Wat is Anti Aliasing? (Voorbeelden &Hoe het te repareren)

FacebookPinterestDelen

Heb je ooit vreemde artefacten in je foto’s opgemerkt? Vooral in de kleding van het onderwerp of het dak van een gebouw?

Dan is dit het artikel voor jou! Blijf bij me en je zult leren wat aliasing is en hoe je het kunt voorkomen of oplossen.

Aliasing is niet iets dat alleen fotografen treft. Als je een gamer bent, zul je ook waardevolle informatie vinden – ga naar het laatste deel van het artikel om aliasing in gaming te begrijpen.

Laten we het eens nader bekijken.

Inhoudsopgave

Anti-aliasing in fotografie begrijpen

Als u vreemde patronen of kleurverschuivingen in bepaalde delen van uw foto’s vindt, heeft u mogelijk te maken met aliasing.

Laten we eens kijken wat het is en hoe je ermee om kunt gaan.

Wat is aliasing in camera?

De sensor van een fotocamera wordt gevormd door een raster waarin elk klein vierkantje een pixel vertegenwoordigt. Verticale en horizontale lijnen zijn gemakkelijk te doen op deze rasters, omdat ze een kolom van vierkante pixels bezetten die perfect op elkaar zijn uitgelijnd – daar is geen probleem.

Als u echter een diagonaal of een curvelijn wilt weergeven, worden de pixels niet meer vloeiend op elkaar uitgelijnd – u ziet de randen van elke pixel. Deze lijnen zien eruit als een trap.

Je kunt zien hoe sommige dingen uit de echte wereld een probleem kunnen vormen wanneer ze worden vertaald naar een digitaal raster. Vooral kleine patronen zijn in dit opzicht een uitdaging.

Dat is de reden waarom de camerasensor ze soms vertaalt als golvende lijnen of rare kleurverschuivingen – dit zijn de artefacten die bekend staan als aliasing.

Wat is een anti-aliasingfilter en waarom is dit vereist?

Sommige camera’s worden geleverd met een anti-aliasingfilter genaamd OLPF (optical low pass filter). Kortom, het introduceert een kleine hoeveelheid onscherpte om te voorkomen dat voldoende details in kleine patronen worden vastgelegd om aliasing te maken.

Het is een fysiek filter dat wordt geleverd in de sensor van sommige digitale camera’s – met sommige high-end modellen kunt u kiezen of u het met of zonder wilt.

Zijn anti-aliasingfilters de moeite waard?

Het hebben van een anti-aliasingfilter maakt het zeker gemakkelijker als het een probleem is waarmee u vaak wordt geconfronteerd. Toch houden sommige fotografen er niet van omdat ze de voorkeur geven aan scherpere beelden.

Als je landschappen of natuurfoto’s fotografeert, zul je zelden aliasing vinden, dus je kunt een camera zonder OLPF kiezen. Als u echter portretten of mode fotografeert, evenals architectuur- en interieurfotografie, vindt u dit filter misschien handig.

In ieder geval zijn er verschillende technieken om aliasing te voorkomen wanneer je aan het fotograferen bent en nog veel meer om in postproductie te repareren. Je zult dus waarschijnlijk kunnen leven zonder een anti-aliasingfilter, ongeacht het type fotografie dat je doet.

Anti Aliasing Voorbeelden

Aliasing kan verschillende soorten artefacten veroorzaken, bijvoorbeeld moirè of kleurverschuivingen.

Hier zijn een paar voorbeelden:

De achterkant van deze stoel is gemaakt van een stof die veel kleine gaatjes heeft. Dat is geweldig voor het ademend vermogen, maar niet zozeer voor fotografie – kijk naar de golvende lijnen die worden gecreëerd door het gatenpatroon van de stof.

Dit tweede voorbeeld is een foto Ik nam met mijn telefoon het scherm van mijn laptop. Let op het artefact – vooral in het witte deel.

Aliasing oplossen Tijdens een shoot

  • Een camera met hoge resolutie gebruiken – wanneer de resolutie van de sensor hoger is, heeft hij minder moeite met het vertalen van de details uit kleine patronen die meestal aliasing creëren.
  • Een camera met een OLPF gebruiken – Sommige camera’s bevatten een optisch laagdoorlaatfilter dat het beeld enigszins onscherp maakt om de details in kleine patronen die aliasing veroorzaken te verminderen. Houd er rekening mee dat het filter beter werkt wanneer je de camera op een hogere resolutie gebruikt.
  • Fotografeer met een kleine f-getalwaarde – Lensdiffractie vindt plaats wanneer het licht door een klein diafragma gaat – daarom kunnen kleine f-getallen een afbeelding enigszins vervagen. Het verlies van scherpte kan u helpen de aliasing te voorkomen of op zijn minst te verminderen.
  • Verplaatsen – aliasing wordt vaak veroorzaakt door de afstand of de hoek waaronder je je foto maakt. Als u een element ziet dat een type artefact maakt als gevolg van aliasing, probeer er dan dichter bij te komen. Als dit niet genoeg is, verander dan de hoek totdat je een positie vindt waar je het niet ziet.

Aliasing oplossen In postproductie

  • Het formaat van uw afbeelding wijzigen – het wijzigen van het formaat van een afbeelding kan soms een aliasingprobleem verminderen en zelfs oplossen. Houd er rekening mee dat het ook andersom werkt – als je een afbeelding hebt zonder moirè of aliasing en je wijzigt het formaat ervan, kun je het probleem creëren. Dus nadat u het formaat van uw afbeeldingen hebt gewijzigd, moet u altijd de gevoelige delen van de afbeelding dubbel controleren.
  • Een filter Ruis verminderen toevoegen – Met Photoshop kunt u een filter toevoegen met de naam Ruis verminderen. U kunt de schuifregelaar gebruiken om uw afbeelding handmatig aan te passen in het dialoogvenster, of u kunt de keuze JPEG-artefacten verwijderen aanvinken.
  • Een vervagingsfilter toevoegen – Wanneer u een lichte onscherpte toevoegt, kunt u de aliasingproblemen op uw foto oplossen – het werkt als het anti-aliasingfilter in de camera. Gaussiaanse vervaging geeft je veel controle over hoeveel onscherpte je wilt introduceren, maar je kunt elk vervagingsfilter gebruiken waar je je prettig bij voelt.
  • Het gereedschap Vervagen gebruiken – Het hulpprogramma vervaging lost het aliasingprobleem op dezelfde manier op als het vervagingsfilter, behalve dat u het gelokaliseerd op een specifiek gebied kunt toepassen.
  • Gebruik de Moirè-reductie in ACR – In Adobe Camera Raw – of je nu je foto erin opent of je gebruikt het als filter in Photoshop, je vindt een Moirè-reductietool. Dit lost bijna alle moirè-problemen op.

Anti-aliasing in gaming begrijpen

Monitoren zijn – net als camerasensoren – gebouwd met een raster gemaakt van vierkante pixels. Dit zorgt voor een probleem wanneer u curven of diagonale lijnen wilt weergeven, omdat u ziet dat de randen van elke pixel een gekartelde rand op de totale lijn creëren.

Deze vierkante, omvangrijke look wordt expres gedaan in games zoals Minecraft, maar het is niet de look die je wilt in de meeste game-ervaringen. Daarom kunt u de anti-aliasing inschakelen om de zaken glad te strijken – u kunt deze optie meestal vinden in het instellingenmenu.

Trouwens, als je anti-aliasing op Minecraft gebruikt, is dit alleen van toepassing op texturen, niet op de vormen.

Moet ik anti-aliasing in- of uitschakelen?

Het hangt af van het spel, de resolutie en de grootte van de monitor waarop je het speelt. Een grote monitor betekent bijvoorbeeld grotere pixels – als de resolutie niet toeneemt met de grootte, zou de aliasing meer opvallen.

Anti-aliasing heeft echter wel invloed op de prestaties – dus je zult de juiste balans moeten vinden om te vinden wanneer je het aan of uit moet hebben – vooral als je een competitieve gamer bent.

De beste manier om erachter te komen is door het te proberen.

Vermindert anti-aliasing fps?

Duurdere computers zullen minder last hebben van het effect van de anti-aliasing in prestaties en framesnelheid. Het hangt echter ook af van het type anti-aliasing.

SSAA zal uw GPU op de proef stellen, maar het geeft u de beste anti-aliasing. MSAA is de meest voorkomende omdat het de prestaties en het uiterlijk in evenwicht brengt.

CSAA en EQAA werken net als MSAA, maar hebben een minder grote invloed op de prestaties. FXAA is de minder veeleisende optie; de anti-aliasingresultaten zullen echter niet de beste zijn.

Heb ik anti-aliasing nodig bij 1080p?

Omdat de resolutie van de monitor niet de enige factor is die bepaalt of u anti-aliasing nodig hebt, is het moeilijk om een eenvoudig antwoord te geven.

Als het bijvoorbeeld een oud spel is dat is ontwikkeld op 720p, zal het uitvoeren ervan op een 1080p-scherm artefacten veroorzaken – deze zullen steeds meer opvallen als het een snel spel is.

Het beste wat je kunt doen is de anti-aliasing inschakelen en kijken of deze een verschil maakt.nce of niet. Anti-aliasing heeft ook invloed op de prestaties, dus u moet evalueren of de zichtbare verbetering geen invloed heeft op de game-ervaring.

Heeft anti-aliasing invloed op de prestaties?

Ja. Er zijn verschillende soorten anti-aliasing en elk heeft een andere invloed op de prestaties.

Laatste woorden

Zoals je kunt zien, zowel in fotografie als gaming, maken technologische verbeteringen anti-aliasing minder noodzakelijk.

Hoewel we op een punt komen waarop we het kunnen vergeten, hoop ik dat dit artikel heeft geholpen om enkele van de meest voorkomende vragen erover op te helderen.

Als u nog meer twijfels heeft over anti-aliasing, kunt u deze plaatsen in het gedeelte Opmerkingen hieronder.

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer