Wacom Cintiq 16 Tekentablet Review

FacebookPinterestDelen

Ik ben altijd al een fan geweest van Wacom-tablets, maar de modellen zonder schermen hebben het nooit voor mij gedaan. Omgekeerd waren de modellen met displays te duur voor het soort use cases dat ik had.

Ik ben geen zware post-processor, dus mijn fotowerk is meestal licht, maar ik gebruik graag een pen voor het opruimen van stof en huid.

Ik heb enige tijd besteed aan het gebruik van mijn iPad met een applicatie genaamd Astropad. Dat werkte goed, maar er waren een paar kleine frustraties die me stoorde.

Brad Molen

Wacom Cintiq 16

Met een uitstekende schermkwaliteit is de Cintiq 16 een nauwkeurige en betaalbare oplossing voor bewerking onderweg.

Controleer de huidige prijs

Toen Wacom de Wacom Cintiq 16 uitbracht voor iets meer dan $ 600, vond ik het tijd om het te heroverwegen om te zien of het een goede tablet was voor fotobewerking.

De volgende ervaringen zijn gebaseerd op een leeneenheid geleverd door Wacom Australia.

Inhoudsopgave

Wacom Cintiq 16 Technische Gegevens

Pros

 • Prijspunt
 • Teken-/penervaring
 • Schermkwaliteit
Tegens

 • Niet 4K
 • Geen touchscreen
 • Geen standaard
Controleer de huidige prijs
 • Ondersteunde resolutie: 640 x 480, 720 x 400, 800 x 600, 1024 x 768, 1280 x 720, 1280 x 1024, 1600 x 1200, 1920 x 1080
 • Kleurengamma: NTSC bij CIE1931 – dekkingsgraad: 72%, Adobe RGB bij CIE1931 – dekkingsgraad: 74%
 • Schermgrootte: 15,6 inch
 • Pendruk: 8192 niveaus (pen en gum)
 • Ports: Alleen 3-in-1 kabelpoort
 • Computervereisten: Windows® 7 of hoger (nieuwste servicepack/build) of OS X 10.12 of hoger (nieuwste update

Bouw &uiterlijk

De Wacom Cintiq 16 is voorzien van de “Pro” pen.

De constructie van de Wacom Cintiq 16 is uitstekend als je kijkt naar de prijsklasse. Merk op dat de prijs ook het “Pro” penmodel omvat.

De schermkwaliteit is uitstekend, veel beter dan ik had verwacht, vooral gezien de budgetprijscategorie. Het profiteert niet van het 4K-scherm op de duurdere modellen, maar het is een 1920×1080-scherm van goede kwaliteit met een matte afwerking die de hoeveelheid schittering op de tablet beperkt.

Bij sommige van de oudere modellen creëerde de mat een melkachtige laag, maar de nieuwe modellen lijken een beter contrast te hebben. Ik heb me nooit al te veel zorgen gemaakt over kleurnauwkeurigheid, omdat ik de neiging heb om dat te doen op mijn hoofdscherm, een professioneel kleurgekalibreerd scherm, maar het kalibreren van dit scherm zag bijna geen verandering (dwz de out-of-the-box kleurnauwkeurigheid is hoog).

Wacom heeft enkele compromissen moeten sluiten om deze prijsklasse te halen…

Ten eerste krijg je geen standaard met de Wacom Cintiq 16. Ik heb af en toe een aantal speciale aanbiedingen gezien die er een bevatten, dus houd een oogje in het zeil als je het nodig hebt. Ik heb het gevoel dat de verspilde ruimte aan de buitenkant enkele knoppen kan bevatten tegen een beperkte prijs.

Ten tweede krijg je een aan / uit-knop, maar daarbuiten zijn er geen fysieke knoppen op de tablet. Dat betekent dat je het moet doen met bedieningselementen op het scherm.

Ten slotte is er geen aanraakscherm. Na jarenlang op tablets te hebben gewerkt, zal er de eerste frustratie zijn van het willen inzoomen op het scherm, maar je went eraan. Helaas, als je de touch screen-optie wilt, moet je naar de Wacom Cintiq 16 Pro gaan, wat bijna het dubbele van de prijs is.

Setup

De Wacom Cintiq 16 maakt gebruik van een alles-in-één adapter die is gesplitst naar 3 connectoren voor voeding, HDMI en USB.

De installatie voor de Wacom Cintiq 16 is technisch eenvoudig. Sluit wat kabels aan, installeer de Wacom-stuurprogramma’s, start uw machine opnieuw op en u bent klaar om te gaan.

Voor degenen die zich zorgen maken over de recente Catalina-compatibiliteitsproblemen met Apple die uitsluitend 64-bits gaat, werkt het prima op Catalina. Ik had nul problemen, hoewel ik wou dat ik hetzelfde kon zeggen voor Microsoft Office.

De installatie is niet het lastige deel; de echte moeilijkheid is het instellen van de software voor uw individuele voorkeuren en beslissen hoe u ermee wilt werken en uw werkruimte wilt inrichten. Het kostte me een tijdje om de softwarebesturing op het scherm in te stellen zoals ik dat wil.

Ik denk niet dat de Wacom setup software is in dit opzicht bijzonder gebruiksvriendelijk. Dit model op inleidend niveau zou kunnen doen met betere pre-configuraties op het scherm of op zijn minst standaard startpunten op basis van het type gebruiker dat u bent, d.w.z. fotograaf versus kunstenaar

Op het gebied van fysieke lay-out moet u ook rekening houden met zaken als het verlengen versus spiegelen van uw monitor, samen met de positionering van het pendisplay ten opzichte van uw toetsenbord en hoofdscherm.

Dit lijken misschien eenvoudige dingen, maar als je een 4K-scherm hebt zoals ik, zal mirroring de resolutie van je 4k-scherm downgraden. Het tweede probleem met mirroring is dat het uw vermogen beperkt om het scherm afzonderlijk te kalibreren.

Ik denk dat je een beetje tijd moet besteden aan het proberen te beslissen wat geschikt is voor jou, omdat het individueel is.

Wat je ook doet, het is even wennen, dus wees bereid om een tijdje te lijden totdat het een tweede natuur wordt.

Gebruiksgemak

De bedieningselementen op het scherm van de Wacom Cintiq 16 werken, maar ik geef de voorkeur aan de Astropad-bedieningselementen.

Vanuit het hardwareperspectief is er niet veel te klagen over het gebruiksgemak. Uiteraard heb je geen fysieke knoppen, dus je moet leven met bedieningselementen op het scherm, maar de Pro-pen hanteert heel goed en de kwaliteit van de tekenervaring is zo goed als je zou kunnen vragen.

Vanuit een softwareperspectief denk ik dat Wacom beter werk had kunnen leveren door gebruiksvriendelijke software te leveren voor de installatie van de bedieningselementen op het scherm.

Ik denk ook dat ze hadden kunnen profiteren van betere pre-configuraties voor controle op het scherm, zoals hierboven gesuggereerd.

Ik geef de voorkeur aan de Astropad-optie om een zijbalk te hebben die verschijnt wanneer je het nodig hebt, maar het kan ook de vertrouwdheid zijn omdat ik eraan gewend ben.

Vergeleken met Astropad (alleen Mac)

De Astropad bedieningselementen aan de zijkant die worden geactiveerd met een vingeraanraking.

Astropad is een ander alternatief en een uitstekende optie voor degenen die al een iPad bezitten. Ik denk nog steeds dat het een beetje beperkt is door voornamelijk een softwareoplossing te zijn.

Je hebt nog steeds te maken met vertraging en een gebrek aan cursor wanneer je dicht bij het scherm komt zoals de Wacom. Het is een zeer gepolijste oplossing met bedieningselementen op het scherm. De zoom op het aanraakscherm is verschrikkelijk vanuit een vertragingsperspectief.

Ik heb een USB-C-connector voor draadloos werk, en hoewel het beter is dan het te gebruiken zonder de connector, komt het maar net overeen met het zijspan van Apple zonder dongle. Hoewel de vertraging minimaal is, is deze er nog steeds. Met een kabel is het dicht bij de Wacom-ervaring, maar gewoon niet helemaal daar.

Het mist ook de near screen cursor van de Wacom voor het preciezere werk. Als gevolg hiervan moet je in veel gevallen accepteren dat je fouten zult maken die moeten worden hersteld met het ongedaan maken.

Vergeleken met Apple Sidecar (alleen Mac)

Voor degenen die het niet weten, Apple heeft iets uitgebracht dat Sidecar heet in OS Catalina. In de introductie veegde de Apple-CEO opzij een Wacom-tablet. De realiteit ligt echter iets verder van de waarheid.

De prestaties zijn echt indrukwekkend, zelfs draadloos. De draadloze verbinding blies me weg in vergelijking met Astropad.

Het tweede voordeel is het retina-display op de iPad Pro. De Wacom Cintiq 16 heeft er slechts 1080, terwijl mijn 12″ iPad Pro een 4k-ervaring biedt.

Het product biedt veel potentieel, maar is in zijn huidige vorm nog steeds erg halfbakken. Basiszaken zoals scrollen komen niet overeen met je scrollende instellingen op uw Mac.

De stylus is niet zo intuïtief voor touch screen werk en er zijn beperkte touch screen ingangen.

Het andere probleem is dat de cursor pas verschijnt als u het scherm aanraakt. Het ontbreken van cursor is frustrerend voor fijn werk.

Ik denk dat dit kan worden geholpen door Apple die een bepaald niveau van pro-stylus biedt die verbeterde mogelijkheden heeft voor rechtsklikken of meer gevoeligheid in de penpunt wanneer deze dicht bij het scherm komt.

Kortom, geef het twee of drie jaar, en dit zal een geduchte concurrent zijn voor Wacom en drie jaar is een generatie apparaat. Als Apple gewoon Astropad zou overnemen, zou het product 50% beter zijn dan het nu is.

Waar voor je geld

De Wacom Cintiq 16 wordt geleverd met de connector voor HDMI en USB, waardoor het niet nodig is om adapters aan te schaffen.

Met een verkoopprijs van iets minder dan $ 600 is de Cintiq 16 de goedkoopste Wacom Cintiq die op de markt komt.

Het lijkt een zet van Wacom om te concurreren met enkele van de goedkopere merken zoals XP-Pen en Huion, samen met iPads en andere tablets.

Het is een slimme zet. Een verschil van $ 300 is iets dat veel mensen mentaal kunnen rechtvaardigen voor het origineel. Een gat van $ 800 is genoeg voor gebruikers om zichzelf af te vragen hoe graag ze het origineel willen.

Hoewel het misschien niet op hetzelfde niveau is als de Pro-versies van de Wacom, is het voor veel gebruikers waarschijnlijk meer dan ze ooit nodig zullen hebben.

Als iPad-gebruiker zal ik toegeven dat ik nu in de verleiding kom om de Wacom Cintiq 16 op lange termijn te overwegen, en er is niet veel voor nodig om me over de rand te duwen. Dat zegt iets over de impact van het beschikbaar stellen van een lager niveau apparaat.

Controleer de huidige prijs

Wacom Cintiq 16 Beoordeling | Conclusie

De ingebouwde standaard voor de Wacom Cintiq 16 is oké op iets meer dan een centimeter hoogte. Sommigen geven misschien de voorkeur aan de volledige standaard die iets meer dan $ 100 aan de prijs toevoegt.

Na iets meer dan twee weken met de Wacom Cintiq 16 kun je me kleuren.

Wacom heeft een budgetvriendelijke pentablet van hoge kwaliteit geproduceerd die geschikt is voor ten minste 70-80% van de gebruikers en ze hebben het gedaan voor een prijs die uw portemonnee niet schaadt, volgens de normen van de pentablet.

Toegegeven, iPad-gebruikers hebben de optie van Astropad, maar de Wacom biedt een veel betere ervaring, ondanks het ontbreken van een aanraakscherm.

(Als Astropad-gebruiker ben ik druk bezig met de budgetten om uit te zoeken hoe ik dit kan inpassen.)

Als Wacom de bestaande Astropad-gebruikersbasis kan converteren, doen ze het goed. Op de lange termijn is het nog steeds een open markt.

Sidecar van Apple heeft het potentieel om de markt op te schudden, maar tot nu toe is het slechts net bezig met het uitbreiden van het scherm en dat zal voor de meeste mensen niet genoeg zijn.

Als Wacom zich kan concentreren op het verbeteren van hun bedieningselementen op het scherm en het toevoegen van een aanraakscherm voor toekomstige modellen met beperkte kosteneffecten, zou het hen voor Apple houden.

Brad Molen

Wacom Cintiq 16

Met een uitstekende schermkwaliteit is de Cintiq 16 een nauwkeurige en betaalbare oplossing voor bewerking onderweg.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen