10 Beste after effects-alternatief in 2023 (gratis en betaald)

FacebookPinterestDelen

Fotografen stappen steeds vaker over op video om hun fotografie te ondersteunen en de klantenservice te verbreden.

Met de ontwikkeling van digitalisering is de kloof tussen stilstaande en bewegingsfotografie kleiner geworden en beweegt creativiteit zich vaak naadloos tussen de twee.

Hybride camera’s – die zowel video als fotografie op een extreem hoog niveau schieten – zijn populair sinds de Canon 5D Mark II.

Ze openden nieuwe mogelijkheden om zowel video als fotografie op professioneel en amateurniveau te fotograferen en zijn nu de norm.

Het bekendste videobewerkings- en effectenprogramma, Adobe After Effects, wordt voornamelijk gezien als een toolset voor bewegend beeld, maar biedt al enige tijd geweldige kansen voor fotografen.

Maar is het het enige video-effectenprogramma dat beschikbaar is? Bij lange na niet.

In dit artikel zullen we kijken naar een breed scala aan Adobe After Effects-alternatieven, van alternatieven die gratis zijn via de mid-range prijzen en tot het professionele niveau.

Dus, als je jezelf ooit hebt afgevraagd: is er een app zoals Adobe After Effects?… dit is de gids voor jou 😉

Inhoudsopgave

Beste gratis after effects-alternatieven in 2023

After Effects biedt gebruikers een robuuste en uitgebreide set tools waarmee zowel professionals als nieuwe gebruikers verbluffende visuele effecten kunnen creëren.

Het kost geld om te gebruiken – maar gelukkig hebben we een lijst samengesteld met de beste After Effects-alternatieven die gratis beschikbaar zijn!

1. Blender

Blender is een van de beste gratis en open source after effect apps voor Windows / Mac en Linux

Als je op zoek bent naar een gratis alternatief voor After Effects, moeten we beginnen met de open-source app Blender. Platformonafhankelijk – beschikbaar voor macOS, Windows, Linux – en ongelooflijk veelzijdig, Blender is zeer geliefd bij veel gebruikers.

Omdat Blender open source is, is het gratis te downloaden en te gebruiken. Het is ook ongelooflijk veelzijdig – je kunt het voor alles gebruiken, van eenvoudige real-time videobewerking tot professionele visuele effecten.

Blender is ook handig voor het boetseren, beeldhouwen, tekenen en animaties.

U kunt Blender gebruiken voor film-, video- of videogameontwerp. Dus of u nu op zoek bent naar rigging, texturering, compositing of UV-uitpakken, Blender kan alle taken vervullen die u nodig hebt.

De weergavekwaliteit is ook ongelooflijk realistisch, waardoor u echt effectieve video-FX kunt maken. Bovendien bevat Blender camerareconstructie en objecttracking (tracking kan worden ingesteld op handmatig of automatisch).

Al met al is Blender een ongelooflijk aanpasbaar en responsief stuk open source-software – en als je een beginner bent, is er een volledig community-ondersteuningsnetwerk beschikbaar via de Blender-website, om je op weg te helpen.

2. Was

Wax is gratis beschikbaar, voor persoonlijk of zakelijk gebruik. Wax is een flexibel stukje software, bedreven in videocompositing en visuele effecten.

Zowel 2D- als 3D-visuele effecten kunnen worden gemaakt met Wax.

De software werkt in twee verschillende modi: de eerste is een zelfstandige applicatie (ideaal voor beginners en niet-professionals), de tweede is als een “plug-in” voor video-editors (ideaal voor professioneler gebruik).

U kunt eenvoudig voorinstellingen maken, opslaan en gebruiken in Wax, die vervolgens als een keten kunnen worden gebruikt om unieke effecten te creëren, net als in AceMovi, een andere handige video-editor.

Functies die beschikbaar zijn bij het gebruik van Wax zijn onder meer grafische versnelling die effecten in realtime mogelijk maakt, onbeperkte tracks voor audio of video die verschillende compositing-modi mogelijk maken, en plug-ins die volledige 3D-compositing en 3D-modellering, texturering en schaduwmanipulatie mogelijk maken, om er maar een paar te noemen.

Het moet gezegd worden dat Wax alleen AVI en WAV ondersteunt bij het importeren van bestanden. Maar over het algemeen biedt Wax veel zonder investering – dus als u op zoek bent naar gratis software voor 2D / 3D-effecten, is Wax het overwegen waard.

3. Natron

Natron kan worden gebruikt met Mac / Windows als een AE-bewerkingsapp.

Natron is een ander gratis stuk platformonafhankelijke software om te overwegen als alternatief voor After Effects.

Een op knooppunten gebaseerde toepassing deondertekend om zich te specialiseren in real-time compositing, kunt u Natron gebruiken om visuele effecten te creëren, met meer dan 250 kant-en-klare plug-ins om te gebruiken.

Hoewel het zowel 2D- als 2.5D-effecten ondersteunt, biedt deze open-sourceoplossing geen 3D-animatie of 3D-effectencreatie. Natron is vergelijkbaar met Nuke in termen van bruikbaarheid en interface.

4. Hitfilm Express

Voor effecten, motion graphics en 3D, probeer Hitfilm Express.

Hitfilm Express is beschikbaar voor zowel Mac OS als Windows. Hitfilm Express functioneert niet alleen als gratis videobewerkingssoftware, maar bevat ook professionele VFX-tools, waardoor het een zeer levensvatbaar Adobe After Effects-alternatief is.

Met Hitfilm Express kunt u allerlei soorten inhoud maken, films bewerken, basiskleurcorrectie uitvoeren of professioneel ogende FX oppoetsen.

Een echt creatieve tool, de functies omvatten high-speed FX-making, 2D- en 3D-compositie, tracking zonder limieten en een professionele video-editor, zodat u uw workflow kunt integreren.

Perfect voor beginners, Hitfilm Express heeft ook een actief forum klaar om u te ondersteunen. Een betaalde versie – Hitfilm Pro – is ook beschikbaar en wordt veel gebruikt door professionals.

5. ButtleOFX

ButtleOFX is open-source compositing software beschikbaar voor Linux, dus gratis te downloaden en te gebruiken. Het kan worden gebruikt om visuele effecten te maken voor zowel fotografie als video.

Functies omvatten een parameterseditor, een speciale effecteninterface en een grafiekeditor waarmee u knooppunten kunt verbinden.

Het idee achter ButtleOFX was om ervoor te zorgen dat het eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken was – maar ook effectief.

Als zodanig is dit Adobe After Effects-alternatief een perfect stuk videobewerkings- en effectensoftware voor beginners of iedereen die op zoek is naar een gestroomlijnde gebruikerservaring.

Beste betaalde after effects-alternatieven in 2023

Je denkt misschien dat After Effects de standaard zet voor professionele digitale visuele effecten. In de verschillende creatieve industrieën zijn er echter een aantal betaalde alternatieve After Effects-apps om te overwegen. Lees verder voor meer informatie!

1. FilmoraPro

FilmoraPro is beschikbaar voor Windows/Mac en biedt verschillende effectinstellingen.

FilmoraPro is een betaald alternatief voor After Effects – hoewel je het gratis kunt proberen. FilmoraPro blinkt uit in het maken van geanimeerde titels en credits.

FilmoraPro biedt ook een volledig scala aan videobewerkingsopties, wat betekent dat het kan worden gebruikt als alternatief voor Final Cut Pro of Adobe Premiere Pro.

Met geavanceerde bewerkingsmodi heeft FilmoraPro ingebouwde audiosynchronisatietechnologie, effectieve audioruisonderdrukking en gedetailleerde kleurcorrectie.

U kunt ook aanpasbare video-effecten toevoegen. Over het algemeen is het een minder complex stuk software in vergelijking met After Effects, maar het is zeer gebruiksvriendelijk en heeft een goede leercurve.

FilmoraPro is beschikbaar voor Mac / Windows en je kunt het ronduit kopen – geen abonnement zoals Premiere Pro.

2. Fusie 16

Hoogwaardig After Effect-alternatief van hoge kwaliteit voor 3D-afbeeldingen, 3D-teksteffecten, tekenmodellering en meer

Fusion 16 van Blackmagic design is een professioneel alternatief voor Adobe AE voor Windows en Mac en wordt gebruikt in Hollywood en door filmmakers over de hele wereld.

Het is perfect voor special effects-kunstenaars en grafisch ontwerpers – ook voor degenen die gespecialiseerd zijn in 3D-animatie.

Met behulp van een op knooppunten gebaseerde interface geeft deze applicatie u toegang tot een groot aantal tools, waaronder VR- en 3D-ondersteuning.

Meer dan alleen een video-editor, u kunt afbeeldingen en animaties van uitzendkwaliteit maken met Fusion 16 – het is echt een hoogwaardig stuk software.

Fusion 16 is zelfs nog geavanceerder dan After Effects. Je zult keer op keer commercials, films en televisieprogramma’s hebben gezien die Fusion 16 hebben gebruikt.

Dus als u op zoek bent naar het meest professionele en geavanceerde After Effects-alternatief, raden we Fusion 16 ten zeerste aan.

3. Apple-beweging

Maak bewegende beelden met speciale effecten met Apple motion.

Apple Motion werkt in combinatie met Final Cut Pro. Hiermee kunt u bewegende beelden maken die rechtstreeks in Final Cut Pro kunnen worden meegenomen.

Net als After Effects maakt Apple’s Motion compositing mogelijk, waarmee je animatie, motion tracking, videotracking, titels en andere speciale video-effecten kunt maken.

Het is een eenvoudig te gebruiken applicatie en als je Final Cut Pro al gebruikt, is het een geweldige add-on om te hebben.

4. Autodesk Smoke

Smoke is een van de beste alternatieven voor de AE-editor-app voor Adobe.

Autodesk Smoke is alleen beschikbaar voor Mac en is een zeer krachtig stuk software.

Gericht op professionals en studios om een betere productiviteit mogelijk te maken, combineert het bewerkingsworkflows. Net zoals Adobe After Effects perfect werkt met de tijdlijn in Premiere, doet Smoke hetzelfde met FCP X.

Het is een professioneel stuk software en de prijs weerspiegelt dit (het heeft momenteel een jaarlijkse kosten van US $ 1.620).

Er is ook een steile leercurve. Eenmaal onder de knie, zal Smoke je echter helpen om je werkpraktijk te versnellen.

Net als veel andere AE-alternatieven die hier worden aanbevolen, is Smoke op knooppunten gebaseerd. Dit betekent dat u snel complexe effecten kunt indelen zonder uw tijdlijn te verlaten.

5. NUKE

Nuke werkt samen met NukeX en Nuke Studio. Net als bij andere software die hier wordt genoemd, is Nuke een favoriet van de filmindustrie en kan het worden gebruikt om geweldige effecten te creëren.

Nuke is beschikbaar voor Windows, Mac OS of Linux.

Net als Smoke is het niet goedkoop! Maar in tegenstelling tot Smoke is er een optie om het ronduit te kopen, evenals maandelijks of jaarlijks te betalen.

Nuke is vergelijkbaar met After Effects omdat het kan worden gebruikt voor het samenstellen en maken van speciale effecten. U kunt uw scripts bouwen met de op knooppunten gebaseerde interface en u hebt toegang tot tal van ’toolkits’ om uw bewerking en creatie te versnellen.

De knooppuntinterface betekent dat u eenvoudig batchbewerkingen kunt uitvoeren om samen te stellen – u kunt ook scripts opslaan en opnieuw gebruiken voor andere projecten.

Nuke is ook volledig aanpasbaar en zeer flexibel in de manier waarop je het kunt gebruiken. Dit betekent dat u uw werkruimte precies kunt instellen zoals u het wilt, passend bij uw workflow en manier van werken.

Nuke is ook trots op zijn volledige behoud van kwaliteit op het gebied van kleur. Je zult geen last hebben van kleurverschuiving of kwaliteitsverlies – wat je ook in Nuke invoert, het zal qua kleur van dezelfde kwaliteit uitkomen.

Nuke Indie is ook beschikbaar, meer gericht op soloartiesten in plaats van productiestudio’s, dus is een betaalbaarder alternatief.

After Effects Alternative Veelgestelde vragen

Kun je After Effects permanent kopen?

U betaalt maandelijks voor After Effects via Adobe Creative Cloud. U kunt dit kosteneffectief doen met een bundel creative suite-programma’s – als u Lightroom of Photoshop al gebruikt, kunt u eenvoudig After Effects toevoegen.

Kan Blender After Effects vervangen?

Blender is een krachtige videobewerkingstool. Veel mensen gebruiken Blender in plaats van After Effects voor taken zoals compositing, dus ja, je kunt Blender boven After Effects kiezen als dit bij jouw manier van werken past. Het beste van alles – het is gratis te gebruiken!

Is er een gratis versie van After Effects?

U kunt een gratis proefversie van After Effects downloaden, maar nadat de proefversie is verlopen, moet u betalen om deze te blijven gebruiken. Hierboven vindt u een verscheidenheid aan geweldige alternatieven voor AE – waaronder enkele gratis – zodat u alle opties kunt overwegen bij het nemen van uw beslissing over welke video-effectensoftware u wilt gebruiken.

Laatste woorden

We hopen dat je na het lezen van onze gids over alternatieven voor After Effects nu verwend voelt met keuze!

Maar als alles is gezegd en gedaan, gaat het erom iets te vinden dat past bij uw set-up en uw manier van werken, allemaal tegen een prijs die u zich kunt veroorloven – u kunt moeite hebben om gratis Adobe-alternatieven te vinden met alle functies die u nodig hebt.

Adobe After Effects is een van de beste video-effecteneditors in de branche en waarschijnlijk de bekendste. Het biedt gebruikers een robuuste en uitgebreide set tools waarmee zowel professionals als nieuwe gebruikers verbluffende visuele effecten kunnen creëren

Maar zoals we hierboven hebben laten zien, zijn er zoveel alternatieven om te proberen, van de krachtige en gratis open-source app Blender, tot de uiterst effectieve FilmoraPro, tot de toonaangevende Nuke, Smoke en Fusion 16.

Vergeet niet dat het werken met effectensoftware niet alleen gaat over het ‘er aan het einde’ van je werk ‘goed uitziet’ – de ervaring wordt onderdeel van het creatieve proces dat je zal helpen betere foto’s en video’s te maken, met het oog op hoe je ze uiteindelijk zult bewerken en manipuleren.

Dus waarom downloadt u niet enkele proefversies van de software die we hierboven hebben gemarkeerd om te beginnen met het vinden van het beste After Effects-alternatief voor u.

Als je vragen hebt, laat ze dan achter als een reactie hieronder en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Je zult ook ons artikel over het beste gratis Premiere Pro-alternatief leuk vinden.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer