Gids voor veilige en leuke rookbomfotografie voor beginners

Heb je rookbomfoto’s online gezien en je afgevraagd hoe je ze kon maken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Rookbomfotografie is trending op sociale media en het is populair geworden onder trouwfotografen en andere evenementen omdat ze de productiewaarde verhogen.

Omdat rookbommen pyrotechnisch zijn, moet u weten hoe u ermee om moet gaan, waar u ze moet gebruiken en de risico’s.

Sluiterbommen

Grootste en beste sluiterbommen perfect voor het toevoegen van wat creatieve overstraling aan je volgende fotoshoot.

Gebruik code SHOTKIT om 10% te besparen

Controleer de huidige prijs

Ik zal je vertellen over al deze technische problemen in deze gids, en ik zal je een aantal geweldige ideeën voor rookbomfotografie geven om je op weg te helpen.

Als je klaar bent om je eerste rookbomfotoshoot te plannen, laten we er dan in duiken!

Inhoudsopgave

Wat heb je nodig voor smoke bomb fotografie?

 • Een of meerdere rookbommen (wij raden dit merk aan)
 • Een aansteker of lucifers (als de bom geen draad of ringtrek heeft)
 • Uw verlichtingsspullen
 • Camera of smartphone
 • Driepoot
 • Brandblusser
 • EHBO-kit
 • Een metalen container of emmer
 • Water

Hoe de juiste rookbommen te kiezen voor uw fotoshoot

Er zijn veel rookbommen op de markt. Om het juiste product voor uw rookbomfoto’s te kiezen, moet u rekening houden met uw budget, expertise en het effect waarvoor u gaat.

Dit zijn de factoren die u moet kiezen:

 • Presentatie: Om rookbomfotografie te maken, kunt u kiezen uit rookgranaten, rooksticks, rookblikken, rookbuizen met enkele of dubbele ventilatieopeningen, rookwolken, enz. – elk creëert verschillende rooksporen.
 • Ontsteking: De gemakkelijkste en veiligste vorm van activering is de ring of draadtrek – ze zijn een beetje duurder. Anders heb je een aansteker nodig.
 • Duur: dit verwijst naar wanneer de rook zichtbaar is – normaal gesproken kan dit tussen de 40 en 90 seconden zijn.
 • Dichtheid: hiermee regelt u het visuele effect op uw foto – bent u op zoek naar een mistig effect of een dichte ondoorzichtige dekking?

Met die 4 factoren in gedachten kun je met een gerust hart rookbommen kopen.

Wat zijn de beste fotografie rookbommen?

Shutter Bombs is een premium merk met top of the line rookbom en rookgranaat producten.

De bommen worden geactiveerd met een trekdraad waardoor ze zeer veilig en gemakkelijk te gebruiken zijn.

Alle verbranding gebeurt in de buis, dus ze zijn comfortabel om te hanteren – zorg ervoor dat je toch alle voorzorgsmaatregelen neemt om brandwonden te voorkomen.

De prijzen zijn zeer toegankelijk, vooral als je een van de meerdere pakketten koopt die ze aanbieden. Ze hebben een restitutiebeleid voor defecte producten en een volledige terugbetaling kan worden aangevraagd als de bestelling niet is verzonden.

Enola Gaye – dit britse bedrijf maakt wire-pull rookbommen in vele kleuren voor amateur- en professioneel gebruik (houd er rekening mee dat professionele gebruiksproducten meestal een vergunning vereisen voordat ze worden gebruikt voor rookbomfoto’s). Ze verkopen ook geluids- en fragmentatieapparaten.

Peacock Smoke – Dit is een ander populair merk voor fotografen omdat ze een breed scala aan kleuren hebben, en je kunt ze in verschillende verpakkingen kopen voor een betere deal – de rookbommen en rookgranaten zijn draadgeactiveerd. Het nadeel is dat alle verkopen definitief zijn – u kunt geen restitutie krijgen voor een product.

9 tips voor het uitvoeren van een succesvolle rookbomfotoshoot

1. Veiligheid voorop

Bron: Kara Muse

Voor een rookbom fotografie shoot te zijn een succesvolle, het moet veilig zijn. U wilt niet dat u uiteindelijk de brandweer moet bellen of een boete krijgt omdat u de lokale voorschriften hebt overtreden!

Laat je dus eerst informeren over wat je wel en niet kunt doen. Vermijd ook om de fotoshoot dicht bij brandbare materialen te houden of een plaats waar het gemakkelijk een brand kan veroorzaken – bijvoorbeeld het bos tijdens het droge seizoen.

Trek de ring niet naar je gezicht of lichaam – altijd van je af en richt hem nooit rechtstreeks op mensen, omdat rookgranaten de huid kunnen verbranden.

Wanneer de rook stopt, betekent dit niet dat het allemaal voorbij is. De bom blijft warmte genereren, dus zorg ervoor dat je er wat water op giet en doe het dan in een metalen emmer of container.

Neem in ieder geval altijd een brandblusser en een EHBO-kit mee.

2. Probeer het van tevoren uit

Bron: Ilya Shakir

Rookbomfotografie is niet moeilijk, maar het kan in het begin een beetje lastig zijn. Je moet een idee krijgen van hoe snel de rook vrijkomt, hoe snel je hem moet verplaatsen, hoe je hem moet verlichten en de beste camera-instellingen.

Meestal is het je sluitertijd waarmee je moet experimenteren om te profiteren van hoe de rook opblaast, maar diafragma speelt ook een belangrijke factor om ervoor te zorgen dat je alles scherp krijgt.

Als je rookbomfoto’s gaat maken op een bruiloft of een belangrijk eenmalig evenement, moet je zeker eerst oefenen.

Zorg ervoor dat je een aantal testopnames op een andere locatie maakt voor de daadwerkelijke rookbomfotoshoot.

3. Neem wat extra rookbommen mee

Bron: Cleyder Duque

Rookbomfotografie is geen exacte wetenschap. Het zal een paar tests vergen om het gewenste resultaat te krijgen, vooral als het een winderige dag is. Zorg ervoor dat je genoeg kleurenrookbommen meeneemt om de beste foto’s te maken.

Als u op zoek bent geweest naar een budget rookbom, is er altijd een risico op het krijgen van een defect product.

Als u echter vasthoudt aan erkende merken – zoals die in dit artikel worden aanbevolen, is het risico minder, maar het kan nog steeds gebeuren. Het is beter om wat extra rooksticks in te pakken voor het geval dat.

4. Pas op voor het weer

Bron: Aziz Acharki

Rookfotografie is sterk afhankelijk van het weer – vooral van de wind. Als je op zoek bent naar een surrealistische en zachte look, wil je dat de rook zoveel mogelijk diffundeert om een mistig effect te creëren. Op een winderige dag is dit wat je krijgt – als er geen wind is, kun je proberen een ventilator te gebruiken om een licht briesje te creëren.

Als je in plaats daarvan een dichte rookwolk wilt , wil je geen wind, dus alle uitgestoten rook kan rondvliegen en het onderwerp overspoelen.

Een ander belangrijk punt met betrekking tot het weer betreft de regen. Tijdens het droge seizoen is er veel meer risico op accidentele branden – dus u moet uw locaties bijvoorbeeld beperken tot stedelijke omgevingen.

5. Kies de juiste kleur

Bron: Rahul Pandit

Wanneer je gekleurde rookbommen koopt, zorg er dan voor dat je nadenkt over de sfeer die je wilt creëren.

Overweeg ook de kleuren van de achtergrond en de kleding van uw model – u wilt dat uw rookbomfoto’s knallen.

Je kunt ook overwegen om twee of drie bommen met verschillende kleuren tegelijkertijd te gebruiken – als je je echt kunstzinnig voelt, selecteer dan triadische kleuren.

De meeste merken bieden losse producten of pakketten, waaronder meer dan één kleur.

6. Haal het meeste uit je verlichting

Bron: Tom Roberts

Om je kleurrijke rook echt te laten knallen, wil je goede verlichting hebben. Zonlicht op de middag of een ander hard licht gecreëerd met flits of flitsers maakt een heel mooi effect.

Licht is ook belangrijk omdat je er genoeg van wilt hebben om snelle sluitertijden te kunnen gebruiken om de details vast te leggen.

Als je een langere sluitertijd gebruikt, krijg je een heel ander effect – meer als een mist.

7. Maak je klaar voordat je de rookfakkels activeert

Bron: Nicolas Postiglioni

De meeste rookbommen voor fotografie hebben een korte brandtijd. Afhankelijk van het type en het merk duurt het rookeffect tussen de 40 en 90 seconden.

Om tijdverspilling te voorkomen, zorg je ervoor dat je de camera op een stevig statief hebt gemonteerd en dat je alle instellingen hebt aangepast. Controleer de belichting en poseer je model, alles wat je nodig hebt om de perfecte foto te maken.

Zodra je dat allemaal hebt, kun je aan de draad trekken of de rookbom aansteken en beginnen met het maken van foto’s.

Waarom op een statief? Nou, als je geen assistent gebruikt, is het een goed idee om jezelf beschikbaar te stellen voor het geval er iets misgaat.

U kunt uw camera op afstand activeren of een timer instellen – hiermee kunt u dichter bij uw onderwerp zijn, alleen buiten schot.

8. Geef duidelijke instructies aan uw modellen

Credit: Yury Orlov

Rookbommen zijn pyrotechnische apparaten die met voorzorgsmaatregelen moeten worden behandeld. Maak uw model bewust van eventuele risico’s van dit type fotoshoot en vraag hen of ze het ermee eens zijn.

Laat ze ook goed op de hoogte houden van waar je de rookbom of granaat gaat plaatsen, zodat ze een veilige afstand kunnen houden. Terwijl je de bom activeert, doe je deze altijd uit de buurt van het gezicht van het model.

Als je modellen gaat vragen om de rookbommen te hanteren, zorg er dan voor dat je duidelijk uitlegt hoe je het moet doen om veilig te blijven en zorg ervoor dat ze het vasthouden vanaf de basis waar het koeler is.

Laat ze weten hoe ze de bom moeten behandelen wanneer de rook op is, en hoe ze hem nooit op de grond moeten leggen – vooral als er gras is of iets dat in brand kan vliegen, plaats de gebruikte rookbommen in plaats daarvan in een metalen emmer.

Instrueer uw model ook hoe u moet bewegen. Afhankelijk van het effect dat je zoekt, krijg je betere resultaten met slow motions in plaats van een snelle shake. Probeer verschillende technieken uit om erachter te komen welke voor jou het beste werkt.

9. Experimenteer met andere onderwerpen

Bron: Nathan J Hilton

Zelfs als portretten de meest voorkomende onderwerpen zijn op rookbomfotografie, experimenteer met stillevens, abstracte fotografie, conceptuele foto’s en landschappen.

Er zijn veel mogelijkheden om uit te proberen met de gemiddelde rookbom, dus geef je creativiteit de vrije loop!

Hoe de risico’s van rookbomfotografie te beheren

Zijn rookbommen gevaarlijk? Niet als je ze verstandig gebruikt. Als u vasthoudt aan de merken die in deze gids worden aanbevolen, zijn ze meestal niet giftig, maar hun rook mag nooit worden ingeademd.

Daarnaast is er ook een risico op brand en brandwonden, tenzij je een koele brandende rookbom gebruikt. Laten we eens kijken naar enkele andere veiligheidstips.

 • Bewaar de bommen goed, vooral op een droge plaats, om storingen te voorkomen.
 • Houd een brandblusser bij de hand.
 • Gebruik ze waar niets brandbaars is.
 • Giet er wat water op nadat je klaar bent en gooi het vervolgens op een metalen container totdat je zeker weet dat ze uit en koud zijn.
 • Richt het tijdens gebruik nooit rechtstreeks op iemands gezicht of lichaam om brandwonden te voorkomen.
 • Adem de rook niet in.
 • Houd een EHBO-kit bij je.
 • Bekijk onze gids voor ideeën voor brandfotografie voor meer manieren om letsel te voorkomen.

Smoke Grenade &Smoke Bomb Veelgestelde vragen

Zijn rookbommen voor fotografie illegaal?

Als u ouder bent dan 18, zijn ze legaal om te kopen en te gebruiken op de meeste plaatsen, maar u moet contact opnemen met de lokale autoriteiten omdat ze als een pyrotechnisch apparaat worden beschouwd. Vraag ook om toestemming als je op een locatie werkt. Zorg ervoor dat je indirect geen wetten overtreedt, bijvoorbeeld door verstoring te veroorzaken op een drukke plaats.

Verpesten rookbommen kleding?

De kleurrook van de bom kan vlekken op je kleding maken als ze te dichtbij zijn. Het is echter waarschijnlijker dat je ze met je handen bevlekt met de kleurstof die overblijft van het hanteren van de bom – dus zorg ervoor dat je een oude doek hebt om jezelf af te vegen.

Hoe lang gaat een rookbom mee?

Het kan van merk tot merk veranderen – normaal gesproken duurt het effect maximaal 90 seconden. Houd er rekening mee dat op een winderige dag de rook sneller verdwijnt.

Laten rookbommen een puinhoop achter?

Je moet de kleurenbom op de juiste manier weggooien. Je kunt het niet laten rondlopen – niet alleen omdat het zwerfvuil is, maar ook omdat ze warm blijven en kunnen blijven opwarmen, zelfs nadat de rook zichtbaar is.

Ruiken rookbommen?

Ja, ze hebben een zwavelgeur – zoals vuurwerk.

Zijn rookbommen luid?

Sommigen van hen zijn erg luid, terwijl anderen een sissend geluid maken.

Wat wordt er gebruikt voor het maken van rookbommen?

Je kunt de componenten van de specifieke rookbom controleren voordat je hem gebruikt, maar normaal gesproken hebben ze een oxidator, een brandstof, een moderator en een organische kleurstof als het een gekleurde rookbom is.

Laatste woorden

Nu je alle tips en trucs kent, is het tijd om wat rookbomfoto’s te maken. Wees veilig en heb plezier!

Sluiterbommen

Grootste en beste sluiterbommen perfect voor het toevoegen van wat creatieve overstraling aan je volgende fotoshoot.

Gebruik code SHOTKIT om 10% te besparen

Controleer de huidige prijs

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om y te helpenu slaagt als professioneel fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer