Andreu Doz

Ik ben Andreu Doz, een trouwfotograaf gevestigd in Barcelona.

Mijn avontuur met huwelijksfotografie begon meer dan negen jaar geleden in Londen, direct nadat ik mijn master in fotografie aan de Goldsmith University had afgerond.

Toen ik begon met het documenteren van bruiloften, realiseerde ik me dat mijn interesse in straatfotografie een essentiële rol speelt in hoe ik ze waarneem. Ik positioneerde mezelf snel in de rol van een onpartijdige waarnemer, die ervoor kiest om geduldig te wachten tot een verhaal zich op natuurlijke wijze ontvouwt.

Ik hou ervan om echte emoties vast te leggen en te bewaren in een beeld. Ik ben blij met de mogelijkheid om ze opnieuw te beleven door middel van fotografie.

Deze baan geeft me ook een eeuwige kans om te leren over sociale aspecten van het menselijk leven en de natuur.

Ik prijs mezelf gelukkig om te werken in een omgeving waar ik omringd ben door geluk. Maar dan is er een andere, minder romantische invalshoek voor huwelijksfotografie: de belangrijkste momenten die je hoeft te fotograferen, gebeuren maar één keer. Het is niet alleen de taak om ze vast te leggen; het is om dit op de best mogelijke manier te doen.

Ik moet snel, opmerkzaam en flexibel zijn. Daarvoor heb ik apparatuur nodig waar ik altijd op kan vertrouwen.

Het is essentieel om mijn uitrusting goed te kennen – zoals welke lenzen ik moet gebruiken om het effect te creëren waarnaar ik op zoek ben.

Voor mij is het licht het belangrijkste element van het fotografische proces. Ik wil dat het voor mij werkt. Ik werk altijd het liefst met natuurlijk licht, dus koos ik voor een camera die bij zeer hoge ISO waarden kan presteren: Canon 5Ds.

Canon 5D Mark III (x2) – Ik werk altijd met twee camera’s op me, om me direct aan te kunnen passen aan veranderende omstandigheden.

Tijdens een huwelijksceremonie droeg ik bijvoorbeeld mijn “all-purpose” groothoek 24-70mm f/2.8 lens aan één kant en een 70-200mm f/2.8 zoomlens op de andere. Op deze manier kan ik mezelf toestaan om te experimenteren zonder het risico te lopen mijn veilige schot te missen.

Bruiloften bieden veel dynamische, spontane en vaak chaotische momenten. Ik kom graag dicht bij de actie. Ik wil dat mijn foto’s deze levendige sfeer overbrengen op de kijker. Canon EF 20mm f/2.8 is een leuke lens om te gebruiken bij het fotograferen van beweging van dichtbij.

In andere omstandigheden houd ik graag afstand. Bij het vastleggen van emoties tussen het paar, geef ik ze liever hun ruimte, laat ze zich op hun gemak voelen, laat natuurlijke interacties toe.

Ik wacht op een snelle blik, een glimlach of een klein gebaar om het beeld in context te plaatsen, het een persoonlijk tintje te geven. Ik hou van mijn Canon EF 70-200mm f/2.8 daarvoor.

Dit is mijn favoriete lens. Het is zwaar en vaak oncomfortabel om te dragen, maar het laat me nooit in de steek. Het is superscherp, heeft geen vervorming, stelt vrijwel direct scherp, heeft een ongelooflijke bokeh en is de enige lens die ik nooit zou opgeven.

Enkele andere lenzen die ik altijd meeneem naar het werk zijn:

Canon EF 50mm f/1.8 – Veel waar voor je geld. Goed voor details, portretten en makkelijk om mee te werken. Biedt een zeer “artistieke” zachtheid van focus.

Canon EF 35mm f/1.4 – Trouwfotografen favoriet. Het is een goede allround vaste lens met een geweldige algemene beeldkwaliteit en een aantrekkelijke soft focus. Tot 1,4 diafragma maakt het geweldig voor situaties met beperkt licht.

Canon EF 85mm f/1.8 – Geweldige kwaliteit bij weinig licht. Ik gebruik het veel voor portretten en details bij voorbereiding en ceremonie.

Canon EF 16-35mm f/2.8 – Een ultragroothoeklens die heel snel scherpstelt. Kan worden gebruikt om te fotograferen bij zeer weinig licht. Ik gebruik het ook op trouwfeesten of wanneer ik niet veel ruimte heb om te bewegen in de kamer.

Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye – Een superscherpe lens. Ik gebruik het vaak bij kerkelijke plechtigheden om de bekendheid van de architectuur naar voren te brengen.

En nog wat andere benodigdheden die ik altijd bij me heb in mijn rugzak:

Tiffen ND filter | – Goed voor landschapsfoto’s en zonsondergang. Ik gebruik het om de textuur van de lucht naar voren te brengen, wanneer ik te maken heb met te veel contrast.

Ik hou van mijn MagMod Flash Kit, Ik gebruik het met Canon 430EX III RT (x2) en Yongnuo YN-560 IV Flash.

Hier zijn de twee dingen die ik niet meeneem naar het werk, maar ze dragen effectief bij aan mijn professionele ontwikkeling:

Leica M6 + Leica 50mm f/1.4 SUMMILUX – Mijn filmcamera. Dit is degene die ik meeneem op reizen en vakanties en geniet als ik niet aan het werk ben. Ik denk dat ik het mijn hobby kan noemen. Het is belangrijk om te kunnen verwijzen naar de basis in dit digitale tijdperk.

De Hond – Een onderschat hulpmiddel in huwelijksfotografie. Ze wordt niet uitgenodigd voor bruiloften, maar ik neem haar vaak mee naar buitenfotoshoots. Geloof het of niet, ze doet het werk.

www.andreudozphotography.com | @andreudozphotography

trouwen
11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer