Gids voor de regel van derden in de fotografie

Wat maakt sommige foto’s aangenamer dan andere? Het is niet alleen de kwaliteit van het licht of de levendigheid van de kleuren, of zelfs hoe cool of onverwacht het onderwerp is.

Waar je de verschillende elementen in je beeld plaatst, kan echt van invloed zijn op de impact die het heeft op de kijker.

Veel beginners gaan er automatisch van uit dat het hoofdonderwerp of de horizon in het midden van de foto moet worden geplaatst, maar dat is vaak niet de meest aangename of meest uitgebalanceerde plek om ze te positioneren.

Dat is waar de regel van derden je foto’s echt kan verbeteren … en gelukkig is het begrijpen van de regel van derden eigenlijk vrij eenvoudig!

In dit artikel zullen we de regel van derden voor beginners bekijken en je goed op weg helpen om je compositie te verbeteren.

Inhoudsopgave

Wat is de regel van derden in de fotografie?

De regel van derden is de meest voorkomende off-center compositietechniek die in de fotografie wordt gebruikt.

Het levert consequent uitstekende resultaten op, en het is niet alleen voor beginners – professionele fotografen gebruiken het de hele tijd.

In de basis stelt de regel van derden dat het plaatsen van de belangrijkste elementen op de “derden” van een foto aangenamer is voor het oog dan het centreren van het onderwerp of het creëren van symmetrie.

Het derde deel van een afbeelding kan worden gevonden door een afbeelding in negen gelijke delen te verdelen, met twee even verdeelde verticale lijnen en twee even uit elkaar geplaatste horizontale lijnen. De lijnen lopen langs de “derden” van het beeld.

Door uw brandpunt(en) op deze derden – en vooral op de snijpunten – te plaatsen, ontstaat vaak een aangenaam, uitgebalanceerd ontwerp.

Waarom gebruiken we de regel van derden?

Waar de ogen naartoe gaan bij het kijken naar een afbeelding

Onderzoek toont aan dat het oog van een kijker van nature eerst naar het derde deel linksboven wordt getrokken, het derde deel linksonder, dan rechtsboven en ten slotte rechtsonder. Deze kruispunten zijn de “power points” van een afbeelding of ontwerp.

We gebruiken de regel van derden om een paar verschillende redenen.

  • Het creëert aangename esthetiek.
  • Het creëert balans wanneer je een groot deel van de achtergrond wilt laten zien of veel negatieve ruimte wilt hebben. De belangrijkste elementen beslaan een derde van de scène terwijl ze de negatieve ruimte in de resterende tweederde van het beeld in evenwicht houden. Dit ziet eruit en voelt Rechts aan de kijker.
  • In website- en grafisch ontwerp stelt het de ontwerper in staat om het object / de tekst van het grootste belang op een “powerpoint” te plaatsen – de plaats waar het oog van een kijker het eerst naartoe gaat.
  • Het stelt de fotograaf in staat om de kijker mee te nemen op een visuele reis door zijn foto. Met het sleutelelement opzij gaat het oog er eerst naartoe en heeft dan de mogelijkheid om door de rest van het beeld te dwalen. (Met het onderwerp gecentreerd, landt het oog op het onderwerp, maar kan dan nergens anders heen.)

Moet je de regel van derden volgen?

Nee, je hoeft niet altijd de regel van derden te volgen. In feite kan dit sommige van uw afbeeldingen verzwakken.

De regel van derden is slechts één compositietechniek onder de vele, en hoewel het een uitstekende is, is het zeker niet bedoeld om in elke situatie te worden gebruikt.

Soms is het logischer om het hoofdonderwerp te centreren of een gevoel van symmetrie te creëren door elementen van visueel belang aan elke kant te spiegelen.

Andere keren past een off-center compositie zoals de regel van derden het beste bij uw onderwerp. Dit is waar je eigen creativiteit en esthetische gevoel om de hoek komt kijken.

Wanneer zou je de regel van derden niet gebruiken?

Radiale symmetrie

De regel van derden is slechts één compositietechniek onder de vele. Op de foto hierboven zorgt een centrumfocus (in dit geval radiale balans) voor een sterker beeld. | Bron: Teryani Riggs

Er zijn tal van situaties waarin de regel van derden niet de beste compositiekeuze is. Vaak hebben objecten met opvallende symmetrie veel meer impact wanneer ze in het midden van een afbeelding worden geplaatst.

Andere keren wilt u misschien dat een afbeelding be doorsneden zodat u gelijk gewicht kunt geven aan de boven- en onderkant of twee beide zijden.

Het is ook handig om een onderwerp te centreren wanneer je niet wilt dat iets anders dan het onderwerp in het frame wordt weergegeven en / of als je geen negatieve ruimte hebt om uit te balanceren.

Een ander goed moment om de regel van derden te “breken” is wanneer leidende lijnen een hoofdkenmerk in uw afbeelding zijn of wanneer u elementen in de scène gebruikt om een kader binnen de afbeelding te bieden.

In gebruik: 15 voorbeelden van derden

De regel van derden werkt bijzonder goed voor zowat alle soorten fotografie die een soort achtergrond bevatten.

In de onderstaande afbeeldingen beginnen we met enkele voorbeelden uit landschapsfotografie en gaan we vervolgens verder met een paar andere genres.

Dit eerste shot is een klassieke regel van thirds compositie, waarbij de horizon landt op de onderste lijn van het thirds grid (dus de lucht is te zien) en de rotsen op beide verticale lijnen landen.

Een beginnershandleiding voor het gebruik van de regel van derden

In deze klassieke regel van derden compositie in landschapsfotografie, wordt de horizon op het onderste derde geplaatst en raken de rotsen beide verticale lijnen. | Bron: Teryani Riggs

In de onderstaande afbeelding bevindt de vuurtoren zich op het rechter derde deel van de afbeelding, waardoor de rotsen en de zee aan de linkerkant mooi worden afgezet.

Dit brengt het oog eerst naar de vuurtoren, dan naar de rotsen beneden en dan naar zee en lucht.

Regel van derden - zeegezicht

Hier staat de vuurtoren op de rechter verticale lijn. | Bron: Teryani Riggs

In dit volgende voorbeeld vallen beide boomstammen van de Hoh-rivier op tweederde. Ze fungeren ook als leidende lijnen die het oog stroomafwaarts en in de verte brengen.

Landschapsfotografie - rivier met boomstammen

Hier raken beide boomstammen de verticale tertsen. | Foto credit: Teryani Riggs

Ook in de pastorale scène hieronder reist het oog eerst naar het hoofdonderwerp en vervolgens naar het onderste derde voordat het meandert naar de rest van de scène.

Landschapsfotografie met belangrijke aandachtspunten die op derden liggen

Bron: Teryani Riggs

Je kunt de regel van derden ook gebruiken in natuurfotografie en close-ups.

Hier wordt het geel van de stamper en meeldraden op het bovenste derde deel geplaatst, waarbij het oog er eerst naartoe wordt gebracht en vervolgens de stengel naar het derde deel linksonder wordt gevolgd.

Paarse en gele bloemen

Bron: Teryani Riggs

Als u niet zeker weet waar u een enkel hoofdelement moet plaatsen en u de achtergrond wilt opnemen, is de regel van derden een veilige gok.

Natuurfotografie van een perenboom

Bron: Teryani Riggs

Verdergaand naar documentatie, deze foto ter illustratie van enten heeft de actie die plaatsvindt op de lijn van het punt linksonder.

Het is niet echt nodig dat het oog afdwaalt, maar de omlijsting zorgt ervoor dat meer van de hand- en armpositie kan worden geïllustreerd (in plaats van lege ruimte).

Vrouw ent tak

Bron: Teryani Riggs

In deze fotojournalistieke opname van een bedoeïen die brood maakt, vangt de kachel eerst het oog op, voordat het afdwaalt naar de handen van de vrouw en het deeg achter haar.

Bedoeïenenvrouw die flatbread maakt

Bron: Teryani Riggs

Hoe is de regel van derden van toepassing op portretten?

De regel van derden werkt ook goed bij het fotograferen van mensen.

Veel beginners gaan ervan uit dat het onderwerp in een portret altijd gecentreerd moet zijn, maar dat is niet altijd de sterkste compositie – vooral bij lifestylefoto’s.

Met andere woorden, als je meer van de scène rond een onderwerp wilt vastleggen, werkt de regel van derden heel goed.

het gebruik van de regel van derden met portretten

De regel van derdenraster is slechts een leidraad. Niet alle elementen van een afbeelding hoeven perfect op een rij te staan om het effect te krijgen. In de bovenstaande afbeelding bevinden de tentpaal en het kussen zich bijvoorbeeld niet helemaal op het rechter derde deel, maar het is dicht genoeg om de lijst te laten werken. | Bron: Teryani Riggs

Lifestyleportretten kunnen er heel krachtig uitzien wanneer u interessante punten plaatst waar de lijnen van het derde raster elkaar kruisen.

In de bovenstaande afbeelding landt het gezicht van de bedoeïenenvrouw vierkant op het stroompunt aan de linkerkant, terwijl haar lichaam op de verticale lijn zit. Hoewel de tentpaal en het kussen zich niet helemaal op het juiste derde deel bevinden, zijn ze dicht genoeg om de elementen in evenwicht te brengen.

Waar moeten de ogen van het onderwerp zijn bij het gebruik van de regel van derden?

Bij portretfotografie wordt het oog van de kijker bijna altijd getrokken naar de ogen van het onderwerp eerste.

Omdat de kunst van het componeren draait om waar we de blik van de kijker naartoe trekken en hoe we hem door een beeld leiden, is het van het grootste belang waar je de ogen van een onderwerp positioneert.

Over het algemeen is het het beste om de ogen van het onderwerp in de bovenste derde te plaatsen. Ook moet het onderwerp in de scène kijken, niet in de rand van het beeld.

Dit is natuurlijk niet van toepassing als het onderwerp in de camera kijkt, maar als ze naar de zijkant kijken, laat ze dan naar de foto kijken.

Portret van een kind dat in de gootsteen baadt

Hier wordt het kind op het laatste derde deel van het raster geplaatst, zodat het in de foto kijkt, niet op het eerste verticale derde deel waardoor het naar de linkerrand van de foto zou kijken. | Bron: Teryani Riggs

Zelfs als hun ogen gesloten zijn of ze omhoog of omlaag kijken, is het nog steeds het beste om het gezicht van het onderwerp in de scène te laten wijzen in plaats van naar de rand van het frame.

portretfotografie op de derde

Hoewel het onderwerp naar beneden kijkt, zijn ze zo gepositioneerd dat hun gezicht nog steeds naar het midden van de foto is gericht, niet naar de linkerrand. | Bron: Teryani Riggs

De regel van derden kan goed werken wanneer je meer dan alleen het onderwerp vastlegt.

Hieronder maken het groen van het gras en het rood van de pruimenbomen op de achtergrond deel uit van de algehele scène, dus het onderwerp werd op het laatste derde geplaatst (omdat ze naar het eerste derde kijken).

Vrouw met krullend lang rood haar

Bron: Teryani Riggs

De regel van derden werkt ook bij het plaatsen van mensen in grotere stadsgezichten / landschapsfoto’s.

(Om dit nog een stap verder te brengen, maakt de onderstaande iamge ook gebruik van de s-curve in de fotografie om extra interesse te genereren.)

Off center compositie met vrouw op tweederde lijn

In dit geval voegt het positioneren van de persoon op het eerste derde deel van de scène balans toe aan de rots en de negatieve ruimte elders. | Bron: Teryani Riggs

In het stadsbeeld hieronder staat het waterpeil op het onderste derde en de vrouw met de paraplu op het linker derde.

een foto inlijsten met behulp van de regel van derden

Bron: Teryani Riggs

De onderstaande scène is perfect voor een compositie van derden. De hoek van de muur ligt precies op het rechter derde deel, net als het gezicht en de bovenlichaam van het onderwerp. Zijn benen nemen de rest van de ruimte naar links (op het onderste derde) in beslag en kaderen de negatieve ruimte erboven.

het gebruik van de regel van derden in portretfotografie

Foto credit: Teryani

5 tips voor het werken met de regel van derden

regel van derden tips

Bron: Teryani Riggs

Hoewel het gebruik van de regel van derden in je fotografie vrij eenvoudig is, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden:

  1. Bij landschapsfoto’s is het over het algemeen het beste om de horizon op het bovenste of onderste derde deel te plaatsen, niet in het midden van de foto. Het element dat het meest interessant is, moet meer ruimte krijgen. Als de lucht bijvoorbeeld interessanter is, plaats dan de horizon op het onderste derde deel. Als de voorgrond interessanter is, plaats je de horizon op het bovenste derde deel.
  2. Plaats het hoofdonderwerp uit het midden op een van de verticale lijnen van het derde raster, idealiter waar de lijnen elkaar kruisen.
  3. Bij portretten is het het beste om de persoon op de derde plaats te plaatsen van waar ze kijken (d.w.z. ze moeten in het midden van de foto kijken, niet naar de dichtstbijzijnde rand van het kader).
  4. Het werkt meestal het beste om de ogen van het onderwerp op het bovenste derde deel te plaatsen.
  5. Als een onderwerp beweegt, plaatst u het op een manier waardoor het naar het midden van de foto beweegt. Dit geeft hen de ruimte om in te trekken.

Laatste woorden

De regel van derden is een gemakkelijke manier voor beginnende fotografen om de kracht te zien van het samenstellen van een onderwerp buiten het midden. Het voegt bijna altijd een gevoel van dynamiek en aangename esthetiek toe aan zowat elke foto waarvan je wilt dat het oog door een scène reist.

Als je iemand bent die je onderwerpen altijd heeft gecentreerd, zul je misschien verbaasd zijn over hoe deze techniek sommige van je afbeeldingen onmiddellijk kan verbeteren.

(U kunt zelfs in de verleiding komen om uw oude foto’s bij te snijden met bewerkingssoftware, nu u weet hoe u van deze techniek kunt profiteren.)

Dat gezegd hebbende, de “regel” van derden is geen harde en snelle regel – het is meer een richtlijn die kan worden gevolgd of niet, afhankelijk van de behoeften van uw compositie. Dus leer het, begin met oefenen – vergeet dan niet om het te breken!

Regels zijn bedoeld om gebroken te worden… althans soms.

Wat denk je? Voel je vrij om je opmerkingen of vragen hieronder te delen.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer