25+ unieke en leuke fotoshoot-ideeën thuis

De grootste uitdaging voor elke fotograaf is een lockdown. We vervallen in een funk waar creativiteit en fotoshoot ideeën vervagen.

Thuis vastzitten betekent niet dat je je camera inpakt totdat hij voorbij is! Hier is een handige gids voor mensen in lockdown die op zoek zijn naar fotografie-ideeën – haal het meeste uit deze tijd.

Elk van de creatieve en leuke ideeën en tips voor thuisfotoshoots leert je nieuwe fotografietechnieken.

Onze gids voor extra leuke fotoshoot-ideeën omvat verschillende genres – van portretfotografie tot interieurontwerp.

Deze ideeën voor thuisfotoshoots bieden inspiratie en begeleiding tijdens het opbouwen van je fotografievaardigheden.

Laten we ons erin vastbijten.

Inhoudsopgave

25 creatieve &leuke fotoshoot-ideeën voor thuis voor 2023

1. Praat portretten van jezelf

Fotoshoot ideeën - zelfportret van een man met een baard en vergrootglas

Portretfotografie kan thuis worden gedaan met veel photografen die portretten van zichzelf maken.

Bekijk deze gids die vol staat met leuke ideeën voor zelfportretfoto’s.

Maak foto’s met een effen achtergrond zoals een kale muur, gordijnen of hang een laken op als achtergrond voor je fotosessie.

Gebruik een groot diafragma om een geringe scherptediepte te verkrijgen, zodat je gezicht scherp is en de achtergrond onscherp is.

Leg zelfportretten vast in zwart-wit met diep contrast om gelaatstrekken te benadrukken en een retro-vibe te bereiken.

2. Fotografeer je partner

Fotoshoot ideeën - portret van een vrouw leunend op haar armen

Als je thuis vastzit en jeukt om foto’s te maken, maak dan prachtige portretten van je partner – of huisgenoot. Portretfotosessies zijn een van de beste fotoshoot-ideeën.

Je zet de scène met een model en legt uit hoe ze zitten en eruit zien. Probeer verschillende locaties terwijl je je bewust bent van de achtergrond en verlichting.

Streef naar een geringe scherptediepte om het gezicht scherp te houden en de achtergrond wazig.

Als je je dartel voelt, neem dan een crack naar boudoir shoots 😉

3. Leg portretfoto’s van kinderen vast

Fotoshoot ideeën- twee jonge meisjes zitten en lachen in zwart-wit

Als je in lockdown bent met kinderen, leg dan hun portretten vast – het fotograferen van kinderen is een heel nieuw balspel!

Maak headshots van je kinderen – gebruik dezelfde portretshoottechnieken.

Speeltijd maakt kinderen expressief en fantasierijk – het maken van foto’s op deze tijden is ideaal.

Ga naar beneden op hun niveau en maak een leuke foto vanaf de grond omhoog – kinderen kijken naar beneden terwijl ze spelen.

Een andere leuke en creatieve manier om inspiratie op te doen, is door oude foto’s van toen je een kind was te repliceren. Of je kunt helemaal los gaan met een gestileerde fotoshoot op hun verjaardag.

4. Fotografeer uw huisdieren

Fotoshoot ideeën - kat die uit het raam van een oud huis tuurt

Als je thuis bontbaby’s hebt, zijn ze zeer bereidwillige deelnemers aan een portretshoot.

Honden en katten verschillen aanzienlijk in hoe ze zich gedragen en reageren op een fotorichting. Honden zitten stil voor een shot, mits er een traktatie aan te pas komt.

Ik vind de beste tijd om katten te fotograferen wanneer ze in de zon liggen te luieren. Katten houden ervan om de zon de hele dag door te volgen en zullen van een zonovergoten plek naar een zonnige vensterbank alleen voor warmte.

Als je een kat hebt die graag op een zonnige vensterbank zit, fotografeer ze dan van buiten het raam.

Het voordeel van het fotograferen van huisdieren die in de zon zitten, is de kwaliteit van het gouden licht en hoe het het onderwerp verlicht.

5. Neem je camera mee op je dagelijkse wandeling

Fotoshoot ideeën - vrouwen die een winkel verlaten met een masker op

Als je thuis vastzit en alle ideeën voor thuisfotoshoots hebt uitgeput, is het maken van foto’s tijdens je dagelijkse wandeling een eenvoudige oplossing.

Zelfs tijdens de lockdown mogen we naar buiten om te sporten – het is een perfect moment om een camera te pakken en op pad te gaan. Zorg ervoor dat u de route die u dagelijks loopt, verandert om de scène fris te houden.

Leg straatscènes, spannende architectuur, buren, lokale parken en reservaten vast – allemaal nietjes van stadsfotografie.

Je kunt niet alleen een stevige wandeling maken, maar ook creatief zijn – dit is een van de beste fotoshoot-ideeën voor lockdown. Bovendien is het een leuke manier om je buurt te leren kennen.

Het is de beste ervaring als je op een dag een straatfotograaf wilt worden die foto’s van New York maakt.

6. Foto stilleven met gevonden voorwerpen

Stillevenfoto van een kom mandarijnen

Stillevenfotografie is een ander briljant idee voor thuisfotoshoots dat zowel leuk is om op te zetten als gemakkelijk te fotograferen. Leg scènes van levenloze objecten vast als een vorm van kunst – dit genre bestaat al eeuwen met schilderen en tekenen.

Maak scènes van bloemen in vazen, schotels met fruit of alledaagse voorwerpen – zorg ervoor dat u rekening houdt met verlichtings- en achtergrondelementen.

Zet in de buurt van een raam om optimaal gebruik te maken van het natuurlijke licht in plaats van uw plafondlampen die een gele gloed hebben. Of gebruik flitsers aan of buiten de camera om een scène te laten knallen.

Je hebt al items in huis die perfect zijn voor creatieve fotografie in stillevens. Of verzamel gevonden voorwerpen om te verschijnen, zoals schelpen, drijfhout en gedroogd zeeleven tijdens je dagelijkse wandeling.

7. Neem speelgoedfotografie op

Pokemon pikachu verstopt in de struiken

Als je kinderen hebt of interessant speelgoed verzamelt, heb je de perfecte onderwerpen voor speelgoedfotografie. Het is veruit een van de leukste ideeën voor fotoshoots voor thuis, omdat je ook spannende scènes kunt maken om je onderwerp te poseren.

Speelgoed zijn gewilde verzamelobjecten die nostalgie en verlangen naar jeugdige ervaringen opwekken.

Stel Star Wars-beeldjes voor in de zandbak in de achtertuin. Controleer de scherptediepte en hoek om een eenzame Storm Trooper te fotograferen die door de Tatooine-woestijnen loopt. Bekijk hier mijn uitgebreide gids voor het fotograferen van speelgoed.

8. Maak gebruik van de regen

Close-up van een persoon suède schoenen die in een plas staan

Regenachtige dagen maken meestal een einde aan onze meest ambitieuze fotografieplannen. Verschillende ideeën voor fotoshoots voor thuis maken van de natste dagen een creatief succes.

Straatfotografen zullen je vertellen dat fotograferen na de regen de straat tot leven brengt.

Grote plassen zijn een geweldige manier om spiegelfoto’s van de wolken erboven vast te leggen.

Kom dicht bij planten en gebladerte als waterkralen op het oppervlak – hetzelfde geldt voor een foto van ochtenddauw die zich vormt op bladeren en spinnenwebben.

9. Foto waterdruppels

Waterdruppel bevroren als het valt

Een van de beste ideeën voor een fotoshoot voor thuis is foto’s van een waterdruppel die bevroren is terwijl deze valt.

Gebruik een snelle sluitertijd om de druppel te bevriezen omdat deze een perfecte scheurvorm vormt.

Plaats een volle kom water op tafel en zet de camera dicht bij de kom – laat een druppel los in het midden van de kom.

Oefen de timing tussen het loslaten van de druppel en het indrukken van de sluiterknop – controleer uw foto’s elke keer.

10. Ruim je interieur op

Beige woonkamer met een stoel en vloerkleed

Als je de lockdown hebt gebruikt om je huis schoon te maken en meubels te herschikken, zorg er dan voor dat je het eindproduct documenteert als een eenvoudig idee voor een fotoshoot voor thuis.

Zelfs als u zich op een enkele kamer concentreert, kunt u op verschillende momenten van de dag experimenteren met hoeken en verlichting. Richt uw woonkamer of slaapkamer in met schone ruimtes, kussens en plaids om een foto van een designermagazine te repliceren.

Gebruik de groothoeklens die beschikbaar is om de kamer groter te laten aanvoelen en een dynamische look toe te voegen aan je lifestyle-opnamen. Het is hoe professionele vastgoedfotografen foto’s maken die huizen verkopen.

11. Doe een beroep op je buren

Lachende oudere man die de deur opent naar een pakketje op de grond

Als je een goede relatie hebt met je buren, is het een goed idee om ze op te nemen in een portretproject.

Nu iedereen in lockdown zit, gaan ze op zoek naar iets om te breken. de eentonigheid ook.

Leg leuke portretten vast met je buren die bij hun voordeur staan met hun huizen als achtergrond. Gebruik je dagelijkse wandeling om je buren te betrekken om deel te nemen.

Geen buren? Organiseer in plaats daarvan een fotoshoot met beste vrienden – dit is een leuke manier om fotoshoots voor koppels te organiseren. Als je vrienden een speciaal moment vieren, zoals een jubileum, gebruik dan deze inspiratie om prachtige foto’s te maken.

12. Neem elke dag dezelfde scène op

Geplaveide straat met een groene scooter

Een populair idee voor een fotoshoot thuis is om elke dag dezelfde scène te fotograferen.

Een overtuigend voorbeeld is het nemen van een dagelijkse foto om de groei van een jong kind te documenteren. De beelden zijn fascinerend, maar de resultaten zijn krachtig wanneer ze worden samengevoegd als een korte video.

Fotografeer je achtertuin, het uitzicht vanuit je raam of voordeur elke dag op hetzelfde tijdstip. Het is een geweldige vorm van documentaire fotografie als je in een drukke straat woont.

De buitenruimte werkt goed tijdens overgangen tussen seizoenen.

13. Voer een modeshoot uit

Onderlichaam foto van een vrouw die een bloemenjurk draagt

Modefotografie lijkt misschien een van die fotoshoots uit je competitie. Als je samenwoont met iemand die van mode houdt, stel dan een reeks prachtige outfits samen voor je fotoshoot.

Regisseer en poseer het model om hun modestijl te laten zien in een reeks portretten van het hele lichaam. Werk rond het huis, de tuin of het park voor prachtige lifestyle modefoto’s.

Dergelijke fotoshoots bouwen voort op uw modelregievaardigheden voor toekomstige projecten.

14. Fotografeer iemand die aan het koken is

Vrouwen koken boven een hete pan

Iemand fotograferen die kookt, is een leuke manier om de ideeën voor thuisfotoshoots door elkaar te halen.

Kom dichtbij als iemand ingrediënten uit de koelkast haalt en blijf schieten terwijl ze groenten wassen, ingrediënten wegen en snijden.

Leg beelden vast van de laatste fasen van het kookproces en het ophangen.

Openhartige foto’s zoals deze zijn iets waar mensen naar op zoek zijn in visuele verhalen.

15. Food fotografie

Vlakke lay-out van prachtige mediterrane gerechten

Voedselfotografie is populair dankzij sociale media – mensen delen graag hun maaltijden.

Maak van de gelegenheid gebruik om je #lockdownlunch met de wereld te delen.

Top-down foto’s krijgen het beste uitzicht op verguld voedsel, maar wees niet bang om verschillende hoeken te proberen.

Creatief gerangschikt eten zorgt ervoor dat food shots er het beste uitzien. Het plaatsen van de plaat op een houten snijplank die op de tafel zit, voegt meer interesse toe.

Grondstoffen en kookgerei dragen bij aan de samenstelling en het eindproduct.

Het is een fotoshoot idee dat je ook te eten krijgt!

16. Maak een persoonlijke documentaire

Zicht op voeten die boven een zwembadladder staan

Terwijl je thuis vastzit, documenteer je je dagelijkse routine vanuit jouw oogpunt.

Begin met een foto van je wekker gevolgd door je ochtendroutine – van het poetsen van je tanden tot het zetten van je eerste koffie.

Fotografeer je werkdag, check de brievenbus of boter je toast – maak overal foto’s van.

De laatste fotoshoot maakt de serie compleet met een shot van je nachtklok voor het slapengaan. Publiceer deze serie in je blogpost met regelmatige updates.

Een ander idee als je van de juiste leeftijd bent, is om je 21e verjaardag te documenteren – je zult hier de komende jaren op terugkijken.

17. Fotografeer iemand die werkt

Man die metaal slijpt in een werkplaats met vonken die overvliegen

Neem je ideeën voor thuisfotoshoots een tandje hoger door iemand op het werk te fotograferen.

Als je partner of huisgenoot vanuit huis werkt, documenteer dan hun dag. Als iemand met wie je samenwoont met zijn handen werkt, fotografeer hem dan terwijl hij aan zijn auto werkt of iets bouwt in zijn werkplaats.

Kom dicht bij de actie terwijl ze hout snijden met een cirkelzaag of metaal tot vonken slijpen. Verander het alledaagse in een spannend storyboard met geweldige foto’s.

18. Word vies in de tuin

Persoon die een bloembol vasthoudt met een glimlachende vrouw op de achtergrond

Als je van regelmatig tuinieren houdt, maak er dan het thema van een documentaire-achtige fotoshoot van.

Maak foto’s van laarzen die in modderige grond staan, gehandschoende handen die rozen snoeien of zelfs het vuil en zweet op een wenkbrauw. Maak foto’s van de details die een verhaal vormen van een zonnige middag in de tuin.

Combineer deze beelden met foto’s van groenten, bloemen, tuingereedschap en netjes geplante zaailingen.

19. Kom dichtbij met een macroshoot

Macro shot van een blauwe bug op bruine bladeren

Een populair creatief fotoshoot idee is macrofotografie. Macro gaat niet alleen over dichtbij en persoonlijk komen met griezelige kruipers.

Fotografeer van dichtbij met een macrolens om de details van insecten in hun tuinhuizen te zien.

Gebruik een macrolens om sieraden, munten en alledaagse voorwerpen te fotograferen.

20. Gebruik spiegels voor creatieve impact

Vrouwenreflectie in een spiegel zittend in een veld met bloemen

Elk huis heeft spiegels – maak er het beste van voor spannende spiegelfoto’s. Spiegelfotografie-ideeën bestaan al sinds de eerste camera en bieden een ander perspectief.

Neem de fotografietips die eerder zijn geleerd om een portretonderwerp te fotograferen door te reflecteren op een spiegel. Of gebruik er een om een foto van jezelf te maken.

Gebruik spiegels om openhartige foto’s van het gezin te maken terwijl ze hun dag doorbrengen.

21. Maak je raam schoon en schiet reflecties

Man die in een café zit te werken met een reflectie van mensen buiten op het raam

Door vanuit een hoek foto’s te maken voor een raam, kunt u subtiele foto’s maken van wat zich buiten en in het huis bevindt.

Met een onderwerp dat in huis staat en uit het raam kijkt en jij naar buiten, heb je de perfecte scène voor een portret.

Raamreflectieportretten tonen de gelaatstrekken van de persoon die in de kamer zitten. De details van de kamer verdwijnen in de duisternis en zorgen voor een mooi contrast tussen het onderwerp en hun omgeving.

Het venster toont een spookreflectie van de scène tegenover het onderwerp en voegt nieuwe elementen toe aan je verhaal.

22. Neem een bad

Vrouwen die gekleed in een bad met zeepsop liggen

Heb je ooit beelden gezien van een persoon die in het water drijft, omringd door drijvende objecten? Maak deze fotoshoot met de hulp van een vriend en een paar rekwisieten.

Vul een bad en laat je onderwerp met het gezicht naar boven liggen. Omring het gezicht met zwevende bladeren, badeendjes, bloemen of zelfs plakjes fruit. Of laat een super bubbelbad lopen en blaas bellen in de kamer voor extra effect.

Neem je foto’s top-down om de foto in te kaderen, zodat hun gezicht gecentreerd is en de rekwisieten eromheen zweven.

Je zult niet alleen veel plezier hebben met het opzetten van de fotoshoot, maar iemand zal er uiteindelijk schoon uitkomen – tenzij je het bad vult met melk of blauwe kleurstof. (Melkbadfotografie is eigenlijk een ding!)

23. Vertrouw op natuurlijk licht

Meisje dat bij een raam staat en haar make-up doet

Als u geen toegang hebt tot softbox-verlichtingskits, maak dan optimaal gebruik van het beschikbare natuurlijke licht.

Wandel door het huis en observeer de hoek en kwaliteit van het licht dat op verschillende tijdstippen door de ramen naar binnen komt.

Plan een portret- of stillevensessie die is geoptimaliseerd met dat natuurlijke licht.

Als je een perfecte kamer in gedachten hebt, maar het licht is te hard, hang dan een wit laken over het raam of de deuropening om het licht te verspreiden. Lakens in alle kleuren zorgen ook voor geweldige achtergrondideeën.

Voor een gevlekt effect hang je kant over de lichtbron om een lappendeken van schaduwen te werpen.

Wees je bewust van het spel van schaduwen en hoe ze op een scène of onderwerp vallen. Schaduwen creëren een uitstekend contrast tussen het geziene en het onzichtbare.

24. Beheers kunstlicht

Bokeh-effect op een persoonshand met een waterachtergrond

Kunstlicht neemt twee vormen aan: cameraflitsapparatuur bedoeld voor fotografie en gewone huishoudelijke verlichting.

Met een aan- of uit-camera flitser bepaal je de hoeveelheid en kwaliteit van het licht in je fotografie. Lichtstandaards, softboxen en beautyschotels maken deel uit van een verlichtingskit die perfect is voor portret- en binnenwerk.

Als je geen toegang hebt tot zo’n kit, zijn er tal van andere oplossingen beschikbaar in je huis voor een fotoshoot.

Zoek naar sprookjesachtige lichtjes of kerstverlichting om te gebruiken in een portretsessie. Met een geringe scherptediepte worden de lichten zachte wazige bokehballen op de achtergrond.

Of, voor een leuke look, laat je onderwerp een handvol opgebolde feeënlichtjes vasthouden en fotografeer ze in een donkere kamer.

Zelfs een enkele blootgestelde gloeilamp in een donkere kamer voegt veel drama toe aan de algehele scène – de oude soort met een zichtbaar element.

Mijn tip is om ervoor te zorgen dat je met geschikte sluitertijden en diafragma’s werkt om de juiste scherptediepte te krijgen en de hoeveelheid licht die de camerasensor raakt te regelen.

25. Dubbele belichtingen maken

Afbeelding met dubbele belichting van een vrouwen- en groene tuinscène

Met dubbele belichtingen kunt u foto’s maken van twee afzonderlijke scènes en deze samenvoegen tot één foto.

Een manier is om een foto van je model te maken en een andere van een tuinscène. De camera combineert de beelden om de twee fotografieconcepten te combineren.

Doe het goed, en het lijkt erop dat het silhouet van uw model is het canvas voor een landschapsscène.

Er zijn ook bewerkingsapps beschikbaar die hetzelfde uiterlijk bereiken.

Laatste woorden

Laat lockdown niet het einde zijn van je favoriete fotoshoot-ideeën. Ontdek creatieve manieren om de lockdown te beheren en probeer een paar ideeën uit terwijl je extra plezier hebt in de lockdown.

Onze gids voor creatieve fotoshoot-ideeën is meer dan alleen een verzameling tips. Het is een ondersteuning voor fotografen die getroffen zijn door een veranderende wereld.

Je huis zit vol met potentieel wachten op je volgende fotoshoot. Je partner, kinderen en huisdieren maken de beste onderwerpen in een fotoshoot.

Brainstormen over ideeën is belangrijk als je geen inspiratie hebt. Huishoudelijke artikelen worden leuke rekwisieten en lakens worden achtergronden in een fotosessie.

Je zult je fotografievaardigheden verbeteren door ervaring en oefening.

Als je nog andere ideeën voor thuisfotoshoots, tips, fotografie-inspiratie, vragen of iets te zeggen hebt over het onderwerp; laat hieronder een reactie achter.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer