12 beroemdste portretten voor uw inspiratie

Heb je gehoord dat je inspiratie kunt halen uit de kunstgeschiedenis, maar weet je niet echt hoe je het moet toepassen?

In dit artikel vindt u een verzameling beroemde portretschilderijen en hoe u ze kunt gebruiken om uw fotografie te verbeteren.

Je vindt er ook een lijst met beroemde portretfotografen die je kunt opzoeken en leren van hun geweldige werk.

Als je klaar bent om aan de slag te gaan, laten we dan een wandeling maken over het pad van de kunstgeschiedenis van beroemde portretten van de Italiaanse Renaissance tot de grote kunstenaars van de 20e eeuw.

Inhoudsopgave

’s Werelds beroemdste portretschilderijen

1. De Mona Lisa, Leonardo da Vinci (1503-1506)

Publiek Domein via Wikimedia Commons

De Mona Lisa is een van de beroemdste portretten in de kunstgeschiedenis – zowel het technische aspect als het onderwerp hebben door de eeuwen heen veel belangstelling gewekt.

Het bespreken van elk aspect zou een essay op zich zijn, dus ik zal slechts enkele van de belangrijkste elementen voor een portretfotograaf becommentariëren.

Let op de compositie in het olieverfschilderij – de Mona Lisa creëert een driehoek. De armen zijn de basis die haar stabiliteit geeft en je kunt de armen volgen als leidende lijnen naar het hoofd, wat de bovenkant van de driehoek zou zijn.

De pose is nog steeds een van de populaire in de huidige tijd – driekwart naar de kijker toe met ontspannen gekruiste armen.

Kijk ten slotte hoe het licht dat van linksboven komt voldoende verschil maakt tussen lichten en schaduwen om diepte aan het beeld te geven.

Wat betreft de intrigerende glimlach en blik – ik laat dat over aan jouw vaardigheden om het model te regisseren! Vergeet niet dat het imiteren van het beroemdste schilderij ter wereld geen gemakkelijke prestatie is, maar je kunt nog steeds wat inspiratie opdoen bij de raadselachtige jonge vrouw van Leonardo Da Vinci.

 • Lees meer: Beste fotobewerkingssoftware voor portretfotografen

2. Zelfportret met een strohoed, Vincent van Gogh (1887)

Kunstwerken uit de collectie van het Metropolitan Museum of Art, Publiek Domein

Vincent van Gogh schilderde minstens 35 zelfportretten – hij gebruikte zichzelf om te oefenen met het schilderen van mensen, en veel van hen worden de beroemde portretten die we vandaag kennen.

Tijdens het maken van zelfportretten beheerste Van Gogh niet alleen het technische aspect van portretten , hij gebruikte ze ook als een hulpmiddel voor zelfonderzoek.

Als fotograaf kun je dit ook doen. Wees je eigen model om te leren hoe je mensen kunt verlichten, poseren en comfortabel kunt zijn voor een camera. Dit zal u helpen om uw portrettechniek te verbeteren en om verbinding te maken met uw modellen.

3. Zelfportret, Rembrandt (1660)

Kunstwerken uit de collectie van het Metropolitan Museum of Art, Publiek Domein

Rembrandt van Rijn staat bekend om zijn beroemde portretten als de schilder van het licht – er wordt gezegd dat zijn kleurenpalet alleen donkere aardekleuren omvatte omdat het licht het hoofdonderwerp zou moeten zijn.

In zijn streven naar waarheid en realisme gebruikte Rembrandt licht om de textuur en huid te benadrukken en emotie te onthullen door expressie.

Fotografie betekent letterlijk ’tekenen met licht’ – dus welke betere ‘mentor’ kunnen fotografen hebben dan Rembrandt?.

Er is een lichtopstelling in portretfotografie genaamd Rembrandt-verlichting – het wordt gekenmerkt door een lichte driehoek onder het oog van het onderwerp, net als de portretten van Rembrandt.

Dit portretschilderij is des te verbazingwekkender als je bedenkt dat Rembrandt zelf schilderde – zeker geen gemakkelijke taak, vooral in de dagen voor foto’s!

4. Herman von Wedigh III, Hans Holbein de Jonge (1532)

Kunstwerken uit de collectie van het Metropolitan Museum of Art, Publiek Domein

Hans Holbein – de Jongere genoemd om hem te onderscheiden van zijn schildersvader – tekende zijn onderwerpen voordat hij ze schilderde. Hij schetste in zilverpunt en kleurkrijt. Vervolgens bracht hij de tekening over in een paneel om in tempera en olie te schilderen.

In beide technieken beheerste hij kleur. Zoals je kunt zien in het portret van Herman von Wedigh III hierboven, gebruikt hij groen op de voorgrond en blauw op de achtergrond, waardoor het onderwerp in zwart wordt gemarkeerd.

Blauw is een primaire kleur en groen is een secundaire kleur – ze zijn samen in het kleurenwiel, waardoor een analoog kleurenschema ontstaat.

Je kunt kleurentheorie leren en deze niet alleen toepassen in je portretten, maar in je fotografie in het algemeen.

5. Meisje in een zeemanblouse, Amedeo Modigliani (1918)

Kunstwerken uit de collectie van het Metropolitan Museum of Art, Publiek Domein

De lange nekken in Modigliani’s portretten zijn een van de meest onderscheidende beroepen in de kunstgeschiedenis.

Voor een deel maakte hij zich los van de figuratieve kunst, maar hij stelde ook “de fixatie van identiteit in vraag” – aldus Mason Klein, curator van de tentoonstelling Modigliani Unmasked.

Deze verkenning van het portretschilderen is net zo actueel als altijd met onze alomtegenwoordigheid via online persona’s, de afwijzing van binaire stereotypen en de veelheid aan online en offline profielen.

Als je je fotografie wilt gebruiken als een middel om identiteit te verkennen, moet je zeker een kijkje nemen bij modigliani’s werk.

Ook is een van de beroemdste fotografen die aan dit onderwerp werken Cindy Sherman, dus bekijk haar ook.

6. Jongeman op een rivieroever, Umberto Boccioni (1902)

Kunstwerken uit de collectie van het Metropolitan Museum of Art, Publiek Domein

Umberto Boccioni is een van de belangrijkste kunstenaars van de futurismebeweging. Young Man on a Riverbank is een van zijn vroege werken, waaruit al zijn interesse in de komst van de industrialisatie blijkt.

Na het zien van het onderwerp op de voorgrond, wordt de blik onmiddellijk naar de industriële achtergrond getrokken dankzij de leidende lijnen in de compositie.

Van dit portret kun je al veel leren. Als je echter in zijn ontwikkeling in het futurisme wilt graven, kun je later experimenteren met bewegingsonscherpte of meerdere belichtingen om beweging vast te leggen.

7. Portret van een jonge vrouw / Edgar Degas (ca. 1885)

Kunstwerken uit de collectie van het Metropolitan Museum of Art, Publiek Domein

Impressionisme en fotografie zijn in de kunstgeschiedenis met elkaar verbonden. Dankzij de uitvinding van de fotografie werden schilders bevrijd van de last om dingen vast te leggen ‘zoals ze zijn’ en begonnen ze een ‘indruk’ te geven van hoe de dingen er voor hen uitzagen.

Dat gebeurde natuurlijk niet meteen. De officiële uitvinding van de fotografie was in 1839, hoewel we foto’s hebben die minstens dateren uit 1826 – en de impressionistische beweging piekte in de jaren 1870 en 1880.

Edgar Degas was een beroemde impressionistische schilder. Zijn beroemdste schilderijen tonen ballerina’s – die hij voor het eerst op foto’s vastlegde.

Zijn stijl werd grotendeels beïnvloed door fotografie – volgens de National Gallery of Art kun je dit zien omdat “de figuren zijn afgesneden en uit het midden zijn geplaatst. Zichtlijnen zijn hoog en schuin”.

Degas gebruikte fotografie later in zijn carrière zelfs als artistiek middel. Je kunt zien hoe schilderkunst en fotografie elkaar door de tijd heen hebben verrijkt – alle beroemde portretten in deze gids hebben foto’s van onze tijd beïnvloed.

8. De Milkmade, Johannes Vermeer (ca.1658 – schatting uit het Rijksmuseum)

Cc0 in het publieke domein via Rawpixel

Johannes Vermeer is een van de meesters van de Nederlandse Gouden Eeuw. De meeste van zijn schilderijen tonen alledaagse taferelen uit het huiselijke leven van gewone mensen.

Het melkmeisje, ook bekend als The Kitchen Maid, is een van zijn beroemdste schilderijen. Het had veel kunstenaars geïnspireerd sinds de negentiende eeuw toen Vermeer werd herontdekt door kunsthistorici en de erkenning kreeg die hij verdiende.

Als je graag lifestyle fotografie doet, kun je zeker veel leren van de compositie, belichting en poses uit Vermeer’s selectie van beroemde portretten.

9. Arrangement in Grey and Black No.1, James McNeil Whistler (1871)

Alternatieve titel: Whistler’s Mother, Public Domain via Wikimedia Commons

Niet iedereen kent dit beroemde schilderij onder zijn oorspronkelijke titel – het is veel beroemder als Whistler’s Mother. Dit is jammer omdat de focus op het onderwerpt mist het hele punt van het schilderij.

Whistler vond overeenkomsten tussen schilderkunst en muziek, en daarom noemde hij veel van zijn schilderijen Harmonie in dit en dat of Nachtelijk in x en y.

In dit geval is het Opstelling in grijs en zwart om de toonwaarde te prioriteren boven andere interpretaties.

Om meer te begrijpen over tonale waarden in de fotografie, kun je de werken van Ansel Adams bestuderen – zelfs als hij geen beroemde portretten heeft gemaakt, is zijn zonesysteem voor landschapsfotografie de basis voor alle andere soorten fotografie.

10. Portret van Adele Bloch Bauer I, Gustav Klimt (1907)

Publiek Domein via Wikimedia Commons

Gustav Klimt begon met het schilderen van muurschilderingen op openbare gebouwen door particuliere opdrachten. Later, in 1900, schilderde hij vooral portretten voor de Joods-Weense samenleving – een opkomende groep industriëlen die kunstliefhebbers en zijn grootste aanhangers bleken te zijn.

Klimt brak met de traditie en was mede-oprichter van de Weense Afscheiding – hij vestigde zich als schilder van mooie vrouwen.

Adele Bloch Bauer is afgebeeld in twee portretten – hij maakte echter honderden voorbereidende schetsen voor de schilderijen.

Dit is het eerste portret van de twee, en het is een olieverfschilderij bedekt met zilver en bladgoud. Hij werd beïnvloed door de Art Nouveau, de mozaïeken uit de Byzantijnse kunst in Ravenna en de Arts and Crafts-beweging.

Zijn werk is het perfecte voorbeeld van hoe transdisciplinaire studies en multimediatechnieken krachtige resultaten kunnen opleveren.

11. De ontkenning van Sint Petrus, Caravaggio (1610)

Kunstwerken uit de collectie van het Metropolitan Museum of Art, Publiek Domein

Michelangelo Merisi, bekend als Caravaggio, was een Italiaanse kunstenaar en een van de meest invloedrijke schilders in de kunstgeschiedenis.

Zijn gebruik van intens contrast van licht en schaduw, bekend als clair-obscur, kenmerkte zijn schilderijen en beïnvloedde vanaf dat moment de westerse kunst.

Deze techniek voegt diepte toe aan een verder tweedimensionaal oppervlak. Daarom is het ook gebruikt in film en fotografie.

Als u dit effect in uw foto’s wilt bereiken, moet u low-key belichting gebruiken. Afgezien van het technische aspect van driedimensionaliteit, gebruikte Caravaggio het ook om drama toe te voegen aan zijn scènes – die meestal religieuze scènes met realistisch geweld afbeeldden.

12. De Engelsman (William Tom Warrener) in de Moulin Rouge, Toulouse-Lautrec (1892)

Kunstwerken uit de collectie van het Metropolitan Museum of Art, Publiek Domein

Henry Toulouse Lautrec richtte zijn werk op de boheemse cultuur en het nachtleven van Parijs – misschien omdat hij zijn eigen aristocratische afkomst verwierp, misschien omdat hij zich meer op zijn gemak voelde tussen andere ‘buitenstaanders’ zoals hij zichzelf zag vanwege verschillende ziekten en zijn alcoholisme.

Wat de reden ook is, hij “verbeeldde de melancholie, humor en menselijkheid onder de glamour”, volgens zijn biografie in Sotheby – die veel van zijn werken verkoopt.

Als je geïnteresseerd bent in het maken van documentaire portretten of dans- en performancefotografie, moet je zeker een kijkje nemen naar zijn beroemde portretten en ander werk.

Wie is de beroemdste portretkunstenaar?

 • Leonardo Da Vinci
 • Gogh
 • Johannes Vermeer
 • Pablo Picasso
 • Rembrandt van Rijn
 • Frida Kahlo
 • John Singer Sargent
 • Gustav Klimt

Wie is de beroemdste portretfotograaf?

 • Richard Avedon
 • Annie Leibovitz
 • Diane Arbus
 • Dorothea Lange
 • Cindy Sherman
 • Helmut Newton
 • Alfred Stieglitz
 • Peter Lindbergh
 • David Lachapelle
 • Yousuf Karj

Laatste woorden

Sinds de uitvinding van het medium hebben fotografen zich laten inspireren door beroemde portretschilderijen. Ik hoop dat deze selectie je creativiteit aanwakkert om een aantal geweldige portretfotografie te maken.

Vergeet niet dat veel musea een licentie voor het publieke domein hebben verleend aan hun collecties die u kunt gebruiken.

Ook maken projecten als Google Arts and Cultures musea en tentoonstellingen online beschikbaar. We hebben ’s werelds meest verbazingwekkende kunstwerken op het puntje van onze vingers – laten we dit goed gebruiken!

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om u te helpen slagen als een professionele fotographer.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer