Andrea Di Lorenzo

Hallo jij daar! Mijn naam is Andrea Di Lorenzo en ik ben een foodfotograaf uit Rome, Italië.

Ik werk sinds 2009 in de voedingsindustrie, fotografeer en eet en drink in zoveel restaurants en bars dat ik ze niet eens allemaal kan herinneren.

Vroeger was voedselfotografie geen echt idee: mijn persoonlijke achtergrond omvatte filmkritieken en voor een lange periode van mijn leven wilde ik filmregisseur worden. Daarna ben ik overgestapt naar setfotograaf. Dan naar videogame vertaler (deed het echt!). Dan naar foodfotograaf.

Een voedselfotograaf zijn gaat dus niet alleen over het fotograferen en eten van mooie gerechten (nou ja, soms is dat zo!) maar het is ook het portretteren van de chef-kok, het fotograferen van interieurs en zelfs het maken van korte video’s.

Het is heel specifiek in termen van de industrie waarin je werkt, maar vrij breed in termen van de verschillende soorten foto’s die je moet produceren.

Grappig weetje over mijn werk: mijn eerste optreden als foodfotograaf was voor restaurant Il Pagliaccio in Rome, 2 Michelinsterren.

Waarom grappig? In die tijd had ik letterlijk geen ervaring met het fotograferen van eten en geen kennis over Michelinsterren, chef-koks en wat dan ook… Ik realiseerde me dat het een paar jaar later een heel belangrijk restaurant was!

Dus, voordat ik het specifiek over uitrusting heb, wil ik iets voor je verduidelijken.

Mijn werk is nooit hetzelfde: in de loop der jaren heb ik veel moeite gehad om mijn perfecte uitrusting te vinden. En weet je wat? Ik heb het nog steeds niet gevonden!

Tegenwoordig heb ik verschillende opstellingen die ik gebruik volgens het soort werk dat ik fotografeer: wat ik je vandaag presenteer is de BASIS “KLAAR VOOR ALLES” – LIGHT SETUP, een soort opstelling waarmee ik werk als ik geen specifieke opdracht van de klant heb en ik een 360 ° -reportage moet produceren over een restaurant / bar / producent met eten, portretten, backstage en interieurs/exterieurs.

Ik heb ook een andere setup die ik NOEM MAYBE TOO BASIC UBERLIGHT SETUP en deze wordt geleverd met slechts een camera, een lens, twee klemmen en twee witte PVC 30x30cm reflectoren. Maar dat is een ander verhaal…

Camera

Canon Eos R – Ik heb een liefdesverhaal met Canon sinds de 5D Mark II en ik ben altijd benieuwd naar de nieuwe lichamen die gepresenteerd worden.

Ik was op zoek naar een lichtere camera (vergeleken met mijn vorige 5D Mark IV) en de Eos R komt uit: nieuwe processor, nieuwe sensor, elektronische zoeker, enkele kleine problemen maar een zeer goede camera die ik als mijn belangrijkste gebruik (ik heb nog steeds mijn Canon 5D Mark IV en Mark III als back-up).

Minimaal 5 x Canon LP-E6N batterijen – better safe than sorry!

Lenzen

Canon EF 70-200mm f2.8L USM – Sterke, prachtig scherpe lens – het is een must in mijn opstellingen.

Canon EF 100mm Macro f2.8L IS USM – Een andere must, meestal gebruikt voor gerechten en drankjes.

Sigma 50mm f1.4 DG HSM Kunst – Mijn geliefde! Ik werd verliefd op de kleuren, de bokeh en de details die deze lens biedt: de belangrijkste toepassingen zijn eten, interieurs en portretten.

Sigma 24-70mm f2.8 DG OS HSM Kunst – Klassieke standaard allround zoom maar met een mooie ingebouwde stabilisatie, geen grote fan maar toch elke cent waard die ik ervoor betaalde!

Lichten/Triggers/Modifiers

Profoto B10 Plus (2X) – 250Watt vermogen in een zeer klein licht op batterijen: veelzijdig, krachtig, licht. Het is de perfecte metgezel als ik op locatie werk. Het bevat ook een LED continu licht dat erg handig is wanneer ik locatieverlichting en flitser wil mengen.

Profoto Air afstandsbediening – Ttl C – Klassieke Profoto Trigger

Ik heb een enorme hoeveelheid lichtmodifiers, maar dit zijn degenen die ik het meest gebruik, ze geven me een goed scala aan oplossingen:
Profoto OCF Softbox 2×3”
Profoto OCF 2” Octa
Profoto RFi Softbox 1,3×2”
Profoto OCF en RFi Softbox Ringen
Profoto Standaard Zoom Reflector
Profoto OCF Snoot
Profoto OCF Grid Kit

Tassen/Riemen

Ik heb verschillende tassen in mijn kast (meer dan mijn vriendin, waargebeurd verhaal) die ik kies op basis van de hoeveelheid spullen die ik mee moet nemen. Mijn meest geliefde is een Lowepro Pro Runner 300 AW maar ik heb ook een mooie PELI Air 1615, een must-have bij het vliegen rond de wereld.

Statieven

Manfrotto MT190XPRO4 statief met RC4-kop: sterk, licht, duurzaam. Het is nu zes jaar bij me en is nog steeds in geweldige shape.

Hardware en software

Apple Macbook Pro 15 2017, 2,9 GHz Intel Core i7 – Mijn laatste Apple laptop (mijn eerste was de uber geliefde PowerBook Titanium G4) die elke keer met me mee reist, bedekt met stickers.

Adobe Lightroom CC en Adobe Photoshop CC – Mijn basisworkflow omvat deze twee slechteriken – eerst importeren, selecteren, licht retoucheren op LR en vervolgens specifieke retoucheren op PS.

UGREEN USB 3.0-kaartlezer – Goedkope kaartlezer gekocht op Amazon.

Toshiba 1TB Hdd – Ik geef plaatsnamen aan mijn Hdd (ik begon in 2012, veel voor de House of Paper Netflix-serie), deze heet ISTANBUL: ik neem er minstens één mee voor het maken van een back-up van mijn opnames.

Tether Tools USB-C naar USB-C 4,6m kabel – Als je oranje probeert kom je nooit meer terug.

Een heleboel SD- en CF-geheugenkaarten

MISC.

Ibuprofene tabletten – Een redder in nood. Punt.

Zwarte Gaffer Tape – Een redder in nood, deel twee. Punt. (Grappig weetje: de laatste keer dat ik het gebruikte was om mijn autobumper te repareren…)

Klemmen – Een redder in nood, deel drie.

In de loop der jaren heb ik geleerd dat er geen juiste uitrustingsopstelling is: je zult altijd iets missen, of in overmaat inpakken. Maar er is ook iets anders: better be safe than sorry, pak wat meer in. En koop een karretje. Je rug zal je over een paar jaar dankbaar zijn.

www.andreadilorenzo.it | @andrea_dilorenzo

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer