Wat is er gebeurd met de X-Pro-camera’s van Fujifilm?

FacebookPinterestDelen

Fujifilm heeft zich de laatste tijd sterk gericht op zijn X-T- en X-H-reeks camera’s, met name de X-T5 en X-H2S, dus hoe zit het met nieuwe X-Pro-modellen?

Fujifilm’s laatste release van een X-Pro cameramodel was de X-Pro3 in oktober 2019 en sindsdien is er niets meer geweest.

Betekent dit dan het einde van de lijn voor deze populaire meetzoeker cameramodellen? Op het eerste gezicht lijkt het misschien zo.

De X-Pro-modellen kwamen 10 jaar geleden voor het eerst uit met de release van de X-Pro1, gevolgd door de X-Pro2 vier jaar later in 2016 en vervolgens de X-Pro3 iets minder dan 4 jaar later eind 2019.

Nu we op het punt staan om 2023 te raken, is de volgende X-Pro in de reeks bijna te laat op basis van eerdere release-intervallen. Dit betekent echter niet dat het niet onderweg is.

Fujifilm zelf heeft nog niets concreets gezegd over nog een van deze camera’s die binnenkort komen, maar een belangrijk ding om in gedachten te houden is hoe druk het bedrijf is geweest met zoveel andere nieuwe cameramodellen in de tijd sinds de laatste X-Pro-release.

Deze omvatten verdere uitbreidingen in de X-T-line-up, nieuwe X-H-camera’s en de indrukwekkende nieuwe edities van Fuji’s GFX-line-up. Alles bij elkaar genomen zijn dit tal van cameramodellen om goed te maken wat lijkt te ontbreken in één specifieke Fuji-lijn met niche-populariteit.

De originele X-Pro, uitgebracht in maart 2012, de X-Pro1 was Fuji’s eerste digitale camera in meetzoekerstijl.

Het bood een interessante vintage-uitziende build over zijn APS-C-sensor en was toevallig een verwisselbaar lensmodel dat veel mensen zelfs nu nog steeds gebruiken.

Zijn opvolgers werden niet minder aanbeden door hun fans en met name de X-Pro2 had een grote upgrade van de sensorgrootte naar 24,3 MP van de 16,1 van de X-Pro1. De X-Pro3 verhoogde slechts bescheiden het sensorvermogen, maar introduceerde wel een aantal nieuwe functies.

Met name de X-Pro3 had een achterscherm dat verborgen bleef, tenzij naar buiten geklapt, waardoor fotografen hun moed konden testen bij het samenstellen van goede foto’s met alleen hun ogen.

foto van fujifilm x-pro3 achterscherm

Omdat het een spiegelloze camera was zoals zijn voorgangers, miste het ook een handmatige zoeker (of een EVF). Aan de andere kant was de camera niet zonder klachten.

Deze spiegelloze kwaliteit liet ook zien hoezeer Fujifilm een pionier is geweest met deze nu dominante fotografische technologie.

Toen de eerste van de X-Pro-modellen in 2012 verscheen, domineerde DSLR de markt van bijna alle cameramerken en was spiegelloos nog meer langs de rand van de cameraverkoop. Zoals we nu weten, wordt precies het tegenovergestelde steeds meer het geval.

In ieder geval is er geen officieel woord van Fuji gekomen over een X-Pro4-camerarelease en zelfs veel grote retailers vermelden nu het nieuwste bestaande model, de X-Pro3 als stopgezet, niet beschikbaar of niet op voorraad.

Zelfs de website Fuji Rumors beweert dat Fuji de productie van deze modellen mogelijk heeft stopgezet om zich te concentreren op zijn nieuwere cameralijnen.

Veel van deze nieuwere cameramodellen, zoals de X-T5, zijn immers zo goed, dat de vraag naar een nieuwe X-Pro erdoor wordt overschaduwd. Als er echter al een X-Pro4-release verschijnt, zou 2023 het moment zijn waarop we het waarschijnlijk zouden zien, gezien de tijdsbestekken van de vorige releases.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer