Vortex Storm Jacket Beoordeling

Dit is een gastrecensie van de Vortex Storm Jacket door reis- en wildernisfotograaf Teryani Riggs.

Ik doe veel fotografie langs de kust van Oregon, een plek waar het negen maanden per jaar kan regenen. Dat gezegd hebbende, mijn favoriete maand om te fotograferen is vaak december, wanneer de winterstormen en lage zonnehoeken verbazingwekkend licht kunnen creëren.

… maar schieten tijdens het stormseizoen betekent ook dat het vaak regent.

Toen ik goedkopere camera’s had, had ik vaak dingen geprobeerd als paraplu’s (die vrijwel alleen werken als iemand anders ze vasthoudt en er geen wind is) en plastic zakken (veel onhandig en moeilijk te gebruiken). Meestal dook ik de camera gewoon weer onder mijn regenjas tot de buien het lieten afweten.

Toen ik eenmaal een upgrade naar een duurdere camera had, steeg mijn verlangen om me geen zorgen te hoeven maken over mijn camera in de regen aanzienlijk en besloot ik uiteindelijk om vortex Media’s Storm Jacket Pro uit te proberen.

Het had de beste recensies van alle regenjassen die ik heb bekeken en was redelijk betaalbaar.

Vortex Media Storm Jacket Pro | Wat is het?

De Vortex Storm-jas heeft een cinch die precies om de lens van je camera past

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Vortex Media’s Storm Jacket is gewoon een waterdichte nylon hoes die over je camera past om regen, sneeuw, vuil en stof buiten te houden. Het is smaller aan het lensuiteinde dan het uiteinde van de body en heeft aan elk uiteinde een trekkoord dat je stevig kunt vastklikken.

De Pro-versie heeft ook een met klittenband verzegelde opening waar je camera verbinding maakt met een statief. De Standaard (en goedkopere) versie is gewoon de huls zonder statiefopening. (Ik zou de Pro aanraden, of je nu een statief gebruikt of niet, omdat dezelfde opening perfect is om de bedieningselementen met je hand te bereiken.)

Naast het kiezen tussen standaard- en pro-versies, zijn er ook vijf verschillende maten om uit te kiezen, afhankelijk van de totale lengte van uw opstelling: S, M, L, XL en XXL, afhankelijk van de lengte van de hoes van voor naar achter. (Zie hieronder voor de maattabel.)

De breedte op al deze is hetzelfde – alleen de lengte verandert. U kunt ook kiezen uit verschillende kleuren.

Een ander pluspunt is dat als je aan de zijkant gemonteerde gimbals gebruikt (d.w.z. de RRS PG-02 of de Wimberley Sidekick), ze prima werken met het Pro-model.

Veel meer is er eigenlijk niet aan de hand.

Media Storm Jacket Pro | Ontwerp &Gebruik

De Vortex stormjas met de hand gebruiken

Als het gewoon miezert, rol ik de stof van de Storm Jacket terug om te zien dat ik het doe en krijg ik mijn handen erin.

Het ontwerp van de Vortex Media Storm Jacket Pro is vrij eenvoudig. Bedrieglijk, eigenlijk.  Het is eigenlijk gewoon een nylon buis die over de camera en lens past.

De ripstop stof is licht van gewicht, samendrukbaar en volledig waterdicht. (Ze zeggen zelfs dat het niet zal smelten, maar dat heb ik niet geprobeerd.)

De trekkoorden werken goed – toen ik ze correct had laten knippen, gleden ze niet eens één keer. Het klittenband dat de zijkanten van de statiefspleet aan elkaar sluit is bijna irritant sterk.

De achterste helft is, zoals eerder vermeld, iets naar buiten geflensd om wat meer ruimte te geven aan de camerabody (en je handen).

Voor opslag wordt de Storm Jacket geleverd met een etui met ritssluiting dat je als spullenzak kunt gebruiken. Er zit een clip op en sommige fotografen noemen het aan de buitenkant in je tas knippen, maar omdat ik iemand ben die vaak op een meerdaagse reis is, hoe minder natte individuele stukken uitrusting krijgen, hoe beter.

Foto's maken aan een stormachtige kust

Foto’s maken op een stormachtige dag zonder me zorgen te maken dat mijn camera nat wordt | HDR bewerkt met Aurora HDR-| f/6 ISO 100 | Sony a7III + Sony FE 16-35mm f/4 ZA

Sizing

Een van de potentieel meer uitdagende beslissingen die u moet nemen bij het kopen van uw Storm Jacket, is welke maat u moet kiezen.

De instructies zeggen om de lengte van je camera en lensopstelling te meten en vervolgens een paar centimeter toe te voegen voor een goede maat.

Als u slechts één instelling hebt, zijn dit de algemene richtlijnen:

  • Klein — 11″
  • Gemiddeld — 17″
  • Groot — 23″
  • X-Large — 27″
  • XX-Groot — 31″

Als iemand die in dezelfde reis schakelt tussen een korte groothoeklens naar een 400 mm-lens voor dieren in het wild, dacht ik dat een “medium” mijn beste keuze was als ik er maar één kocht.

Het bleek nogal groot te zijn voor mijn groothoekopstelling, maar vreemd genoeg zat het extra materiaal echt niet veel in de weg end stond me toe om de achterkant van de camera helemaal niet strak te draaien. (Door de achterkant open te laten, krijgt u meer opties om de verschillende bedieningsknoppen te bereiken.)

Eerste indrukken

De Vortex Storm Jacket Pro

De Storm Jacket heeft één taak te doen en dat doet hij goed: je camera droog houden!

Toen mijn Storm Jacket arriveerde, moet ik bekennen dat ik een beetje teleurgesteld was. Het is tenslotte gewoon een nylon hoes met cinches aan elk uiteinde. Ik hoopte echt dat het een revolutie teweeg zou brengen in mijn tijd in de regen en dit zag er gewoon zo uit… minimaal. En enorm voor mijn kleine spiegelloze camera!

Mijn grootste zorg was of ik er makkelijk mee kon schieten. Zou ik mijn controles gemakkelijk kunnen bereiken? Het LCD-scherm bekijken? Zou het middelgrote formaat zelfs werkbaar zijn op een kleine Sony A7 III en een korte lens? Ik had mijn twijfels.

Aan de positieve kant kwam het in een klein, handig, samendrukbaar pakket dat bijna geen ruimte in beslag nam in mijn pakket. Dit werd zeker op prijs gesteld. Mijn cameratas is op deze reizen vaak maximaal ingepakt en ik had echt iets kleins en gemakkelijk toegankelijks nodig.

Dus pakte ik het plichtsgetrouw in mijn tas en ging ik naar Dunes National Park in het midden van een storm.

Het weer was uit en aan, met 10-15 minuten regen om de 10 minuten of zo. Ja hoor, midden in de opnames sloeg een lichte motregen om in een complete stortbui en was het tijd voor de Storm Jacket.

Het eerste wat me opviel was dat het me zeker meer kostte dan de geadverteerde 10-15 seconden om het aan te krijgen. Het kostte me gemakkelijk 1-2 volle minuten, vooral omdat ik met een statief fotografeerde. (Ik zou aanraden om eerst thuis te oefenen.)

zonsondergang tijdens een storm op Drake's strand

Ik kon deze foto alleen krijgen omdat ik een Storm Jacket aan had | HDR bewerkt met Aurora HDR-| f/8 ISO 100 | Sony a7III + Sony FE 16-35mm f/4 ZA

Toen ik de Storm Jacket eenmaal aan had, werd ik er verliefd op. De cinch-riem aan de voorkant was behoorlijk effectief – hij bewoog nooit van de plaats waar ik hem naartoe had geknipt, ongeacht hoe ik de camera droeg of bewoog. Je moet voorzichtig zijn om het aan te trekken op een manier die je scherpstelring niet beïnvloedt, maar verder ben je klaar om te gaan.

Toegang tot de bedieningselementen is een beetje lastig. Als u geen statief gebruikt, kunt u een hand bereiken door de statiefopening. Anders is de toegang via de achterkant.

Wat ik vooral leuk vond, was dat ik van plaats naar plaats kon lopen en me geen zorgen hoefde te maken dat mijn camera nat werd. Ik liet het op het statief liggen en wandelde het allemaal rond de duinen.

Vroeger dook ik de camera onder mijn regenjas of stopte ik hem terug in zijn tas. Maar de eerste werkt alleen voor snelle regenbuien als je niets anders te doen hebt, en de laatste laat vocht uiteindelijk in de binnenkant van mijn hoofdcameratas komen.

Dus uiteindelijk, terwijl ik dat niet echt deed. nodig hebben om tijdens de regen te fotograferen zoals sommige sportfotografen dat moeten doen, mijn camera op mijn statief kunnen dragen zonder er ooit twee keer over na te hoeven denken, was gewoon geweldig.

Speciale overwegingen

Het hoofd in de stormjas duiken als het hard regent

Het uitzicht van onder de Storm Jacket.

Er zijn een paar dingen om in gedachten te houden bij het gebruik van de Storm Jacket.

Het is begrijpelijk dat het moeilijker zal zijn om een camera met een Storm Jacket aan te bedienen dan zonder een camera, maar het is aanzienlijk gemakkelijker dan de alternatieven (plastic zak, paraplu, het missen van de opname, enz.). Hoewel de achterkant zeker breed genoeg is om je handen in te krijgen, is het moeilijk om te zien wat je doet zonder je gezicht er daadwerkelijk in te krijgen.

Met een opstelling die overeenkomt met de aanbevolen maatvoering, is dit geen probleem. De stropdas gaat gewoon naar het einde van je camera en gaat naar beneden (of niet). Maar als je een korte opstelling gebruikt met een Storm Jacket die veel overgebleven stof bevat, kan dit een beetje een gedoe zijn.

Gelukkig was het makkelijk om het extra materiaal tussen de buien door op te rollen. Of, als de regen niet zou ophouden, zou ik mijn oog er een beetje in laten vallen. (Zie de foto hierboven.) Toch was het een beetje een uitdaging om de knoppen te bereiken en de brandpuntsafstand / scherpstelling handmatig aan te passen.

Een ander probleem met mijn Sony a7III was dat wanneer de wind blies, de stof van de jas vaak over de EVF waaide, waardoor de camera van het LCD-scherm naar de EVF verschoof. Dit was enorm vervelend.

Gelukkig kun je de meeste spiegelloze camera’s met oogdetectie EVF’s instellen om op het LCD-scherm in het menusysteem te blijven (wat ik prompt bedacht hoe ik moest doen zodra ik uit het veld kwam).

Aan de gebruikerskant van de dingen, als je fotografeert en je lens wordt belicht, zorg er dan voor dat je je lens niet in de wind / regen richt wanneer je van positie verandert. Ik knoopw dit lijkt vanzelfsprekend, maar het is extreem gemakkelijk om te vergeten wanneer je veel beweegt. (Zorg ervoor dat je een doek bij je hebt om regendruppels van je lens af te vegen.)

Dit geldt ook voor watervallen. Ik weet dat het wordt gefactureerd als een regenjas die je camera kan beschermen tegen watervalspray, maar er is echt geen manier om de spray van je lens te houden als je hem richt op het water.

Ook als je geen statief gebruikt, zul je waarschijnlijk merken dat er geen gaten zijn voor de schouderriem van je camera om door te komen. Omdat ik niet door het gedoe wilde gaan om het uit te doen, merkte ik zeker dat mijn riem in de weg zat. Zeker als het echt waait.

(Het is eigenlijk beter om de riem eraf te halen als het waait, maar de mijne komt niet gemakkelijk los en ik wissel vaak af tussen het gebruik van mijn camera in de hand en op een statief.)

En als je een hotshoe flash gebruikt, heb je een beetje pech. Het past niet met slechts één jas.

Vortex Media Storm Jacket Pro | Conclusie

Het nylon tussen de buien door terugrollen

Omdat ik met een relatief korte lens fotografeerde (Sony FE 16-35mm f/4 ZA), heb ik tussen de buien door de mouwen opgestroopt.

Wat de uitdagingen ook waren, ze leken vrij klein in vergelijking met de veiligheid en beveiliging van het weten dat mijn camera beschermd was. Vooral voor iemand zoals ik die altijd minder dan standaard middelen had gebruikt om zijn camera te beschermen, zorgde dit echt voor een nieuw gevoel van vrijheid.

Wat andere camera regenjassen betreft, is de Storm Jacket vrij goed te vergelijken in zowel prijs als ontwerp, evenals gebruiksgemak.

Aan de bovenkant is de bomvrije Think Tank Hydrophobia V3 ($ 114 – $ 149) zowel veel omvangrijker als tijdrovender om op te stappen.

Aan de onderkant, terwijl de Ruggard P18 ($ 7 – $ 11) zeker beter is dan helemaal niets te hebben, komt de kwaliteit van de materialen lang niet in de buurt van die van de Storm Jacket.

Er zijn natuurlijk nog veel meer modellen. Maar als u op zoek bent naar een in deze prijsklasse, zult u niet teleurgesteld zijn.