Wat biedt de Canon EOS R5 Mark II?

Canon brengt mogelijk een gloednieuwe Mark II-versie van de best verkochte R5 full-frame spiegelloze camera uit voor de tweede helft van 2023. Hier is een blik op wat u kunt verwachten.

Canon’s bestaande EOS R5-camera kreeg een grote plons in de spiegelloze fotografiewereld. Het werd een van de populairste cameramodellen van het merk nadat het op 9 juli werd aangekondigdÞ 2020.

De R5 zat vol met een reeks uitstekende specificaties, waaronder een 44,8-megapixel full-frame CMOS-sensor, 8K30fps raw-video-opname, 4K-opname met 120 fps en maar liefst 5.940 AF-punten langs het 100% sensordekkingsgebied.

Het kon ook heel goed omgaan met fotograferen bij weinig licht en was intern goed gestabiliseerd. Dit waren slechts enkele van de belangrijkste specificaties van de R5 en maken deel uit van wat zijn populariteit en hoge prijs vandaag de dag nog steeds rechtvaardigt.

Nu lijkt het mogelijk dat Canon voor het tweede kwartaal van 2023, na al een R6 Mark II camera te hebben uitgebracht, een Mark II opvolger van de R5 gaat uitbrengen en er is flink wat gespeculeerd over wat er allemaal in komt.

De altijd handige website Canon Rumors heeft precies dit gedaan en beweert dat nieuwe informatielekken over de R5 Mark II enkele van de volgende aanwijzingen zijn voor de befaamde (maar zeer waarschijnlijke) upgrade naar de originele 2,5 jaar oude R5:

  • Een nieuwe 61-megapixelsensor met een extra modus met hoge resolutie
  • Dubbele DIGIC X-processor
  • 30fps burst-opnamen met een elektronische sluiter (en 12 fps met handmatige sluiterbeweging)
  • Dubbele Pixel CMOS AF II
  • 8K-opnamen met 60 fps en 4K met dezelfde 120 fps als zijn voorganger
  • FHD-video met 240 fps
  • Twee CFexpress type B-kaartsleuven (versus de CFexpress- en UHS-II SD-geheugenkaarten van het originele Canon R5-model)

De geüpgradede R5-variant zal naar verluidt ook focusademhalingscorrectie voor video-opname bevatten en zal worden geleverd met oververhittingspreventietechnologie zoals die te vinden is in Canon’s EOS R6 Mark II.

Voor nu is het zeker de moeite waard eraan te denken dat al het bovenstaande puur speculatief is en niet afkomstig is van een formele indicatie of aankondiging door Canon. Dat gezegd hebbende, dit zijn ook zeer plausibele specificaties.

Bovendien heeft Canon Rumors de zaken al eerder genageld met geruchten over aankomende camerareleases die dicht bij wat er echt opduikt, blijken te liggen.

De Canon Rumors-post is ook de moeite van het bekijken waard voor een paar extra specificaties die geruchten gaan voor deze camera.

Als je niet kunt wachten op een nieuwe Canon EOS R5 Mark II-release om hoogwaardige fotografische capaciteit in handen te krijgen, is canon’s bestaande R5-model een uitstekend stuk opnameapparatuur dat het overwegen waard is.

Of, voor een meer budgetbewust alternatief, biedt Canon’s R6 Mark II ook full-frame sensorkwaliteit en vele uitstekende specificaties, maar met 24,5 MP en alleen 4K-opnamen tegen een lagere prijs.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer