Wat is ISO?

De overgang van automatisch naar handmatig kan voor veel nieuwe fotografen behoorlijk ontmoedigend zijn …

Als je je hoofd begint te krijgen over wat diafragma en wat sluitertijd is, heb je camera ISO om mee te kampen … en het wordt weer verwarrend!

Er is veel verkeerde informatie op het internet over ISO. Voor de doeleinden van dit artikel ga ik niet in debat over wat technisch verkeerd of goed is.

(Vaker wel dan niet, het enige wat het doet is je opscheppen in een forum met mensen die je niet kent!)

In plaats van Ik dacht dat het beter zou zijn om me te concentreren op begrip wat is ISO, hoe het uw foto’s beïnvloedt en hoe u het kunt gebruiken om uw foto’s beter te maken.

Inhoudsopgave

Wat is ISO in digitale fotografie?

Als we het hebben over digitale camera’s, meet ISO de gevoeligheid van de beeldsensor die in je camera zit.

Hoe lager het ISO-getal, hoe minder gevoelig is je camera voor licht. Het betekent ook dat er minder ruis (of ‘korrel’ als je een filmcamera gebruikt) in je uiteindelijke beeld zit.

Hoe hoger het ISO-getal, hoe meer gevoelig is je camera voor licht. De afweging is echter dat hoe hoger de ISO die je gebruikt, hoe meer ruis er in je beeld zal zitten.

(Bekijk onze Topaz DeNoise AI-beoordeling voor een slimme manier om een luidruchtige afbeelding te herstellen, of onze gids over het oplossen van korrelige foto’s.)

De term “ISO” wordt gebruikt in talloze industrieën, producten en processen, dus als je de term ISO hoort noemen, is deze niet uniek voor fotografie.

ISO verwijst naar een industriestandaard organisatie van de Internationale organisatie voor Standaardisatie. In het geval van camera ISO in fotografie, het is ISO12232:2019.

Camera ISO verscheen voor het eerst in 1974, een output van het combineren van twee filmstandaarden in één.

In die tijd waren ASA en DIN beide internationale normen voor film, dus werden ze gecombineerd tot één standaard om verwarring met gebruikers te voorkomen.

wat is iso - sluitertijd is een belangrijke overweging, iso-instellingen voor film of digitial gaan allemaal over gevoeligheid van sensoren in camera's voor licht

Een voorbeeldfoto gemaakt bij ISO100 op een Sony A7iii die in dit artikel zal worden gebruikt om de impact van ISO op de fotografische kwaliteit aan te tonen.

Camera ISO’s zijn begonnen als een verwijzing naar de belichtingsgevoeligheid van een stuk film. Wat dit betekende voor de fotograafs op dat moment, is wanneer de fotograaf een hogere ISO-film gebruikte, de foto helderder zou zijn.

Dit gaf hen een extra dimensie van flexibiliteit voor hun foto’s.

Hoewel er dingen zijn veranderd in de digitale wereld, is het basisconcept van wat .ISO doet aan een afbeelding is niet veranderd.

In de filmwereld verwijst ISO naar de gevoeligheid van de film. Evenzo verwijst ISO in de digitale wereld naar de “gevoeligheid” van een digitale camerasensor, hoewel dat technisch niet is hoe sensoren werken.

Net als hun filmtegenhanger, wanneer je een hogere digitale ISO hebt, zal de foto helderder lijken, dus het is gemakkelijk om ISO te zien als een ‘helderheidsschuifregelaar’.

Zoals eerder vermeld, komen hogere ISO’s met een prijs en die prijs is in de kwaliteit van de foto. Hogere ISO’s zijn korreliger en hebben meer digitale ruis.

Gelukkig kun je hier met moderne digitale camera’s ‘schone’ beelden schieten met veel hogere ISO’s dan voorheen.

Welke ISO-instelling moet je gebruiken?

iso-instellingen - wat is iso in vergelijking met sluitertijd - iso-normen regelen gevoeligheid en snelheid in camera's

Dezelfde samenstelling als hierboven, dit keer bij ISO12800. ISO12800 is vaak nodig bij weinig licht voor professionele fotografie.

We weten nu dat een hogere ISO instelling (getal) maakt de foto helderder. Waarom hebben we dan verschillende ISO-instellingen nodig op onze digitale camera’s en welke ISO-instelling moet je gebruiken bij het fotograferen van verschillende onderwerpen per dag?

Een ding om op te merken – de hoeveelheid licht in onze dagelijkse world verandert afhankelijk van in welk land we ons bevinden, de tijd van het jaar, het tijdstip van de dag, of we binnen zijn, buiten en of we natuurlijk of kunstlicht beschikbaar hebben.

Bovendien hebben we te maken hebben met diafragma en sluitertijd, die allemaal invloed hebben op de hoeveelheid beschikbaar licht. Dit vertaalt zich naar een verscheidenheid aan mogelijke instellingen om een correct belicht beeld te krijgen.

Als je bijvoorbeeld ’s nachts een voetbalwedstrijd in een stadion opneemt, heb je een hoge sluitertijd nodig om de actie te bevriezen. Als we een slow shutter zouden gebruiken, zou het de spelers vervagen.

Aan de andere kant zou het instellen van een sluitertijd van 1/1000 om de beweging van de spelers in een donker stadion te bevriezen of details in de vroege ochtend tijdens zonsopgang vast te leggen, resulteren in een zwarte foto vanwege de laag licht – dit is waar het gebruik van een hogere ISO-instelling te hulp schiet.

Hoge ISO-instellingen beperken zich niet tot sport. Als voorbeeld, wedding fotografen gebruiken hogere ISO’s om flitsen te vermijden (waardoor ze nog steeds snelle sluitertijden kunnen gebruiken), en astrofotografen gebruik hoog ISO’s omdat de aarde beweegt (en het gebruik van langere sluitertijden kan hun beelden vervagen).

Dat gezegd hebbende, ISO is geen once size fits all. Landschapsfotografen houden van lange belichtingen die vaak vereist zeer lage ISO’s.

Zoals u kunt zien, is er niet één enkele ‘perfecte ISO’-waarde om uw digitale camera voor alle situaties in te stellen. Het is beter om het als volgt te zien: welke sluitertijd en / of diafragmawaarde heb ik nodig om mijn foto’s eruit te laten zien zoals ik van plan ben?…. voeg vervolgens uw ISO-instelling toe om de opname haalbaar te maken.

Vergeet niet dat een hogere ISO-instelling de kwaliteit van de foto, het introduceren van meer korrel of meer digitale ruis.

Waarom een hoge ISO instelling gebruiken als het ‘slechter’ is? Welnu, u kunt ruis eenvoudig oplossen door ruisonderdrukking toe te passen in Adobe Lightroom of andere bewerkingssoftware. U kunt bewegingsonscherpte echter niet oplossen.

Wat is hoge ISO ruis en hoe ga ik ermee om?

wat is iso en wat is de link naar sluitertijd bij digitale of filmcamera's en hun gevoeligheid voor licht voor goede beelden - iso-instellingen en sluitertijd zijn de sleutel

Deze opname is gemaakt bij ISO102400 met de Sony A7iii en heeft geen ruisonderdrukking toegepast.

We hebben gezegd dat een hoge ISO ruis creëert, en in de meeste gevallen kunnen we ermee omgaan, maar er zijn grenzen.

Het onderstaande voorbeeld toont een buitensporig niveau van hoge ISO-ruis, een foto gemaakt met ISO10.2400 die ver boven de limieten voor de meeste alledaagse fotografen ligt.

Wanneer je raw gaat fotograferen, wordt het omgaan met ruisonderdrukking onderdeel van beeldverwerking.

Er zijn ook plug-ins van derden zoals Nik Dfine die beweren verbeterde ruisonderdrukking te bieden ten opzichte van in-app-functies in Capture One of Lightroom.

Er zijn echter natuurlijk grenzen aan wat ruisonderdrukking kan doen en het kan zeker geen wonderen verrichten.

Het onderstaande voorbeeld is dezelfde foto als hierboven met ruisonderdrukking toegepast. Het toont een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de bovenstaande foto, maar het is nog steeds niet goed genoeg voor elke vorm van print of gebruik van sociale media.

sluitertijd regelt iso-instellingen. Filmsnelheid voor filmcamera's of isogevoeligheid voor digitale camera's - lichtgevoeligheid is de sleutel tot het kiezen van de juiste snelheid

Nik Dfine is een applicatie van derden voor ruisonderdrukking, maar kan in dit geval geen wonderen produceren.

Als je jpg fotografeert en nog niet raw bent gestart, zou je ruisonderdrukking automatisch in de camera moeten plaatsvinden met behulp van specifieke algoritmen.

Ze zullen niet perfect zijn, maar ze zouden er veel beter uit moeten zien dan het onbewerkte bestand eruit zou zien. (Zie ook: RAW vs JPEG.)

Wat is Auto ISO?

Ervan uitgaande dat u dit artikel leest om meer te weten te komen over ISO, gebruikt u misschien al iets dat Auto ISO wordt genoemd.

Auto ISO is wanneer de camera al het werk voor je doet. Het bepaalt hoe een perfect belichte foto eruit ziet en past de ISO aan terwijl je je kunt concentreren op de andere instellingen zoals diafragma en / of sluitertijd.

Het eerste dat hier opvalt, is dat er absoluut niets mis is met het gebruik van Auto ISO. De camerasystemen zijn tegenwoordig ongelooflijk complex en intelligent. Als gevolg hiervan is Auto ISO eigenlijk behoorlijk nauwkeurig voor de meeste situaties.

Veel professionals schieten Auto ISO. Ik fotografeer regelmatig Auto ISO voor sport wanneer mensen overstappen tussen zeer lichte en donkere gebieden.

De sleutel tot het leren van ISO gaat niet over de overgang naar handmatige ISO permanent – het is eerder about voldoende begrip over de verschillende ISO-instellingen om te weten wanneer u handmatig moet gebruiken.

Wanneer je werkt in situaties waar het licht voortdurend verandert, is Auto ISO vaak de beste oplossing.

Het mooie van Auto ISO op moderne digitale camera’s is dat het werkt met elke combinatie van handmatige of automatische instellingen die u definieert:

Als u met diafragmavoorkeuze werkt, past het zowel de sluitertijd als de ISO-instellingen aan in overeenstemming met het licht in uw scène. Als u handmatig werkt, worden alleen de ISO-instellingen aangepast.

Hoe iso te gaan gebruiken voor betere digitale beelden

U gebruikt ISO al, of u dat nu wilt of niet – het gebeurt eigenlijk automatisch, of het nu op uw digitale camera of mobiele telefoon is.

Het handmatig aanpassen van ISO kan een beetje intimiderend zijn. Volledige handmatige modus is een onderwerp op zich, maar mijn aanbeveling zou het volgende zijn:

  1. Maak je comfortabel met de handmatige modus met ‘automatische ISO’ en zorg ervoor dat je de effecten van diafragma en sluitertijd begrijpt. Bekijk hoe de ISO verandert met verschillende omgevingen. Dit wordt weergegeven in de zoeker.
  2. Probeer de belichtingscompensatie te gebruiken met automatische ISO en breng vervolgens kleine aanpassingen aan de automatische ISO aan als u denkt dat de foto een beetje onder of overbelicht is. Bekijk hoe de ISO zich aanpast.
  3. Ga op een avond uit wanneer het licht constanter is en maak wat foto’s in handmatige ISO. Als je niet zeker weet met welke ISO je moet beginnen, maak dan een foto met automatische ISO, maak een mentale notitie van dat cijfer en gebruik dat als basislijn bij het kiezen van je handmatige ISO. Naarmate het licht begint te vervagen, zul je merken dat je de ISO moet aanpassen om de foto’s correct belicht te houden.

Al het bovenstaande zal een beetje gemakkelijker zijn met een spiegelloze camera om de eenvoudige reden dat je de foto kunt zien terwijl deze door de zoeker wordt belicht.

DSLR-gebruikers moeten chimpansee (bekijk de foto na elke opname) om te zien of deze overeenkomt met hun verwachting.

Laatste woorden

ISO is intimiderend, maar het is ook een van de krachtigste aspecten van onze moderne camera’s. We kunnen foto’s maken in omstandigheden waar fotografen 20 jaar geleden alleen maar van konden dromen.

Het is ook iets waar je niet bang voor hoeft te zijn, vooral in het moderne tijdperk van spiegelloos, waar je kunt zien hoe je foto eruit zal zien.

Erger nog, je kunt een aantal korrelige onbruikbare foto’s krijgen, dus als je van plan bent om te experimenteren, doe het dan niet bij een once-in-a-lifetime gelegenheid.

In het beste geval leer je een krachtige nieuwe vaardigheid en een manier om je foto’s in de toekomst te verbeteren.

Laat hieronder een reactie achter om me te laten weten of je deze tutorial over ISO gemakkelijk te begrijpen vond.

😀 Wil je dit jaar je fotografie verbeteren?

Bekijk onze populaire videocursus Photo All Star >>

Disclaimer: Alle aanbevelingen zijn onpartijdig en gebaseerd op gebruikerservaring, zonder vooringenomenheid voor de producten of het merk. De producten in dit bericht kunnen affiliate links bevatten.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer