Jenny Rutterford

Hallo, ik ben Jenny, een Britse trouwfotograaf aan de kust van Sussex. Ik fotografeer al 10 jaar bruiloften en ik ben er helemaal weg van!

Ik maakte de volledig onbedoelde overstap van hobbyist naar professionele fotograaf nadat ik in 2007 met mijn man en twee jonge kinderen naar Miami was verhuisd.

Andere ouders zouden zien hoe ik mijn kinderen op sportdag vastlegde met een Nikon D80 en een Sigma zoomlens. Het duurde niet lang voordat ik mijn eerste lifestyle portretopdracht nam en mijn nieuwe carrière was geboren!

Bruiloften volgden snel en ik huurde een Nikon 70-200mm f/2.8 zoom wat ik absoluut geweldig vond, en nog steeds doe tot op de dag van vandaag. Het was mijn eerste professionele lensaankoop, zwaar gebruikt voor natuurfotografie, candids van de kinderen en bruiloften.

Ik gebruik het nog steeds op bijna elke bruiloft, hoewel de zon en vochtigheid in Florida de handvatten die ik moest hebben vervangen bij mijn terugkeer naar het VK in 2012 volledig vernietigden.

Tegen die tijd had ik een Nikon D700 gekocht body, een Nikon 24-70mm f/2.8 lens, een Nikon Macro 105mm f/2.8 lens en drie Nikon SB-900 Speedlights die ik off-camera heb gebruikt met Nikon’s Creative Lighting System en een SU-800 Remote Speedlight controller.

Huidige camera-instelling:

Vandaag de dag is de Nikon D700 blijft in de kofferbak als noodback-up en ik fotografeer met een Nikon D850 en Nikon D800. Ik zal waarschijnlijk kijken om de D800 te vervangen binnenkort (het komt niet in de buurt van de D850 voor scherpstelvermogen en de sluiter is erg luidruchtig), hoewel ik speel met het idee van spiegelloos.

Ironisch genoeg voor iemand die is uitgenodigd om op Shotkit te verschijnen, ben ik eigenlijk niet zo enthousiast over nieuwe uitrusting! Ik ben nooit een techneut geweest en wil gewoon dat mijn apparatuur aanvoelt als een verlengstuk van mij zonder er een seconde over na te denken.

Ik heb een Sony A7 geleend vorig jaar, maar het kwam gewoon niet overeen met mijn DSLR’s in termen van beeldkwaliteit. En ik vond de menu’s onaangenaam.

Dus ik gaf het op en gaf het terug, waarschijnlijk veel te snel. Het is grotendeels de steile leercurve die me afschrikt, maar ik hoor zoveel geweldige dingen over de Sony A9 van andere documentaire trouwfotografen die ik op een gegeven moment zal huren en het eens goed zal uitproberen.

Ik voel me vooral aangetrokken door het idee van gezichtstracking, scherpstelpunten naar de rand van het frame en een stille sluiter. Als ik de sprong kan wagen en kan wennen aan een nieuwe opnamestijl, heb ik het gevoel dat deze functies me in staat kunnen stellen om onopvallend dichterbij te komen, wat altijd mijn doel is op een bruiloft.

Mijn go-to lenzen:

Zo’n drie jaar geleden heb ik ook mijn Nikon 24-70mm f/2.8 ontslag genomen. lens naar back-up status, na het ontdekken van prime lenzen.

Ten eerste de Nikon 35mm f/1.4, die effectief mijn 24-70mm f/2.8 heeft vervangen als mijn trouwwerkpaard. En meer recent de Nikon 24mm f/1.4 waar ik ook van hou voor documentair werk. Ik heb de neiging om tijdens de gemiddelde bruiloft vrij veel tussen deze twee lenzen te schakelen.

Ik fotografeer graag met een groothoek op de ene camera en een langere brandpuntsafstand op de andere.

Mijn langere lengte favoriet voor bruidsvoorbereiding is de Nikon 85mm f/1.4. Af en toe houd ik het aan voor de ceremonie, maar geef de voorkeur aan de flexibiliteit van de Nikon 70-200mm f/2.8 geeft me om strak in te zoomen op details. Ik heb altijd genoten van de bokeh van deze lens en het uiterlijk van mijn foto’s ermee.

Ik heb ook een Nikon 16-35mm f/4 lens die over het algemeen op de dansvloer uitkomt, en een Nikon 105mm macrolens, meestal gebruikt voor het vastleggen van sieraden.

En de laatste lens die ik bezit is de Nikon 50mm f/1.4. Het went niet op elke bruiloft, omdat ik over het algemeen breder of meer ingezoomd wil zijn. Ik vind het een beetje saai als ik eerlijk ben.

Welke lampen gebruik ik?

De Nikon SB-900 speedlights Ik begon met het waarmaken van hun reputatie van oververhitting. Ik heb ze sindsdien vervangen door Nikon SB-910 speedlights die ik meestal off-camera gebruik, hoewel ik de neiging heb om er een op de camera als master te gebruiken. Ik hou van de optie om snel een beetje weerkaatst licht toe te voegen als dat nodig is.

Toen mijn bruiloftsbedrijf weer van de grond kwam nadat ik terug naar het VK was verhuisd, kocht ik Pocket Wizards, vindt Nikon’s Creative Lighting System iets te onbetrouwbaar voor de dansvloer en die zonsondergang paar foto’s.

Voor flash modifiers gebruik ik MagMod voor puur gebruiksgemak – de bolRasters en CTO-gels zijn mijn bruiloftsproducten, hoewel ik af en toe met gekleurde gels speel op die bruiloften waar ik wat extra tijd heb om te experimenteren.

Mijn go-to dansvloeropstelling bestaat uit drie externe flitsers met Pocket Wizard Flex TT5 Transceivers op Lastolite Heavy Duty Light Stands: twee zijn aan weerszijden van de band/DJ geplaatst en de derde achter op de dansvloer. Een vierde flitser is gemonteerd op een van mijn camera’s met de Pocket Wizard Mini TT1 Transmitter.

De andere camera wordt meestal gemonteerd met een Pocket Wizard Mini TT1 Zender plus AC3 Zone Controller.

Mijn kit dragen:

Ik zou niet zonder mijn Holdfast Moneymaker bandjes kunnen. Ik kan comfortabel twee DSLR-camera’s dragen met lenzen (en soms flitsen) de hele dag bevestigd.

Ik heb wel geprobeerd om de Holdfast Explorer Small Lens Bag toe te voegen aan de Moneymaker, maar vond hem veel te zwaar. Het ziet er geweldig uit en heeft andere toepassingen, maar voor bruiloften eindigde ik met een Think Tank Thin Skin Belt die ik heb aangepast aan bestaande lenszakjes.

Ik doe niet veel aan statisch poseren, zelfs met de paar foto’s beweeg ik over het algemeen veel rond, dus ik kies de drie lenzen die ik voor dat deel van de dag ga gebruiken, twee op de camera’s en de derde op de riem. Ik wil geen tas dragen en tijd verspillen aan het nemen van beslissingen over apparatuur.

De rest van mijn spullen zit in een Pelikaankoffer die ik al jaren bezit.

Ik gebruik zelden een statief, hoewel ik wel een Carbon Fibre Manfotto met balhoofd in de kofferbak van mijn auto houd voor af en toe lange belichtingsflitsen.

Op het strand!

Er is nog een stukje kit dat ik nog niet heb genoemd. Ik heb het tot nu toe slechts twee keer op bruiloften gebruikt, maar het was de ster van de show op een van mijn bruiloften deze zomer: het is een Olympus Tough – een waterdichte point and shoot die RAW kan vastleggen.

Natuurlijk zal het nooit een match zijn voor waterdichte DSLR-behuizing, maar ik woon en werk in het VK en kan de kosten niet rechtvaardigen voor het (zeer) incidentele paar dat op hun trouwdag een koude duik in de zee neemt! Het is gewoon een kans om de golven in te gaan en een aantal leuke en unieke foto’s te maken.

En waar die camera naartoe gaat, geldt ook voor mijn wetsuit en bodyboard (zie kitfoto)!

Zelfs als ik tijdens de bruiloft niet met mijn paar kan gaan zwemmen, zal ik vaak een dag bodyboarden als ik naar locaties in Devon of Cornwall reis. Het is een geweldige manier om een beetje herstellende me-time te creëren in het midden van een hectisch trouwseizoen.

www.jennyrutterford.com | @jennyrutterfordphotography

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer