24 ongelooflijke foto’s vrijgegeven door NASA

Door de jaren heen heeft NASA enkele van de meest ongelooflijke beelden vrijgegeven die menselijke ogen ooit hebben gezien.

Exploderende sterren. Wervelende nevels. Sterrensporen. Aurora’s dansen over de polen van Jupiter. Onze thuisplaneet bekeken van veraf, inspirerend dat vreemde en schokkende gevoel dat bekend staat als het overzichtseffect. (Bekijk afbeelding #3 hieronder. Voel je het?)

De waarheid is dat er niets zo ontzagwekkend is als het enorme onbekende van de ruimte. Niets waardoor we ons zo klein en onbeduidend voelen.

En niets dat ons doet beseffen hoe weinig we echt weten of begrijpen.

Dat is wat deze foto’s zo ongelooflijk maakt.

Bekijk ze hieronder – hier zijn 24 van de meest verbluffende NASA-foto’s ooit vrijgegeven.

1. Kosmisch rif, 2020.

hubble telescoop 30 jaar nasa beelden

Deze opname die lijkt op een kosmische onderzeese wereld vol sterren werd vrijgegeven om 30 jaar Hubble-ruimtetelescoop te herdenken. De gigantische rode nevel (NGC 2014) en zijn kleinere blauwe buurman (NGC 2020) maken deel uit van een uitgestrekt stervormingsgebied in de Grote Magelhaense Wolk, een satellietstelsel van de Melkweg, op 163.000 lichtjaar afstand. Het sprankelende middelpunt van de nevel is een groepering van heldere, forse sterren, elk 10 tot 20 keer zwaarder dan onze zon. De schijnbaar geïsoleerde blauwe nevel linksonder (NGC 2020) is gemaakt door een solitaire mammoetster die 200.000 keer helderder is dan onze zon. Credits: NASA, ESA en STScI

2. De Omeganevel, 1999.

De Omeganevel (M17) lijkt op de woede van een woeste zee en toont een bruisende oceaan van gloeiend waterstofgas en kleine hoeveelheden andere elementen zoals zuurstof en zwavel. De nevel, ook bekend als de Zwaannevel, is een broeinest van pasgeboren sterren op een afstand van 5.500 lichtjaar in het sterrenbeeld Boogschutter. De golfachtige gaspatronen zijn gebeeldhouwd en verlicht door een stortvloed van ultraviolette straling van de jonge zware sterren, die linksboven buiten de foto liggen. De ultraviolette straling snijdt en verwarmt de oppervlakken van koude waterstofgaswolken. De opgewarmde oppervlakken gloeien oranje en rood op deze foto. Het groen staat voor een nog heter gas.

3. Aarde die boven de horizon van de maan uitsteekt, 1969.

Juli 1969: Deze weergave vanaf het Apollo 11-ruimtevaartuig toont de aarde die boven de horizon van de maan uitsteekt. Het afgebeelde maanterrein bevindt zich in het gebied van Smyth’s Sea aan de nabije kant.

4. Aurora op de noordpool van Jupiter, 2016.

Astronomen gebruiken de Hubble-ruimtetelescoop van NASA en ESA om aurora’s te bestuderen – verbluffende lichtshows in de atmosfeer van een planeet – op de polen van de grootste planeet in het zonnestelsel, Jupiter. Credits: NASA, ESA en J. Nichols (Universiteit van Leicester). 2016

5. Aurora Australis gevangen van bovenaf, 2011.

17 september 2011: Dit is een van een reeks nachtelijke beelden gefotografeerd door een van de expeditie 29 bemanningsleden van het internationale ruimtestation ISS. Het beschikt over Aurora Australis, gezien vanaf een punt boven de zuidoostelijke Tasmanzee in de buurt van het zuiden van Nieuw-Zeeland.

6. Astronaut touching the sun, 2012.

5 september 2012: NASA-astronaut Sunita Williams, boordwerktuigkundige van Expeditie 32, lijkt de felle zon aan te raken tijdens de derde sessie van extravehicular activity (EVA) van de missie. Tijdens de zes uur durende, 28 minuten durende ruimtewandeling voltooiden Williams en Japan Aerospace Exploration Agency-astronaut Aki Hoshide (zichtbaar in de reflecties van Williams’ helmvizier), boordwerktuigkundige, de installatie van een Main Bus Switching Unit (MBSU) en installeerden ze een camera op de robotarm van het internationale ruimtestation ISS, Canadarm2.

7. Op zoek naar een voertuigassemblagegebouw, 2016.

2016: Het beeld dat leden van NASA’s Engineering Management Board hadden bij het opzoeken van de High Bay 3 van het Vehicle Assembly Building in het Kennedy Space Center in Florida. De platforms in High Bay 3, inclusief die waarop de bestuursleden staan, zijn ontworpen om NASA’s Space Launch System en Orion-ruimtevaartuigen te omringen en toegang te bieden.

8. Pathfinder op Mars, 1997.

De Mars Pathfinder, een robotachtig ruimtevaartuig, zwervend door het rotsachtige terrein van Mars. 1997

9. De wervelende kleuren van Jupiter, 1998.

Dit beeld van Jupiter werd genomen door Voyager 1. Deze afbeelding is gemaakt door middel van kleurenfilters en opnieuw gecombineerd om het kleurenbeeld te produceren. Deze foto is samengesteld uit drie zwart-wit negatieven door het Image Processing Lab van Jet Propulsion Laboratory. 1998

10. Handvat van de zon, 1999.

NASA Extreme Ultraviolet Imaging Telescope aan boord van ESA’s SOHO-ruimtevaartuig nam deze foto van een enorme, handvatvormige prominentie in 1999. Prominenties zijn enorme wolken van relatief koel dicht plasma gesuspendeerd in de hete, dunne corona van de zon.

11. De bediscussieerde planeet – Pluto, 2015.

Vier beelden van New Horizons Long Range Reconnaissance Imager LORRI werden gecombineerd met kleurgegevens van het ralph-instrument van het ruimtevaartuig om dit verbeterde globale kleurenbeeld van Pluto te creëren. 2015.

12. Drie-licht-jaar-hoge pijler van gas en stof, 2010.

NASA Hubble Space Telescope legt de chaotische activiteit vast bovenop een drie lichtjaar hoge pilaar van gas en stof die wordt weggevreten door het briljante licht van nabijgelegen heldere sterren in een onstuimige stellaire kraamkamer genaamd de Carinanevel. 2010.

13. Paardenkopnevel, 2013.

Verlichte slierten langs de bovenste richel van de Paardenkopnevel worden verlicht door Sigma Orionis, een jong vijfsterrensysteem net buiten de top van deze opname van de Hubble-ruimtetelescoop. 2013.

14. In De schaduw van Saturnus, 2015.

De schaduw van Saturnus strekte zich vele jaren uit voorbij de rand van zijn ringen nadat Cassini voor het eerst bij Saturnus aankwam en wierp een steeds langer wordende schaduw die zijn maximale omvang bereikte tijdens de equinox van de planeet in 2009. Deze foto legde het moment in 2015 vast waarop de krimpende schaduw nauwelijks over het hele hoofdringsysteem reikte. Het beeld werd verkregen op ongeveer 1,6 miljoen mijl (2,5 miljoen kilometer) van Saturnus.

15. Het zwaard van Orion.

De stoffige kant van het Zwaard van Orion wordt verlicht in dit opvallende infraroodbeeld. Deze immense nevel is het dichtstbijzijnde grote gebied van stervorming, gelegen op een afstand van ongeveer 1.500 lichtjaar in het sterrenbeeld Orion. De delen die gemakkelijk worden waargenomen in zichtbaar licht komen overeen met de lichtblauwe gebieden. Dit is de gloed van het warmste stof, verlicht door clusters van hete sterren die pas onlangs in dit chaotische gebied zijn geboren. De rode rug van materiaal dat van hoek naar hoek loopt, onthult koudere, dichtere filamenten van stof en gas die verspreid zijn over de Orionnevel.

16. Boven de wolken van Jupiter, 2016.

Deze verbeterde kleurenweergave van de zuidpool van Jupiter is gemaakt door burgerwetenschapper Gabriel Fiset met behulp van gegevens van het JunoCam-instrument op nasa’s Juno-ruimtevaartuig. Ovale stormen stippelen het wolkenlandschap uit. Bij het naderen van de pool gaat de georganiseerde turbulentie van de gordels en zones van Jupiter over in clusters van ongeorganiseerde filamentaire structuren, luchtstromen die lijken op gigantische verwarde snaren. De foto is genomen vanaf een hoogte van ongeveer 32.400 mijl (52.200 kilometer) boven de prachtige wolkentoppen van de planeet.

17. Edward H. White II, de eerste Amerikaanse astronaut die in de ruimte loopt.

Astronaut Edward H. White II, zijn gezicht bedekt met een schaduwrijk vizier om hem te beschermen tegen de ongefilterde stralen van de zon. White werd de eerste Amerikaanse astronaut die in de ruimte liep. Hij bleef 21 minuten buiten het ruimtevaartuig tijdens de derde omwenteling van de Gemini-4-missie. Hij draagt een speciaal ontworpen ruimtepak voor de extravehicular activity (EVA). In zijn rechterhand draagt hij een Hand-Held Self-Maneuvering Unit (HHSMU) waarmee hij zijn bewegingen in de ruimte controleerde. Hij was aan het ruimtevaartuig bevestigd door een 25-voet navelstreng en een 23-voet tetherlijn, beide samengepakt met gouden tape om één koord te vormen. Hij draagt een noodzuurstoftoevoer borstpak.

18. Aardemaan, 1992.

NASA Galileo-ruimtevaartuig nam deze foto van de aardemaan op 7 december 1992 op weg om het Jupiter-systeem in 1995-97 te verkennen. De duidelijke heldere straalkrater aan de onderkant van de afbeelding is het Tycho-inslagbekken.

19. 1.450 lichtjaar van huis, 2006.

Deze opname van NASA Spitzer Space Telescope toont de Orionnevel, onze dichtstbijzijnde massieve sterrenfabriek, op 1.450 lichtjaar van de aarde. De nevel is dichtbij genoeg om met het blote oog te verschijnen als een wazige ster in het zwaard van het sterrenbeeld. 2006

20. Daglicht kruipt over het noordelijk halfrond, 2017.

Het internationale ruimtestation ISS zet zijn baan rond de aarde voort terwijl expeditie 50-astronauten dit nachtbeeld van sprankelende steden en een stukje daglicht dat het noordelijk halfrond omlijst, hebben vastgelegd.

21. De Spaceshuttle Atlantis, 2011.

De spaceshuttle Atlantis wordt gezien kort nadat de roterende servicestructuur (RSS) werd teruggedraaid op lanceerplatform 39a, 7 juli 2011 op het NASA Kennedy Space Center in Cape Canaveral. Foto credit: (NASA / Bill Ingalls)

22. Aarde van 1,5 miljoen mijl afstand, 1990.

Dit kleurenbeeld van de aarde werd verkregen door NASA’s Galileo-ruimtevaartuig op 11 december 1990, toen het ruimtevaartuig zich ongeveer 1,5 miljoen mijl van de aarde bevond.

23. Maan Rising Boven De Space Shuttle Discovery, 2009.

Een bijna volle maan gaat onder als de spaceshuttle Discovery bovenop lanceerplatform 39A zit op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida, woensdag 11 maart 2009. Foto credit: (NASA / Bill Ingalls)

24. De Sojoez-raket uitrollen, 2009.

De Sojoez-raket wordt uitgerold naar het lanceerplatform maandag 28 september 2009 op de Baikonur Cosmodrome in Kazachstan. De Sojoez is gepland om de bemanning van Expeditie 21 en een deelnemer aan een ruimtevlucht op 30 september 2009 te lanceren. Foto credit: (NASA / Bill Ingalls)

Ik hoop dat je genoten hebt van onze selectie! Welke van deze foto’s liet je het meest geknuffeld achter?! Laat het ons weten in de reacties hieronder.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer