaislot te vinden op het Ulanzi &COMAN Zero F38 statief.

Ik heb nog nooit met een statief gewerkt dat een hendel gebruikte voor de balkop en voor de middenkolom, en het is zeker even wennen.

De hendel lijkt me minder gevoelig dan de grote(r)knop die ik gewend ben te gebruiken op mijn Zomei 7699c. Dat gezegd hebbende, het is niet moeilijk geweest om eraan te wennen. Deze laatste keer heb ik het niet eens gemerkt.

Ik vind de panningschroef echter problematischer. Op de mijne wijst de schroef in de “omhoog” -positie wanneer deze is vergrendeld, waardoor mijn handen interfereren met waar mijn handen moeten zijn om de snelspanplaat aan en uit te krijgen.

Ik heb geprobeerd het eruit te halen en opnieuw te plaatsen om het in een andere positie te laten vergrendelen, maar nog geen geluk. Een kleine ergernis, maar herhaaldelijk.

Mijn grootste uitdaging bij het hanteren van dit statief is het werken met de quick-release plaat. Het is gewoon niet gemakkelijk om het in de balkop te krijgen. Ik heb gisteravond eigenlijk een paar foto’s gemist omdat het zo lang duurde voordat ik het op een rij kreeg.

Een deel hiervan is omdat er maar één manier lijkt te zijn waarop de plaat doorgaat. Een ander onderdeel is, zoals gezegd, de panning schroef zit me vaak in de weg. Hoewel ik gewend ben aan een grotere plaat, heb ik nog nooit zo consequent geworsteld met het krijgen van een quick release-plaat op en van elk statief, ongeacht de grootte.

Een ander klein probleem dat ik heb met de quick-release plaat is dat de schroef niet wordt geleverd met een handvat (in tegenstelling tot de Zomei).

Ik ben gewend om de plaat makkelijk los te kunnen maken en aan te spannen. Deze is nu een aantal keer losgekomen (zeker als ik met een tele in verticale stand fotografeer).

Dit alles gezegd hebbende, ik hou echt van hoe dit statief in het algemeen werkt en vermoed dat ik zal wennen aan zijn eigenaardigheden. (Ik moet bijvoorbeeld gewoon een snelle plaat aan een sleutelhanger dragen zoals zoveel andere fotografen.)

Andere beoordelingen vermelden dat er wat wiebelen is in het verbindingsgedeelte wanneer de middelste kolom volledig is uitgeschoven.

Dat ben ik nog niet tegengekomen, maar misschien is dat met zwaardere opstellingen? De zwaarste die ik tot nu toe heb gebruikt is een Sony A7III + Sony FE 70-300mm.

Alternatieven voor de Ulanzi F38

statiefgrootte vergeleken

De F38 (boven) is aanzienlijk smaller dan het Zoom Z799C reisstatief. Het is ook fantastisch lichter en heeft een veel grotere maximale hoogte.

Als je niet zeker weet of de Ulanzi &COMAN F38 het juiste reisstatief voor je is, zijn er een paar alternatieven die er zijn, hoewel geen enkele zo redelijk geprijsd is.

De eerste daarvan is het koolstofvezel reisstatief van Peak Design. Het heeft vergelijkbare functies en een vergelijkbare voetafdruk, hoewel het de F38 zeker overtreft in termen van zijn gewichtslimiet – 20 lb versus 13,2 lb.

Dat gezegd hebbende, het Peak Design reisstatief komt op een veel hogere prijs: ongeveer $ 650 versus iets meer dan $ 360!

Je kunt ook een kijkje nemen naar de populaire maar nog duurdere Gitzo Series 1 Traveler (meer dan $ 550 zonder de balhoofd). Ik heb het nog niet eerder gebruikt, dus ik kan er niet mee praten. Wel merk ik dat het meer dan twee keer zo zwaar is als de F38.

Als je een krap budget hebt, verkoopt de Zomei Z699C tegenwoordig voor minder dan $ 120. Het is niet zo klein of zo hoog en zeker niet zo licht, maar het is een prima optie voor diegenen die de $ 350 – $ 700 niet willen betalen voor een van de duurdere opties die hier worden vermeld.

 • Peak Design Statief review

Waar voor je geld

Gezien het feit dat Ulanzi &COMAN F38 reisstatief bijna $ 300 minder is dan zijn dichtstbijzijnde concurrent, zou ik moeten zeggen dat het een buitengewone prijs-kwaliteitverhouding heeft.

Natuurlijk zal niet iedereen meer dan $ 300 te besteden hebben aan een reisstatief, maar degenen onder ons die HDR fotograferen, nachtfotografie doen en / of serieus in landschapsfotografie zijn, zullen dit een meer dan redelijke prijs vinden voor de extreme draagbaarheid.

Ulanzi F38 Travel Tripod Review | Conclusie

Ulanzi reisstatiefkop

Eerlijk gezegd is het Ulanzi en COMAN F38 reisstatief (meestal) een genot om mee te werken.

De kwaliteit van de build, in combinatie met hoe klein en licht het is (maar toch hoog wanneer volledig uitgeschoven), maakt het de aankoop meer dan waard.

Voor mij doet het opmerkelijk veel denken aan het spelen vanvan de trombone tot het spelen van de penny whistle. (Nou, het zou meer lijken op het verplaatsen naar de trompet, maar omdat ik nog nooit trompet heb gespeeld, neem ik genoegen met penny whistle…)

Na zo lang verzwaard te zijn geweest, heb ik het gevoel dat ik virtueel vlieg.

Er zijn natuurlijk de problemen die ik heb gehad met de quick-release plaat, maar zoals ik al eerder zei, verwacht ik er op tijd aan te wennen.

Maar terug naar de vraag of het wel goed voor je is…

Uiteindelijk gaat het erom 1) of het werkt voor je kit en 2) of het licht genoeg en compact genoeg is om mee te nemen als je de keuze hebt.

Voor mij is het antwoord een volmondig ja op beide accounts.

Mijn camera + grootste lenzen vallen allemaal ruim binnen de belastingslimiet, en de Ulanzi F38 is zoveel lichter / kleiner dan wat ik gewend ben dat ik de laatste tijd mijn uiterste best heb gedaan om meer nachtfotografie te doen.

Als je echter met grote prime-lenzen en / of lange tele’s werkt, wil je zeker goed letten op de gewichtslimiet van 6 kg / 13,2 lb op de F38.

Anders is dit een fantastisch statief en ik ben enthousiast om het aan mijn kit toe te voegen. Ik hoop het nog lang, heel lang te gebruiken.

Ulanzi F38 statief staand op het dek

Ulanzi &Coman Zero F38 Statief

Lang, sterk, aanpasbaar en verbazingwekkende prijs-kwaliteitverhouding. Goedkoper alternatief voor Peak Design Travel Tripod.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer