Alan Barman

Hallo, ik ben Alan Barker, eigenaar en exploitant van Oz Photo Workshops. Als landschapsfotograaf bij Oz is het mijn taak om fotografen op geweldige locaties te hebben voor het beste licht van de dag, terwijl ik hen help hun visie te vinden op wat er voor hen ligt.

Ik woon in Centraal Queensland, Australië en fotografeer met veel plezier de verbazingwekkende verscheidenheid aan landschappen die Australië te bieden heeft.

Veel fotografen zullen je vertellen dat je geen foto maakt, je creëert een afbeelding. Ik denk dat dat is zoals ik als fotograaf – ik begon mijn werkcarrière als opvoeder en evolueerde naar een fulltime, professionele fotograaf.

Dus na 30 jaar als opvoeder op scholen en IT. Ik combineerde deze vaardigheden met mijn fotografie en Oz Photo Workshops was geboren.

Fotografie stelt me in staat om te communiceren met de omgeving en mijn visie op de wereld om me heen vast te leggen. Het stelt elke fotograaf in staat om zijn visie vast te leggen en ik vind het geweldig om fotografen te kunnen helpen die visie te vinden.

Het is waar dat je niet de beste uitrusting hoeft te hebben om geweldige afbeeldingen te maken. Het is ook waar dat fotografen zweren bij de uitrusting die ze gebruiken; want dat is wat voor hen werkt. Dus dat is mijn keuze van uitrusting – wat het beste werkt voor mij, voor wat ik probeer te creëren.

Mijn probleem met apparatuur is van mijn eigen creatie in die zin dat welke uitrusting ik ook heb, ik het in mijn tas wil persen ‘voor het geval ik het nodig heb’. Ik begon jaren geleden met het fotograferen van Canon en was erg blij met de resultaten, maar vond het niet leuk om 15 kg of meer te dragen op al mijn shoots en dus dacht ik dat ik zou downsizen naar spiegelloos en als zodanig de wereld van Sony zou betreden!

Camera

Ik heb twee go-to camerabody’s, de Sony A9 en de Sony A7R IV.

De Sony A9 was mijn eerste onderneming in de Sony spiegelloze wereld en nam hem na er korte tijd mee te hebben gefotografeerd op een Afrikaanse safari. Ik was verslaafd!

Ik werd verliefd op het vermogen om scherp te stellen en niet los te laten, de no blackout-opnamen met 20 fps en de stille opnamefactor. Zo vaak op die reis glimlachte ik naar mezelf toen de bestuurder van het spelvoertuig zei ‘Wil je dat niet schieten?’, waarop ik antwoordde ‘dat heb ik gewoon gedaan’.

Met de Sony A7R IV was ik op zoek naar een body die me meer megapixels zou geven om mee te werken en de 61MP van deze body paste daar zeker bij. De focus, stille opname, vormfactor en tal van andere functies van de Sony A9 waren er en dus werd dit kleine beest het eerste waar ik naar reikte. Het zou nog steeds op een zeer goede 10 fps moeten zijn, hoewel het met de 20 fps van de Sony A9 vaak de back-up wordt bij het fotograferen van dieren in het wild.

Beide camera’s zijn vastgepakt voor extra batterijduur.

Lenzen

Ik ben een sucker voor de Sony G Master lenzen en heb vier hoofdlenzen (en een ringer).

Sony FE 16-35mm f/2.8 GM – Dit is mijn go-to groothoeklens bij het fotograferen van landschappen. Als ik hele scènes wil vastleggen, is dit vaak mijn eerste keuze. Ik vind het overal lekker scherp en levert mooie resultaten bij weinig licht op. Hoewel ik niet te veel Astro fotografeer, is dit objectief in combinatie met de Sony A7R IV mijn combo.

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM – De 24-70mm is mijn werkpaard, de lens waar ik 80% van de tijd naar grijp. Het werkt goed in het hele diafragmabereik en ik hou van de prachtige scherpe details die het produceert.

Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS – Dit is mijn keuze voor actiewerk of bij het isoleren van verre details. De lens doet geweldig werk bij het isoleren van onderwerpen en produceert daarbij een mooie bokeh. Mooie, scherpe resultaten.

Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS – De go-to lens wanneer ik het extra bereik van de 70-200mm nodig heb.

Sony FE 85mm f/1.4 GM – Killer portretlens!

Triggers

Hoewel ik het grootste deel van de tijd een trigger gebruik, gebruik ik de basis Sony Remote Commander RM-VPR1.

Tassen/Riemen

Als we een spelletje ‘Camera Bag Bingo’ zouden spelen, ben ik er vrij zeker van dat ik zou winnen! Ik moet bekennen dat ik een van die mensen ben die constant op zoek is naar de perfecte cameratas. Hoewel ik soms een bepaalde tas kan pakken op basis van de aard van de shoot, zijn mijn hoofdtassen door de jaren heen twee F-Stop-tassen geweest; de AJNA en de Loka UL.

F-Halte AJNA

Dit is een tas met een capaciteit van 40 liter en degene die ik overal bij me had toen ik mijn Canon-opstelling gebruikte. Ik doe veel kust- en regenwoudopnamen, dus het hebben van een tas die waterdicht was, was belangrijk voor mij en een van de redenen waarom ik voor deze tas koos.

Helaas voor mij ben ik op een dag per ongeluk op pad gegaan om het waterdichte concept te testen. Ik stapte van mijn pad af door een taille-diepe stroom zonder enige versnelling, voorzichtig om niet uit te glijden op de met mos bedekte rotsen, beferts dat mijn tas pakt en het water in gaat.

Om een lang verhaal kort te maken, ik probeerde een kind te helpen dat in paniek raakte in de beek en stapte van mijn pad af, een stap later en ik ben basis over apex en volledig ondergedompeld terwijl ik mijn rugzak draag. Woedend begon ik af te stampen toen ik, je raadt het al, weer ging. Dus als langzame leerling gebeurde dit een derde keer voordat ik me realiseerde dat ik mezelf moest componeren voordat ik voorzichtig verder ging.

Uiteindelijk kwam ik op mijn schietplek, opende mijn tas en tot mijn verbazing was elk stukje van mijn spullen kurkdroog. ja… de F-Stop AJNA is een geweldige tas.

F-Stop Loka UL

De Loka verving mijn Ajna tas omdat ik op zoek was naar een lichtere oplossing. De Ajna is 1,8 kg, terwijl de Loka UL (ultralicht) 1,2 kg is. Omdat ik altijd mijn camera-uitrusting op vluchten bij me heb, had het consumeren van bijna 2 kg van de 7 kg die met een lege tas waren toegestaan, niet veel zin. De Loka heeft een geweldig aluminium frame, capaciteit, waterbestendig en is zeer betrouwbaar.

Ongeacht de tas vind ik altijd een zak voor wat microvezeldoekjes en een pet.

Statieven

Mijn keuze voor statief is de Sirui W-2204 Carbon Fibre Tripod.

Toen ik wilde investeren in een serieus statief vond ik alles leuk aan de Sirui W-2204, behalve het feit dat ik de naam niet kon uitspreken! Het heeft een waterdicht systeem, kan de grootste rig bevatten die ik zou gebruiken (ik denk dat het 16-18 kg bevat), tweedelige middenkolom om omkering mogelijk te maken en één been kan worden gebruikt als een monopod.

Met het statief gebruik ik de Sunwayfoto GH-PRO Geared Head, dit maakt minieme aanpassingen over alle assen mogelijk en ik heb deze kop helemaal betrouwbaar gevonden. Helaas is dit model stopgezet omdat het is vervangen door een nieuw model.

Ook in mijn statieftas zit een kleine reisparaplu die ik gebruik om over mijn statief en camera te houden als de regen intreedt.

Filters

Ik gebruik NiSi-filters en zou er absoluut bij zweren. In mijn ervaring produceren ze geen kleurzweem en zijn ze extreem goed gemaakt. Woord van waarschuwing – het zijn glazen filters en stuiteren niet (ontdekte de harde manier). Ik draag:

Neutrale dichtheid 3, 6 en 10 stops
Geleidelijke neutrale dichtheid 3 stop
Circulaire Polarisator
Natural Night (verwijdert geelachtige cast in nachtlampjes)
V5 Houder

Hardware en software

Ik doe mijn bewerking op een Apple iMac, hoewel ik wel een Apple Macbook Pro onderweg heb voor eerste blikken en het verwerken van demo’s tijdens workshopreizen. Voor back-ups onderweg heb ik een WD 2TB Passport externe schijf bij me.

Qua geheugenkaarten fotografeer ik met Sandisk Extreme Pro 64GB SDXC UHS-II 300mbs. Deze kaarten verwerken snelle opnamen, video en alles wat ik naar hen gooi. Ik draag er 6 van elke workshop die ik run.

Bij het bewerken ben ik, zoals de meeste mensen, begonnen met Lightroom CC en Photoshop 2020, maar de afgelopen drie jaar heb ik mijn workflow veranderd om Capture One en Photoshop 2020 te gebruiken.

Capture One is deels op maat gemaakt voor Sony-shooters, omdat er een aparte Sony-versie is. Ik vind het leuk omdat het geweldige kleurcontrole biedt en nu een naadloze rondreis naar Photoshop 2020 heeft. Photoshop 2020 is waar ik veel van mijn werk doe, hoewel Capture One voortdurend in ontwikkeling is en nu lagen, voor en na en vele andere handige functies gebruikt.

Bonus Kit

Een beetje extra spullen die ik altijd bij me heb is een beetje vreemd, maar dat is een oude tandenborstel. Ik bewaar een oude tandenborstel in mijn statiefzak voor gebruik als ik in en rond water fotografeer. Voordat ik mijn statief sluit, gebruik ik het om zandkorrels of puin rond de voegen weg te borstelen om ze schoon te houden en te voorkomen dat ze vastgrijpen.

Blijf dat grote licht najagen en ik hoop je in het veld te zien!

www.ozphotoworkshops.com | @alanbarkerphotography

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer