Olivier Bolten

Hoi Shotkit! Ik ben Olivier Bolte, gelukkige vader van 2 gekke jongens, liefhebber van een mooi marathonmeisje en gelukkige trouwfotograaf.

Ik ben gevestigd in het uiterste zuiden van Frankrijk, vlakbij de Spaanse grens, tussen zee en bergen. Vroeger werkte ik in een 9 tot 5 baan in de makelaardij. Het kostte me een paar jaar om te beseffen dat het niet zou passen. Dus ben ik gestopt… beste beslissing die ik ooit heb genomen.

Nu bestaat mijn werk uit het fotograferen van gelukkige, gekke koppels op hun grote dag en het leveren van zinvolle herinneringen aan hen en hun familie. En ik vind het geweldig!

Muziek, film en foto’s hebben altijd veel voor me betekend. Ik ben een beetje emotioneel, dus ik kan gemakkelijk rillingen krijgen via een scherm, en als dromer laat muziek me reizen.

Voor zover ik me kan herinneren, ben ik altijd enthousiast geweest om iets over te brengen via geluiden en beelden. Mijn eerste reflex, een Canon 1000D, kocht ik in 2009, toen ik aan het roadtrippen was in Australië.

Dat was voor mij een openbaring! Passie kwam vrij snel. Ik ben sindsdien nooit gestopt met oefenen en vooral leren over fotografie.  Boeken, video’s, workshops, podcasts, noem maar op… elke bron die ik kan vinden over fotografie, zou ik mijn hersenen voeden. En ik blijf het vandaag doen, ook al heb ik minder tijd met 2 kinderen en drukke seizoenen.

Ik zou mijn trouwfoto’s omschrijven als heel natuurlijk, kleurrijk en tijdloos. Ik probeer mooie kaders te hebben, goed gecomponeerd, en er een maximum aan emoties in op te nemen. Op een trouwdag richt ik me op vreugde, relaties tussen het paar en hun families, grappige momenten, evenals kinderen en hun spontaniteit. Ik voel me aangetrokken tot hard licht, geleidende lijnen, vormen en gelaagdheid.

Om zeer effectief te zijn in de chaos van een trouwdag, heb ik goede apparatuur nodig. En voor mij betekent dat licht, snel, betrouwbaar en gemakkelijk te gebruiken.

Ik ben in 2014 begonnen met het fotograferen van bruiloften. Ik hield vast aan het Canon-systeem sinds ik het kende van mijn eerste camera. Ik fotografeerde met twee Canon 5D Mark III en zowel Canon als Sigma prime objectieven.  Aan het einde van het seizoen 2018 kon ik het niet meer uitstaan dat ik de focus had gemist. De Sigma Art objectieven zijn goed maar hebben veel last van die scherpstelproblemen.

Dus besloot ik over te stappen naar Sony. Het was een vrij grote beslissing, financieel gezien en met betrekking tot de foto’s die ik aan mijn klanten zal bezorgen, zou ik helemaal opnieuw aan mijn instellingen voor na de behandeling moeten werken. Maar ik ben nu best tevreden met mijn spullen.

Dus vandaag bevat mijn cameratas:

Sony A7 III: Ik heb er twee. Ze zijn klein in de hand, zeer nauwkeurig in het scherpstellen, snel genoeg en aanpasbaar. Misschien upgrade ik er na het seizoen 2020 een of twee naar de Sony A9.

Sony 35mm f/1.4: Ik fotografeer 70% van de bruiloft met deze, gekoppeld aan de Sony 85mm f/1.8. Ik ben er dol op, maar eerlijk gezegd, als ik het uitpak en aansluit op mijn Sony A7 III, voelt het te groot, te zwaar, in vergelijking met andere lenzen en de camera.

Ik denk er eigenlijk over om over te stappen naar de Sony 35mm f/1.8 die veel lichter is. Ik sta zelden open voor f/1.4, dus ik vind het niet erg om een beetje licht te verliezen.

Sony 85mm f/1.8: Perfect voor strakke kaders en mooie portretten tijdens de reportage. Het is snel, licht en produceert verbluffende beelden. Ik heb me laten vertellen dat de Sony 135mm f/1.8 ook erg leuk is. Misschien probeer ik het ooit eens.

Sony 55mm f/1.8: De eerste lens die ik bij de camera kreeg, na de overstap van Canon. Het vasthouden hiervan voelde belachelijk klein in vergelijking met een Canon 5D Mark III met een prime lens. Ik wist dat ik sindsdien dol zou zijn op het Sony-systeem.

Ik gebruik de 55mm vrij vaak, tijdens ceremonies, cocktails of zelfs het diner. Het is ook mijn go-to lens als ik met mijn gezin op vakantie ga, vooral vanwege de grootte.

Sony 24mm f/1.4: Toen ik met Canon werkte, was de Sigma Art 24mm mijn favoriet. Dus ik wilde deze lens kopen voor mijn Sony A7 III. Het is goed, het is echt goed… maar het is zwaar. Misschien brengt Sony binnenkort een 24mm f/1.8 veel lichter uit? Of ik probeer de Sony 25mm f/2.

Ik gebruik de 24mm gedurende de hele trouwdag, van het klaarmaken tot het feest. Nou, dat was voordat ik de Sony 16-35mm f/2.8 kreeg.

Sony 16-35mm f/4: Dit is de laatste lens die ik heb gekocht. De camera in de ene hand houden met de 24mm en mijn flitser in de andere hand op de dansvloer was niet makkelijk. Aan het einde van de nacht zou mijn arm echt pijnlijk zijn en zou ik de dansende mensen verminken.

Dus ik had er genoeg van en kocht deze mooie lens. Perfect voor op de dansvloer. Breed genoeg om de handen van mijn gekke onderwerpen in te kaderen en licht genoeg om in één hand te houden. En best goedkoop, eigenlijk. Perfect. Ik vind het geweldig.

Sony 90mm f/2.8: Ik heb deze voor macro opnames, maar ik ben not een detailfotograaf… Ik doe nog steeds wat ringfoto’s, of dat soort dingen, voor mijn koppels, maar het is niet mijn kopje thee. Dus ik zal deze lens misschien 10 keer per jaar uit mijn tas halen. Ik vind het echter erg handig voor een paar macro-opnamen die ik doe voor bedrijfsfotografie, met vertegenwoordigt 40% van mijn werk.

Godox TT350S: Off-camera flitser is een groot ding voor mij, en ik heb hier veel aan gewerkt om mijn niveau van foto’s te verbeteren. Voor een paar maak-klaar-shots, op de dansvloer of zelfs tijdens ceremonies, probeer ik mooie resultaten te behalen door het licht te regelen.

De TT350 zijn zeer kleine en zeer betrouwbare cobraflitsers. Ik heb er vier. Ze zijn niet zo krachtig, maar ze doen het werk voor een mooi kusje licht tijdens portretten of voor de achtergrondverlichting op de dansvloer.

Godox TT685S: Omdat je soms meer vermogen nodig hebt. Ik heb er twee.

Godox AD200: Omdat je soms nog meer stroom nodig hebt!

Een stel statieven en een monopod: als het om feest is, zet ik drie of vier flitsers op statieven in de hele kamer voor achtergrondverlichting, en ik gebruik één flitser op mijn monopod om mijn onderwerp te verlichten. Hausse! Recht in je gezicht! Ik heb dit op deze manier gedaan sinds ik met OCF ben begonnen en het werkt voor mij, zelfs als ik een pijn in de a ** kan zijn voor videografen 🙂

MagMod-systeem: Ik gebruik het nu al heel lang … Ik vind het geweldig. Niet de goedkopere manier om te gaan, maar zo betrouwbaar en snel, nogmaals! MagSphere en MagGrids met gel zijn mijn ding. Ik heb net de MagBeam de laatste tijd om nog meer kracht te hebben.

Eneloop Batterijen: Godzijdank bestaan ze!

Lowepro FlipSide 400 AW: Ik heb deze nu voor altijd. Ik hou ervan voor verlovingssessies of zakelijke opdrachten, maar het is niet echt stijlvol voor bruiloften, toch? Dus ik bewaar het in mijn kofferbak voor het geval dat en breng de dag door met mijn Peak Design Everyday Messenger die mooi bij mijn outfit past.

HoldFast MoneyMaker: Had een riem nodig voor mijn twee camera’s. Deze is de beste en meest comfortabele die ik ooit heb geprobeerd… plus het ziet er cool uit! Als ik slechts één camera wil dragen, zou ik de Peak Design Slide Strap gebruiken.

Rocketbook: Ik gebruik dit slimme notitieblok de hele tijd. Ik kan mijn pagina’s scannen en lezen wanneer ik maar wil op mijn smartphone. Dan heb ik al mijn bruids- en bruidegom info en de tijdlijn van de dag bij me in het veld.

Oké, moet het zo’n beetje allemaal zijn. Ik ben niet echt een gear-nerd, maar ik hou ervan om het beste te hebben, dus ik maak me gewoon zorgen over het maken van geweldige foto’s op de trouwdag. Ik ben erg blij met de spullen die ik nu heb. Veel vrienden op de markt zijn overgestapt naar Sony vanwege het gewicht en de snelle focus … er moet een reden zijn… Canon en Nikon zullen een inhaalslag moeten maken om competitiever te zijn, maar voor nu blijf ik bij Sony!

Eén ding wel: ik ben niet zo voorzichtig met mijn spullen en ik vind de Sony A7 III een beetje fragiel… natuurlijk ziet alles er fragiel uit in vergelijking met een Canon 5D Mark III beest… dus ik moet leren om voorzichtiger met ze om te gaan, of wachten tot de andere merken de komende jaren lichte, snelle, betrouwbare en sterke spiegelloze camerabody’s uitbrengen?

Tot slot, bedankt Mark en India voor het verwelkomen van mij op Shotkit, een van de eerste websites waar ik doorheen scrolde toen ik begon met fotograferen in Sydney!

Proost maatje!

www.olivierbolte.fr | @olivierbolte

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer