De asferische lens in fotografie begrijpen (asph lens)

FacebookPinterestDelen

Heb je je ooit afgevraagd wat het verschil is tussen een asferische lens en een “normale” bolvormige lens?

Misschien ben je op zoek naar het kopen van een nieuwe lens en weet je niet zeker of je het extra geld moet uitgeven voor die ene gemarkeerde “Asph Lens”, of je vraagt je gewoon af wat asferische lenzen duur maakt.

Hoe dan ook, weten wat een asferische lens is en wat het doet, zal je helpen je uitrusting beter te begrijpen en als het tijd is om nieuwe soorten cameralenzen te kopen, heb je een beter idee van wat je moet kopen.

Dus laten we eens kijken naar de asferische lens, wat het doet en waarom het misschien die extra klap voor je portemonnee waard is.

Inhoudsopgave

Wat is een asferische cameralens?

Een asferische lens is gewoon een lens die geen bolvormige oppervlaktevorm heeft. In plaats daarvan heeft het een asferisch oppervlak (d.w.z. niet-bolvormig), meestal met tegencurven aan de randen.

Deze tegencurves leiden lichtstralen die de randen van een lens raken om samen te komen op hetzelfde focuspunt als de lichtstralen die het centrum raken.

Standaardlenzen gebruiken bolvormige elementen, waarvan er vele niet in staat zijn om het licht dat zijn randen bereikt naar hetzelfde brandpunt te leiden als het licht dat het centrum bereikt.

Ontwerpers – vooral met groothoeklenzen – moeten vaak hun optische systemen stoppen om de hoeken uit te sluiten om een overmaat aan veldkromming te voorkomen.

Het lensoppervlak van een asferische lens corrigeert hiervoor, waardoor het mogelijk is om met grotere diafragma’s te fotograferen en ons in staat te stellen het hele oppervlak van de lens te gebruiken.

Waar wordt een asferische cameralens voor gebruikt?

Asferische lenzen worden voornamelijk gebruikt in high-end optica om scherpere beelden te creëren en bepaalde optische onvolkomenheden (d.w.z. chromatische aberraties, veldkromming, enz.) te verminderen of te elimineren.

Ze stellen fabrikanten ook in staat om kleinere en lichtere lenzen te maken, omdat ze de behoefte aan tal van lenselementen en lensgroepen verminderen.

Zoals je je kunt voorstellen, worden asferische lenzen niet alleen in camera’s gebruikt. Ze zijn een essentieel onderdeel van elk systeem dat een hoge standaard van optische kwaliteit nodig heeft, van telescopen en contactlenzen tot geweervizieren en raketgeleidingssystemen.

Asferische brillenglazen zijn vooral nuttig bij het bestrijden van astigmatisme.

Sferische en asferische lenzen: wat zijn de verschillen?

1. Fysiek hebben bolvormige lenzen een vooroppervlak dat bolvormig is, wat betekent dat de curve van boven naar beneden en van links naar rechts hetzelfde is – als een deel van een bol.

Asferische lenzen hebben daarentegen curven die afwijken van de reguliere bolvormige curve.

2. Asferische lenzen zijn veel uitdagender om te produceren. Het resultaat is een veel diepere klap voor je portemonnee!

De asferische glazen lenzen die worden gebruikt in top-of-the-line tele- en groothoeklenzen zijn bijzonder duur. Ze worden meestal met de hand gemalen en gepolijst.

Goedkopere asferische lenzen – zoals die worden gebruikt in point-and-shoots – zijn vaak gemaakt van plastic of hars.

3. Een asferisch lenselement heeft veel nauwkeurigere controle over hoe licht in uw lens reist. Zozeer zelfs, dat één asfeer vaak de behoefte aan veel van de standaard lenselementen kan ontkennen die anders nodig zouden zijn om hetzelfde effect te bereiken.

Het resultaat?  Een veel lichtere, compactere lens.

Wat is Sferische Aberratie?

Idealiter zouden lichtstralen, wanneer ze door een cameralenselement gaan, allemaal samenkomen op een enkel punt, waardoor een scherpe focus ontstaat. Helaas is dit bij veel bolvormige lenzen niet het geval.

Sferische aberraties treden op wanneer inkomende lichtstralen door een bolvormige lens gaan en op verschillende punten scherpstellen, waardoor wazige beelden ontstaan en de algehele beeldkwaliteit wordt verminderd.

Een manier om dit te compenseren is door een combinatie van concave en bolle lenselementen te gebruiken. Een andere manier is door een asferische lens te gebruiken.

Asferische lenzen zijn naar buiten gebogen op hun achterste element, zodat ze lichtstralen beter in een enkel brandpunt kunnen richten. Deze tegencurves helpen bij het corrigeren van sferische aberratie, waardoor scherpere beelden ontstaan.

Voordelen &Nadelen van asferische cameralenzen

Zijn asferische cameralenzen beter dan normale cameralenzen?

Absoluut! Ze maken je lens lichter, je foto’s scherper en brengen aberraties en vervorming terug tot bijna nul. Het enige nadeel is hoeveel ze kosten.

In het verleden konden alleen professionals zich dergelijke top-of-the-line optiek veroorloven. Tegenwoordig zijn ze nog steeds spendy, maar ze zijn in ieder geval niet helemaal de ballpark voor gewone fotografen.

Laatste woorden

Het is echt verbazingwekkend hoe ver de moderne optica is gekomen. Nog niet zo lang geleden konden alleen professionals zich full-frame camera’s en asferische lenzen veroorloven. Nu kunnen degenen onder ons in de prosumentenwereld ze ook krijgen.

Natuurlijk zijn asph-lenzen aanzienlijk duurder dan bolvormige lenzen, maar hoogwaardig glas gaat een leven lang mee, dus als je kunt veren voor de goed presterende lens, ga er dan voor!

Wat denk je? Waar sta je in het debat over asferische lens versus normale cameralens?

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer