Wilt u een 200MP Smartphone Camera? Hier is Xiaomi’s 12T Pro

FacebookPinterestDelen

Zelfs volgens de normen van moderne smartphones zijn de officiële cameraspecificaties van de vlaggenschip Xiaomi 12T Pro-telefoon behoorlijk krankzinnig.

Xiaomi heeft zijn nieuwste en beste telefoonmodel aangekondigd met claims van een camera die maar liefst 200 MP resolutie biedt en de mogelijkheid om 8K-video op te nemen. Het is bijna moeilijk om beide beweringen te geloven, maar laten we eens iets beter kijken.

Volgens Xiaomi werkt de “pro-grade” 200-megapixelsensor met behulp van de AI-beeldvormingsalgoritmetechnologie van het bedrijf om foto’s te maken die zowel extreem duidelijk zijn als goed renderen, zelfs als ze ’s nachts worden gemaakt. Bovendien stelt volgens Xiaomi de cameratechnologie van de telefoon snel scherp.

Met andere woorden, deze nieuwe telefoon doet zogenaamd wat een hoogwaardige APS-C of full-frame spiegelloze camera kan doen: fotograferen in hoge resolutie, met veel megapixels en dit snel doen, zelfs bij weinig licht.

Hoewel Xiaomi nog geen exacte details heeft verstrekt over de prestaties van de gigantische sensor en alle specificaties, wordt de technologie blijkbaar in licentie gegeven door de 200-megapixel HP3-sensor van Samsung, die in september vorig jaar werd aangekondigd en 200 miljoen 0,56μm (micron) pixels bevat voor een totale resolutie van 16.384 x 12.288.

Deze echte pixels kunnen vervolgens worden samengevoegd bij opnamen bij weinig licht om een effectieve resolutie van 50 MP of 50 miljoen quad-pixels te creëren bij een individuele grootte van 2,2 μm.

Voor de originele Samsung-sensor legde Samsung uit dat het kon fotograferen met 7,5 frames per seconde bij 200 MP en tot 30 fps in de 50 MP-resolutie met een in de prullenbak gebakken pixel.

Een andere instelling in de HP3 laat het verder aansluiten, of gooi 16 van de 0,56 μm pixels naar beneden om de sensor 12,5 megapixels te laten vertegenwoordigen, op welk moment hij met 120 fps kan fotograferen en nog betere prestaties bij weinig licht kan leveren.

De niet-Pro 12T-telefooneditie biedt slechts 108 megapixels en kan slechts tot 9 pixels tegelijk opslaan voor betere prestaties bij weinig licht.

De vangst voor al het bovenstaande is dat het is wat Samsung beweert dat zal gebeuren met behulp van zijn eigen fotoverwerkingstechnologie, die wordt verwacht (samen met deze nieuwe sensor) in de volgende generatie smartphones van dat merk.

Of Xiaomi echter dezelfde kwaliteit beeldverwerkingstechnologie gebruikt in zijn eigen 12T Pro-telefoon, weten we nog niet. Het bedrijf zegt wel dat de nieuwe telefoon zich heel snel zal concentreren, maar niet hoe snel.

Er zit ook nog een addertje onder het gras in deze details: als je denkt dat deze sensortechnologie en de telefoons die het gebruiken overeenkomen met de 24 tot 40 MP + resoluties die we nu regelmatig zien in spiegelloze camera’s, is dat niet helemaal goed.

Zoals hierboven vermeld, als Xiaomi de HP3-sensor gebruikt, betekent dit dat individuele pixels van slechts 0,56 micron (een miljoenste van een meter) elk, die zelfs nadat ze zijn samengevoegd in groepen van 4 voor betere prestaties bij weinig licht nog steeds slechts een grootte van 2,24 micron hebben.

Dit is zonder twijfel opmerkelijke technologie voor een telefoon, maar het is de moeite waard om hier te vermelden dat de individuele pixels in de meeste spiegelloze camera’s, van merken zoals Sony, Fujifilm, Nikon of zelfs Hasselblad, allemaal individuele, echte pixelgroottes van 4,8 tot 8,4 micron (μm) bieden. Dat is veel groter dan de individuele pixelgrootte van die in xiaomi’s telefoon en de nieuwe sensor van Samsung en ook veel groter dan de grootte van de telefoonpixels, zelfs na quad-binning.

Een ander belangrijk ding om te onthouden is dat hoe groter de echte pixels, hoe beter de beeldkwaliteit, vooral bij weinig licht.

Dit is de reden waarom iedereen die leest over de resolutie van de nieuwe telefoon de fotokwaliteit met een korrel zout moet nemen. Het is niet vals, maar het is ook niet precies hetzelfde als wat de meeste stand-alone spiegelloze camera’s kunnen produceren.

Terug naar de Xiaomi 12T Pro-telefoon en zijn andere specificaties, claimt de fabrikant ook een 2x zoom waarmee de camera “ideaal” kan vastleggen” foto’s van gezichten in portretten. Bovendien zal Xiaomi functies bevatten die bekend staan als ProCut en Ultra Burst, waarmee fotografen de foto’s die ze maken kunnen bijsnijden om inhoud te maken die er professioneel uitziet.

Wat betreft de video-opname in 8K-resolutie, deze zal worden afgeleid van de pure algehele sensorresolutie van de 12T in combinatie met zijn krachtige verwerkingstechnologie.

Deze verwerkingstechnologie in de 12T Pro wordt een nieuwe Snapdragon 8 Plus Gen 1-processor die is gebouwd met een geavanceerd 4nm TSMC-proces dat de prestaties van zowel de CPU als de GPU van de telefoon met respectievelijk 16,7% en 11% moet verbeteren. Dit zal ook het stroomverbruik met 30% of meer verminderen.

Een intern warmteafvoermechanisme helpt alles vooruit door deze telefoon koeler te laten werken dan zijn voorganger. De 12T non-Pro krijgt een MediaTek Dimensity 8100 Ultra chip.

Om al het bovenstaande van stroom te voorzien, heeft Xioami de 12T-telefoon een snelladende 5.000 mAh-batterij gegeven.  Dit is eigenlijk meer batterijvermogen dan wat het vlaggenschip van Apple, de iPhone 14 Pro Max, biedt met een eigen 4.323 mAh-batterij. Xiaomi beweert dat de Pro-batterij in minder dan 20 minuten weer tot 100% kan worden opgeladen.

Ten slotte hebben de Xiaomi 12T en 12T Pro 6,67-inch CrystalRes AMOLED-schermen met een resolutie van 1220p en miljarden kleuren. Het merk brengt de telefoons vanaf 13 oktober uit in Azië en delen van Europa met opslagopties van 8 GB + 128 GB, 8 GB + 256 GB en 12 GB + 256 GB en een startprijs van 749 euro (ongeveer $ 749 USD) voor het meest basismodel.

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer