f-stop Ajna Rugzak Review

FacebookPinterestDelen

In de wereld van landschapsfotografie hebben twee merken zich getoond als uitzonderlijke makers van camerarugzakken: Mindshift en f-stop.

Hoewel ik de neiging heb om met de Mindshift Backlight 26L te wandelen voor dagwandelingen, is 26 liter niet altijd genoeg voor mij in het achterland. Als gevolg hiervan besloot ik de f-stop Ajna uit te proberen.

F-Stop Ajna Camera Rugzak voor wandelen

AJNA 40L Camera Rugzak

Capaciteit, comfort en duurzaamheid worden gecombineerd in een tas die klaar is voor avontuur.

Controleer de huidige prijs

Hoewel het wordt gefactureerd als een dagwandeltas, hoopte ik dat de f-stop Ajna een tas zou kunnen zijn die ik ook op overnachtings- en / of meerdaagse reizen zou kunnen gebruiken.

Laten we eens kijken hoe het uitpakt.

Inhoudsopgave

F-stop Ajna | Specs

Pros

 • Bouwkwaliteit/duurzaamheid
 • Eenvoud
 • Verstelbare borstband en lasthefferriemen
 • Hydratatie compatibel
 • Compressiebanden aan de achterkant en zijkant
Tegens

 • Geen bereikbare zakken bij het dragen van de rugzak
 • Geen zak op heupgordel
 • Vulling is een beetje slank op de heupgordel en schouderbanden
 • Hydratatiehuls bevindt zich in hetzelfde compartiment als ICU
Controleer de huidige prijs

Voordat we ingaan op de algehele prestaties van de tas, laten we beginnen met de specificaties:

Buitenkant
Buitenafmetingen: 12,99 x 23,5 x 10,51 ” / 33 x 59,7 x 26,7 cm
Exterieur Materiaal: EVA, Foam, Nylon
Type sluiting: Rits
Waterbestendig materiaal: Ja

Binnenste
Maximaal volume: 10.57 gal / 40 L
Gewicht: 3.75 lb / 1.7 kg
Functies: Accessoire lussen, statiefhouder
Transportmogelijkheden: Rugzak riemen, borstband, bovenste handvat, taille riem

Bouw &uiterlijk

 f-stop Ajna rugzak uiterlijk

Zo ziet de tas eruit op iemand die 5’9″ (175cm) is.

Dit is niet de eerste rodeo van F-Stop en de Ajna is zeker gebouwd om de ontberingen van buitengebruik te weerstaan.

De stof is een zwaar 420D ripstop nylon dat is behandeld met een TPU laminaat. Ze zeggen dat het zo waterbestendig is dat je er niet echt een regenhoes voor nodig hebt, tenzij je in een stortbui zit.

Het regende vaak dat ik het eruit haalde en ik vond dat het bewonderenswaardig opkrabbelde. Toch leef ik in een klimaat dat zo regenachtig is dat ik liever een regenhoes over mijn spullen heb.

De ritsen aan de buitenkant zijn allemaal heavy-duty en waterdicht, en ze functioneren vrij soepel.

Het pakket heeft een rubberen bodem om het zowel waterdicht als lekvrij te houden. Ik heb het op menig natte plek neergezet en heb geen doorbloeding gehad.

De ritsen aan de binnenkant werken allemaal goed en de zakken zijn zowel stevig als flexibel.

Al met al is het een echt goed gebouwde tas – iets wat je zou verwachten van een kwalitatief hoogstaand outdoor pack. Ik heb het gehad in regen, modder, natte rotsen en kreupelhout en je kon het nauwelijks zien als ik het een beetje had opgeruimd.

Wat uiterlijkheden betreft, is een ding dat ik echt leuk vind aan f-stop-tassen dat ze een outdoor “avontuur” -look hebben. Als backcountry-achtig persoon spreekt dit me erg aan.

Ik waardeer het ook dat het in een kleur komt die het pad niet verlicht, zodat degenen achter me er niet door hoeven te worden afgeleid.

Uiterlijke kenmerken

 f-stop Ajna buitenkant
De f-stop Ajna is een vrij rechttoe rechtaan pakket. Er zijn niet veel verrassingen en de meeste functies zijn wat je zou verwachten.

Aan de voorkant zit een set riemen met sterke gespen voor het bevestigen van een statief of andere buitenuitrusting.

Er is ook een voorvak dat over de lengte van de tas loopt. Voor langere reizen draag ik graag mijn toiletartikelen daar.

Er is ook een bovenvak dat goed is voor kaarten, snacks en andere kleinere benodigdheden.

De achterkant van het pakket heeft ribbels voor luchtstroom en een behoorlijke hoeveelheid vulling. Cameratoegang bevindt zich aan de achterkant van het pakket.

achterpaneel van de f-stop ajna

Beide zijden van de f-stop Ajna hebben riemen voor het dragen van statieven of andere uitrusting, evenals zijvakken.

TDe schouderbanden hebben twee metalen D-ring bevestigingspunten, die goed zijn voor het knippen van een GPS. Daarnaast zijn er ook tien Gatekeeper-bevestigingspunten verspreid over de buitenkant.

Er zijn ook een aantal compressiebanden aan de achterkant en zijkanten, evenals een verstelbare borstband en lasthefferbanden.

Aan de achterkant vind je twee lussen en verstelbare keepers voor wandelstokken.

De heupgordel heeft een set MOLLE opzetstukken. Hoewel de stiksels duidelijk van hoge kwaliteit zijn, vind ik ze niet bijzonder nuttig. Ik heb hier liever een zak.

Ook is de vulling op alle riemen (heupgordel inbegrepen) vrij dun.

 f-stop Ajna heupgordel

Een van de dingen die ik echt leuk vind aan dit pakket is dat het compatibel is met hydratatie. Ik ben een van degenen die echt liever met een blaas wandelt in plaats van een waterfles – ik heb de neiging om niet veel te drinken als ik moet stoppen en een fles moet halen.

De Ajna wordt geleverd met een mooie manier om de buis aan de rechterkant te leiden, en heeft er zelfs een clip voor naast de schouderband.

Helaas voor mij kun je de buis niet door de linkerkant leiden, wat ik nodig heb als ik mijn Capture Clip gebruik.

De f-stop Ajna is compatibel met Hydration

Over de Peak Design Capture Clip gesproken, ik vind het essentieel in het achterland wanneer ik constant toegang tot mijn camera nodig heb.

Voor achteraantoegangspakketten moet je ze uittrekken of ronddraaien om bij je camera-uitrusting te komen. Dat kan vervelend zijn als je dieren in het wild fotografeert of gewoon een paar snelle foto’s wilt maken.

 f-stop Ajna met de PD Capture Clip

Een ding leuk aan de Ajna-serie in het bijzonder is dat de afmetingen perfect passen als handbagage. Dus als je een reiziger bent, zal de Ajna waarschijnlijk een betere keuze voor je zijn dan de grotere pakketten van F-Stop zoals de Tilopa of de Sukha.

Interieur kenmerken

 f-stop Ajna interieur met ICU

De f-stop Ajna met de Small Pro ICU.

De interieurkenmerken van de f-stop Ajna zijn zoals verwacht.

In tegenstelling tot de Mindshift Backlight 26L, vereist de Ajna een extra aankoop van een ICU – een interne camera-eenheid.

De aanbevolen ICU’s voor de Ajna zijn de Pro UCU (zowel groot als klein) en de Medium Slope ICU. Welke ICU u ook kiest, past in de bodem van het hoofdcompartiment en is toegankelijk vanaf de achterkant.

Ik had aanbevolen om de klep van de ICU terug te vouwen en achter het apparaat te stoppen, zodat je maar één paneel hoeft uit te ritsen, niet twee.

Omdat ik tegenwoordig met een Sony a7 III fotografeer, heb ik de neiging om de kleine Pro ICU te gebruiken als ik geen dieren in het wild fotografeer (d.w.z. wanneer ik mijn Sony FE 70-300mm telezoom niet nodig heb).

Aan de binnenkant van de klep van het achterpaneel bevindt zich een klein vak aan de bovenkant en nog wat MOLLE-opzetstukken in het midden.

Je zult niet te veel in deze zak kunnen stoppen omdat deze tegen je camerabehuizing ligt, maar dingen zoals kaartportemonnees of lensdoekjes werken hier goed. Als u de Slope ICU gebruikt, kunt u hier mogelijk iets grotere items plaatsen.

Ik weet helemaal niet zeker waarom de MOLLE-hulpstukken hier zijn geplaatst – het is niet zo dat je hier iets kunt vastbinden, omdat het tegen je IC zou botsen.

 f-stop Ajna achterpaneel flap

Het hoofdvak van de Ajna heeft ook een hoes voor je hydratatieblaas of een laptop.

Zoals eerder vermeld, zit er een zak aan de bovenkant van de tas. Het heeft een mesh-vak en een sleutelhangerclip, evenals extra ruimte daarbuiten.

Ajna bovenzak

De zijvakken zijn uitbreidbaar en groot genoeg om mijn Sync Cell-slaapmat of een set ruimtedekens te dragen die ik gebruik voor gronddoeken / zeilen of mijn tentvoetafdruk. Je kunt er ook flinke waterflessen in meenemen als je niet van hydratatiesystemen houdt.

Er is ook een “verborgen” zak aan de onderkant van de verpakking voor het bewaren van afval of de regenhoes van uw pakket.

Opslagcapaciteit

 f-stop Ajna Capaciteit

Omdat ik fotografeer met een full frame spiegelloos, heb ik de neiging om met een kleinere camerakit te lopen. Dit maakt zowel dagwandelingen als uitgebreid backpacken veel makkelijker dan toen ik met een DX Nikon DSLR op pad ging.

Dit is wat ik draag in de f-stop Ajna als ik wandel met de Small Pro ICU:

 • Sony a7 III + Sony FE 16-35mm lens bevestigd
 • Sony FE 50mm |
 • Peak Design Capture Clip
 • Peak Design Schuifband
 • Stormjas
 • Polar Pro Variabele 6-9 Stop ND
 • B&W 10-Stop ND filter
 • Polar Pro 72mm-77mm Step Up ring
 • Viltrox Remote Shutter (hier niet afgebeeld)
 • Lensdoek en blower

Pro Kleine ICU

Terwijl ik vaak de Storm Ja draagcket en zelfs de regenhoes van de tas op de IC (aangezien ik vrij vaak van zakje wissel), dat is niet nodig. In een mum van tijd kon ik de ICU opnieuw in elkaar zetten om ook mijn Sony FE 70-300mm zoom te dragen.

Als ik echter meer camera-uitrusting moet meenemen, ga ik naar de Medium Slope ICU. Dit is hoe de twee zich verhouden in grootte:

f-stop-icus-vergeleken

Je kunt het hier niet zien, maar de Helling is aan de bovenkant smaller dan aan de onderkant.

Omdat ik het belangrijk vind om meer kampeerspullen te hebben dan niet, is de enige keer dat ik de Medium Slope zou gebruiken wanneer ik met de Ajna reis. Dan heb ik mijn laadsysteem nodig, meer dan twee batterijen, etc.

Boven de ICU is waar al mijn kleding naartoe gaat, evenals eventuele lichtere kampeerspullen die ik nodig heb (kachel, titanium pot, enz.). Het voedsel bewaar ik het liefst in de voorzak, vooral omdat het te zwaar lijkt om bovenop de IC te leggen.

De zijzakken zijn echt heel indrukwekkend. Tijdens het backpacken kan ik hier allerlei benodigde spullen kwijt, waaronder een flink Sil-zeil, een gronddoek, lijnen voor het Sil-zeil en mijn slaapmat.

Zoals je hieronder kunt zien, neemt mijn slaapmatje slechts ongeveer de helft van het zijvak in beslag.

 f-stop Ajna zijvak

Het andere zijvak gebruik ik voor mijn statief. Ik gebruik de Zomei Z699C en deze past niet goed in het midden. Ik vind het ook leuk om toegang te hebben tot de middelste zak als ik mijn rugzak neerleg.

De zak aan de onderkant van de Ajna is een leuke touch – het is uitstekend geschikt voor het opbergen van de regenhoes.

Een ding dat ik niet leuk vind aan deze packcapaciteit, is dat als ik een meerdaagse reis maak, er geen interne ruimte is voor een slaapzak. Dat moet ik aan de buitenkant vastbinden met de Gatekeeper-riemen van F-stop of iets dergelijks. Het kan natuurlijk, maar het is een beetje omslachtig.

Als ik een totale minimalist ben – vooral met eten – kan ik net genoeg spullen in of op de f-stop Ajna krijgen om een 2- of 3-daagse reis te maken. Gezien het compacte formaat is dat best goed.

Gebruiksgemak/Comfort

De f-stop Ajna in actie

De persoon op de foto hier is 5’4 ” (162,5 cm).

De f-stop Ajna was veel comfortabeler dan ik had verwacht van het uiterlijk van de riemen, die een beetje dun zijn op de vulling. Het is niet zo comfortabel als de Mindshift Backlight, maar het staat zijn mannetje wanneer het volledig is geladen tijdens een wandeling van 8 mijl.

Wat gebruiksgemak betreft, werken sommige onderdelen en andere kunnen beter.

Ik vind het erg leuk dat ik de tas zowat overal kan neerzetten en de buitenkant laat geen water binnen of zelfs modder om het te bevlekken.

Ik vind het ook erg leuk dat het hydratatie compatibel.

Dat gezegd hebbende, de blaasmouw bevindt zich in hetzelfde compartiment als de IC en dat is een beetje zenuwslopend. Ik denk dat de meesten van ons – althans de meesten van ons die hydratatiesystemen gebruiken – momenten hebben gehad waarop de blaas niet helemaal is afgesloten en water lekt.

Niet echt een situatie die je dicht bij je camera wilt hebben.

Ook maakte de plaatsing van de hoes het moeilijk voor mijn buis om te bereiken (wat een reden is waarom ik hem niet op de riem had ingesteld zoals hij is ontworpen.)

Dat, en zoals eerder vermeld, kan ik de buis niet aan mijn linkerkant laten lopen om niet in conflict te komen met de Capture Clip.

Natuurlijk, als ik beide wil gebruiken, kan ik proberen te wennen aan het hebben van de camera aan mijn linkerkant, ik heb het gewoon nog niet.

f-stop ajna zijvak

Een ander probleem dat ik met de tas heb, is dat er geen zakken zijn die je kunt bereiken zonder de tas eraf te halen. De zijzakken zijn buiten bereik en er zijn geen zakken op de heupgordel, tenzij je een MOLLE-accessoire koopt.

Ik ben ook een beetje perplex over het dragen van het statief met één been in de zijzak – het lijkt erop dat het een geweldige manier is om regen binnen te laten.

Verder vind ik het ontwerp van de tas erg leuk. T is eenvoudig en ongecompliceerd en heeft ruimte voor alles wat je nodig hebt voor een uitgebreide dagwandeling of een minimalistisch weekendje weg.

Ook is het pakket op zichzelf niet bijzonder zwaar.

Waar voor je geld

Met iets minder dan US $ 260 (zonder de ICU) is de f-stop Ajna qua prijs echt behoorlijk concurrerend. De bouwkwaliteit is bijzonder goed en je zou niet snel een ander pakket moeten kopen.

Het kan geen kwaad dat het ook wordt geleverd met een beperkte 20 jaar garantie.

Ter vergelijking: de Mindshift Backlight 26L is ongeveer dezelfde prijs, maar bevat veel minder versnelling. (Natuurlijk hoef je geen IC te kopen om de Mindshift Backlight te gebruiken.)

Controleer de huidige prijs

f-stop Ajna Beoordeling | Conclusie

 F-stop Ajna Beoordeling

De f-stop Ajna is een workpaard van een wandelende camera pack. Het is robuust, efficiënt en heeft voldoende draagkracht voor zowel camera-uitrusting als backcountry-uitrusting.

Het is niet flitsend en heeft ook niet veel speciale functies, maar het klaart de klus op bewonderenswaardige wijze. Als je 40L ruimte nodig hebt, zul je waarschijnlijk geen beter pakket vinden.

Als je meer ruimte nodig hebt (d.w.z. je wilt langere reizen maken), is het de moeite waard om naar de Tilopa (50L) of de Sukha (70 L) te kijken of je kunt een ICU combineren met een rugzak die speciaal is gemaakt om te backpacken.

Ik gebruik de Osprey Ariel 65L met een camera-inzetstuk voor langere reizen. Soms is dat de f-stop Small Pro ICU, soms de Tenba BYOB 10, afhankelijk van mijn behoeften.

Als je iets kleiners wilt, rockt de Mindshift Backlight 26L nog steeds.

Voor de categorie 40L Hiking Backpack is de f-stop Ajna echter waar hij is.

F-Stop Ajna Camera Rugzak voor wandelen

AJNA 40L Camera Rugzak

Capaciteit, comfort en duurzaamheid worden gecombineerd in een tas die klaar is voor avontuur.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen