Hoe u coole profielfoto’s kunt maken voor uw sociale media-accounts

Wil je leren hoe je coole profielfoto’s kunt maken voor al je sociale media-accounts? Dit is de gids voor jou!

Het maken van geweldige zelfportretten is een vaardigheid die indruk kan maken op je vrienden of zelfs meer klanten kan aantrekken.

Het krijgen van een coole profielfoto is ook niet alleen een kwestie van het maken van een willekeurige selfie-pose – je hebt meer nodig dan dat om op te vallen op sociale media!

In dit artikel ontdek je 15 tips voor het maken van de beste profielfoto’s en we hebben zelfs advies opgenomen dat specifiek is voor elk belangrijk social media-platform.

Laten we ons erin vastbijten!

Inhoudsopgave

15 tips om je beste profielfoto vast te leggen

1. Kies de juiste profielfoto voor het social media platform

 • Facebook
Facebook-profielfoto-interface

Krediet: Dalila Dalprat

Je persoonlijke Facebook-profiel is de plek waar je contact maakt met vrienden en familie – daarom kan je profielfoto leuk en informeel zijn.

Sommige mensen kiezen gewoon een foto waar ze er goed uitzien, terwijl anderen liever creatief worden en experimenteren met filters of coole technieken proberen.

Een andere populaire keuze is om foto’s te gebruiken die op een belangrijke plaats of evenement zijn gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld een foto uploaden die is gemaakt tijdens het concert van je favoriete band of een foto van je trouwdag.

Er zijn echt niet veel regels om te volgen wanneer je een Facebook-profielfoto kiest, zolang je deze maar om persoonlijke en sociale redenen gebruikt. Houd er rekening mee dat zelfs als je je profiel privé maakt, de profielfoto nog steeds openbaar is.

Als je een zakelijke Facebook-pagina hebt, moet je op zoek naar een professionelere foto. Hoe dan ook, er zijn een paar technische dingen om te overwegen.

De profielfoto van Facebook wordt weergegeven op 170 x 170 op een computerscherm en 128 x 128 op smartphones – de hoeken worden vervolgens bijgesneden zoals het wordt weergegeven als een cirkel. Het goede ding is dat mensen die erop klikken de volledige versie kunnen openen.

 • Instagram
Instagram profielfoto's

Bron: Peyman Farmani / Gantas Vaičiulėnas

Op Instagram kun je, net als op Facebook, een privéprofiel of een zakelijk profiel hebben. Als u het om professionele redenen gebruikt, moet u een formele foto of headshot, logo of een foto van uw product overwegen.

Als je echter op Instagram bent voor persoonlijk gebruik, kun je nog steeds super creatief zijn.

Er is een groot verschil tussen Instagram en Facebook – IG staat je niet toe om een profielfoto te vergroten of in te zoomen – dus kies een foto met een verhouding van 1: 1 of een foto waarbij je het niet erg vindt om de rest van de achtergrond te verliezen.

Dit betekent ook dat op een smartphone je foto een kleine cirkel zal zijn. Daarom moet u foto’s zonder veel details overwegen.

Als je je gezicht wilt laten zien, zorg er dan voor dat je een headshot-foto of een soort close-up gebruikt om meer details weer te geven – denk ook aan de headshot-achtergrond.

Als je in plaats daarvan een full-body beeld wilt gebruiken, probeer dan iets dat in het oog springt en als geheel werkt – zoals een silhouet tegen de zonsondergang – omdat het moeilijk zal zijn om je op zo’n kleine foto te herkennen.

Houd er in ieder geval rekening mee dat het onderwerp moet worden gecentreerd, omdat de foto als een cirkel wordt weergegeven en de hoeken worden bijgesneden. Als uw afbeelding niet vierkant is, verliest u ook een aanzienlijke hoeveelheid achtergrond.

Instagram slaat je profielfoto op met 320 x 320 pixels en geeft deze weer op 110 x 110. Het is echter het beste om een grotere bestandsgrootte te uploaden om te voorkomen dat uw afbeelding er korrelig uitziet – idealiter 1080 pixels aan de grotere kant.

 • LinkedIn
Professionele headshot voor linkedin

Bron: Emmy E

LinkedIn is een social media platform voor professioneel netwerken. Het is waar je kunt verbindenct met potentiële werkgevers, collega’s en/of klanten.

Hier wilt u uw bedrijfsidentiteit laten zien. Als het binnen uw mogelijkheden ligt, overweeg dan om een professionele fotograaf in te huren om een positieve eerste indruk te geven en mogelijk een sollicitatiegesprek te krijgen.

Vermijd groepsfoto’s voor je LinkedIn-profielfoto. Zelfs als je het bijsnijdt, zal het zien van dingen zoals de hand van je vriend die je knuffelt een slechte indruk geven.

Kies een headshot – je wilt dat je ongeveer 60% van de foto bedekt.

Om drukke afbeeldingen en afleidende elementen te voorkomen, probeer je een solide achtergrond te gebruiken zoals ze doen in professionele studiosessies. Gebruik zacht licht voor een meer flatterende look en zorg ervoor dat de foto goed belicht is.

Je wilt je ook op de juiste manier kleden. Ik bedoel niet dat alle LinkedIn-foto’s in een pak moeten zijn – dat is logisch voor een zakelijke rol, maar niet noodzakelijkerwijs voor iemand in het creatieve veld.

De beste manier om de outfit voor je foto te kiezen, is door te bedenken wat je op een bepaalde werkdag zou dragen. Dat geeft een nauwkeurig beeld van wat mensen van je kunnen verwachten in een professionele omgeving.

Tot slot, let op je pose. Je wilt er op je best uitzien, maar het gaat niet alleen om fysieke looks – wat je communiceert met je lichaamstaal is ook belangrijk. Je kunt in onze artikelen zoeken naar poses of een app gebruiken voor begeleiding.

LinkedIn-profielfoto’s worden weergegeven als een cirkel met een grootte van 400 x 400 pixels, maar het is het beste om een grotere bestandsgrootte te uploaden om een goede kwaliteit te behouden. Vergeet niet dat 8MB de limiet is.

 • Zoom
Man in pak die tegen muur staat

Bron: Mentatdgt

Zoom is een platform dat videocommunicatie mogelijk maakt. Zelfs als het voor elk doel kan worden gebruikt, heeft het zich voornamelijk gevestigd voor professionele vergaderingen of academische conferenties. Hoe dan ook, je wilt een formele profielfoto hebben.

Bij Zoom is het kiezen van de juiste profielfoto belangrijk omdat deze tijdens vergaderingen wordt weergegeven wanneer u uw camera uitschakelt.

De groottelimiet voor je profielfoto is 2 MB en wordt weergegeven in een verhouding van 1: 1, dus een vierkante afbeelding is de beste keuze, anders verlies je een deel van de zijkanten.

Als je een LinkedIn-account hebt, kun je dezelfde profielfoto gebruiken. Beide accounts delen dezelfde vereisten: goede profielfoto’s zijn foto’s die je in een professionele aangelegenheid portretteren.

Een solide achtergrond met goede, zachte verlichting zal flatterend voor je zijn en ervoor zorgen dat de kijker zich op je concentreert zonder afleiding.

Vergeet ook niet dat een glimlach een lange weg gaat, dus zelfs als het een formele foto is, betekent dit niet dat je allemaal serieus moet zijn.

Vermijd groepsfoto’s of informele instellingen zoals een feest of een reis. Kies je garderobe en poseer zorgvuldig – als je je portret laat maken door een professionele fotograaf, kunnen zij je hierover adviseren.

Lees ons artikel over de beste webcams voor Zoom.

 • Onenigheid
Anime stijl avatar

Bron: Dubhe Zhang

Dit is een van de flexibelere platforms om met anderen te communiceren – of het nu je vrienden zijn of gewoon mensen met gedeelde interesses.

Je kunt op verschillende servers deelnemen, maar je kunt maar één profielfoto voor allemaal gebruiken, dus je kunt er maar beter een goede van maken. Gelukkig kun je zo creatief zijn als je zelf wilt.

Veel mensen gebruiken deze gelegenheid om een avatar te maken die hun persoonlijkheid beter kan vertegenwoordigen in plaats van hun fysieke uiterlijk.

Als je een foto van jezelf wilt gebruiken, is dit een geweldig moment om te spelen met verschillende filters of apps met speciale effecten (PicsArt, bijvoorbeeld).

Je kunt ook creatief worden met je fotografie: gebruik coole technieken zoals levitatiefotografie of verander het onderwerp door speelgoedfotografie te doen enzovoort. Als je Discord Nitro hebt, kun je geanimeerde GIF’s gebruiken voor je avatar.

Er zijn websites waar je gratis een geweldige profielfoto kunt krijgen – bijvoorbeeld discordavatars.com – of websites waar je er een kunt aanpassen, zoals discord-avatar-maker.app.

Zoals de meeste sociale netwerken geeft Discord je profielfoto weer in een verhouding van 1:1. De optimale grootte is 512 x 512 pixels.

2. Gebruik dezelfde foto voor merkidentiteit

Meisje met koptelefoon

Credit: Geluid op

Hoewel het waar is dat verschillende sociale netwerken elk hun eigen sfeer hebben die kan worden weerspiegeld in uw profielfoto’s, is het een goed idee om dezelfde foto te gebruiken voor de foto’s die u professioneel gebruikt.

Als u professionele profielen gebruikt voor branding, maakt een samenhangend uiterlijk het gemakkelijker voor uw volgers en klanten om u te vinden en te identificeren.

De inhoud die u op elk van hen deelt, kan diff zijnerent volgens uw marketingstrategie, maar de eerste indruk moet duidelijk en uniform zijn. Dit is nog belangrijker als je profielfoto voor een fotografiebedrijf is.

3. Kies de juiste grootte en resolutie

Headshot van meisje met bril

Bron: Andrea Piacquadio

Zelfs de meest elementaire camera en smartphone hebben tegenwoordig genoeg resolutie om foto’s te leveren die groot genoeg zijn voor sociale media.

Daarom is een gepixeld beeld bijna onvergeeflijk geworden. Je moet ervoor zorgen dat je profielfoto er goed uitziet als je deze eenmaal hebt geüpload.

Zoals we hierboven hebben onderzocht, hebben sociale mediaplatforms verschillende vereisten voor profielfoto’s. Om de beste kwaliteit te garanderen, moet u altijd controleren op de juiste instellingen en uw bestanden optimaliseren voordat u ze uploadt.

Als u het formaat van een afbeelding wilt wijzigen zonder kwaliteitsverlies, kijk dan eens naar Gigapixel AI.

4. Bijsnijden op de juiste maat

Een profielfoto bijsnijden

Bron: Andrew Power

Wanneer u de foto kiest die u als profielfoto wilt gebruiken, moet u rekening houden met de grootteverhouding en het bijsnijden van de weergegeven afbeelding.

Bedenk dat de standaard in de meeste sociale mediaplatforms is om 1: 1 vierkante profielfoto’s te hebben. Als u bijvoorbeeld een portretfoto wilt gebruiken, worden de bovenste en onderste delen bijgesneden.

Anders, als je het helemaal wilt laten passen, heb je witte stroken aan de zijkanten, wat er onprofessioneel uitziet.

Zorg er ook voor dat het onderwerp de juiste maat heeft. Als de originele foto bijvoorbeeld een close-up is, is deze te groot wanneer u de afbeelding bijsnijdt voor weergave. Houd er rekening mee dat experts aanbevelen dat het onderwerp ongeveer 60% van het frame bedekt.

Alle programma’s en apps hebben een bijsnijdgereedschap waarmee u uw afbeelding kunt samenstellen met de juiste grootteverhouding.

Als u uw telefoon gebruikt, raad ik Photoshop Express aan – het is niet alleen gratis, maar het heeft ook bijsnijdsjablonen voor de meeste behoeften op sociale media die duidelijk worden genoemd.

Op deze manier hoeft u niet op elke website naar de specifieke grootte te zoeken of de verhouding te raden. Als u bijvoorbeeld uw Facebook-profielfoto maakt, zoekt u naar de bijsnijdgrootte met die naam; als je de Facebook-omslagfoto wilt, heb je ook die bijsnijdgrootte.

U kunt uw foto’s ook achteraf in het juiste formaat en de juiste resolutie exporteren om uw profielfoto’s perfect te optimaliseren voor elk platform.

Zie onze gids voor afbeeldingsformaten op sociale media.

5. Vervaag de achtergrond

Meisje met hoed op strand met wazige backbround

Bron: Alexavier Rylee Cimafranca

Het vervagen van de achtergrond is een klassieke techniek uit de portretfotografie. Wanneer u dit doet, laat u het onderwerp opvallen en elimineert u alle afleiding van de rest van de foto.

Als u een digitale camera gebruikt, helpen drie dingen u dit effect te bereiken: een groot diafragma, een lange brandpuntsafstand en een korte afstand tussen de camera en het onderwerp.

Wanneer u een smartphone gebruikt, hebt u er niet zoveel controle over – gelukkig kunnen de meeste telefoons dit effect digitaal nabootsen met behulp van de portretmodus.

Lees onze gids over het vervagen van de achtergrond met Lightroom.

6. Gebruik effen of neutrale kleurenachtergronden

Man met basketbal en medaille

Bron: Rodnae Productions

Of je de achtergrond nu vervaagt of niet, je wilt niet dat het afleidt. Een effen kleur is de beste achtergrond, vooral als je voor een professionele look gaat. Een muur of een fotostudio-achtergrond geeft u de beste resultaten.

Als je liever buiten fotografeert of een meer natuurlijke omgeving hebt, probeer dan een neutrale kleur te vinden zonder veel details – fotografeer bijvoorbeeld tegen de lucht.

Wees voorzichtig met lichtbelichting, want het hebben van een achtergrondverlichting kan een onderbelicht onderwerp creëren; deze techniek werkt beter als de lucht bewolkt is. Anders kunt u gebladerte als achtergrond gebruiken en vervagen.

7. Wees creatief met de achtergrond

Meisje tegen kleurrijke achtergrond

Bron: Karsten Winegeart

Een derde achtergrondkeuze als je voor een leuke en informele foto gaat, is om een creatieve achtergrond te vinden en deze te gebruiken om een verhaal te vertellen met je foto.

Je kunt dit doen met graffiti, een projectie, architectonische details, bloemen, enzovoort. Het hangt er allemaal van af of je een look wilt die stedelijk, kunstzinnig, natuurlijk, enz. Is. Goede profielfoto’s zijn ook degenen die je persoonlijkheid beter laten zien.

8. Kies de beste verlichting

Effectieve belichting gebruiken voor vrouwenportretten

Bron: Kimson Doan / Huong Giang

Een van de belangrijkste aspecten van geweldige profielfoto’s is goede belichting. Als je op de foto gaat in een professionele studio, het is gemakkelijker om controle over het licht te hebben.

Als u ervoor kiest om natuurlijk licht te gebruiken, moet u rekening houden met de plaats en het tijdstip van de dag waarop u uw profielfoto’s wilt laten maken.

Zoek een goed verlichte locatie en probeer vroeg in de ochtend of laat in de middag te fotograferen. Op deze manier heb je zacht, warm licht dat erg flatterend is. Als je dit niet kunt, probeer dan een plek met schaduw te vinden of fotografeer op een bewolkte dag om harde schaduwen te vermijden.

Het gebruik van lichtmodifiers is altijd handig, zelfs als je fotografeert met natuurlijk licht. U kunt reflectoren of vulflitsen gebruiken om het beter te doen.

Als u echter in de fotografiesector zit, kunt u complexere belichtingsopstellingen maken die uw vaardigheden aan uw potentiële klanten laten zien.

Als je een coole profielfoto voor persoonlijk gebruik wilt, kun je ook creatiever worden en experimenteren met verschillende technieken, zoals lichtschilderen of het gebruik van kleurgels.

9. Zorg voor de juiste belichting

Man met bril en zwarte coltrui

Bron: Andrea Piacquadio

Of het nu formeel of casual, klassiek of creatief is, een belangrijk ding voor een succesvolle profielfoto is om correct te worden belicht.

Een foto die te donker of te helder is of een goede belichting op de achtergrond heeft, maar het onderwerp onderbelicht laat, geeft een vreselijke indruk.

Om ervoor te zorgen dat u de juiste belichting krijgt, begint u met het vinden van een goed verlichte locatie. Gebruik vervolgens een handmatige of semi-automatische modus op uw camera om controle te krijgen over de instellingen. Zorg ervoor dat u ook de juiste belichtingsmodus gebruikt , anders geeft de meter u geen juiste lichtmeting.

U kunt de belichtingsinstellingen op een smartphone ook regelen. Met de meeste native camera-apps kun je op het onderwerp tikken om de belichting te berekenen – dan kun je omhoog of omlaag vegen om het aan te passen.

Zo niet, dan kunt u een app van derden downloaden, zoals Lightroom, die u volledige controle geeft.

10. Glimlach

Profielportretten met lachende onderwerpen

Bron: Bantersnaps / Juno Jo

Een glimlach is een van de belangrijkste kenmerken van geweldige profielfoto’s. Sommige mensen denken dat je serieus moet zijn in je profielfoto’s, vooral voor professioneel netwerken. Dat is niet waar – een glimlach zorgt ervoor dat je er benaderbaar en natuurlijker uitziet.

Je kunt natuurlijk verschillende uitdrukkingen proberen en kijken welke er het beste uitziet. Soms is een halve glimlach beter dan een brede grijns of andersom.

Het belangrijkste is dat het er natuurlijk uitziet. Probeer wat oefeningen om je gezichtsspieren te ontspannen, denk aan iets gelukkigs en oefen – je zult zien dat je je voor je weet op je gemak voelt om voor de camera te glimlachen.

11. Spijker de pose vast

Driekwart van de omzet in portretfotografie

Bron: Italo Melo / Christ Geremie Darly’s Oyembo

Hoe je poseert in profielfoto’s is super belangrijk omdat lichaamstaal verschillende dingen communiceert – en je wilt dat de jouwe een positieve indruk geeft.

Ook zal de juiste pose je helpen om je beste functies te benadrukken en er geweldig uit te zien in je profielfoto. Hier zijn een paar tips om te overwegen bij het poseren om een geweldige profielfoto te maken.

 • Vind je beste kant – We hebben allemaal de ene kant die er beter uitziet dan de andere. Veel studies geven aan dat de linkerkant meestal de beste is omdat het de kant is die onze emoties laat zien. We zijn echter allemaal verschillend, dus zorg ervoor dat je de jouwe vindt door in de spiegel te kijken, meerdere foto’s te maken of door je oude foto’s te bladeren om te vinden welke je leuk vindt.
 • Kantel het hoofd – Dit kleine gebaar maakt een enorm verschil in een profielfoto waarbij het gezicht het grootste deel van het frame bedekt. Deze beweging is flatterend omdat het de kaaklijn benadrukt. Daarnaast zorgt het ervoor dat je er natuurlijker en toegankelijker uitziet.
 • Duw de kin naar buiten – Dit is zo eenvoudig als het klinkt. Strek de nek naar voren om een dubbele kin te voorkomen en houd je schouders verder van de camera af om ze slanker te laten lijken.
 • Volg de 45-gradenregel Er is een bekende regel in portretfotografie die flatterend is voor de meeste lichaamstypen en gezichten. Als je iets naar een van de zijkanten draait (idealiter je beste kant), zie je er slanker uit en voegt het diepte en interesse toe aan het beeld.
 • Houd een goede houding aan – Of je nu zit of opstaat, een goede houding verbetert de manier waarop je op de camera kijkt. Houd de rug recht en de schouders naar beneden.
 • Stel de handen voor – Het is belangrijk dat je je handen iets te doen geeft als de framing je romp bevat. Een van de meest klassieke houdingen is om je hand op de kin te leggen. Je kunt ook je armen kruisen of jer handen in je zakken – het hangt ervan af hoe casual of formeel je wilt dat de profielfoto is.

12. Definieer je profiel

Het silhouet van de saxofonist tegen de zonsondergang

Bron: Victor Freitas

Als uw bedrijf uit het creatieve veld komt of als u een coole profielfoto voor uw persoonlijke accounts wilt, kunt u experimenteren met rekwisieten of speciale fotografietechnieken – iets dat uw persoonlijkheid weerspiegelt en meer creativiteit mogelijk maakt.

Enkele van de leukste ideeën zijn silhouetten, levitatiefotografie en lichtschilderen. Je kunt je profielfoto’s gebruiken om een diepere indruk te geven van wie je bent.

13. Nabewerking

Meisje poseren in retro stijl diner

Bron: Luke Barky

Zoals je in dit artikel hebt gezien, hebben coole profielfoto’s hard gewerkt. Een belangrijk onderdeel van het krijgen van professioneel ogende foto’s is nabewerking.

Voor eenvoudige fotobewerking kunt u elk programma of elke app gebruiken waarmee u kleur en belichting kunt aanpassen, evenals het bijsnijden en exporteren van een geoptimaliseerd bestand.

Als je foto’s wilt retoucheren of speciale effecten wilt toevoegen, heb je software nodig zoals Photoshop, GIMP of Luminar, waar je met lagen kunt werken en gespecialiseerde tools hebt.

14. Overweeg een professionele profielfoto te maken

Fotograaf die professionele foto van meisje maakt

Bron: Alina Vilchenko

Als je sociale netwerken gebruikt om contact te maken met vrienden en familie, kan een professioneel portret zorgen voor een coole profielfoto omdat je er op je best uitziet, of je kunt experimentele technieken proberen die je expertise kunnen overtreffen.

Als u sociale media gebruikt als een marketingtool, moet u serieus overwegen een professional in te huren om uw profielfoto te maken.

Dit geldt niet uitsluitend voor bedrijfseigenaren of personal branding (bijvoorbeeld voor influencers) – het is handig, zelfs als u gewoon op zoek bent naar een sollicitatiegesprek.

Vergeet niet dat je je professionele identiteit creëert en dat je een positieve indruk wilt geven.

Het hebben van een professionele profielfoto zorgt er niet alleen voor dat je er geweldig uitziet, maar het laat ook zien dat je bereid bent om in jezelf te investeren, dat je je baan of bedrijf serieus neemt en dat je aandacht hebt voor details.

15. Vraag om meningen

Traanblad van meisje dat verschillende uitdrukkingen maakt

Bron: Andrea Piacquadio

Om het perfecte plaatje te vinden, wees niet bang om andere mensen te vragen wat ze denken. Omdat uw profielfoto het gezicht van uw bedrijf is, is het doen van wat marktonderzoek volkomen natuurlijk.

Maak veel potentiële profielfoto’s met verschillende uitdrukkingen vanuit verschillende hoeken of verander de achtergrond, outfit, enz. en maak een selectie van degenen waarvan u denkt dat ze het beste zijn.

Laat ze vervolgens aan een selecte groep zien en kijk welke een positieve indruk maakt. Anders kun je ze als poll op Facebook plaatsen, om beoordelingen vragen op Instagram-verhalen of gewoon zien hoeveel likes elk van hen krijgt.

Laatste woorden

Ik hoop dat je deze profielfoto-ideeën leuk en nuttig vond. Als je vragen hebt of als je nog meer tips wilt voorstellen, doe dat dan in de comments sectie.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer