Village Polar Bears winnen natuurfotograaf van het jaar award

FacebookPinterestDelen

De aanblik van hen is bijna als iets uit een oud Russisch sprookje, en passend, omdat de gigantische, witte schattig harige (maar soms dodelijke) dieren ronddwalen in een verlaten dorp in, nou ja, Rusland.

Deze gemaakte foto’s zijn de winnaars van de Nature Photographer of the Year Awards en ze zijn gemaakt door natuurfotograaf Dmitry Kokh.

Hij nam ze mee in het verlaten ex-sovjetweerstation en dorp Kolyuchin, op het eiland Wrangel in het polaire Verre Oosten van Rusland. Dit is waar de USSR ooit een polair weerstation exploiteerde tot de sluiting in 1992, kort na de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Uiteraard zijn de dieren in kwestie ijsberen. Omdat dit toevallig ook de grootste terrestrische roofdieren van de aarde zijn, en beroemd onvoorspelbaar rond mensen, legde Kokh zijn verbluffende foto’s vast op een ongebruikelijke manier die een paar decennia geleden niet mogelijk zou zijn geweest.

In september 2021 reisde de fotograaf meer dan 1200 mijl per schip om het Russische Noordpoolgebied te bereiken. Hier vond hij een reeks in mist gehulde, verlaten huizen die door 20 van de beren waren overgenomen van een migrerende populatie die op het eiland verbleef.

Zijn volgende stap was om ze geduldig op te nemen met behulp van een drone met hoogwaardige fotografische apparatuur ingebouwd. Dit was zeker veel minder riskant dan proberen de beren persoonlijk te benaderen en mogelijk het slachtoffer te worden van hun opportunistische jachtinstincten.

Het gebruik van teleapparatuur was een optie, maar het zou ook een heel ander niveau van fotografische kwaliteit hebben gecreëerd en ook riskant zijn geweest vanwege het buitengewone reukvermogen van de beer.

In plaats daarvan koos Kokh voor het gebruik van een drone met geluidsarme propellers die de beren niet te gemakkelijk zouden laten schrikken. Al snel raakten deze van nature nieuwsgierige dieren gewend aan de compacte vliegmachine terwijl ze de verlaten gebouwen verkenden.

Zoals Kokh uitlegt: “Beren zijn van nature erg nieuwsgierig, dus liepen ze rond huizen en controleerden ze elke deur, raam, hoekje en gaatje,”

Omdat de beren de drone zeker hebben opgemerkt, pauzeren ze vaak om recht in de camera te kijken op de gemaakte foto’s.

Dit detail hielp bij het samenstellen van enkele van de opmerkelijke foto’s van deze immense dieren die rustig uit de ramen en deuren van het huis leunden, net alsof ze de bewoners van deze eens zo menselijke stad waren.

Hoewel de Nature Photographer of the Year-awards van dit jaar veel verbluffende inzendingen ontvingen, is het moeilijk om de magische touch te ontkennen die wordt gegenereerd door Kokh’s uitzonderlijk ongebruikelijke omgeving voor zijn majestueuze onderwerpen.

Voor zijn grote inspanning bij het vangen van deze beren, kreeg Kokh de hoofdprijs van € 3.000 ($ 3.200) van de Award.

Je kunt hier veel meer van zijn echt surrealistische beelden zien en een meer gedetailleerd verhaal over zijn poolexpeditie.

Kokh was lang niet de enige winnaar of de enige fotograaf die dit jaar bijzondere foto’s van wilde dieren instuur instuurde.

Veel andere inzendingen verdienden hun eigen prijzen en ze variëren van het gewoon schattige tot het majestueuze en vreemde in wat ze vastleggen.

De Nature Photographer of the Year Awards 2023 zijn vanaf 20 december open voor inzendingen.

Hier is een selectie van andere foto’s van winnaars en finalisten van :

krabben in zand

Zeer geprezen in de categorie Dierenportretten. De foto toont een paar krabben voor de kust van de Filipijnen | Andrey Savin/NPOTY

sneeuwpanter

Winnaar in de categorie Zoogdieren | Sascha Fonseca/NPOTY

vos in de sneeuw

Zeer geprezen in de categorie Jeugd | Clemence till/NPOTY

springende spin komt uit

Zeer geprezen in de categorie Andere dieren | David Jerez Drager/NPOTY

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer