Leer de onderdelen van een camera

FacebookPinterestDelen

Kent u alle belangrijke onderdelen van uw digitale camera en hoe ze samenwerken?

Je zou denken dat dit een van de meest elementaire dingen zou zijn om te leren wanneer je in de fotografie komt. Grappig genoeg slagen sommige mensen er echter in om geweldige foto’s te maken zonder deze details ooit te leren.

Dit betekent niet dat het niet belangrijk is om alle belangrijke onderdelen van een camera te kennen, maar ik durf te wedden dat niet weten veel vaker voorkomt dan het lijkt, zelfs onder fotografen.

Dus dat is wat we nu gaan behandelen met deze eenvoudige, handige gids. We nemen je mee door de ongeveer tien belangrijkste onderdelen van cameratechnologie en leggen duidelijk uit hoe ze samenwerken om je verbluffende beelden te laten maken.

Deze gids richt zich op de belangrijkste onderdelen van de digitale DSLR en spiegelloze camera’s van vandaag, en niet op analoge filmcamera’s, die op bepaalde manieren anders werken.

Inhoudsopgave

Foto-opname: essentiële camera-onderdelen

Digitale camera onderdelen en functies

Hieronder volgen de meest essentiële interne en externe onderdelen van een camera voor het daadwerkelijke proces van het maken van foto’s.

Camera behuizing

De behuizing van uw digitale spiegelloze of DSLR-camera is wat de essentie van het apparaat bevat.

Wat de camerabehuizing niet bevat, is de lens, externe flitser of andere verwijderbare verwisselbare onderdelen. Camera’s zonder ingebouwde lens worden camera’s met verwisselbare lenzen genoemd. Een ander soort zijn cameramodellen met vaste lenzen, die een geïntegreerde lens hebben die niet kan worden verwijderd of vervangen.

DSLR-camera’s hebben meestal grotere body’s, terwijl spiegelloze camera’s meestal worden geleverd met compactere builds.

De reden hiervoor is dat DSLR-edities ruimte moeten maken voor een interne spiegel die licht van de lens naar hun optische zoeker reflecteert. Spiegelloze camera’s hebben deze spiegel niet nodig.

Dit is het belangrijkste verschil tussen de twee cameratypen en de reden waarom spiegelloze camera’s hun naam hebben.

Afgezien hiervan zijn DSLR- en spiegelloze camera’s bijna hetzelfde in de basisconstructie en functionaliteit van hun onderdelen.

Het is ook vermeldenswaard dat sommige camera’s worden geleverd met volledig verweerde behuizingen en lensvattingen (met weerbestendige lenzen die ook beschikbaar zijn), zodat u regenachtige, natte of stoffige omstandigheden kunt tegenkomen zonder u al te veel zorgen te maken over mechanische storingen.

Tot slot, wanneer u een nieuwe digitale camera koopt, onthoud dan dat sommige modellen met verwisselbare lenzen alleen body worden verkocht, wat betekent dat u een lens apart moet kopen.

Beeldsensor en verwerkingsengine

Wanneer u een foto maakt, komt extern licht binnen via het diafragma van uw lens (d.w.z. de opening) en raakt het de beeldsensor. Deze beeldsensor vangt vervolgens het licht op en zet het om in een digitale recreatie van de scène.

In zowel spiegelloze als DSLR-camera’s is de sensor bedekt met een breed scala aan pixels die licht absorberen en omzetten in elektrische signalen van verschillende intensiteit (afhankelijk van hoeveel licht ze raken). Deze worden vervolgens naar de beeldverwerkingsengine van de camera gestuurd.

De processing engine zet deze signalen om naar de digitale beelden in verschillende kleuren of monochromatische tonen die je uiteindelijk met eigen ogen ziet.

Kortom, de sensor, verwerkingsengine en geheugencombo in elke digitale camera doen wat film doet in analoge camera’s. Het verschil is dat met film de sensor en beeldopslag worden gecombineerd tot een enkele fysische, chemisch gecoate substantie die een beeld vangt van het licht dat het raakt en het daar in hetzelfde medium opslaat.

Camerasensoren zijn er in veel verschillende resoluties. Dus als u bijvoorbeeld een spiegelloze of DSLR-camera met een 24-megapixelsensor hebt, betekent dit dat deze ongeveer 24.000.000 individuele lichtgevoelige pixels biedt die een afbeelding coderen als kleine elektrische signalen die de verwerkingsengine van uw camera omzet in een visueel beeld van 24 megapixels.

Sensoren zijn er ook in verschillende soorten. Duurdere digitale camera’s hebben de neiging om full-frame sensoren te bieden die het digitale formaat equivalent bieden van een volledig 35 mm filmframe in een analoge camera. Sommige camera’s daarentegen gaan offer bijgesneden, kleinere sensoren in formaten zoals APS-C, wat smallere kijkhoeken op een bepaalde afstand betekent.

Luik

De sluiter is cruciaal om de beeldsensor en verwerkingsengine in een digitale camera te laten werken. Dit kleine mechanisme zit in de camera tussen de lensvatting en sensor en regelt de duur van het licht dat binnenkomt.

Wanneer u op de ontspanknop op uw camera drukt om een foto te maken, wordt de sluiter voor een bepaalde tijd geopend en kan het licht door een lensopening gaan (meer daarover hieronder) de sensor raken, zodat deze in een afbeelding kan worden opgenomen.

Zonder op de sluiterknop te drukken, blijft de sluiter van de camera anders gesloten.

De sluitertijd van de camera kan variëren van een “Bulb” -instelling, waarmee je de sluiter meerdere seconden, minuten of zelfs uren open kunt houden (ooit die foto’s gezien van wervelende sterren ’s nachts of lichtstrepen van auto’s op een weg? Nou dit is hoe ze worden vastgelegd!), tot veel snellere instellingen van 1/30, 1/60 en helemaal tot 1/8000 van een seconde of meer voor de meeste DSLR en spiegelloze camera’s.

Lage sluitertijden zijn handig voor het maken van langere fotobelichtingen in donkere omgevingen (de sluiter is langer open, waardoor er meer licht binnenkomt).

Bij hogere sluitertijden is het tegenovergestelde het geval: de sluiter gaat heel snel open en dicht, dus in die korte tijd moet er veel licht binnenkomen. Dat betekent dat je in een helderdere omgeving moet zijn om een duidelijk beeld te krijgen van een vluchtig moment in de tijd.

Hoewel alle camera’s worden geleverd met mechanische rolluiken, hebben sommige modellen ook elektronische rolluiken voor nog snellere prestaties. Deze voorkomen mechanische “traagheid” door de sensor snel in en uit te schakelen in plaats van de fysieke sluiter te gebruiken om de lichtbelichting te regelen.

Ze zijn handig voor fotografen die nog snellere framesnelheden willen of voor het maken van foto’s in volledige stilte (zoals voor close-up natuurfotografie of straatfoto’s).

.ISO

Hoewel sluitertijd en sensorgrootte cruciaal zijn voor hoe goed een camera foto’s kan maken bij weinig licht, is de ISO van een digitale camera ook uiterst belangrijk, ook al is het niet een van de fysieke onderdelen van een camera.

Hoge ISO-capaciteit betekent betere prestaties bij weinig licht. Met andere woorden, het is een maat voor hoe gevoelig de sensor van die camera is voor licht. Hoe beter de prestaties van een camera bij weinig licht, hoe hoger de ISO die hij effectief kan gebruiken.

Camera’s met een zwakkere ISO hebben de neiging om korrelige beelden te maken met veel ruis bij minder licht. Een goede ISO-kwaliteit betekent een minimalisering van deze ruis, zelfs in donkere omstandigheden.

Autofocus systeem

Met het autofocussysteem in een camera kun je soepel en snel foto’s maken die automatisch scherpstellen op specifieke bewegende of stilstaande objecten.

Sommige van de beste camera’s die vandaag de dag bestaan, hebben honderden autofocuspunten voor fasedetectie en contrastdetectie op hun sensor en kunnen ze in fracties van een seconde gebruiken voor verwoestend scherpe beelden van zelfs snel bewegende doelen.

De meeste DSLR- en spiegelloze camera’s bieden zowel single shot als continue autofocus, evenals volledig handmatige scherpstelling en andere modi.

In ieder geval betekent de basisfunctie van autofocustechnologie on-the-fly beeldscherpte zonder al te veel handmatig gehannes tijdens het fotograferen.

Lens

Het belangrijkste bevestigbare onderdeel van elke camera is de lens. Dit is wat licht van externe scènes opvangt en naar de sensor van de camera leidt, waar het samenwerkt met alle interne cameraonderdelen die we hierboven hebben beschreven.

We zouden een hele andere gids kunnen bespreken over cameralenstypen en hun gebruik, maar hier houden we het eenvoudig.

De meeste semi-professionele en professionele camera’s zijn modellen met verwisselbare lenzen waarmee u er naar behoefte een hele reeks lenstypen aan kunt bevestigen.

De meeste cameramerken bieden ook hun eigen gepatenteerde lensvattingen voor hun verschillende cameratypen en selecties van zoom, prime, groothoek en andere soorten lenzen voor deze vattingen.

Sommige cameramerken bieden ook verschillende montagetypen tussen hun spiegelloze en DSLR-camera’s. Dit is belangrijk omdat het simpelweg hebben van een camera van een bepaald merk niet altijd betekent dat je elke lens van datzelfde merk gewoon aan de camera kunt bevestigen zonder een adapterring.

Op de lens kunt u filters, zonnekappen en andere accessoires bevestigen.

Lens diafragma

Lenzen geven niet alleen licht door aan de sensor in uw digitale camera. Ze worden ook geleverd met een verstelbaar diafragma dat de hoeveelheid licht regelt die binnenkomt. Dit cruciale proces wordt diafragma genoemd.

Diafragma wordt gemeten in zogenaamde f-stops. Een kleinere f-stop zoals f/1.4 betekent een groter diafragma en een veel ondiepere scherptediepte (wat betekent dat de camera scherpstelt op een specifiek ding dat dichtbij is terwijl de achtergrond wazig is).

Een grotere f-stop zoals f/32 betekent een veel kleiner diafragma (wat de hoeveelheid licht die binnenkomt vermindert) en een langere scherptediepte (meer van de scène is scherp).

Diafragma moet ook veranderen afhankelijk van de sluitertijd, omdat een snellere sluitertijd meestal meer licht nodig heeft om de sensor snel binnen te komen.

Bedieningsknoppen en knoppen

De buitenste delen van een digitale camerabehuizing zijn de bedieningsknoppen en knoppen.

Deze kunnen variëren van de ene camera tot de andere, maar de basis die de meeste digitale spiegelloze en DSLR-camera’s hebben, zijn een ontspanknop, een aan / uit-knop, een draaiknop voor verschillende belichtingscompensatieniveaus en draaiknoppen voor het aanpassen van ISO en sluitertijd.

Sommige camera’s bieden meer van hun bedieningselementen via hun ingebouwde LCD-schermmenu, hoewel ik denk dat een camera met meer fysieke bedieningsknoppen een betere keuze is voor snelle aanpassingen.

Zoeker en LCD-scherm

DSLR camera’s worden geleverd met optische zoekers en spiegelloze camera’s met elektronische zoekers. Welke van deze twee soorten beter is, hangt af van wat voor soort fotografie je leuk vindt, dus het is moeilijk om een voorkeur te claimen.

De optische zoeker op een DSLR toont een beeld dat rechtstreeks door de lens wordt gereflecteerd zonder digitale tussenkomst.

Een elektronische zoeker daarentegen geeft je direct vanaf de sensor een digitaal live beeld, dat je precies laat zien wat de camera ziet.

Het LCD-scherm is bijna universeel geworden in alle moderne camera’s. Het dient drie basisfuncties: het bedienen van basisfuncties van de camera via digitale menu’s, het samenstellen van afbeeldingen voordat u foto’s maakt als u de zoeker niet gebruikt en ten derde, het bekijken van foto’s nadat u ze hebt gemaakt.

Veel LCD-schermen op nieuwere camera’s worden ook geleverd met aanraakfunctionaliteit voor het bedienen van scherpstelpunten of het aanpassen van camera-instellingen.

Omdat de meeste LCD-schermen vrij klein zijn, bevestigen veel videografen externe cameraschermveldmonitoren om een betere weergave te krijgen van wat hun camera opneemt.

Geheugenkaartsleuf en connectiviteitspoorts

Op het laatste van de laatste delen van de camera hebben we de geheugenkaartsleuf en dockingpoorten. De digitale camera’s van vandaag gebruiken beide om foto’s en video’s en video op te slaan en over te zetten naar een computer of ander apparaat.

Er zijn ook camera’s met dubbele geheugenkaartsleuven op de markt. Dit is een handige functie, maar niet extreem belangrijk, omdat u altijd grotere SD-geheugenkaarten voor camera’s met één slot kunt kopen.

Ik zou ook aanraden om kaarten met hoge schrijfsnelheden te kiezen.

Als je camera vastloopt omdat hij sneller foto’s probeert te maken dan de geheugenkaart, kan dit echt rommelen met je opnamestroom.

Accessoire Camera Onderdelen

Hieronder volgen enkele extra externe onderdelen van een camera. Ze kunnen belangrijk zijn (of niet), afhankelijk van wat voor soort fotografie je doet.

Externe flitser en flitsschoen

Veel digitale camera’s worden geleverd met hun eigen ingebouwde pop-upflitser, maar sommige fotografen nemen zelfs nooit de moeite om het te gebruiken. Voor bijna al mijn eigen fotografie gebruik ik het nauwelijks, maar als je mode- of feestfoto’s maakt bij weinig licht, kan flitsen uiterst nuttig zijn.

Professionele fotografen in genres als mode, reclame en portret gebruiken daarentegen vaak flits, maar vertrouwen op een externe, bevestigbare eenheid voor een betere lichtregeling.

Deze externe flitser is bevestigd aan de bovenkant van een camera met een metalen elektronische verbindingsbeugel die een flitsschoen wordt genoemd. Niet alle digitale camera’s worden geleverd met een, maar het is uiterst handig voor het aansluiten van een externe flitser of zelfs andere apparaten zoals een zoeker.

Statief mount

Als laatste hebben we de statiefbevestiging op een digitale camera. De meeste camera’s worden geleverd met een van deze en het is in feite een kleine metalen vrouwelijke connector met schroefdraad voor de mannelijke schroef op een statief.

Je hoeft misschien nooit een statief te gebruiken voor veel soorten fotografie, maar als je landschapsopnamen met lange belichtingstijd of video-opname doet, is het zeker handig.

Camera Onderdelen | Laatste gedachten

camera met onderdelen gedemonteerd

Hoewel er niet één enkel belangrijk onderdeel van een camera is, vormen de lens, sluiter, sensor en verwerkingsengine de absolute kern van fotografische functionaliteit.

Als u kunt leren hoe deze componenten werken en communiceren terwijl u foto’s maakt, bent u goed op weg om uw eigen camera echt te begrijpen.

Het leren gebruiken van extra onderdelen zoals de flitser, alle knoppen en LCD-menubediening is ook belangrijk, maar niet absoluut noodzakelijk voor de basis.

Ik hoop dat je deze gids voor de essentiële camera-onderdelen nuttig vond. Als er iets is dat we hebben weggelaten of dat je wilt behandelen, laat het ons dan weten in de reacties!

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer