16 ideeën voor effectieve fotografie marketing, reclame en promotie

Als je jezelf ooit hebt afgevraagd: Hoe breng ik mijn fotografiebedrijf op de markt? … dit is de gids voor jou!

Effectieve marketing voor fotografen is essentieel voor succes in 2023 – helaas is het maken van geweldige foto’s niet genoeg om te slagen.

Sjablonen

Ontwerp Aglow-sjablonen voor fotografen

Aanpasbare ontwerpoplossingen met inhoud, zodat het eenvoudig is om uw bedrijf te beheren, op de markt te brengen en te laten groeien.

Controleer de huidige prijs

Als je in de wereld van professionele fotografie stapt of een fotografiebedrijf start, hoe vind je dan je eerste klant? Wat willen fotografieklanten?

… en als je je ideale klant hebt, hoe kun je dan je fotografieverkoop verhogen?

Fotografiemarketing, reclame en promotie zijn uw sleutels tot succes, dus laten we erin duiken en een marketingplan maken om uw fotografiebedrijf op te bouwen.

Inhoudsopgave

16 fotografiemarketingideeën om uw bedrijf in 2023 te laten groeien

1. Definieer je doelgroep

Je kunt de beste fotograaf ter wereld zijn , maar als je geen klanten hebt, kun je geen succesvol fotografiebedrijf runnen.

De beste manier om nieuwe klanten te krijgen, is door te begrijpen wie mogelijk geïnteresseerd is in uw fotografiediensten en hoe u hen kunt bereiken.

Laten we zeggen dat je een portretfotografiebedrijf hebt en je wilt adverteren op sociale mediaplatforms. U moet weten wie uw doelgroep is om te bepalen of u uw budget moet besteden aan Facebook-advertenties of een videomarketingcampagne voor TikTok.

De gebruikers van TikTok zijn meestal jonger dan 34 jaar, met de meerderheid van hen variërend tussen 16 en 24 jaar oud. De grootste demografie van Facebook varieert tussen de 25 en 34 jaar oud.

Dus als u zich richt op seniorenportretten, zullen uw ideale klanten eerder TikTok gebruiken. Als je engagementsessies doet, kun je waarschijnlijk beter adverteren op Facebook.

Dat is slechts één snel voorbeeld om u te laten zien hoe belangrijk het is om uw doelmarkt te begrijpen. Hoe beter u uw doelgroep definieert, hoe meer klanten u krijgt.

2. Investeer in fotografie marketingmateriaal

Hoewel het creëren van een digitale marketingstrategie ongetwijfeld belangrijk is om uw fotografiebedrijf in 2023 op de markt te brengen, is het hebben van een offline strategie nog steeds iets om te overwegen.

De doelmarkten van de meeste fotografen zijn online – sociale mediakanalen zoals Instagram, Facebook, Linked In, enz. Het is echter nog steeds de moeite waard om te investeren in bepaalde fysieke fotografiemarketingmaterialen.

U moet beslissen welke het meest geschikt is voor uw fotografiebedrijf, maar over het algemeen zijn hier enkele van de items die u mogelijk nodig hebt:

 • Visitekaartjes
 • Flyers
 • Postkaarten
 • Wenskaarten
 • Stickers
 • Brochures
 • Prijsmenu’s (zie hieronder)
 • Welkomstpakketten voor klanten (zie hieronder)

Bij het starten van je eigen fotografiebedrijf is het verleidelijk om te proberen je eigen fotografiemarketingmateriaal te ontwerpen – hoe moeilijk kan het maken van een doe-het-zelf visitekaartje immers zijn, toch?!

In feite is het investeren van een deel van uw geld in een grafisch ontwerper meestal een beter idee – ze zullen het veel beter doen dan u, en u bespaart veel tijd en frustratie.

Als je er geen budget voor hebt, is een andere geweldige optie om sjablonen te gebruiken – alles is door een ontwerper opgesteld en het enige wat je hoeft te doen is de verschillende elementen vervangen door yonze eigen tekst en foto’s.

Je kunt hier een aantal goede Instagram Story-sjablonen downloaden of hieronder onze selectie van de beste fotografiemarketingsjablonen bekijken.

3. Bouw een netwerk

Dit is een van de beste manieren om de juiste klanten aan uw deur te krijgen, en het zal u helpen groeien omdat u kunt beginnen met cross-selling en upselling.

Wanneer u een netwerk opbouwt met andere professionals, kunt u samenwerkingen en partnerschappen creëren.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je een trouwfotograaf bent. Elke aanstaande bruid die op zoek is naar een trouwfotograaf, zal ook op zoek zijn naar iemand om haar haar en make-up te doen.

Als u samenwerkt, kunnen zij u aanbevelen aan hun klanten – en u kunt hen aanbevelen aan de uwe. Misschien kun je korting aanbieden als ze jullie allebei inhuren.

In elke fotografiesector is er een professional waarmee je contact kunt maken. Stel dat je interieurfotografie doet – werk samen met home stagers en interieurontwerpers. Als je aan voedselfotografie doet, probeer dan contact te maken met chef-koks en voedselstylisten.

Zoek naar lokale bedrijven om co-marketingpartners mee te worden en u zult zien hoe uw klantenkring organisch zal groeien.

4. Start een blog

Fotografie blog als marketing tool

Veel fotografen beschouwen bloggen als een beroep op zich en overwegen niet om een blog te schrijven als onderdeel van het zijn van een fotograaf.

Ja, sommige mensen leven van het schrijven van blogs die niets met fotografie te maken hebben. Bloggen kan echter een uitstekend marketinginstrument zijn voor fotografen.

Allereerst kunt u mensen naar uw website leiden. Sommigen van hen zullen collega’s zijn die niet uw klanten zullen worden, maar sommigen van hen zullen potentiële klanten zijn die informatie googelen over het type services dat u aanbiedt.

Je bouwt een reputatie op als expert in het onderwerp waarin je gespecialiseerd bent. Dit gebeurt alleen als u inhoud van hoge kwaliteit aanbiedt, dus houd de normen natuurlijk hoog.

Als deze redenen niet genoeg waren om je op weg te helpen met een blog, hoe zit het dan met dit: je kunt in feite geld verdienen met je blog en een andere bron van inkomsten opbouwen die volledig onafhankelijk is van je fotosessies of de verkoop van kunstwerken – en dat is altijd een goede zaak.

Zie hier voor het starten van een fotografieblog.

5. Bouw een aanwezigheid op sociale media op

Of je er nu van houdt of er een hekel aan hebt, het valt niet te ontkennen dat je ten minste één profiel op sociale media moet hebben om je bedrijf te laten groeien en geloofwaardigheid te creëren.

Elk social media kanaal heeft een ander doel en vibe. Hoewel Instagram als een portfolio dient, is LinkedIn adequater om zakelijk nieuws en inzichten te delen – dan is er Twitter, Facebook, Tik Tok, enzovoort.

Kies degene die meer geschikt zijn voor uw type bedrijf, bouw een profiel op en houd het up-to-date.

Dit kan erg tijdrovend zijn en ook afleidend als je uiteindelijk elke keer dat je naar binnen gaat om iets te plaatsen, door je feed scrolt. Het is dus beter als u een agenda organiseert over wat u wanneer moet plaatsen.

Vervolgens kunt u profiteren van alle beschikbare apps, websites en tools om uw sociale media zo efficiënt mogelijk te beheren.

6. Word uitgelicht

Als je denkt dat het voorkomen in tijdschriften, blogs of Instagram-accounts gebeurt wanneer de redacteur je talent ontdekt en belt om je uit te nodigen … je mist grote kansen.

Natuurlijk kan dat gebeuren – maar meestal is de fotograaf degene die voorstelt om te worden uitgelicht. Het belangrijkste is dat je je op de juiste plaatsen moet richten.

Een sportmagazine zal bijvoorbeeld geen trouwfotograaf bevatten – je moet bij hun publiek passen.

Dus doe wat onderzoek en begin op deuren te kloppen – figuurlijk. Sommige publicaties hebben open oproepen waar u uw materiaal naartoe stuurt om te solliciteren. Zo niet, neem dan contact op met de redacteur of de beslisser.

Het zal waarschijnlijk niet van de ene op de andere dag resultaten opleveren, maar ook geen enkele andere techniek – het laten groeien van een bedrijf kost tijd en moeite.

7. Google Mijn Bedrijf gebruiken

Schermafbeelding van Google Mijn Bedrijf

De meeste mensen Googelen de oplossing voor hun behoeften. Als iemand een restaurant in New York wil openen en ze hebben foto’s nodig voor het menu, zullen ze waarschijnlijk beginnen met online te gaan en te googelen op “food photographers in New York”.

Een Google Mijn Bedrijf-account is een gratis tool waarmee u kunt worden weergegeven in zoekopdrachten van mensen en Google Maps. In uw profiel kunt u foto’s toevoegen, uw services beschrijven en al uw contactgegevens toevoegen. Mensen kunnen ook de beoordelingen van andere klanten zien.

U kunt ook bijhouden hoeveel mensen uw profiel hebben gezocht, bekeken of erop hebben gereageerd. U kunt zelfs een gratis website maken die autwordt bijgewerkt als u de informatie op uw profiel wijzigt , of u kunt deze koppelen aan de website die u al hebt.

Houd er rekening mee dat u Google Mijn Bedrijf niet kunt gebruiken als u uw bedrijf volledig online runt- u moet een fysieke locatie hebben.

8. Stel een e-maillijst samen

Een e-maillijst is handig om klanten aan te trekken omdat ze je al kennen en geïnteresseerd zijn in je diensten.

Op de lijst kunt u eerdere klanten hebben die u wilt omzetten in terugkerende klanten. Neem ook huidige klanten op om hen op de hoogte te houden en potentiële klanten die misschien een duwtje in de rug nodig hebben om te beslissen.

Daarom kan een e-maillijst nieuws en updates over uw bedrijf, kortingen of een gratis geschenk, een verwijzingsprogramma of zelfs seizoenswensen tijdens de feestdagen bevatten. Het segmenteren van uw e-mails is effectiever – dit is een van de sleutels tot effectieve online marketing.

Om mensen aan te moedigen zich te abonneren, kunt u een bestemmingspagina, een pop-up op uw website, berichten en advertenties op sociale media hebben, of u kunt een freebie aanbieden.

Zorg ervoor dat u duidelijk bent over uw privacybeleid en probeer inhoud van hoge kwaliteit aan te bieden in plaats van mensen te spammen – anders zullen ze zich meteen afmelden.

9. Stimuleer mond-tot-mondreclame met verwijzingskortingen

Mond-tot-mondreclame is veel effectiever dan welke vorm van reclame dan ook. Denk er eens over na, ga je liever naar iemand die je vrienden hebben aanbevolen of iemand wiens advertentie is verschenen in een Google-zoekopdracht?

Natuurlijk zijn Google-advertenties een geweldig marketingidee – ik heb het al gehad over het gebruik van Google-bedrijfspagina’s. Een verwijzing heeft echter een meerwaarde omdat mensen vertrouwen op een goede ervaring van iemand die ze kennen.

Het eerste dat u dus nodig hebt, is tevreden klanten hebben – anders zullen ze u niet aanbevelen, ongeacht de voordelen die u hen zou kunnen bieden.

Moedig ze vervolgens aan om het al hun vrienden te vertellen door een korting of een gratis geschenk aan te bieden elke keer dat ze een klant jouw kant op sturen.

10. Organiseer een webinar

Het organiseren van een webinar is een geweldige manier om uw e-maillijst te laten groeien, in contact te komen met uw doelgroep en uzelf in uw niche te vestigen.

Je hebt je waarschijnlijk zelf aangemeld of webinars bijgewoond, dus je weet vrijwel hoe het werkt.

Je moet niet iets aanbieden dat je niet gaat leveren, en je moet niet te veel tijd besteden aan het verkopen van jezelf zonder kwaliteitsinhoud aan te bieden – anders zullen mensen vertrekken en zich afmelden.

Denk gewoon na over met wie je contact wilt maken en denk na over welk type informatie voor hen interessant is.

Maak je bijvoorbeeld fine art fotografie, bied dan een webinar aan over het starten van een kunstcollectie. Als je een trouwfotograaf bent, bied dan een webinar aan over hoe je kunt poseren voor je trouwfoto’s.

Als u het webinarformaat niet leuk vindt, kunt u andere soorten inhoud aanbieden, bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen.

11. Houd uw website up-to-date

Of je nu een uitgebreide fotografiewebsite of een eenvoudig online portfolio hebt, je moet de inhoud regelmatig bijwerken om in zoekmachines te blijven opduiken.

Omdat zowel fotografie als website-ontwerpen onderhevig zijn aan trends, als uw stijl van fotografie of het algehele uiterlijk van uw website verouderd raakt, zult u minder aantrekkelijk zijn dan andere fotografen.

Zelfs een kleine verandering kan een enorm verschil maken. Als u een bloggedeelte toevoegt, kunt u regelmatig berichten plaatsen om uw website te vernieuwen en bezoekers aan te moedigen vaak terug te komen.

Als het volledig op afbeeldingen is gebaseerd, kunt u een nieuwe galerij toevoegen of de hoofdafbeelding op de bestemmingspagina wijzigen om het uiterlijk te wijzigen.

Bonustip: Voeg een ‘Nieuws’-sectie toe en voeg integratie van sociale media toe om nieuwe inhoud aan te bieden elke keer dat u op uw sociale accounts plaatst. Op die manier blijft uw website fris zonder dat u veel tijd hoeft te besteden aan het bijwerken ervan.

12. Organiseer en update uw database

We hebben e-maillijsten besproken als een van onze marketingideeën voor fotografie, maar u kunt ook een database of CRM instellen.

Een database gaat verder dan een e-maillijst omdat deze meer bevat dan klanten en kan voor meer dan marketing worden gebruikt.

Uw database kan klanten, leveranciers, marketingpartners, enz. bevatten en u kunt deze gebruiken om hun situatie bij te houden en in welke fase u zich in de relatie bevindt.

U kunt bijvoorbeeld bijhouden welke klanten hulp na verkoop nodig hebben, van welke klanten u wacht om feedback te ontvangen, welke contacten u moet opvolgen, enzovoort.

U kunt contacten uit uw hele netwerk opnemen – dat betekent collega’s en andere professionals uit uw sector waarmee u contact wilt opnemen om co-m te vindenarketing partners.

Een ander deel van uw database kan worden gewijd aan sociale media-accounts waarmee u contact kunt opnemen voor mogelijke functies, zakelijke kansen, enz.

De meeste beheersoftware voor fotostudio’s biedt een databasefunctie.

13. Neem deel aan liefdadigheidsevenementen

Hearts Speak liefdadigheidshondenfotografie

Ik ben dol op deze leadgeneratiestrategie omdat het niet alleen effectief is, maar ook ongelooflijk lonend.

Er zijn veel manieren waarop je iets terug kunt doen voor de gemeenschap en tegelijkertijd je naam kunt laten horen.

Huisdierfotografen zijn ongelooflijk georganiseerd in deze sector – Focus on Rescue en HeARTs Speak zijn geweldige voorbeelden van hoeveel impact fotografie kan hebben bij het helpen van anderen.

Door hun tijd en talent vrijwillig in te zetten om dakloze katten en honden te fotograferen, bouwen ze met veel succes adoptiecampagnes op.

Als je fotografie niet geschikt is voor dit soort dingen, probeer dan kunstwerken te doneren voor een stille veiling of doneer een deel van je winst aan het goede doel van je keuze.

14. Ontwikkel marketingstrategieën voor de korte en lange termijn

Wanneer u van liefhebber naar professionele fotograaf gaat, moet u uw marketingstrategie in twee fasen opbouwen.

Een die u zal helpen opstijgen en u zal helpen de rekeningen te betalen die u vanaf dag één van uw professionele activiteiten begint te krijgen. En een tweede fase gericht op het laten groeien van uw bedrijf – bijvoorbeeld het creëren van naamsbekendheid.

Korte termijn fotografie marketing ideeën:

 • Tijdelijke promoties en kortingen – dit zal mensen aanmoedigen om u meteen in te huren voordat de promotie eindigt.
 • Verkoop uw afbeeldingen of services op een lokaal evenement.

Lange termijn fotografie marketing ideeën:

 • Optimaliseer de SEO van uw website om online zichtbaarheid te krijgen.
 • Organiseer een online wedstrijd om meer volgers op sociale media te krijgen.
 • Schrijf gastberichten om uitgelicht te worden.

15. Neem deel aan gerichte evenementen

Kunstgalerie

Bron: Markus Spiske

Een geweldige manier om te netwerken met andere professionals en nieuwe klanten te krijgen, is door beurzen, conventies en andere gerichte evenementen bij te wonen.

Kunstfotografen kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan kunstbeurzen; trouwfotografen kunnen bruidsbeurzen bezoeken, enzovoort. Dit is een geweldige manier om in contact te komen met potentiële klanten die actief op zoek zijn naar wat u aanbiedt.

Ook moet je, ongeacht je vakgebied, fotografieconventies bijwonen. Dit houdt u op de hoogte van nieuwe trends en de nieuwste technologieën.

Het is ook een manier om je netwerk van andere professionals uit te breiden, wat verrijkend en nuttig is.

16. Overweeg een professional in te huren

Op dit moment ben je waarschijnlijk uitgeput en vraag je je af hoe je zelfs foto’s gaat maken als je al deze marketingdingen moet doen.

Nou, dat hoort bij het zijn van een freelancer of eigenaar van een klein bedrijf. Als je dit deel echter goed doet, word je groot genoeg om deze taken aan andere professionals te kunnen delegeren.

Als u denkt dat uw bedrijf ervan kan profiteren en u het zich kunt veroorloven, waarom zou u dan niet iemand inhuren die weet hoe u uw bedrijf kunt laten groeien? Dat zal helpen om je tijd vrij te maken, zodat je het aan je fotografie kunt wijden.

Deze persoon kan een community manager, een marketingspecialist of een PR-vertegenwoordiger zijn – wat je ook nodig hebt.  Het is geen uitgave – het is een investering.

3 Beste fotografie Marketing Templates &Materials

Heb je een hand nodig bij het vinden van potentiële klanten of het plannen van een succesvolle fotografiemarketingstrategie in 2023?

Deze fotografiemarketingsjablonen van Design Aglow besparen u een hoop tijd, helpen uw merk te definiëren en uzelf te vestigen als een gewilde fotograaf.

1. Lookbooks

Fotografie-marketing-templates-Lookbook-3

‘Lookbooks’ zijn redactionele sjablonen die u helpen uw beste werk en alle fotografieproducten die u verkoopt (albums, afdrukken, enz.) te presenteren.

Elke Lookbook-marketingsjabloon voor fotografie bevat productmodellen, tijdelijke tekst die u met uw eigen woorden kunt bewerken en een afbeelding die u kunt verwisselen met uw beste fotografie.

U kunt ze afdrukken om uw klanten een tijdschriftachtige ervaring te bieden, of ze digitaal delen, zodat ze meer te weten kunnen komen over uw fotografiebedrijf op hun telefoon of tablet.

Elke sjabloon bevat:

 • 16 aanpasbare paginalay-outs, formaat 8,5×11″
 • gelaagde Photoshop PSD-bestanden voor eenvoudige aanpassing
 • professioneel vervaardigde en aanpasbare inhoud

Lees meer over LookBooks en download ze hier.

2. Prijsmenu’s

prijsgidsen

Elke fotografiemarketingsjabloon heeft een prijsmenu nodig om potentiële klanten een manier te bieden om te zien wat het kost om uw diensten in te huren of uw producten te kopen.

Eigenaren van fotografiebedrijven delen hun prijzen meestal via websites of via e-mail, maar het hebben van een prachtig ontworpen gedrukt prijsmenu zal u onderscheiden van concurrenten en aanzienlijke waarde toevoegen aan uw aanbod.

Marketingfotografie via sociale media en digitale media komt te vaak voor – onderscheid je van de massa met gedrukte media om je ideale klant aan te trekken.

Lees meer over prijsmenu’s en download ze hier.

3. Welkomstpakketten voor klanten

welkomstpakketten

Of je nu een trouwfotograaf bent of freelance fotografeert, het hebben van een goed ontworpen welkomstpakket voor klanten is een geweldige stap om je fotografiebedrijf op de markt te brengen.

Zonder het te weten, willen potentiële klanten investeren in een ervaring – niet zomaar een setje mooie foto’s! Het gebruik van een welkomstpakket voor klanten kan hier echt bij helpen.

Zoals eerder vermeld, zal het feit dat deze fotografiemarketingsjablonen kunnen worden afgedrukt en fysiek aan uw ideale klant kunnen worden gegeven, u helpen zich te onderscheiden van uw concurrentie – de meeste marketinginspanningen zijn tegenwoordig 100% digitaal.

Elk welkomstpakket voor klanten bevat:

 • Welkomstkaarten
 • Gids voor camera ready
 • Productgids
 • Sessie-ervaringskaart
 • Sessieherinnering/Business Care

Lees meer over welkomstpakketten en download ze hier.

Laatste woorden

Dit zijn enkele van de beste fotografiemarketingideeën om uw bedrijf te laten groeien die professionele fotografen hier in 2023 gebruiken.

Als je vragen hebt of andere strategieën wilt voorstellen, laat dan hieronder een reactie achter – we horen graag van je.

Sjablonen

Ontwerp Aglow-sjablonen voor fotografen

Aanpasbare ontwerpoplossingen met inhoud, zodat het eenvoudig is om uw bedrijf te beheren, op de markt te brengen en te laten groeien.

Controleer de huidige prijs

Disclaimer: Alle aanbevelingen zijn onpartijdig en gebaseerd op gebruikerservaring, zonder vooringenomenheid voor de producten of het merk. De producten in dit bericht kunnen affiliate links bevatten.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer