Hoe een foto naar hout over te zetten

Als je op zoek bent naar een leuk project of een geweldig cadeau-idee, zul je deze techniek geweldig vinden …

In dit artikel laat ik je zien hoe je foto’s overzet op houten objecten.

Dit is een stapsgewijze handleiding voor het overbrengen van lasergeprinte foto’s met behulp van een product genaamd Mod Podge.

Ik zal echter ook een paar andere foto-overdrachtstechnieken behandelen als je geen laserprinter of Mod Podge hebt.

Dus kies je favoriete foto’s en laten we er naartoe gaan!

Inhoudsopgave

DIY Photo Transfer to Wood: wat je nodig hebt

Materialen die nodig zijn om een fototransfer van laserprinterpapier naar hout te doen

Het overbrengen van foto’s naar hout is niet moeilijk, maar het proces duurt een paar dagen. Houd hier rekening mee voordat je aan het project begint.

Dit is wat je nodig hebt om foto’s over te zetten naar hout:

  • Mod Podge Foto Transfer Medium – je kunt ook proberen je eigen Mod Podge fototransfermedium te maken met 2 delen Elmer’s lijm of goedkope witte PVA-lijm en 1 deel water.
  • Een houten voorwerp – het kan een bord, een sieradenkist of iets anders zijn waar je je foto naartoe wilt overbrengen.
  • Borstel / Roller – Ik gebruik graag een sponsroller om de Mod Podge te verspreiden, maar een sponsborstel of een gewone borstel werkt ook.
  • Laserjet afgedrukte foto – kies een foto die u wilt overbrengen (kleur of zwart-wit, het maakt niet uit). Het moet worden afgedrukt op gewoon papier met een laserjetprinter.
  • Schaar / Snijder
  • Doek / Doek – het hoeft niet van een specifiek materiaal te zijn; elke oude vod zal het doen.
  • Mat – de mat wordt gebruikt als werkvlak. Als je er geen hebt, kun je de vloer of de tafel gewoon bedekken met wat plastic of waspapier om het te beschermen.
  • Plastic kaart – dit is om alle luchtbellen eruit te duwen. Je kunt een keukenroller of zelfs je vingers gebruiken, maar een plastic kaart werkt het beste.
  • Schuurpapier (optioneel) – dit is om het een meer rustieke uitstraling te geven, het is niet nodig voor de overdracht.

Wat is de beste manier om een foto over te zetten naar hout?

1. Pak het houten voorwerp

Houten snijplank

Het eerste dat u moet doen, is een houten object vinden om uw favoriete foto naar over te zetten.

Het kan een houten plak zijn, een onafgewerkte ambachtelijke klok, een sieradendoos, een houten paneel, enz.

In dit geval ga ik een snijplank gebruiken om de keuken te versieren.

2. Bereid de foto voor en druk deze af

Een foto exporteren

De volgende stap bij het uitvoeren van een foto-overdracht naar hout is om uw werkelijke afbeelding klaar te maken.

Je kunt elke foto kiezen die op laserjet is afgedrukt – ik gebruik een afbeelding van Inga Seliverstova. Als u geen laserprinter hebt, kunt u de foto afdrukken op een inkjetprinter en er vervolgens een fotokopie van maken in een bibliotheek, briefpapierwinkel, enz.

Inkjet werkt prima, maar u kunt scherpere resultaten krijgen met laserjet, afhankelijk van de houtnerf waarnaar u foto’s overbrengt.

Voordat u de foto afdrukt, moet u een paar voorbereidingen treffen. Zorg er eerst voor dat het de juiste maat is voor het hout. Als dit niet het geval is, kunt u Photoshop of andere fotobewerkingssoftware gebruiken om het formaat ervan te wijzigen.

Vergeet niet dat de door u gekozen foto als spiegelbeeld op het hout wordt overgebracht. Als u het precies wilt behouden zoals u het op uw computer ziet, moet u het omdraaien voordat u afdrukt.

Als er tekst in de afbeelding staat, is dit super belangrijk omdat het spiegelbeeld uw tekst naar achteren laat zien. Zo niet, dan is het jouw keuze of je het wilt zoals het is of gespiegeld.

In ieder geval kunt u het omdraaien met behulp van fotobewerkingssoftware.

Druk uw foto nu af op gewoon printerpapier – gebruik geen fotopapier.

3. Knip het

Papier op maat gesneden van hout

Als je foto niet de exacte foto heeft vorm of heeft witte randen, knip het tot de grootte en vorm die u nodig hebt voor de houtoverdracht.

4. Bedek het met Mod Podge

Modge podge aanbrengen bovenop waspapier

Nu moet je de afbeelding bedekken met een royale hoeveelheid van het fotooverdrachtsmedium – in dit geval de Mod Podge.

De manier waarop je dit doet is helemaal aan jou. Voel je vrij om het op de foto te gieten en het vervolgens te verspreiden, of je kunt de schuimborstel dopen en langzaam verdelen.

Als je dat laatste doet, zorg er dan voor dat je een paar passen doet om het papier echt te bedekken – maak je geen zorgen als je de afbeelding niet meer ziet. Het moet er helemaal wit uitzien, net als op de bovenstaande foto.

5. Leg het op het hout

Een afgedrukte foto aanbrengen op een houten bord

Omdat het papier helemaal nat is met de Mod Podge, zal het een beetje dun zijn – dus pak het voorzichtig op.

Plaats het nu met de voorkant naar beneden op het hout. Probeer zo nauwkeurig mogelijk te zijn, want het is beter als je het niet hoeft te herpositioneren.

Het hoeft echter niet perfect te zijn. Houd er rekening mee dat je voor een handgemaakte rustieke look gaat, en eventuele onvolkomenheden zien er sowieso prima uit tegen de houtnerf

6. Duw de luchtbellen eruit

De afbeelding naar beneden plakken

Zodra je het op zijn plaats hebt, moet je alle luchtbellen naar buiten duwen. Luchtbellen kunnen ervoor zorgen dat een foto-overdracht naar hout fragmentarisch en onvolledig wordt.

Je kunt goed werk leveren door gewoon met je hand van de ene rand naar de andere te wrijven – hoewel het gebruik van een deegroller of zelfs een plastic kaart het gemakkelijker maakt.

Zoals je op de foto kunt zien, had ik het houten bord al van het waspapier gehaald, denkend dat het rommelige deel voorbij was – slecht idee! Wanneer je de lucht naar buiten duwt, haal je ook overtollige Mod Podge eruit.

Geloof me op mijn woord – je wilt dit deel van het proces doen terwijl je werkgebied nog steeds gedekt is. Het hangt natuurlijk af van hoeveel Mod Podge je hebt gebruikt , maar het is beter om veilig te zijn dan sorry.

7. Wacht tot het droogt

Foto gelijmd op houten object

Nou, dat is het voor nu. Je kunt niets anders doen totdat je houtoverdracht volledig droog is.

De hoeveelheid tijd die het kost is een beetje afhankelijk van het weer en de luchtvochtigheid in de lucht. Laat het voor de zekerheid 24 uur staan.

Je kunt zien dat het klaar is door het aan te raken, natuurlijk – maar ook omdat het er weer uitziet als gewoon wit papier.

U kunt de afbeelding niet zien en de kleur is vrijwel uniform over het hele papier (zoals u kunt zien in de bovenstaande afbeelding).

8. Leg er een vochtige doek op

Doek die de afgedrukte afbeelding nat maakt

Nu moet je het weer nat maken – ik weet het, het klinkt raar. Toen de Mod Podge echter droogde, bracht het de inkt over op het hout – wat je nu doet, is het papier nat maken om het van het hout te halen, waardoor het beeld achterblijft.

Ongeveer 15 tot 20 minuten met een nat washandje erop zou voldoende moeten zijn.

Merk op hoe het papier transparanter wordt en je kunt de foto gaan zien – dat is wanneer je weet dat je door kunt gaan naar de volgende stap.

9. Pel het af

Het papier van het bord verwijderen

Wrijf voorzichtig over het papier om het af te pellen. Als het niet loskomt, moet je het een beetje meer bevochtigen – probeer het niet te forceren, anders kan het beeld ook loskomen.

Blijf hetzelfde proces een paar keer doen totdat je ziet dat er geen papier meer op staat.

10. Schuur het (optioneel)

Foto-overdracht met geschuurde randen voor rustiek effect

Als je het meer een rustieke uitstraling wilt geven, kun je schuurpapier gebruiken aan de randen van de foto. Net genoeg om de houtnerf te zien vermengen met de foto.

Je kunt het schuurpapier bovenop de afbeelding wrijven om het op een oude foto te laten lijken – doe het gewoon heel voorzichtig. Het is beter om het proces een paar keer te herhalen dan te agressief te zijn en het project te verpesten.

Zorg ervoor dat je dit buiten doet of op een oppervlak dat gemakkelijk schoon te maken is – als je het op een tapijt of een tapijt doet, krijg je overal zaagsel.

Deze stap is echter volledig optioneel. Als u een meer gedefinieerde foto wilt hebben, gaat u direct naar de volgende stap.

11. Geef een afwerkingslaag van Mod Podge

Het aanbrengen van de laatste laag mod podge

Je bent klaar – zo gemakkelijk is het om foto’s over te zetten op hout!

Om ervoor te zorgen dat uw foto langer meegaat, kunt u een bovenste laag Mod Podge plaatsen om deze in te sluiten. Een dunne laag is voldoende – je hoeft het niet zo veel te bedekken als je deed om de foto over te zetten.

Hoe zet ik een inkjetfoto over op hout?

Als u een inkjetfoto op hout wilt overbrengen, moet u afdrukken op een soort papier met siliconencoating. Zo worden de papieren stickers erop geplakt. wanneer je ze koopt. Je kunt inkjetstickers kopen en het A4-papier met siliconencoating bewaren nadat je ze hebt gebruikt.

Houd het houten oppervlak bij de hand, want je gaat de overdracht direct na het afdrukken maken. Het maakt niet uit wat je kiest – het kan een stuk multiplex zijn.

Pel nu de etiketten af en voer uw inkjetprinter het papier met siliconencoating in. U moet afdrukken op de kant die oorspronkelijk de labels had en niet op de achterkant.

Haal het op bij de printer zonder de afgedrukte afbeelding aan te raken, omdat de inkt vers is en u de foto kunt vegen. Plaats het nu op het multiplex – de bedrukte kant moet naar beneden gericht zijn om de inkt op het hout over te brengen.

Dat is het. Geef je hand bovenop of een deegroller om ervoor te zorgen dat het hele beeld wordt overgedragen.

Om uw imago te behouden, wilt u misschien een afdichtingsproduct gebruiken – u kunt Mod Podge gebruiken als een sealer (het wordt geleverd in matte en glanzende afwerking) of spuitlak.

Kun je afbeeldingen op hout strijken?

Ja, u kunt afbeeldingen op hout strijken als u laserjet afgedrukte foto’s gebruikt. Kies de afbeelding die u wilt overbrengen en spiegel de afbeelding voordat u deze afdrukt , op dezelfde manier als de andere methoden.

Plaats de afdruk met de bedrukte zijde naar beneden op het hout – u kunt de afbeelding langs één rand plakken om deze op zijn plaats te houden. Ook zal dit werken als een scharnier om de voortgang te controleren en indien nodig opnieuw te strijken. Anders zou het onmogelijk zijn om het op dezelfde plaats te houden.

Het enige dat u nu hoeft te doen, is beginnen met strijken om de hele foto op te warmen – probeer het zo uniform mogelijk te doen. Zodra het warm is, pak je een hoek en til je deze langzaam op – terwijl je dit doet, zou je nog steeds de rest van de foto moeten strijken.

Pas op dat je jezelf niet verbrandt als je dit doet. Het maken van een fototransfer naar hout is een geweldig familieproject, maar het gebruik van deze techniek is niet het beste als je het met kleine kinderen doet.

Laatste woorden

Zoals je kunt zien, zijn er veel manieren om een doe-het-zelf foto-overdracht naar hout te doen, en ze zijn allemaal vrij eenvoudig te doen.

De eerste methode kost een beetje tijd – maar zoals je kunt zien, is het resultaat de moeite waard!

Probeer het eens en laat het ons weten als je vragen of twijfels hebt over hoe je foto’s naar hout kunt overbrengen.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer