Andrew Robert Vos

Mijn naam is Andrew en ik ben commercieel fotograaf en beeldend kunstenaar die al sinds mijn jeugd foto’s maakt met camera’s.

Ik studeerde Beeldende Kunst als graad en Visuele Communicatie voor mijn Masters, en dit zette me op een spannende reis in de wereld van fotografie (en over de hele wereld met fotografie, voor klanten en bureaus).

In de afgelopen 15 jaar heb ik landschappen gefotografeerd in het Andes- en Atlasgebergte, portretten voor de Royal Saudis, een internationaal redactioneel en voorpagina-omslag voor het tijdschrift New Style, het cacaopad in Afrika gevolgd voor een wereldwijd agrarisch bedrijf en gefotografeerd met vele creatieve teams en modelbureaus.

Ik heb twee verschillende, aparte camerakits voor mijn persoonlijke werk en commerciële werk (Nikon D digitale camera’s en body’s). Vandaag, mijn vrienden, zal ik alleen de ouderwetse dingen bespreken, want het komt niet zo vaak voor dat retro-uitrusting meer de schijnwerpers krijgt!

Voor mijn persoonlijke werk fotografeer ik op een klassieke Mamiya RB67 Pro. Het gebruik van deze camera (en rolfilm) vereist een heel andere benadering van de digitale wereld van snel fotograferen van vandaag. Elke stap moet zorgvuldig worden overwogen (het is duur bij het ontwikkelen en scannen van de film en er is geen verwijder- en reshoot-optie, dus je moet meer te weten komen over de juiste fotografie).

(Zie: beste fotoscanners hier.)

Het gebruik van een grote rol filmcamera (met een grote zoeker waar je naar beneden kijkt), stelt me in staat om het maken van beelden te benaderen op een manier die vergelijkbaar is met hoe ik vroeger foto’s schilderde op de kunstacademie, en dit is veranderd in een praktijk en proces dat ik leuk vind (het is ook een welkome afwisseling van de snelle commerciële digitale shoots en biedt een goede gelegenheid voor reflectie op je werk als een beeld maker).

Wanneer de sluiter op de RB67 wordt losgelaten, maakt deze een prachtige laag klinkende dreun en krijg je meteen het gevoel dat er iets bijzonders is gebeurd!

Het werken met modemodellen met deze camera’s vereist ook een heel andere aanpak in termen van tempo, en in de relatie tussen hoe de fotograaf en het model zullen samenwerken aan een shoot.

Ik heb drie verwisselbare lenzen voor mijn Mamiya RB67: een Mamiya 50mm, Mamiya 65mm en een 127mm Mamiya ‘Sekor’ lens, die allemaal mooie beelden op film produceren.

De Mamiya RB67 is een volledig handmatige en mechanische camera, dus er is geen interne vergadering en geen autofocus, dus in de loop der jaren heb ik geleerd hoe ik de meter kan herkennen (zie gids) met behulp van handheld meters, maar nu heb ik een Lumu Light Meter-app op mijn iphone 11 waarmee ik verschillende zones van de scène kan herkennen en beslissen over welke belichting, dienovereenkomstig.

Ik heb de neiging om verschillende soorten rolfilm te gebruiken tijdens een shoot, afhankelijk van het onderwerp en de omstandigheden, maar Fujifilm Pro 400H 120 is veruit mijn favoriet en naar mijn mening de beste allrounder, die goede belichtingen oplevert met prachtige rijke kleuren in de meeste lichtomstandigheden.

Voor mijn persoonlijke werk heb ik een *no flash allowed* regel, dus om sfeer te creëren en te behouden, gebruik ik beschikbaar licht met reflectoren, en ‘build up’ en ‘paint in’ licht met behulp van een reeks wolfraamspots met dimmers en softboxen.

Enkele van de lampen die ik gebruik zijn PhotonBeam 800W 3-head kit met schuurdeuren en dimmers, een MiniBeam 300W 3-head kit en 2 x Ianiro 500w mini spots met dimmers (helaas stopgezet omdat ze nu alleen LED-lampen maken).

Mijn trouwe oude vriend en retro titanium 3001 Manfrotto Professional statieflichaam met super 3D Pan en kantelkop houdt de Mamiya RB67 stevig en stabiel tijdens het fotograferen.

Ten slotte is het werk dat ik op negatief fotografeer C41 ontwikkeld en gescand als bestanden met een gemiddelde resolutie, zodat ik de sterkste portfolioafbeeldingen kan selecteren.

De geselecteerde negatieven worden vervolgens gescand in mijn lokale lab tot maar liefst 300 MB en deze zullen worden gebruikt als mijn hoofdafbeeldingen binnen Adobe Photoshop, waar ik de laatste set afbeeldingen zal maken.

www.andrewrobertfox.com

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer