9 Essentiële Food Fotografie Tips voor Bloggers &Stylisten

Ik ben een fotograaf die graag eten fotografeert. Het fotograferen van eten is een groot onderwerp. Het varieert van het fotograferen van exquise gerechten bereid door topchefs tot recepten bedacht voor voedselbedrijven, boeken en redactionele projecten.

Het omvat ook het fotograferen van voedsel dat groeit in velden of wordt verwerkt in rokerijen en bakkerijen. Ik maak zelfs portretten van mensen die betrokken zijn bij het produceren van voedsel.

Om een goede voedselfotograaf te zijn, moet je eten leuk vinden, begrijpen en erin geïnteresseerd zijn.

Je moet ook houden van hoe voedsel eruit ziet en hoe het kan worden gestyled voor foto’s. Je moet je comfortabel voelen rond eten.

Hier zijn mijn top 9 food fotografie tips voor .

Zie ook: Hacks en trucs voor voedselfotografie onthuld

Inhoudsopgave

9 Food Fotografie Tips voor Food Bloggers &fotografen

1. Ken je onderwerp

food phootgraphy tips - natuurlijk licht en lekker eten zijn essentiële partners! Foodstyling voor foodafbeeldingen is ook belangrijk.

Food Fotografie: Rosbief | Canon 5D MarkIV + Canon EF 24-70mm f/2.8L II | 1/6 f/5.0 ISO 200

Het helpt als je ervaring hebt met koken en voedselbereiding, omdat dit je de taal geeft om met chef-koks en voedselstylisten te praten om het meeste uit je voedselfotografie te halen.

Je moet ook de geweldige vaardigheden en ingrediënten waarderen die nodig zijn om eersteklas voedsel te produceren.

De beste plek om te beginnen met het leren over voedselfotografie is je eigen tafel. Dit is waar uw interesse kan bloeien.

Koken en presenteren van voedsel aan je eigen tafel is een geweldige oefening voor het samenstellen en maken van een set voor commerciële voedselfotografie.

Foodfotografie is, zoals alle fotografie, een oefening in observatie. Als je thuis bent, kun je leren om je ogen te trainen om te kijken naar hoe licht op het voedsel om je heen valt.

U kunt bijvoorbeeld opmerken hoe de ochtendzon een kom zomerverse tomatensalade of de schil van donkere vijgen raakt.

tips voor voedselfotografie - vermijd direct zonlicht - natuurlijk licht is het beste, fotografeer in raw-formaat en gebruik de regel van derden voor je voedselfoto.

Food Photography: Verse vijgen uit Turkije | Canon 5D MarkIV + Canon EF 24-70mm f/2.8L | 1/8 f/3.2 ISO 100

Wanneer voedsel wordt gekookt, veranderen de eigenschappen ervan. Als voedselfotograaf moet je mogelijk samenwerken met chef-koks of stylisten om te bepalen wanneer het eten er het beste uitziet voor een foto. Ze weten dit misschien niet.

Sommige voedingsmiddelen zijn misschien beter om te fotograferen als het iets te weinig gekookt is, zoals groene groenten. Ander voedsel kan beter iets te gaar zijn, zoals de buitenkant van vlees.

2. Pronk met details

tips voor voedselfotografie - zorg ervoor dat u natuurlijk licht of zacht kunstlicht gebruikt - dit zijn ook algemene fotografietips, niet alleen voor een voedselfoto.

Food Fotografie: Ambachtelijke kaas | Canon 5D MarkIV + Canon EF 24-70mm f/2.8L II | 1/15 f/5.0 ISO 200

Als u mooi brood fotografeert dat is gemaakt door een bekwame bakker, in tegenstelling tot een goedkoop brood uit een supermarkt, moet dit worden gecommuniceerd in de foto die u maakt.

Het documenteren van de details van fijne voedingsmiddelen is echt belangrijk.

Je wilt bijvoorbeeld de stank van kaas en de verschillende texturen van de korst vastleggen. Het gebruik van een macrolens kan handig zijn om de fijne details weer te geven – zie onze gids voor de beste lens voor voedselfotografie.

3. Gebruik de kracht van storytelling

food styling is essentieel voor geweldige food foto's en food afbeeldingen

Food Fotografie: Hot cross buns | Fuji X-T1 + Fuji XF 35mm f/2 R WR | 1/125 f/2.8 ISO 500

Een aspect van foodfotografie waar ik echt van geniet is ‘storytelling’. Elke foto van eten die ik maak vertelt een verhaal.

Het is misschien heel simpel; de foto kan bijvoorbeeld illustreren hoe je warme kruisbroodjes kunt maken. Op die foto moet ik iets vertellen over de traditie van Pasen en het feit dat de broodjes zelfgemaakt zijn.

Het begrijpen van het verhaal dat je vertelt is belangrijk, omdat het de rekwisieten en achtergronden die worden gebruikt in de set die u maakt.

4. Maak een mooie set

tips voor voedselfotografie - snelle sluitertijd, kunstmatig licht of natuurlijk licht, let op donkere schaduwen, gebruik de regel van derden en gebruik een geweldige voedselstylist

Food Fotografie: Geplette avocado en erwten op toast met gepocheerde eieren | Canon 5D MarkIV + Canon EF 50mm Macro f/2.5 | 1/10 f/8.0 ISO 500

Achtergronden zijn erg belangrijk in voedselfotografie omdat ze helpen om de sfeer van de foto te creëren.

Lichte, heldere, high-key foto’s worden vaak gemaakt met behulp van lichte achtergronden en kunnen geweldig zijn voor het fotograferen van voedsel met een gezondheidsboodschap.

Donkere, low key achtergronden zijn geweldig voor het creëren van een humeurig gevoel voor meer toegeeflijk eten.

tips voor voedselfotografie - zorg ervoor dat u een snelle sluitertijd en vensterlicht gebruikt voor voedselfoto's

Food Fotografie: Lila bloemen en ijs | Canon 5D MarkIV + Canon EF 50mm Macro f/2.5 | 1/40 f/2.5 ISO 200

Er zijn nu bedrijven die geweldige, schoonveegbare achtergronden maken voor voedselfotografie.

Een andere optie is dat je zelf oude deuren of verfstukken hout kunt verzamelen.

Blijf op zoek naar interessante items die je kunt gebruiken als rekwisieten voor je styling van voedselfotografie.

5. Gebruik geweldige rekwisieten

tips voor voedselfotografie - het gebruik van kunstlicht op voedselfoto's is ok voor een foodblog

Food Fotografie: Vintage vlaai blik, gebaksnijder en botanische schaar | Fuji X-T1 + Fuji XF 35mm f/2 R WR | 1/125 f/2.8 ISO 1600

Rekwisieten kunnen ook interesse en betekenis toevoegen aan een foto van voedsel. Zo is het vaak belangrijk om in een gerecht te kijken. Een goed geplaatst mes of vork kan de binnenkant van een gerecht zoals een vistaart onthullen.

Het kan belangrijk zijn om de textuur van sommige voedingsmiddelen zoals cake te laten zien. Een paar kruimels die kunstig op een bord zijn verspreid, kunnen een kruimelige textuur suggereren. Verspreide kruimels en kunstig geplaatste rotzooi noemen we ‘crummage’ in de handel!

Ik stel altijd voor om een paar ‘held’ rekwisieten te verzamelen, zoals mooie ijsbolletjes, vintage meelzeefjes etc.

Wanneer ik een food shot samenstel, zet ik alles op voordat ik het eten naar de set breng. Ik plaats mijn camera op een statief en bevestig hem aan mijn computer, zodat mijn klant kan zien wat ik van plan ben.

6. Vind de juiste hoek

tips voor voedselfotografen - voedselfoto's hebben de juiste sluitertijd nodig in de DSLR-camera. Bewerk voor sociale media met behulp van bewerkingssoftware. Krijg een geweldige hoek

Food Fotografie: Granola gelaagd met fruitpuree en yoghurt | Canon 5D MarkIV + Canon EF 24-70mm f/2.8L II | 1/6 f/4.0 ISO 1000

Zorg ervoor dat je een paar verschillende hoeken uitprobeert met het voedsel dat je fotografeert om degene te vinden die het beste werkt! Met oefening begin je er een intuïtie voor te ontwikkelen.

Sommige voedingsmiddelen zien er van bovenaf geweldig uit, zoals de geometrische patronen in gesneden sinaasappels. Sommige gerechten zien er beter uit onder een hoek van 45 graden, alsof je gaat zitten om ze op te eten. Hoge taarten zien er beter uit om rechtdoor te schieten.

7. Laat er licht zijn

tips voor voedselfoto's - voedselfotografen gebruiken snelle sluitertijden om actie in voedselfotografie te bevriezen

Food Photography: Gebraden lamsvlees buiten | Canon 5D MarkIV + Canon EF 24-70m f/2.8L II | 1/200 f/5.0 ISO 800

Net als bij elke vorm van fotografie is licht cruciaal.

Voordat ik het eten naar buiten breng, kijk ik naar de set om te zien waar het beste licht valt, uit welke richting het komt en hoe sterk het is.

Ik gebruik meestal daglicht en verspreid het indien nodig, om harde schaduwen te vermijden en ervoor te zorgen dat de kleuren waar zijn.

Ik ben ook fanatiek in het bereiken van een scherpe focus waar ik het wil, en ik denk goed na over de scherptediepte.

[Related: How aperture affects depth of field.]

8. Pas op voor het venster van versheid

cameratips voor voedselfoto's - voedselfoto's en sluitertijd

Food Fotografie: Citroensorbet met viola bloemen | Canon 5D MarkIV + Canon EF 24-70mm f/2.8L II | 1/30 f/5.6 ISO 640

Een ding waar je aan moet denken bij voedsel is het ‘venster van versheid’.

Voedsel is een delicaat materiaal en het verandert in de loop van de tijd.

Ijs smelt bijvoorbeeld, vetten stollen, rode biet bloedt in andere voedingsmiddelen, gesneden groenten en fruit drogen uit en vaste stoffen gesuspendeerd in vloeistoffen scheiden.

Hierdoor wacht ik tot alles is opgezet en ben ik blij met de testopnames voordat ik het eten naar de set breng en fotografeer.

Meestal heb je ongeveer 20 minuten om met een gerecht te werken, en als fotograaf moet je alert zijn op hoe het eten verandert naarmate de tijd vordert.

Er zijn een paar trucs die je kunt leren om het venster van versheid te verlengen. Een spritz water kan bijvoorbeeld een gerecht opfrissen en je kunt kruid bewarens en salades gehydrateerd in water of op ijs.

Wanneer de hoofdfoto’s in de tas zitten, als ik nog tijd heb in het venster van frisheid, kan ik de camera van het statief halen en wat foto’s uit de vrije hand maken.

Ik kan experimenteren met verschillende hoeken, het voedsel verplaatsen en de rekwisieten herschikken. Ik doe dit omdat het een creatieve oefening is en het soms loont in termen van het maken van foto’s waar ik niet aan had gedacht.

9. Maak postproductie overbodig

tips voor voedselfoto's - let op schaduwpartijen en licht in elke voedselfoto

Schermafbeelding van de postproductie in Adobe Lightroom.

Ik maak heel weinig aanpassingen in Lightroom. Als de foto zorgvuldig is opgesteld, hoeft er heel weinig te gebeuren.

Ik corrigeer meestal gewoon voor de gebruikte lens, pas de lichte en donkere delen van de foto’s aan en maak een beetje schoon als er vlekken van vloeistof of kruimels op de verkeerde plaats zijn.

Tips voor betere | Laatste woorden

controleer de hoek van je camera veel. Foodfotografie is leuk! Geniet van mijn food foto's en deze tips voor je fotografie

Food Fotografie: Kreeft met mango spaghetti en saus | Canon 5D MarkIV + Canon EF 24-70mm f/2.8L II | 1/60 f/4.0 ISO 800

Als je de tijd gaat investeren die nodig is om een betere voedselfotograaf te worden, moet je eerst tip-top fotografievaardigheden hebben.

In het bijzonder moet je goed zijn in het maken van close-ups en stillevens, het maken van portretten van mensen die met voedsel werken en het vastleggen van actie.

Je moet ook goed geïnformeerd zijn over voedsel en houden van hoe het eruit ziet, smaakt en voelt.

Als de kleuren, texturen en vormen van voedsel je opwinden, je hart sneller laten kloppen en je buik laten rommelen, dan is het misschien de moeite waard om voedselfotografie eens te proberen!

Ik hoop dat dit artikel je een beter inzicht heeft gegeven in hoe je goede foto’s van eten kunt maken. Laat je vragen achter in de reacties hieronder, en veel succes!

Disclaimer: Alle aanbevelingen zijn onpartijdig en gebaseerd op gebruikerservaring, zonder vooringenomenheid voor de producten of het merk. De producten in dit bericht kunnen affiliate links bevatten.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer