Gids voor lenskalibratie

Ooit een nieuwe lens gekocht die superscherp zou moeten zijn en teleurgesteld terugkomt van een dag fotograferen?

Misschien concentreerde je je op de ogen en kwam de neus of oren van je onderwerp er scherp uit.

Of misschien wilde je dat een centraal onderwerp scherp was en in plaats daarvan kwam een element op de voor- of achtergrond kristalhelder naar voren.

Als dit gebeurt in meerdere afbeeldingen, is het misschien niet uw scherpstelvermogen. Als u met een DSLR fotografeert en alle regels volgt om scherpe beelden te maken, maar uw afbeeldingen nog steeds zacht uitkomen, moet u mogelijk uw lens kalibreren.

Zelfs als je geen focusproblemen hebt, kan het geen kwaad om al je lenzen te kalibreren als je camera dit ondersteunt, vooral als je fotografeert met een camera met een hoge resolutie, waar eventuele fouten in de scherpstelling veel duidelijker zullen zijn.

Cameralenzen zijn delicate en complexe dingen. In dit artikel wordt uitgelegd wat lenskalibratie is en een paar verschillende manieren om dit goed te doen.

Inhoudsopgave

Wat is lenskalibratie?

We geven veel geld uit aan camera-uitrusting – en verwachten dat het werkt zoals beschreven – maar wat ons niet wordt verteld, is dat er van fabrikant tot fabrikant en lenskopie tot lenskopie bijna altijd kleine afwijkingen zijn.

De exacte plek waar het licht op de sensor wordt gericht, komt niet altijd op dezelfde plaats terecht. Deze afwijkingen zijn de adressen van lenskalibratie.

Als je met een moderne DSLR fotografeert, heeft je camera waarschijnlijk een instelling – meestal AF Microfocus of AF Fine Tune genoemd – waarmee je het scherpstelpunt dichter bij de camerabehuizing of verder weg kunt verplaatsen.

Als de focus van uw lens is verschoven achter het gebied dat u target (terugfocussen), wilt u het scherpstelpunt naar de camerabody verplaatsen.

Als het gebied dat scherp is voor de plek ligt die je targette (frontfocus), wil je de plek verder naar buiten verplaatsen.

Op de meeste camera’s kan het scherpstelpunt in kleine stappen worden aangepast, meestal van -20 tot 0 +20. Verplaats het punt naar de negatieve getallen (dichter bij de camera) om te compenseren voor het scherpstellen naar achteren en naar de positieve getallen (weg van de camera) voor scherpstellen aan de voorkant.

Eenmaal ingebeld, slaat uw camera deze instellingen op in het geheugen en laadt ze automatisch in wanneer u deze lens gebruikt. Het is echt een geweldige functie en cruciaal voor alle DSLR-gebruikers.

Opmerking: Lenskalibratie brengt geen fysieke wijzigingen aan in uw lens of camera. We hebben het alleen over het wijzigen van instellingen in je camera.

Moet u uw lenzen kalibreren?

Als je met een DSLR fotografeert en geen focusproblemen hebt, hoef je niet echt elk van je lenzen te kalibreren.

Dat hoeft waarschijnlijk ook niet als je fotografeert met een camera met een lage megapixel (d.w.z. 12 MP) – lichte focusproblemen zijn dan meestal niet zo merkbaar.

Als u echter een camera met een hoge megapixel gebruikt (bijvoorbeeld 25 MP of hoger), is elke fout in de focus waarschijnlijk duidelijk.

Je zult ook je lenzen willen kalibreren als je de neiging hebt om met je grootste diafragma te fotograferen of een bijzonder snelle lens gebruikt.

Wijd open schieten heeft al een smal foutenvenster. Voeg toe dat je lens een beetje uit staat en je zult waarschijnlijk merken dat de focus er net iets minder vaak is dan niet. (Landschapsfotografen en anderen die met lage diafragma’s fotograferen, zullen waarschijnlijk niet veel merken van lichte scherpstelproblemen.)

Gebruikers van spiegelloze camera’s hebben geluk, omdat de meeste spiegelloze camera’s een heel andere methode gebruiken voor hun scherpstelberekeningen. Waar DSLR’s een scherpstelsensor gebruiken die los staat van de sensorchip, berekenen spiegelloze camera’s hun focus rechtstreeks van de beeldsensorchip.

De uitzondering hierop is de Nikon Z7. Het maakt gebruik van het Phase Detect AF Pixels-scherpstelsysteem, hetzelfde autofocussysteem als in nikon’s DSLR’s.

Ook hebben sommige spiegelloze camera’s de mogelijkheid om AF Micro-aanpassingen uit te voeren (d.w.z. de Sony A7-serie) om te corrigeren voor het bestrijden van lenselement verplaatsingsproblemen of om betere resultaten te krijgen van lensadapters zoals de Metabones of de Sigma MC-11-adapters.

Maar over het algemeen zou je het autofocussysteem van je spiegelloze camera niet hoeven te kalibreren (behalve de Z7).

Hoe vaak moet je je lens kalibreren?

Hoe vaak je je lens moet kalibreren, hangt echt af van hoe je hem gebruikt. Kies voor zwaar en/of ruw gebruik voor ongeveer elke zes maanden opnieuw kalibreren. Voor incidenteel of recreatief gebruik kun je dat opschuiven naar één keer per jaar.

Het is ook handig om uw cameralens te verfijnen als u fotografeert in superheet of superkoud weer, omdat extreme temperaturen de kalibratiewaarden kunnen beïnvloeden.

(Als u wilt hoe u uw monitor kunt kalibreren, raadpleegt u hier.)

Hoe weet je of Lens Focus accuraat is?

De eenvoudigste manier om te weten of uw lensfocus nauwkeurig is, is door een van de onderstaande methoden te gebruiken voor lenskalibratie.

Kortom, als het gebied waarop je de camera hebt verteld om op scherp te stellen inderdaad het scherpste punt in een afbeelding is, is je lensfocus waarschijnlijk nauwkeurig.

Toch is het goed om te controleren – vooral als je merkt dat de scherpte van je brandpunt een beetje “uit” is.

(Misschien vindt u zelfs dat u uw cameralens moet repareren.)

Hoe een lens te kalibreren

Er zijn een aantal verschillende manieren om uw lens te kalibreren, variërend van vrij-maar-ingewikkeld tot prijzig-maar-eenvoudiger. Hieronder vindt u drie van de meest voorkomende methoden.

We beginnen met het kalibreren van een lens met behulp van een goedkope kalibratietool (aanbevolen), vervolgens de meest gebruikelijke doe-het-zelfmethode (OK, maar niet zo eenvoudig of nauwkeurig) en ten slotte lenskalibratie via software (prijzig).

Lenskalibratie vinden in uw cameramenu

Eerst moet u de instelling voor lenskalibratie van uw camera vinden in het menu van uw camera. Je zou het moeten vinden in de autofocusmenu(‘s).

Verschillende camerafabrikanten hebben verschillende namen voor lenskalibratie in hun menu’s, dus je zult op zoek moeten naar de juiste.

Hier is hoe het wordt genoemd op de meest populaire cameramerken:

 1. Canon – AF Microaanpassing
 2. Nikon – AF Fine Tune
 3. Sony – AF Micro Aanpassing
 4. Olympus – AF Scherpstelling Aanpassen
 5. Pentax – AF Aanpassing

Een lens kalibreren met een focustestdiagram

Vello Lens 2020 Kalibratietool

Een van de dingen die u nodig hebt om uw lenzen te kalibreren, is iets dat fungeert als een focustestkaart. Hoewel je er een kunt maken en / of downloaden en deze vervolgens thuis gratis kunt afdrukken, moet je nog steeds de hoek correct krijgen bij het monteren.

Als u zich niet met dit alles wilt bemoeien, kunt u een goedkope kant-en-klare focustestgrafiek kopen. Dit is echt de beste optie voor diegenen die het geld voor dure software niet willen betalen, maar het niet erg vinden om ongeveer $ 40 uit te geven voor iets vooraf gemaakt en klaar om te gaan.

De volgende instructies gelden voor de Vello LENS-2020 Lenskalibratietool, maar de principes werken voor elke lenskaart (zolang deze maar onder de juiste hoek staat).

Stap 1 – Stel de lenskaart samen (de Vello-lenskaart duurt ongeveer een minuut)

Stap 2 – Kies een helder en gelijkmatig verlicht gebied. Plaats het lensgereedschap op een plat oppervlak of bevestig het aan een standaard. Zorg ervoor dat het genivelleerd is. (De Vello-lenskaart heeft bellen om te helpen bij het nivelleren.)

Stap 3 – Zet je camera op een statief en zorg ervoor dat het niveau en in lijn met het doel. Het doel moet zich op een afstand van ongeveer 50x de brandpuntsafstand van de lens van de camera bevinden.

Bijvoorbeeld:

 • 16mm – 0.8m / 2’7″
 • 24mm – 1.2m / 3’11”
 • 50mm – 2.5m / 8’2″
 • 70mm – 3.5m / 11’5″
 • 200mm – 5.5m / 18′

(Negeer hier de cropfactor.)

Stap 4Stel uw camera in op “middelpunt scherpstelpunt” en het diafragma op de breedste instelling en pas vervolgens de sluitertijd dienovereenkomstig aan voor een juiste belichting.

Stap 4 – Focus op het midden van het doel en maak een foto.

Pro tip: Schakel je camera over op handmatige scherpstelling (zowel met de lens als de camera). Onscherp maken zodat de lijn wazig wordt en schakel deze vervolgens terug naar autofocus, zodat hij zal proberen scherp te stellen op de lijn.

Stap 5 – Bekijk je afbeelding onder 100% vergroting. Het snijpunt tussen het doel en de liniaal (op nul) moet in het midden van uw scherptediepte vallen.

Als de scherpstelling voor de 0 (front focused) of erachter valt (ruggefocust) dan ben jeIk moet wat aanpassingen doen.

Nauwkeurige scherpstelling vinden

Meestal zullen uw resultaten iets subtieler zijn dan die in deze afbeelding – net iets minder. Toch kan dat “een beetje” in sommige beelden het verschil maken!

Stap 6 – Ga naar het menu AF Fine Tune of AF Micro Adjustment van je camera. Als u het gereedschap Zello-lenskalibratie gebruikt, moeten de liniaalmarkeringen samenvallen met de verschuivingsstappen in de menu-instelling.

Stap 7 – Maak nog een opname en controleer of de scherpstelling nauwkeurig is.

De meeste fotografen zijn van mening dat deze methode voor het kalibreren van lenzen de beste balans vindt tussen doe-het-zelf-methoden (zoals hieronder) en dure computersoftware.

Een lens kalibreren met een liniaal

Linialen gebruiken voor lenskalibratie

De beste doe-het-zelf-methode (d.w.z. zonder een kalibratietool te kopen) wordt gedaan met een liniaal en een wit stuk posterbord.

Het is niet noodzakelijkerwijs zo nauwkeurig als het gebruik van een lenskalibratietool, maar het werkt goed genoeg als u echt een gratis optie wilt.

Dit heb je nodig:

 • een lage tafel
 • whiteboard (u kunt ook wit papier gebruiken, hoewel dit moeilijker onbeweeglijk te houden is)
 • 1-2 liniaal(en)
 • een camera op statief
 • een pen

Stap 1 – Bevestig een stuk whiteboard aan een lage tafel of een ander plat oppervlak. Zorg ervoor dat het whiteboard stevig is bevestigd en niet beweegt als het per ongeluk wordt gestoten.

Stap 2 – Teken een dunne, duidelijke lijn op het whiteboard/papier. Hierdoor krijgt de camera een specifiek brandpunt met niets anders in beeld.

Stap 3Zet je camera op een statief en zorg ervoor dat deze niveau en in lijn met het doel. Het doel moet zich op een afstand van ongeveer 50x de brandpuntsafstand van de lens van de camera bevinden.

Bijvoorbeeld:

 • 16mm – 0.8m / 2’7″
 • 24mm – 1.2m / 3’11”
 • 50mm – 2.5m / 8’2″
 • 70mm – 3.5m / 11’5″
 • 200mm – 5.5m / 18′

(Negeer hier de cropfactor.)

Stap 4 – Stel je camera-instellingen in op het breedste diafragma waar je lens naartoe gaat en pas je sluitertijd aan om een juiste belichting te garanderen. Selecteer vervolgens “centreerfocus” en focus op de lijn die u hebt getekend.

centraal brandpunt

Stel je centrale scherpstelpunt in op de lijn die je hebt getekend.

Pro tip: Schakel je camera over op handmatige scherpstelling (zowel met de lens als de camera). Onscherp maken zodat de lijn wazig wordt en schakel deze vervolgens terug naar autofocus, zodat hij zal proberen scherp te stellen op de lijn.

Stap 5 – Plaats een liniaal (of twee) naast de lijn. één, misschien twee linialen loodrecht op die lijn. Zet het op een bepaald merkteken. Eén liniaal zal prima werken, maar velen vinden dat het werken met twee linialen gemakkelijker is. (Hieronder zie je twee linialen die de 20cm-markering gebruiken.)

Pro tip: Make zeker dat er niets gaat bewegen, noch je whiteboard, je linialen of je camera.

Stap 6 – Maak een foto en bekijk de resultaten.

Het scherpste getal moet het getal zijn dat overeenkomt met het merkteken. In dit geval zou dat de 20cm-markering moeten zijn, maar zoals je kunt zien, zijn de 21 cm-markering en zelfs een paar inkepingen richting de 22 scherper dan de 20.

Als de resultaten zijn uitgeschakeld, gaat u naar het menu en zoekt u uw AF-microaanpassingsfunctie. Kies ‘aanpassen met lens’. U zou een schaal moeten zien waarmee u kunt afstemmen op zowel frontfocus als backfocus.

In dit geval is mijn lens weer scherpgesteld (scherper weg van de camera), dus ik moet de instellijn naar de negatieve kant van de schaal verplaatsen.

Teruggefocuste resultaten

Je kunt hier zien dat mijn lens weer scherpstelt. Terwijl ik me concentreerde op de 20 cm markering, zijn de 21 en zelfs de 22 cm markeringen scherper.

Om de achterste scherpstelling te compenseren, heb ik het instelteken verplaatst naar -10.

Stap 7 – Neem de opname opnieuw en vergelijk de resultaten. Breng eventuele verdere aanpassingen aan. Het doel is om het nummer dat is afgestemd op je brandpunt het scherpst te laten zijn. (Hier is het de 20cm mark.)

Juiste lenskalibratie

Deze keer is de 20 het scherpste getal. De aanpassing is gelukt en de scherpstelling van de lens is nu nauwkeurig.

Een lens kalibreren met software

Software voor lenskalibratie

Voor superieure resultaten kunt u altijd investeren in lenskalibratiesoftware. De meest populaire is Reikan FoCal.

Met iets minder dan $ 60 voor de Plus-versie en meer dan $ 130 voor de Pro, is het niet goedkoop. Ook werkt het niet met alle camera’s.

Dat gezegd hebbende, er is iets te zijn zei voor een volledig geautomatiseerd proces dat snel en gemakkelijk is en u zich geen zorgen hoeft te maken over gebruikersfouten.

Dat gezegd hebbende, heeft niet elke gebruiker succesvolle resultaten met lenskalibratiesoftware. Veel gebruikers melden softwarecompatibiliteitsproblemen en ingewikkelde instructies.

Stap 1 – Bevestig het doelwit aan een muur. (De meeste softwareopties voor lenskalibratie bevatten een hard doel of een downloadbaar doel dat u kunt gebruiken.)

Stap 2 – Zet je camera op een statief bij een afstand tot het doel die 50x de brandpuntsafstand van de lens is.

Bijvoorbeeld:

 • 16mm – 0.8m / 2’7″
 • 24mm – 1.2m / 3’11”
 • 50mm – 2.5m / 8’2″
 • 70mm – 3.5m / 11’5″
 • 200mm – 5.5m / 18′

(Negeer hier de cropfactor.)

Stap 3 – Sluit de USB-kabel van uw camera aan op uw computer. Schakel uw camera in en schakel deze in de Live View-modus.

Stap 4 – Vanaf hier moet de software het overnemen.

Hoe kalibreer je een zoomlens?

Het kalibreren van een zoomlens is een beetje lastiger – althans op de meeste DSLR’s.  Een paar van de meer recente Nikon en Canon DSLR’s maken “tweepunts” lenskalibratie mogelijk, maar de meeste camera’s ondersteunen slechts één micro-aanpassingsinstelling voor elke lens.

Omdat veel zoomlenzen variëren tussen ingezoomd en uitgezoomd, laten de zoomextremen het grootste verschil zien.

Opmerking: Voor een lijst met Canon- en Nikon-camera’s die tweepuntslenskalibraties ondersteunen, kijk op de Reikan FoCal Ondersteunde camera’s pagina onder ‘Wide and Tele Calibration’.

Als uw camera geen “tweepunts”-aanpassing beschikbaar heeft, verschuift u de aanpassing naar het tele-einde van het bereik. (Focusfouten hebben een grotere impact aan het einde van de tele.)

Laatste woorden

Als u met een DSLR fotografeert en uw foto’s scherp moet zijn, is het een cruciale vaardigheid om te weten hoe u uw lenzen moet kalibreren.

Het is ronduit teleurstellend om een hoop geld uit te geven aan een fijne, naar verluidt scherpe lens, om er vervolgens minder dan scherpe beelden uit te halen.

Wat denk je? Ooit de AF-finetuningfunctie gebruikt? Kalibreer je je lenzen? Zo ja, welke methode gebruikt u?

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer