13 Sunset Photography Tips voor GEWELDIGE resultaten!

Zonsondergangfotografie is een lastig ding om onder de knie te krijgen – deze gids zal je helpen er beter in te worden, met 13 tips die je vandaag kunt implementeren.

Ooit een foto gemaakt van een geweldige zonsondergang en merkte je dat je teleurgesteld was? Zonsondergangen zijn een van de mooiste functies die onze planeet te bieden heeft, maar het is niet altijd zo eenvoudig om ze goed vast te leggen als het lijkt.

Niet alleen zijn er een paar trucs om de belichting goed te krijgen, maar ook compositie en gezichtspunt spelen een grote rol.

En hoewel verbazingwekkende zonsondergangen ons vaak verrassen, kan een goede planning en installatie een wereld van verschil maken in de kwaliteit van de foto’s die u maakt.

(Je moet ook onze gids voor zonsopgang versus zonsondergangfotografie bekijken en wat inspiratie opdoen met onze zonsondergangbijschriften.)

Hier zijn 13 tips voor zonsondergangfotografie voor .

Inhoudsopgave

13 tips voor zonsondergangfotografie | Nagelen Exposure

De belichting goed krijgen met zonsondergangen is niet bijzonder moeilijk.

Het belangrijkste om op te letten is dat tenzij je handmatig fotografeert of heel voorzichtig bent met je scherpstelpunt, de sensor van je camera waarschijnlijk voor de voorgrond wordt blootgesteld.

Dit betekent dat de lucht waarschijnlijk overbelicht zal zijn, soms veel, soms slechts een beetje, maar hoe dan ook, dat zal de rijkdom van je luchtkleuren dempen.

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om dit op te lossen.

1. Onderbelicht het beeld

Als je problemen hebt met het feit dat de lucht te helder is, zal het iets onderbelichten van je hele foto een verrassend groot verschil maken. Slechts een -3 of -7 kan ervoor zorgen dat de lucht goed wordt belicht en de levendigheid van de kleuren naar voren brengt.

De keerzijde hiervan is echter dat je voorgrond enigszins onderbelicht zal zijn. Dat werkt prima als je voorgrond niet de focus is en/of je voor een silhouet gaat (zie gids: hoe maak ik een silhouetfoto.). Als je meer nadruk op je voorgrond nodig hebt, werkt deze snelle oplossing niet.

De snelste manier om je foto te onderbelichten is door te fotograferen in de diafragmavoorkeuzemodus en je belichtingscompensatieknoppen (+/-) te gebruiken.

Als alternatief, als je handmatig fotografeert, verhoog je gewoon de sluitertijd een beetje. (De meter in uw camera moet u precies vertellen waar u zich bevindt, dus het is handig om te weten hoe u bij die functie kunt komen.)

Zonsondergang bij Cannon Beach

De rotsen zijn hier meestal in silhouet | Nikon D7000 + Nikkor 50mm f/1.8 | f/500 ISO 200 HDR

2. Neem meerdere belichtingen (HDR)

De reden dat uw camera belicht voor de voorgrond (waardoor de lucht te helder wordt) of voor de lucht (waardoor de voorgrond te donker wordt) is omdat de sensor slechts een fractie kan zien van wat het menselijk oog ziet.

Een veel voorkomende work around daarvoor is om meerdere foto’s van exact dezelfde scène te maken en deze vervolgens te combineren tot één compleet beeld.

HDR gebruiken om alle tonen in een zonsondergang vast te leggen

Dit zijn de drie foto’s die ik heb gebruikt om de bovenstaande afbeelding te maken.

Traditioneel gebeurt dit met één onderbelichte, één goed belichte en één overbelicht. In de bovenstaande serie is de eerste foto bijvoorbeeld onderbelicht door -3, de middelste is goed belicht (volgens de meter van mijn camera) en de foto rechts is +3.

Mijn focus ligt op de kleuren in de lucht, die de lucht goed belichten, maar niet de voorgrond. Ik vind het golfpatroon erg mooi, dus ik wilde het ook goed belichten. Dat is waar het combineren van meerdere belichtingen van pas komt, ook wel bekend als fotograferen in hoog dynamisch bereik (HDR).

Als je het goed doet, brengt het de informatie in je hooglichten en schaduwen terug die gewoon niet zo volwaardig is in een enkele belichting. Met andere woorden, de overbelichte opname biedt extra detail van de donkere voorgrond, terwijl de onderbelichte foto de levendigheid van de rijke kleuren van de lucht naar voren brengt.

In thet voorbeeld hierboven, ik had waarschijnlijk de juiste belichting moeten gebruiken en vervolgens twee graduele belichtingen daarboven, maar dat zou meer tijd hebben gekost om te programmeren dan ik had, dus op dat moment moest ik gewoon vertrouwen op mijn nabewerking.

Onder de meeste omstandigheden kost fotograferen in HDR een beetje extra moeite. Je hebt een camera nodig die daartoe in staat is (de meeste moderne DSLR’s en spiegelloze camera’s, evenals sommige telefoons), een statief en bewerkingssoftware die weet hoe je de belichtingen moet combineren.

Zowel Lightroom als Photoshop kunnen het werk aan, maar hun uitvoer is niet zo mooi als sommige andere programma’s die er zijn. Mijn persoonlijke favorieten zijn het Nik-filter HDR Efex Pro en Aurora HDR (waarmee de bovenstaande foto’s zijn bewerkt).

Als u uw cameratelefoon gebruikt, moet u zich ervan bewust zijn dat het selecteren van de “HDR” -modus niet noodzakelijkerwijs betekent dat deze drie belichtingen neemt en deze vervolgens combineert. Sommige telefoons doen dat wel, maar veel niet, dus zorg ervoor dat je het controleert.

De bergkleuren vastleggen bij zonsondergang in de woestijn van Californië

Nikon D7000 + Nikkor 50mm f/1.8 | f/16 ISO 100 HDR|

3. Gebruik een ND-filter

Filters zijn een van de beste vrienden van een landschapsfotograaf, met een filter met gegradueerde neutrale dichtheid (ND) als een van de bijzonder nuttige. ND-filters zitten voor je lens en hebben in dit geval een gradiënt van donker naar licht ingebouwd in het glas.

Het is echt de eenvoudigste manier om de lucht op natuurlijke wijze donkerder te maken terwijl je de voorgrond in één opname correct blootlegt. Er zijn veel verschillende ND-filters die er zijn, dus zorg ervoor dat je de juiste kiest voor zonsondergangen.

In dit geval wilt u er een selecteren met een neutrale dichtheid van .6-to-clear met een differentieel van twee stops.

Het is ook belangrijk op te merken dat het gebruik van het juiste gegradueerde ND-filter nuttig is voor zonsondergangen, polarisatoren en UV-filters verminderen eigenlijk de rijkdom en het contrast van de kleuren.

Het is moeilijker om informatie te herstellen in uitgeblazen hooglichten dan in de schaduwen. | 1/30 f/22 ISO 200 | Nikon D7000 + Sigma 10-20mm f/4-5.6

4. Expose voor de hoogtepunten

Een veel voorkomende work-around als je niet de moeite wilt nemen om in HDR te fotograferen en je geen ND-filter hebt, is om te belichten voor de hoogtepunten van een scène, vooral als je een camera hebt met een grotere sensor (d.w.z. een full frame).

Het is gemakkelijker om de details in schaduwen te herstellen dan in uitgeblazen hooglichten, dus als je de hooglichten goed hebt, kun je altijd teruggaan naar Lightroom en de details in de schaduwen herstellen. Dit werkt beter voor sensoren van hogere grootte / kwaliteit, maar kan tot op zekere hoogte op elke fatsoenlijke camera worden gedaan.

(Uiteraard krijg je de beste resultaten met een camera met een volformaat sensor, omdat ze veel meer informatie vastleggen dan gewassensoren.)

5. Gebruik de ingebouwde handleidingen van uw camera

Als u met een moderne camera fotografeert, moet u een aantal ingebouwde belichtingsgidsen hebben. Gebruik ze! Van het histogram tot de lichtmeter, aandacht besteden aan waar je belichting zich bevindt in de camera bespaart je niet alleen veel tijd in de nabewerking, maar zorgt er ook voor dat je de opnames maakt die je wilt wanneer het licht snel vervaagt.

Op de meeste spiegelloze camera’s en op de liveweergave van de meeste DSLR’s kun je je display zo instellen dat je de lichtmeter en/of histogram in realtime ziet – dit is wat ik deed voor de onderstaande foto in Joshua Tree National Forest – zie: bosfotografietips.

De ideale combinatie is om je camera in te stellen op de native ISO (meestal rond de 100), je diafragma in te stellen op waar je het wilt hebben en vervolgens je sluitertijd aan te passen. Dit vereist handmatig fotograferen, maar het is echt de beste manier om foto’s van de hoogste kwaliteit te maken.

Een andere gids die veel camera’s hebben, is “highlight alert”, die u vertelt welke delen van uw afbeelding in realtime overbelicht zijn. Dit is vooral handig als u ervoor kiest om te belichten voor de hooglichten en de schaduwen in de post te herstellen.

(Photzy biedt een aantal uitstekende Snap Kaarten met geweldige tips over sunset photography.]

Het vastleggen van de zonsondergang in Joshua Tree National forest - zonsondergang foto's

Nikon D7000 + Sigma 10-20mm f/4-5.6 | f/8 ISO 100 HDR

6. Jpeg versus Raw

Als je iemand bent die graag jpegs maakt, is het bijzonder belangrijk om je belichting goed in de camera te krijgen – je zult het niet zo gemakkelijk kunnen aanpassen in de nabewerking. U kunt uw JPEG echter converteren naar RAW-indeling voor nabewerking om betere resultaten te krijgen.

Als je in Raw fotografeert, moet je meer nabewerking doen, maar je kunt zowat alles oplossen wat er misgaat met de belichting.

Zie meer over JPEG versus RAW.

Nagelende samenstelling

Terwijl je het juiste krijgt belichting helpt de rijkdom van de kleuren vast te leggen en samen met belangrijke details op de voorgrond, zal hoe u de scène samenstelt een enorm verschil maken in de algehele kwaliteit en impact van uw foto.

HDR-afbeelding van een zonsondergangfoto in Joshua National Park - zonsondergangfoto's zijn leuk!

Zoek een sterk voorgrondelement | Nikon D7000 + Sigma 10-20mm f4-5.6 | 1/4 f/8 ISO 400

7. Zoek een sterk voorgrondelement

Idealiter is de zonsondergang zelf niet het enige element op de foto. Natuurlijk heb je de kleuren misschien prachtig vastgelegd, maar zonder een voorgrondelement zal er niet veel blijvende impact zijn.

Een sterk voorgrondelement voegt interesse, diepte en context toe aan uw afbeelding. Bijna alles kan worden gebruikt – rotsen, mensen, een pier, een stadsbeeld – zo ongeveer alles. De bovenstaande afbeelding gebruikt bijvoorbeeld een Joshua-boom, terwijl de eerste afbeelding zowel het zeeschuim als de kleuren van de reflectie gebruikt.

Beide beelden zouden veel zwakker zijn zonder deze elementen, zelfs met de sterke kleuren van de zonsondergang in de eerste.

8. De regel van derden werkt hier goed

Waar u de lijn van de horizon in een zonsondergang plaatst, markeert u het gebied waar u wilt dat de kijker zich concentreert. Dit is een van de vele gevallen waarin de regel van derden van pas komt.

De regel van derden verdeelt het beeld in wezen in derden, zowel horizontaal als verticaal, waarbij de interessante elementen op de lijnen of de snijpunten van de lijnen worden geplaatst.

In het geval van zonsondergangen, plaats de horizon op het onderste derde deel als je de zonsondergang wilt benadrukken en op het bovenste derde deel als je zonsondergang een beetje geen glans heeft en / of je wilt dat de kijker zich meer op de voorgrond concentreert.

Lange belichtingsgolf - zonsondergangfoto's - leer eerst de basisprincipes van fotografie en pas ze vervolgens toe op de ondergaande zon voor verbluffende resultaten

Omdat de golf het belangrijkste aandachtspunt is in deze afbeelding, werd de horizonlijn op het bovenste derde deel geplaatst om meer visueel gewicht te geven aan de golf | Sony A7III + Sony FE 16-35mm f/4 ZA | 1/6 f/8 ISO 100

9. Wees creatief

Zonsondergangen zijn niet alleen voor horizonfoto’s. Ze kunnen worden gebruikt om zowat elk beeld te verbeteren. Als je je concentreert op alleen standaard landschaps- of stadsgezichtfoto’s, loop je het zeer reële risico dat je een geweldige foto verliest te midden van alle andere zonsondergangfoto’s die er zijn.

De oplossing?

Denk out of the box.

Vind de zonsondergangfoto die niemand ooit eerder heeft gedaan.

Zonsondergang onder Burnside Bridge, Portland, Oregon - zon in de verte

Zonsondergangen zijn te vinden op de vreemdste plaatsen | Nikon D7000 + Sigma 10-20mm f/4-5.6 | 1/250 f/8 ISO 800

Lichtjagend

Hoewel veel prachtige zonsondergangen bij verrassing gebeuren, komen de beste foto’s meestal wanneer je er klaar voor bent.

In feite zullen veel landschapsfotografen niet op een ander moment fotograferen dan de uren rond zonsopgang en zonsondergang. Ze brengen de uren door tussen het scouten naar primo-plekken, het klaarmaken van hun spullen en het doen van andere dingen.

Toen ik de foto aan het begin van dit bericht ving, duurde het licht letterlijk maximaal vijf minuten. Er was een andere fotograaf die helemaal naar dit strand was gereden voor zonsondergangfoto’s van de zeeolifanten en de zonsondergang, maar hij had zijn statief of een regenjas niet voor zijn camera.

Het volstaat te zeggen dat hij het licht miste.

Een elphant-zeehond geniet van Drake's Beach bij zonsondergang, Point Reyes

Je moest klaar zijn en letterlijk in het water staan om zowel het licht als de zeehonden te vangen tijdens deze zonsondergang | Sony A7III + Sony FE 16-35mm f/4 ZA | 1/13 f/8 ISO 100

10. Wat je nodig hebt om er klaar voor te zijn

  • Besteed wat tijd aan het verkennen van uw locatie. Weet ruim van tevoren waar je wilt opzetten.
  • Houd al je spullen bij de hand, vooral je statief, beoogde lens(en) en camera regenjas als het slecht weer is.
  • Ga er vroeg heen en stel je ruim in voordat de zon begint onder te gaan, vooral als je dicht bij de evenaar bent waar de zon opmerkelijk snel zakt.
  • Als je er een hebt, neem dan een tweede camera mee, zodat je je hoofdcamera op het statief op de beste plek kunt laten staan.

11. Gebruik een statief!

Veel van de beste zonsondergangopnames vereisen een langere belichting dan je redelijkerwijs stabiel kunt houden, zelfs met beeldstabilisatie in je camera of lens.

Zelfs de opnamen met een kortere belichting zullen baat hebben bij het gebruik van een statief – degene die ik momenteel gebruik is de ZOMEI 799C.

Er zijn ook enkele goede statieven voor smartphones – zie onze gids.

12. De Starburst

Als je een camera hebt die tot een klein diafragma kan worden gestopt, kan het krijgen van het starburst-effect echt bijdragen aan een afbeelding. Stop gewoon naar f / 20 of f / 22 als de de zon nadert de horizon. Dit zal de stralen van de zon accentueren – zie onderstaande afbeelding – en kan ook lichtlekken veroorzaken in bepaalde situaties.

Een ster laten barsten als de zon de horizon raakt

Een starburst vastleggen als de zon de horizon raakt| Olympus E-520 + Olympus 14-42 objectief | 1/30 f/22 ISO 200

Zonsondergang Fotografie Geheimen | Laatste woorden

Nou, dat rondt onze gids voor de geheimen van zonsondergangfotografie af. Met de juiste belichting, compositie, planning en voorbereiding zou je elke keer fantastische zonsondergangfoto’s moeten kunnen maken.

Dus ga naar buiten en laat die camera’s draaien. En vergeet niet je statief mee te nemen!

Ken je geheimen voor zonsondergangfotografie die ik heb gemist? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Disclaimer: Alle aanbevelingen zijn onpartijdig en gebaseerd op gebruikerservaring, zonder vooringenomenheid voor de producten of het merk. De producten in dit bericht kunnen affiliate links bevatten.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer