Voorzichtig met het delen van uw foto’s met de app van Lensa AI (en sociale media in het algemeen)

FacebookPinterestDelen

Van de fotobewerkingsapp van Lensa AI is aangetoond dat deze bepalingen in de algemene voorwaarden heeft waarmee het uw ingezonden afbeeldingen vrij kan gebruiken. Gebruikers dienen hier rekening mee te houden.

Zowel professionele fotografen als casual posters van hun eigen foto’s moeten altijd voorzichtig zijn met waar ze hun werk indienen en onder welke voorwaarden.

In het geval van digitale platforms en apps geldt dit vooral vanwege de vaak dichte legalese van hun algemene voorwaarden, die weinigen lezen.

Een opmerkelijk recent voorbeeld is de fotobewerkingsapp van Lensa AI, waarvan de eigen wettelijke gebruiksvoorwaarden het mogelijk maken om ingezonden afbeeldingen naar eigen goeddunken te delen en anderszins te gebruiken zonder compensatie voor de fotografen en gebruikers die ze hebben gemaakt.

Lensa AI werd voor het eerst extreem populair nadat zijn selfie-genererende programma voor kunstmatige intelligentie, genaamd “Magic Avatars”, viraal ging. Downloads van de app in de VS en andere regio’s stegen absoluut in de afgelopen week in de Apple App Store volgens grafieken.

Zoals bepaalde Twitter-gebruikers en anderen echter opmerkten, geven de algemene voorwaarden van de app het een licentie om de ingediende inhoud van iemand te gebruiken op basis van zijn eigen grillen.

De relevante secties van de app vermelden specifiek: “Lensa kan u toestaan om inhoud, inclusief foto’s en video’s, te uploaden, bewerken, opslaan en delen”.

Vervolgens werken ze in een belangrijk gedeelte met betrekking tot het bovenstaande probleem uit:

“We claimen geen eigendom over uw Gebruikersinhoud. Om u echter de diensten te kunnen leveren (bijvoorbeeld om onze diensten voor u toegankelijk te maken), vragen wij een wettelijke toestemming van u om uw Gebruikersinhoud te gebruiken.”

Lensa voegt er ook aan toe: “U geeft ons zo’n toestemming door middel van een bedrijfslicentie.” Voor degenen onder u die nieuwsgierig zijn naar wat zo’n bedrijfslicentie betekent, dit breekt het mooi op voor meerdere platforms.

In wezen, hoewel u het uiteindelijke auteursrecht op uw inhoud behoudt, laat u Lensa deze niet-exclusief gebruiken, zonder betaling aan u en over de hele wereld voor zijn eigen overdraagbare doeleinden.

Vrij breed niet? Het is ook vermeldenswaard dat dit specifieke stuk wettelijke toestemming in algemene voorwaarden helemaal niet uniek is voor Lensa.

In feite behouden de meeste grote sociale platforms, waaronder Instagram, Facebook, Twitter en anderen, dezelfde of vergelijkbare rechten voor uw inzendingen.

Teruggaand naar het specifieke geval van de nieuw populaire Lensa, verlenen gebruikers die de overeenkomst met de algemene voorwaarden afvinken, de app een langetermijnlicentie waarmee de eigenaren van de app ingediende inhoud voor hun doeleinden kunnen gebruiken.

Dit betekent dat Lensa vrij is om te reproduceren, te wijzigen en te distribueren, of zelfs om afgeleide werken te produceren van ingezonden afbeeldingen.

Lensa rechtvaardigt dit door te beweren dat het “met het oog op de exploitatie of verbetering” van haar huidige of toekomstige producten en diensten is.

Het betekent ook dat je de app je foto’s of video’s laat gebruiken om zijn AI te voeden voor trainings- en creatiedoeleinden die het Magic Avatars-aspect vooruit helpen.

Dus moet je op je hoede zijn? Nou, ja, dat zou je moeten doen, hoewel misschien niet veel voorzichtiger dan je zou moeten zijn bij het indienen van je inhoud bij een van de andere apps en platforms voor sociaal delen die wereldwijd zo populair zijn.

Meer specifiek kunt u problemen ondervinden als u zich zorgen maakt dat uw inhoud terechtkomt waar u dat niet wilde.

Zoals cybersecurity-expert Jake Moore onlangs uitlegde aan de Daily Mail: “Vergelijkbaar met apps in het verleden die veel toestemmingen en toegang tot functies hebben gevraagd, moeten mensen zich zeer bewust zijn van wat ze deze apps toestaan te doen en zelfs bezitten,”

Hij voegt er ook aan toe dat “Door Lensa te gebruiken, u toestemming geeft om de gegenereerde foto te bezitten die in een database wordt geplaatst, samen met mogelijk andere identificeerbare informatie”, Lensa kan deze afbeeldingen ook delen met derden waarvan u niet op de hoogte bent of waarmee u het niet eens bent.

Deze laatste voorwaarde kan natuurlijk privacyproblemen voor u en uw werk met zich meebrengen.

Aan de andere kant, als u foto’s van uw gezicht of andere persoonlijke gegevens indient bij een enorm populair digitaal deelplatform, moet u zich al lang bewust zijn van deze potentiële waasRd.

Ondanks wat Moore zegt, claimt Lensa geen eigendom van je ingediende visuals, maar het kan ze vrijelijk in andere contexten gebruiken.

Bovendien, als het aspecten van uw foto’s wijzigt, kan het hypothetisch de controle daarover claimen, zelfs als ze zijn gebaseerd op iets dat u hebt ingediend.

Bovenal is Lensa’s afgeleide gebruik van door gebruikers ingediende inhoud gericht op het voeden van zijn AI met vers materiaal voor trainingsdoeleinden.

De eigen ToS van het bedrijf beweert ook dat gebruikersinzendingen worden geconverteerd naar gezichtsgegevens en later worden vernietigd in plaats van bewaard. Of je dit nu gelooft of niet, Lensa biedt eigenlijk een remedie die ze beweren serieus te nemen:

U als gebruiker kunt e-mailen [email protected] en prisma labs, dat eigenaar is van Lensa, dringend verzoeken al uw persoonlijke gegevens te verwijderen.

Het is ook vermeldenswaard dat als u afbeeldingen naar Lensa hebt geüpload, u ze ook stilzwijgend die visuals laat gebruiken voor advertenties en delen door derden. U kunt verzoeken dat deze specifieke toestemming wordt verwijderd door een andere, andere e-mail te sturen naar [email protected]

Houd er rekening mee dat het voorkomen en verzoeken om verwijdering van uw gegevens standaard ook betekent dat u geen persoonlijke inhoud meer bij Lensa indient, dat wil zeggen: essnetially deactivering van uw gebruik van de app.

Wired Magazine heeft beweerd dat Prisma Labs, dat Lensa heeft ontwikkeld, een bijgewerkt privacybeleid ontwikkelt.

Prisma Lab’s medeoprichter en CEO Andrey Usoltsev heeft ook aan Wired bevestigd: “De foto’s van de gebruiker worden van onze servers verwijderd zodra de avatars worden gegenereerd,” Hij voegde er ook aan toe dat deze servers in de VS zijn gevestigd.

Als algemene regel geldt dat de meeste apps erg terughoudend zijn met het verwijderen van hun uitgebreide rechten op gratis gebruik van door gebruikers gegenereerde inhoud, grotendeels omdat deze inhoud zo integraal is voor zowel hun vermogen om geld te verdienen als voor het creëren van hun toekomstige “diensten”.

Met andere woorden, verwacht niet volledig dat het bijgewerkte privacybeleid van Lensa de bovenstaande ToS-regels te drastisch zal veranderen.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer