Alina Ruda

Mijn naam is Alina Rudya, ik kom oorspronkelijk uit Oekraïne maar woon en werk in Berlijn, Duitsland. Ik heb fotografie gestudeerd in Berlijn (Lette-Verein) en in NYC (Parsons). Ik ben de afgelopen zes jaar freelance fotograaf geweest, werkzaam op het gebied van reizen, lifestyle en automotive.

Ik heb gewerkt met reisborden, autofabrikanten, elektronische fabrikanten als mijn belangrijkste klanten. Ik heb onder andere met Nikon, Mercedes-Benz en Samsung gewerkt.

Ik heb ook een paar boeken gepubliceerd – door monografie Prypyat mon Amour in 2016 (over mensen, die net als ik werden geëvacueerd uit de uitsluitingszone van Tsjernobyl na het ongeluk op de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986), evenals Bell Collective (2019), dat ik heb samengesteld en met 14 vrouwelijke fotografen op het gebied van reisfotografie.

Een paar jaar geleden startte ik Bell Collective als een collectief van vrouwelijke professionele fotografen wiens gemeenschappelijke doel is om de stereotypen rond vrouwen, reizen en creatieve keuzes te doorbreken.

Mijn eerste serieuze camera was een Nikon D300, sindsdien gebruikte ik Canon voor een korte tijd maar kwam terug bij Nikon. Ik fotografeerde met de Nikon F600 en F610, vervolgens F850 voordat ik overstapte op het spiegelloze systeem – nu fotografeer ik alleen op Nikon Z6 en Z7.

Ik ben ook een dronepiloot – mijn eerste drone was een DJI Spark, maar nu gebruik ik een DJI Mavic 2 Pro.

Ik denk dat die uitrusting belangrijk is voor commerciële fotografie, maar men is altijd in staat om fotografievaardigheden te verbeteren met behulp van een smartphone. Ik was lange tijd een mobiele shooter en won zelfs prijzen met mijn smartphonefoto’s (zoals een Smithsonian Photography Award).

Camera

Nikon Z7

Nikon Z6

Ik geef de voorkeur aan spiegelloze camera’s omdat ze lichter zijn dan DSLR (perfect voor op reis), plus ik ben begonnen met het maken van video’s en een lichtere camera is beter voor de gimbal.

Ik ben al tweeënhalf jaar Nikon-ambassadeur, dus al mijn spullen zijn Nikon, ook al was dat altijd mijn favoriete camera.

Lenzen

NIKKOR Z 24–70mm f/2.8 S – Veelzijdige allrounder. Geweldig voor reizen, landschap, portretten.

NIKKOR Z 70–200mm f/2.8 VR S – Een telelens waar ik dol op ben voor architectuur, portretten en landschappen. Ik hou van de scherptediepte en de gecomprimeerde ruimte die het creëert.

NIKKOR Z 35mm f/1.8 S – Ik ben 35mm gaan gebruiken in plaats van mijn vorige 50mm voor portretten, omdat het veelzijdiger is als het gaat om het weergeven van meer van de achtergrond/omgeving.

NIKKOR Z 85mm f/1.8 S – Geweldig voor portretten, maar dit is het minst gebruikte objectief dat ik eerlijk moet zijn.

Tassen/Riemen

De meeste fotografietassen die ik heb gehad, waren niet comfortabel genoeg of te zwaar. Nu loop ik het liefst met een normale rugzak met een extra foto-binnenkant. Ik reis liever niet met meer dan drie lenzen tegelijk, dus een grotere rugzak voegt gewoon gewicht toe.

Hardware en software

Ik werk vooral in Adobe Lightroom. Soms bewerk ik foto’s in Photoshop, maar dat is een zeer zeldzame gelegenheid omdat ik niet van overbewerkte afbeeldingen houd.

Op mijn telefoon gebruik ik meestal VSCO en Lightroom Mobile. Ik gebruik bijna nooit presets, maar ik heb oog voor felle kleuren en contrast, dus veel mensen gaan ervan uit dat ik kleuren toevoeg in Photoshop. In het echte leven kijk ik gewoon uit naar kleurrijke omgevingen en situaties en voer ik slechts een lichte kleurcorrectie uit in Lightroom.

Mijn gebruikelijke bewerking duurt niet langer dan vijf minuten, tenzij het commercieel werk of een portret is, waarbij een meer gedetailleerde bewerking van de huid vereist is.

MISC.

Na het vullen van mijn rugzak met spullen, is er geen ruimte meer voor iets anders =)

Laatste woorden

Mensen onderschatten altijd het gewicht van mijn rugzak. Met een camera, drie lenzen en meestal een drone en een MacBook Pro erin, is het geen lichte!

www.alinarudya.com | @rrrudya

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer