22 van de beroemdste vrouwelijke fotografen (verleden en heden)

De geschiedenis heeft ons een schat aan ongelooflijk getalenteerde vrouwelijke fotografen gegeven die nieuwe generaties blijven inspireren met hun visionaire, grensverleggende werk.

Bovendien omvatten ze alle genres, van fotojournalistiek tot straatfotografie en alles daartussenin.

In dit artikel zullen we enkele van de beroemdste vrouwelijke fotografen van door de jaren heen bekijken, en ook enkele verbazingwekkende hedendaagse fotografen introduceren.

We hebben eerder naar beroemde fotografen gekeken, maar nu is het tijd om ons alleen op de dames te concentreren.

Dus, als je klaar bent om geïnspireerd te raken, laten we erin springen!

Inhoudsopgave

Beroemde vrouwelijke fotografen in de geschiedenis om over te weten

1. Annie Leibovitz (1949-heden)

John Lennon en Yoko Ono door Annie Leibovitz

Portret door Annie Leibovitz op LifeAsIFotoctured gelicentieerd onder CC BY-NC-ND 2.0.

Als je je ooit hebt afgevraagd, “Wie is de beroemdste vrouwelijke fotograaf?”, Annie Leibovitz is waarschijnlijk het antwoord.

Gedurende een illustere carrière van meer dan vijf decennia heeft Leibovitz iedereen gefotografeerd, van Leonardo DiCaprio tot koningin Elizabeth II.

Zelfs als je haar niet bij naam kent, heb je haar werk ongetwijfeld gezien. Denk aan Demi Moore, hoogzwanger en zeer naakt, in haar toen controversiële, nu iconische cover voor Vanity Fair.

Of dat onvergetelijke beeld van een naakte John Lennon gewikkeld rond Yoko Ono, genomen op de dag dat hij werd neergeschoten en gedood.

En dat is maar om er maar een paar te noemen.

Naast haar boeiende portretten van beroemdheden, heeft Leibovitz talloze moderedacties gefotografeerd voor tijdschriften als Vogue. Hierin verandert Leibovitz supermodellen in fantasiefiguren, vaak ontleend aan sprookjes, historische verhalen en klassieke schilderijen om haar fotografische visie tot leven te brengen.

Leibovitz werd geboren in 1949 in Connecticut, VS, en kreeg haar grote start in 1970 toen ze een baan kreeg als portretfotograaf voor Rolling Stone tijdschrift.

2. Vivian Maier (1926-2009)

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Vivian Maier (@vivianmaierarchive)

Vivian Maier’s ongelooflijke straatfotografie geeft ons een gedetailleerd kijkje in het leven dat om haar heen zoemde. Het meest bekend is dat ze straatscènes vastlegde in Chicago en New York tijdens de jaren 1950 en ’60.

Een van de unieke dingen aan Maiers ongelooflijke verhaal is dat haar duizenden beelden tijdens haar leven ongepubliceerd en onbekend zijn gebleven.

Fotografie was een passie voor Maier, die ongeveer 40 jaar als nanny werkte terwijl hij foto’s maakte als een nevenproject.

Pas in 2009, vlak na haar dood, gingen gedigitaliseerde foto’s die op Flickr werden gedeeld viraal en werd Maier een certificeerbare sensatie voor straatfotografie.

3. Imogen Cunningham (1883-1976) ·

Droom van Imogen Cunningham

Dream van Imogen Cunningham (publiek domein)

Deze Amerikaanse vrouwelijke fotograaf is vooral bekend om drie dingen: haar gedetailleerde en scherp gerichte botanische foto’s, haar intieme naakten en haar industriële landschappen.

Cunningham nam ook veel bekende portretten van beroemdheden en kunstenaars, vooral tijdens de jaren 1930 toen zeked voor Vanity Fair. Haar portretten worden gewaardeerd om hun intimiteit en intensiteit.

Ik verander mensen in mensen door ze niet tot goden te maken. – Imogen Cunningham

Cunningham was een invloedrijk lid van de f/64-fotografiegroep, naast mensen als Ansel Adams – een groep die bekend staat om zijn aandacht voor detail en scherpe focus op eenvoudige onderwerpen.

Ze bleef fotograferen tot kort voor haar dood op 93-jarige leeftijd, en liet een groot en opvallend oeuvre achter dat nog steeds alom wordt gewaardeerd.

Andere beroemde landschapsfotografen zie je hier.

4. Nan Goldin (1953-heden)

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Nan Goldin (@nangoldinstudio)

Nan Goldin is een van de beroemdste vrouwelijke fotografen die moeilijke thema’s als de hiv-crisis en de opioïde-epidemie aanpakt.

Ze staat ook bekend om het verkennen, op een rauwe en intieme manier, van seksuele momenten en LGBT-lichamen. Deze thema’s worden ingekapseld door haar belangrijkste oeuvre, De ballade van seksuele afhankelijkheid, opgenomen tussen 1979 en 1986.

Zoals ze ooit zei: “Ik wist al van jongs af aan dat wat ik op tv zag niets te maken had met het echte leven. Dus ik wilde een verslag maken van het echte leven. Dat hield in dat ik altijd een camera bij me had.”

5. Dorothea Lange (1895-1965) ·

Dorothea Lange, Migrantenmoeder, Publiek domein via Wikimedia Commons

Dorothea Lange was een Amerikaanse documentairefotograaf en fotojournalist.

Tijdens de Grote Depressie werkte ze voor de Farm Security Administration (FSA) om de beproevingen en ontberingen van mensen uit de arbeidersklasse vast te leggen terwijl ze door het dagelijks leven gingen.

Wat haar zo’n icoon maakt onder vrouwelijke fotografen is dat haar beelden zo geëtst zijn van emotie. In één frame kon Lange een hartverscheurend verhaal vertellen over het leven van haar onderdanen.

Haar beroemdste werk, Migrantenmoeder, dat een vertrapte moeder en haar twee jonge kinderen laat zien, is daar een perfect voorbeeld van.

6. Diane Arbus (1923-1971) ·

Diane Arbus is niet alleen een belangrijke vrouwelijke fotograaf – ze is een van de belangrijkste postmoderne Amerikaanse fotografen.

Arbus’ beelden worden gecrediteerd met het helpen normaliseren van mensen aan de rand van de samenleving. Ze richtte zich vaak op gemarginaliseerde onderwerpen zoals circusartiesten, transgenders, dwergen en geesteszieken.

Een foto is een geheim over een geheim. Hoe meer het je vertelt, hoe minder je weet. – Diane Arbus

Deze getalenteerde vrouwelijke fotograaf heeft zich op 48-jarige leeftijd helaas van het leven beroofd, maar niet voordat ze een onuitwisbare stempel op de fotografiewereld heeft gedrukt.

7. Margaret Bourke-Wit (1904-1971)

American Way of Life door Margaret Bourke-White

American Way of Life door Margaret Bourke-White via Wikimedia Commons

In de wereld van de documentaire fotografie is Margaret Bourke-White zeker een vrouwelijke fotograaf die opvalt.

Ze was de eerste vrouwelijke fotograaf die voor LIFE Magazine werkte en de eerste bekende vrouwelijke oorlogscorrespondent die tijdens de Tweede Wereldoorlog in gevechtszones mocht werken.

In 1946 gaf LIFE Magazine haar de opdracht om verslag te doen van de bevrijding van de hindoes, gedurende welke tijd ze haar beroemde afbeelding van Gandhi aan het spinnewiel schoot.

Fotografie is iets heel subtiels. Je moet je als het ware door de camera bij de hand laten nemen en je in je onderwerp leiden. – Margaret Bourke-Wit

Margaret Bourke-White zal lang herinnerd worden als een baanbrekende Amerikaanse fotograaf en de eerste fotojournalist die deuren opende voor vrouwelijke fotografen om het veld te betreden.

8. Gerda Taro (1910-1937) ·

Gerda Taro via Wikimedia Commons

Gerda Taro via Wikimedia Commons

Gerda Taro behoort ook tot ’s werelds beroemde vrouwelijke fotografen voor haar bijdrage aan de fotojournalistiek.

Deze dappere vrouwelijke fotograaf heeft een ongelukkige maar zeer waardige claim to fame: ze staat bekend als de eerste vrouwelijke fotojournalist die is omgekomen tijdens het bedekken van de frontlinie in een oorlog.

Taro leerde haar vak van haar minnaar en professionele partner, de beroemde fotograaf Robert Capa.

Hoewel Taro’s carrière helaas werd ingekort, blijven haar zwart-witfoto’s die de moeilijke, vluchtige momenten van oorlog weergeven, vandaag de dag nieuwe generaties vrouwelijke fotografen inspireren.

9. Lee Miller (1907-1977) ·

De Amerikaanse fotograaf Lee Miller stond bekend als fotomodel en de liefhebber van kunstenaar Man Ray.

Niettemin waren het haar documentaire beelden van een door oorlog geteisterd Europa na de Tweede Wereldoorlog die haar een sterke reputatie en een plaats tussen ’s werelds beroemde vrouwelijke fotografen opleverden.

Millers foto’s van de concentratiekampen Dachau en Buchenwald vormden enkele van de eerste fotografische bewijzen van de verschrikkingen van de holocaust.

Ze staat ook bekend om haar intieme artistieke relatie met Pablo Picasso: ze fotografeerde hem meer dan 1.000 keer en hij schilderde op zijn beurt haar portret zes keer.

10. Sally Mann (1951-heden)

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Sally Mann (@sallymannofficial)

Sally Mann kan gemakkelijk worden gerekend tot de beroemdste vrouwelijke fotografen die vandaag de dag nog in leven zijn.

Mann staat erom bekend dat ze zich concentreert op haar eigen familie als primaire onderwerpen. In de jaren 1990 bracht ze een reeks beelden uit met haar eigen jonge kinderen in intieme, vaak kwetsbare poses.

De serie werd zeer controversieel, maar hun suggestieve schoonheid en unieke perspectief op de kindertijd zijn onmiskenbaar.

Ik denk dat waarheid een gelaagd fenomeen is. Er zijn veel waarheden die zich ophopen en opbouwen. Ik probeer deze rijke lagen van waarheid af te pellen en te verkennen. Alle waarheden zijn moeilijk te bereiken. – Sally Mann

Mann, vooral bekend om haar grootformaat zwart-wit portretfoto’s, heeft ook veel landschapsfotografiewerken geproduceerd.

11. Corinne Dag (1962-2010)

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Corinne Day (@corinnedayofficial)

Toen Corrine Day een volledig onbekende tiener met sproeten uit Croydon, Engeland, fotografeerde, had niemand kunnen voorzien hoe iconisch de beelden zouden worden.

Het model was Kate Moss, en het waren Day’s portretten van haar die een nieuw soort schoonheid zouden pionieren en de focus van de modewereld zouden verschuiven van het glanzende en glamoureuze naar iets gruiziger en realistischer.

Het was ook het moment dat Day’s toekomst als een van de meest gerespecteerde en beroemde vrouwelijke fotografen bevestigde.

Day stapte later over van mode en wendde haar hand tot documentaire fotografie. Een goed voorbeeld is haar boek “Dagboek”, met openhartige, intieme portretten van haar vrienden die de realiteit van drugsgebruik laten zien.

Corrine Day overleed helaas op 48-jarige leeftijd aan een hersentumor.

12. Martine Franck (1938-2012)

De in België geboren Martine Franck was een vrouwelijke fotograaf die vooral als portret- en documentairefotograaf werkte. Ze creëerde opvallende en emotionele composities die sterk gericht waren op vorm en vorm.

Gedurende haar carrière werkte Franck voor grote publicaties als LIFE, Vogue en Fortune.

Franck, de tweede vrouw van Henri Cartier-Bresson, was meer dan 32 jaar lid van Magnum Photos en een van de weinige vrouwelijke fotografen die op dat moment door het bureau werd vertegenwoordigd.

Franck gaf de voorkeur aan een Leica-camera van 35 millimeter met zwart-witfilm voor haar elegante en memorabele foto’s.

  • Lees meer: Wie was de eerste vrouwelijke zwarte fotograaf?

13. Gisèle Freund (1908-2000)

Gisele Freund zelfportret

Gisele Freund zelfportret via Wikimedia Commons

Gisèle Freund, geboren in Berlijn in 1908, zou uitgroeien tot een van de meest prominente vrouwelijke fotografen in Europa.

Gedurende haar carrière begon ze aan ongeveer 80 fotografische opdrachten over de hele wereld – meestal voor LIFE en Time magazine – en verdiende ze haar brood als een zeer succesvolle fotojournalist.

Ze was het enige vrouwelijke stichtende lid van het fotoagentschap Magnum.

Ondanks haar fotojournalistieke bekwaamheid, was het Freund’s portretfotografie die haar zou bevestigen als een van de beroemdste vrouwelijke fotografen ter wereld.

Freund maakte portretten van de reuzen van de kunst- en literaire wereld, waaronder James Joyce, Vladimir Nabokov, Evita Perón, Frida Kahlo en Aldous Huxley.

Ze schoot ook de eerste kleurenportretten van Simone de Beauvoir, Virginia Woolf, André Breton en anderen.

Freunds portretten zijn diep inspirerend omdat ze vaak conventies tarten en zich richten op het onthullen van de essentie van het onderwerp. Ze maakte ook enkele unieke zelfportretten.

Freund leefde bijna een eeuw en creëerde een indrukwekkend oeuvre en was getuige van de ontwikkeling van fotografie als kunst.

14. Tina Mondotti (1896-1942) ·

Vrouw uit Tehuantepec (Mexico), door Tina Modotti

Vrouw uit Tehuantepec (Mexico), door Tina Modotti via Wikimedia Commons

De Italiaanse fotografe Tina Mondotti droeg vele petten: ze was ook model, actrice en revolutionair politiek activiste.

Nadat ze in 1922 naar Mexico verhuisde, raakte ze diep ondergedompeld in de Mexicaanse cultuur en politiek, en de evolutie van haar politieke ideeën maakte een sterke indruk op haar foto’s.

Enkele van Mondotti’s terugkerende onderwerpen waren mensen van de arbeidersklasse, scènes met inheemse cultuur, volkskunst en landschappen.

Ze maakte ook foto’s van bekende intellectuelen en kunstenaars, met name Frida Kahlo.

Modotti werd in 1930 verbannen uit Mexico vanwege haar bekendheid in de communistische beweging en haar werk in de fotografie stopte kort daarna.

Gedurende haar ietwat korte maar levendige leven heeft Mondotti een sterke indruk achtergelaten als een invloedrijke vrouwelijke fotograaf.

15. Eve Arnold (1912-2012)

Marilyn Monroe door Eve Arnold

“Eve Arnold fotografía a Marilyn Monroe” van Antonio Marín Segovia is gelicenseerd met CC BY-NC-ND 2.0

De Amerikaanse fotograaf Eve Arnold staat bekend om het vastleggen van foto’s van enkele van de beroemdste en meest glamoureuze onderwerpen ter wereld – waaronder Marlene Dietrich en Marilyn Monroe.

Ze fotografeerde echter niet alleen portretten van de rijken en beroemdheden, ondanks het succes dat dit haar opleverde. Ze maakte ook ongelooflijke foto’s van de armen, de ouderen, de alledaagsen, de niet-glamoureuze … en deed dat op een manier die niet veel fotografen hebben kunnen repliceren.

“Het is het moeilijkste ter wereld om het alledaagse te nemen en te proberen te laten zien hoe speciaal het is.” – Eve Arnold

Arnold staat erom bekend dat hij de eerste vrouw werd die lid werd van het Magnum Photo Agency en dat hij een van de vrouwelijke fotografen van haar tijd was om ideeën en kwesties over vrouwen in haar werk echt te verkennen.

Ze overleed in 2012 op 99-jarige leeftijd.

Beroemde hedendaagse vrouwelijke fotografen om te volgen

1. Ellen von Unwerth

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Ellen von Unwerth (@ellenvonunwerth)

De in Duitsland geboren Ellen von Unwerth is misschien wel de beroemdste vrouwelijke fotograaf op het gebied van mode (zeg dat vijf keer snel!).

Als redactioneel fotograaf heeft ze talloze shoots geproduceerd voor tijdschriften als Vogue, Harper’s Bazaar en Interview.

Von Unwerths stijl is onderscheidend: haar glamoureuze, kleurrijke beelden benadrukken de vrouwelijke vorm op speelse en erotische manieren.

Ik heb er altijd van gehouden om vrouwen te portretteren die sterk zijn, die speels zijn, die zelfverzekerd zijn en die echt hun seksualiteit bezitten. – Ellen von Unwerth

Hoewel niet alle vrouwelijke fotografen het vastleggen van foto’s van vrouwen op een openlijk geseksualiseerde manier zouden benaderen, schijnt von Unwerth’s perspectief als vrouw door en haar modellen zeggen vaak dat ze zich gesterkt voelen in plaats van uitgebuit.

De carrière van Ellen von Unwerth kwam op gang nadat ze in 1989 foto’s maakte van supermodel Claudia Schiffer.

Sindsdien heeft ze talloze beroemdheden en modellen gefotografeerd, velen van hen opmerkelijke vrouwen: Britney Spears, Rihanna, Kate Moss, Madonna, Drew Barrymore en Gisele Bundchen onder hen.

2. Ming Smith

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Ming Smith (@mingsmithphoto)

Ming Smith, geboren in Detroit in 1947, werd in de jaren 1970 bekend omdat hij deel uitmaakte van het invloedrijke Kamoinge-collectief van zwarte fotografen.

Gedurende haar carrière heeft ze een aantal belangrijke zwarte culturele figuren gefotografeerd, waaronder vrouwen als Nina Simone, Grace Jones en Tina Turner.

In 1978 werd ze de allereerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse fotograaf die haar werk liet verwerven door het Museum of Modern Art in New York City.

Smith’s stijl, grotendeels zwart-wit, is openhartig, bescheiden en onmiskenbaar mooi.

Ze werkt met verschillende technieken – zowel in-camera technieken zoals lange sluitertijden en opzettelijke spelen met focus, en donkere kamer technieken zoals dubbele belichting. Ze staat ook bekend om het mengen van mediums, het toevoegen van haar afbeeldingen met handkleuren, schilderen en collage.

Nog steeds actief en met nieuwe boeken en tentoonstellingen aan de horizon, is Ming Smith zeker een vrouwelijke fotograaf om te bekijken.

3. Lynsey Addario

conflict fotografie lynsey addario

Amerikaanse troepen met de 173rd Airborne Battle Company, die het lichaam van Staff Sgt. Larry Rougle (bekend als “Wildcat”) droegen nadat hij werd gedood in een hinderlaag tijdens Operatie Rock Avalanche in de Korengal Valley, oktober 2007 | © Addario Lynsey

Deze Pulitzer-prijswinnende fotojournalist is een vrouwelijke kracht om rekening mee te houden, die gedurende haar hele carrière de dappere taak op zich neemt om conflicten vanaf de frontlinie te verslaan.

Addario heeft vaak de opdracht gekregen om te fotograferen op plaatsen die bijzonder riskant zijn voor een vrouw, maar heeft haar camera niet neergezet, ondanks dat ze twee keer is ontvoerd.

Zelfs terwijl ze een van de gevaarlijkste banen van de fotografiewereld op zich neemt, staat Addario bekend om haar vermogen om schoonheid te vinden op de zwaarste plaatsen.

Haar oorlogsbeelden plaatsen vaak een schrijnend onderwerp tegenover een weloverwogen en esthetisch aantrekkelijke compositiestijl. Addario zegt dat dit haar manier is om mensen betrokken te krijgen bij de foto’s in plaats van zich af te keren van moeilijke onderwerpen.

Als je je wilt laten inspireren door vrouwelijke fotografen die werkzaam zijn op het gebied van fotojournalistiek, is Lynsey Addario er zeker een om te volgen.

4. Hoda Afshar

Behrouz Boochani door Hoda Afshar

Behrouz Boochani door Hoda Afshar via Wikimedia Commons

De in Iran geboren Hoda Afshar is een bekende vrouwelijke fotograaf die nu werkt vanuit Melbourne, Australië.

In 2006 noemde de prestigieuze World Press Photo haar als een van de top tien jonge fotografen in Iran.

Ze won de National Portrait Prize 2015 en de Bowness Photography Prize 2018. In 2021 won haar fotoserie over Australische klokkenluiders de People’s Choice Award bij de Ramsay Art Awards.

Haar foto’s zijn getoond in tal van tentoonstellingen en worden bewaard in verschillende permanente collecties in heel Australië.

Werken gemaakt door Afshar vervagen vaak de grens tussen wat echt en conceptueel is – een methode die ze “geënsceneerde documentaire” noemt, en haar werk staat bekend om het uitdagen van aannames, het verkennen van moeilijke onderwerpen en het aan het licht brengen van harde waarheden op een creatieve en vaak mooie manier.

5. Cindy Sherman

Cindy Sherman Moma

“Cindy Sherman at MOMA” door solsken via Creative Commons, gelicenseerd onder CC BY-NC-SA 2.0

Cindy Sherman wordt beschouwd als een van de meest gerenommeerde en belangrijke vrouwelijke fotografen die vandaag de dag werken.

Ze staat erom bekend dat ze haar kunst gebruikt als een vorm van maatschappijkritiek en dat ze identiteitsbegrippen uitdaagt door haar vele zelfportretten.

In haar zelfportretten gebruikt Sherman vaak voor de hand liggende protheses en zichtbare make-up om zichzelf te transformeren in een verscheidenheid aan verschillende personages. Daarmee zet ze de kijker aan om ons proces van het opbouwen van een identiteit in vraag te stellen.

Ik probeer andere mensen iets van zichzelf te laten herkennen in plaats van van mij. – Cindy Sherman

Zoals het Museum of Modern Art het stelt: “Sherman ondermijnt de visuele steno die we gebruiken om de wereld om ons heen te classificeren, en vestigt de aandacht op de kunstmatigheid en ambiguïteit van deze stereotypen.”

Hoewel sommige van Sherman’s verzonnen personages en scènes glamoureus en mooi zijn, staat ze ook bekend om het verkennen, door middel van haar portretten, onderwerpen die ongemakkelijk en grotesk zijn.

Haar zeer unieke stijl, tot nadenken stemmende beelden en het vermogen om zowel achter als voor de camera op te treden, maken Cindy Sherman een echte game-changer van de fotografiewereld.

6. Bella Kotak

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Bella Kotak (@bellakotak)

Eén blik op het werk van Bella Kotak en je ziet meteen waarom ze beroemd is op sociale media. Haar beelden zijn rijk, fantastisch, droomopwekkend; stuk voor stuk een kunstwerk op zich.

Kotak staat bekend om het creëren van weelderige fantasiewerelden in haar werken, waar modellen worden getransformeerd in sterke vrouwelijke personages – godinnen, heksen, koninginnen en krijgervrouwen – met behulp van een combinatie van impeccable styling en artistieke post-productie.

Ze begon haar carrière in kunst en architectuur voordat ze in de beeldende kunstfotografie terechtkwam. Ze woont en werkt nu tussen de VS en het VK.

Als je consequent geïnspireerd wilt worden door enkele van de meest ravissante fantasiefotografie die er is, zorg er dan voor dat je haar volgt.

7. Pamela Hanson

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Pamela Hanson (@pamela_hanson)

Met meer dan 30 jaar ervaring in de mode-industrie is fotografe Pamela Hanson regelmatig te zien in tijdschriften als Vogue, Elle, GQ en Harper’s Bazaar.

Ze heeft ook veel reclamecampagnes gefotografeerd voor grote mode- en schoonheidsmerken.

Enkele van haar bekendste beelden zijn van beroemde vrouwen als Naomi Campbell en Carla Bruni, die ze meesterlijk heeft vastgelegd in spontane en openhartige momenten.

Er zijn tegenwoordig zoveel zeer getalenteerde vrouwelijke fotografen met zoveel gezichtspunten. Ik vind het prachtig. Hoe meer, hoe beter. – Pamela Hanson

Hanson heeft verschillende zeer succesvolle fotografieboeken uitgebracht, waaronder Girls – een fotoboek van meer dan 200 pagina’s vol met persoonlijk en professioneel werk – en het vervolgboek Boys.

Laatste woorden

Het spreekt voor zich dat er veel ongelooflijke vrouwelijke fotografen zijn – sommigen die de geschiedenis hebben helpen vormgeven, en sommigen die het op dit moment creëren – die hier niet vertegenwoordigd zijn. Er zijn er simpelweg te veel om in één artikel op te nemen!

Welke beroemde vrouwelijke fotografen inspireren je het meest? Welke nog niet bekende vrouwelijke fotografen vind jij het waard om in de gaten te houden?

Laat hieronder een reactie achter en help anderen vrouwelijke fotografen te ontdekken die ze misschien nog niet kennen! We zijn benieuwd naar uw input.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer