Ian Kemps

Mijn tijd met fotografie is kort geweest. Ik ben in 2017 afgestudeerd met een Advanced Diploma of Photography en sindsdien heb ik een langzame opbouw gemaakt naar een professioneel bedrijf met groepstentoonstellingen en mijn eerste solotentoonstelling aan het begin van 2020. Ik heb een paar bruiloften en evenementen gefotografeerd en zal dat blijven doen voor inkomsten.

Misschien is er in het begin wat achtergrondverhaal nodig. Mijn levenslange carrière was in het onderwijs: ik was leraar Engels op een middelbare school en vervolgens directeur. Pas tijdens een periode van verdriet na het overlijden van mijn vrouw besloot ik mijn sociale isolement te doorbreken en me bij een groep aan te sluiten.

Vrij willekeurig koos ik een fotoclub en vanaf daar begon het allemaal. Ze leerden me de basis (ik wist echt zo weinig) en ik voltooide vervolgens vier jaar deeltijdstudie aan het Photography Studies College in Melbourne. In mijn laatste jaar moest ik een specialisatie selecteren en voor mij was het een no-brainer – beeldende kunst. Ik hield van de vrijheid en de uitdagingen die het met zich meebracht.

Een thema dat door veel van mijn werk loopt, is dat van de vergankelijkheid van het menselijk leven. Niets duurt eeuwig en dat wat bestaat ondergaat constante verandering. Je zult merken dat dit concept ten grondslag ligt aan veel van mijn werk, of het nu gaat om beeldende kunst, mijn muziekfotografie (omdat geen twee uitvoeringen ooit hetzelfde zullen zijn) en in mijn reisfotografiebeelden.

Ik hou ook van de uitdaging om een oeuvre te voltooien dat consistent is. Dat is waar de opwinding van het maken van iets helemaal opnieuw echt opwindt. Je moet begrijpen dat ik nog steeds momenten heb waarop ik me afvraag hoe ik hier überhaupt ben gekomen; of dat mensen geraakt worden door een beeld dat ik heb gecreëerd; of dat ze me de opdracht geven om foto’s te maken. Het is prachtig, maar het is ook vreemd.

Ik denk niet dat ik ooit zal stoppen met leren. Als late starter kan ik nooit tientallen jaren ervaring opdoen, maar ik kan wel ideeën opdoen en dat is waar het plezier voor mij begint. Mijn beelden zijn niet wat ik zie door de lens van mijn camera, ze komen ergens anders vandaan. Ik hou van het citaat van Picasso: ‘Leer de regels als een pro, zodat je ze kunt breken als een kunstenaar.’ Ik hoop dat ik dat altijd kan.

Toen ik mijn eerste camera kocht was het een Nikon D300E en als je eenmaal lid bent van een stam, heb je de neiging om daar te blijven. Deels komt het omdat je een kit lenzen hebt en het duur is om te vervangen, maar het is ook omdat je vertrouwd raakt met het formaat. Ik hield vol met die camera totdat ik op een dag naast een vriend stond die een full frame Nikon D800E had.

Tegelijkertijd maakten we een foto van een waterskiër op dezelfde instellingen en vergeleken we beelden. Zodra ik zag wat een full frame camera zou doen, wilde ik er een. Zijn imago was zoveel beter. Ik kocht binnen een week een Nikon D800E en was er zo blij mee. Nikon camera’s zijn erg goed bij weinig licht opnameomstandigheden en de beeldkwaliteit blinkt uit.

Toen de Nikon D850 uitkwam, was ik er snel bij om er een te krijgen – wie wil er nu geen camera die vaak werd uitgeroepen tot de beste DSLR ter wereld in zijn sector van de markt – wat een geweldige camera! Er is zoveel leuks aan. Beeldkwaliteit, opnamemogelijkheden bij weinig licht, robuuste bouw, weerbestendigheid en het gevoel in mijn hand.

Het is bijna altijd mijn go-to-camera, tenzij ik iets minder opdringerigs nodig heb. Op die momenten gebruik ik mijn Olympus OM-D E-M5. Dit is veel lichter, veel kleiner en minder snel opgemerkt als ik straatfotografie doe. De beeldkwaliteit is erg goed, maar ik vind de wijzerplaten een beetje onhandig en het menu vereist soms een aantal stappen om instellingen te wijzigen.

Ik heb een iPhone 11 Pro Max die ook geweldig is voor straatfotografie en voor het vrijwel direct plaatsen van afbeeldingen op social media.

Camera

Nikon D850 – Dit is absoluut mijn favoriete camera. Het is als een verlengstuk van mijn hand. Er zijn momenten waarop ik onder verschillende omstandigheden overweldigd ben door de beeldkwaliteitsmogelijkheden. Met zoveel pixels om mee te werken, kan ik echt grote afbeeldingen afdrukken voor tentoonstellingen of veel van een afbeelding uitsnijden en toch een kwaliteitsresultaat hebben.

Nikon D800E – Dit is nu mijn extra camera die ik kan laden om te besparen op lensveranderingen. Vroeger vond ik het geweldig, eigenlijk nog steeds, maar de Nikon D850 is zo goed dat hij nu van de bank moet komen.

Olympus OM-D E-M5 – Geweldig voor mijn straatfotografie en wanneer ik iets lichts bij me wil hebben.

iPhone 11 Pro Max – De camera die ik altijd bij me heb. De groothoek en zoom zijn handiger dan ik dacht dat ze zouden zijn. Er zijn nu uitstekende bewerkingsapps voor telefooncamera’s.

Lenzen

Nikon 14-24mm f/2.8G ED – Ik gebruik dit voor sommige van mijn landencapes, ik gebruik dit niet zo vaak als ik zou moeten.

Nikon 24-75mm f/2.8G ED – Als ik geen andere lenzen bij me wil hebben, is dit degene die ik op mijn camera heb, het is zo veelzijdig en de zoom stelt me in staat om gemakkelijk om te gaan met veranderende omstandigheden.

Nikon 75-200mm f/2.8G FL ED – Een hele handige telelens. De beeldkwaliteit is goed en het zorgt voor mooie bokeh met portretten en natuuropnames.

Nikon 70-300mm f/4.5-5.6G ED – Ik gebruik dit objectief tegenwoordig niet genoeg, maar het is een goede zoomlens.

Nikon 50mm f/1.8D – Ideaal voor portretten.

Nikon 85mm f/1.8D – Nog een portretlens voor mij.

Olympus 12-50mm f/3.5-6.3EZ – Een goede universele lens. De beeldkwaliteit is goed.

Olympus 75-300mm f4.8-6.7 II ED – Fantastische zoomlens voor zo’n compactcamera.

Verlichting/Triggers

Nikon Speedlight SB 910 – Ik gebruik dit niet veel omdat ik liever fotografeer in natuurlijk licht of met mijn studiolampen.

Elinchrom D-Lite RX4 – Ik heb deze lampen gemakkelijk te gebruiken, flexibel en een goede prijs-kwaliteitverhouding gevonden voor mijn studio- en stillevenshoots.

Statieven

[Pro] Master Professional Tripod – Het is licht en gemakkelijk mee te nemen op mijn rugzak.

Manfrotto MBAG80N statief – Het is groot, stevig en geweldig voor studioshoots.

Tassen/Riemen

Lowepro cameratas (ik kan het modelnummer niet vinden) – Het is een geweldige tas voor algemeen gebruik die twee camera’s en twee lenzen of één camera en een volledige kit van mijn Nikkor-objectieven kan dragen. Dat gezegd hebbende, ben ik op zoek om dit in de nabije toekomst te upgraden.

Hardware en software

Ik doe mijn verwerking met Lightroom CC en Photoshop 2020 en soms gebruik ik Nik Silver Efex Pro 2 en Colour Efex Pro 4 (gids) wanneer ik wat presets voor mijn afbeeldingen wil. Mijn computer is een Apple iMac met een 27-inch scherm in combinatie met een Eizo CG277 monitor. Ik sla mijn werk op een Promise Pegasus 3 R4 harde schijf op.

Vergeet niet dat we als fotografen illusionisten zijn. We spelen met de percepties van mensen van de werkelijkheid. Dus heb een stem, speel met verschillende manieren om je afbeeldingen te maken en geniet vooral van je kunst.

www.iankempphotography.com | @iankempphotography

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer