Aurora HDR 2019 Beoordeling

Aurora HDR 2019 is vervangen door Luminar NEO en de nieuwe HDR Merge Extension, waarmee je nog eenvoudiger HDR-afbeeldingen kunt maken dan voorheen. Lees hier meer >>

Deze Aurora HDR 2019-recensie is voor landschaps- en stadsgezichtfotografen die prachtige High Dynamic Range-fotografie willen maken. Met HDR-fotografie kunt u het toonbereik van een afbeelding veel verder uitbreiden dan dat van een enkele belichting.

Als het goed wordt gedaan, geeft het je het hele palet dat het menselijk oog kan zien – iets wat de meeste afzonderlijke belichtingen gewoon niet kunnen doen.

Om HDR goed te laten werken, heb je heel specifieke software nodig. Traditioneel zou men 3-5 verschillende belichtingen van dezelfde scène nemen en ze vervolgens in een programma plaatsen dat ze samen zou combineren om het beste toonbereik te krijgen.

Aurora HDR recensie

Luminar Neo (voorheen Aurora)

Luminar Neo HDR Merge biedt alle mogelijkheden van Aurora 2019 plus extra krachtige bewerkingsfuncties om uw afbeeldingen naar een hoger niveau te tillen.

Code gebruiken Shotkit10neo om $ 10 te besparen bij het afrekenen.

Controleer de huidige prijs

Goede software kan ook een enkele Raw-afbeelding nemen en het toonbereik van een afbeelding uitbreiden door middel van tonemapping.

Niet alle HDR-programma’s zijn echter hetzelfde. Hoewel zowel Lightroom als Photoshop de mogelijkheid hebben om de belichtingen voor je te combineren, is het beeld waarmee ze uitkomen over het algemeen flauw en heeft het nog steeds veel nabewerking nodig om echt te schitteren.

De meeste HDR-fotografen kiezen ervoor om ergens anders heen te gaan voor de daadwerkelijke belichtingscombinatie en eerste bewerking, om nog maar te zwijgen van een Lightroom-alternatief dat geen maandelijkse abonnementskosten heeft…. en voor velen heet die software Aurora HDR.

Nu is Aurora HDR 2019 uit en blijven de verbeteringen binnenrollen. Laten we in mijn Aurora HDR 2019-recensie duiken om te zien of je het zou moeten gebruiken om je HDR-afbeeldingen hier in 2023 te bewerken.

Aurora HDR Review Samenvatting

Met HDR-fotobewerking als primaire focus, is Aurora HDR de krachtigste software voor het bewerken van afbeeldingen met een hoog dynamisch bereik die vandaag beschikbaar zijn. De mogelijkheid om belichtingsbeugels samen te voegen en individuele RAW-bestanden in toonkaarten te maken, maakt het een essentieel hulpmiddel voor fotografen die willen profiteren van HDR.

Inhoudsopgave

Wat is Aurora HDR 2019?

Controleer de huidige prijs

Aurora HDR 2019 is Mac- en Windows-compatibele software geïnspireerd op de workflow van Trey Ratcliff, een beroemde HDR-fotograaf die de lat echt hoog heeft gelegd voor HDR-fotografie.

Trey’s betrokkenheid is ongetwijfeld een van de belangrijkste redenen waarom de interface en stijl zo anders dan andere programma’s.

Net als andere HDR-programma’s kan Aurora foto’s tussen haakjes combineren die met verschillende belichtingen zijn gemaakt of een toonkaart maken van een enkele afbeelding die in Raw is gemaakt.

De resultaten zijn een hoger tonisch dynamisch bereik dan je camera normaal gesproken in een enkele belichting zou kunnen produceren, met veel meer informatie in de schaduwen en hooglichten.

Het kan zowel als een stand-alone programma als als een plug-in voor Lightroom, Photoshop, Elements en Apple Aperture worden gebruikt.

(Ik denk persoonlijk dat het het beste als plug-in kan worden gebruikt, maar daarover later meer.)

Uitstekende spookreductie in Aurora HDR 2019 review

De uitstekende spookreductie in Aurora HDR 2019 zorgde ervoor dat de rand van deze golf er realistisch uitzag | 1/6 f/8 ISO 100 | Sony a7III + Sony FE 16-35mm f/4 ZA

Alle HDR-programma’s hebben hun unieke manier om foto’s samen te voegen. Aurora HDR 2019 gebruikt AI in hun nieuwe Quantum HDR-engine en de resultaten zijn uitstekend.

Ik heb er een aantal van mijn oude sets tussen haakjes geplaatste belichtingen doorheen gedraaid en het openingsbeeld is vaak (hoewel niet altijd) veel beter dan waar ik mee werkte in de 2018-versie of in Nik’s HDR Pro. (Het was zeker beter dan alles wat ik ooit heb gedaan in Photomatrix Pro).

Er is veel minder lawaai in het uiteindelijke beeld en aanzienlijk betere tonale blending. Daarnaast is de ghost reduction indrukwekkend. en de kleur denoise en chromatic aberratie reductie werkt echt.

Niet één keer ben ik met halo’s of fringing terechtgekomen. Letterlijk niet één keer!

Bovendien is Aurora ook veel krachtiger en aangenamer in gebruik dan elke andere HDR-software waarmee ik ooit heb gewerkt.

De gebruikersinterface is slank en intuïtief en de besturing stuurt een beetje als een raceauto – alleen al de geringste aanpassing zorgt voor substantiële resultaten.

Aurora HDR 2019 Beoordeling | De gebruikersinterface

Het eerste dat zowel beginners als ervaren foto-editors die in Lightroom werken zullen opmerken, is dat de interface lijkt vrij gelijkaardig aan Lightroom, hoewel veel strakker.

De aanpassingspanelen lopen langs de linkerkant en veel van de eerste schuifregelaars zijn precies zoals je ze in Lightroom zou zien. Er is zelfs een histogram aan de bovenkant (wat ik erg handig vind).

Daar houden de overeenkomsten op. In tegenstelling tot Lightroom kun je met Aurora HDR ook werken met lagen, maskers en overvloeimodi à la Photoshop.

Als je een beginner bent, zal dit waarschijnlijk niet veel verschil voor je maken, maar als je gewend bent om serieuze controle te hebben over hoe je je afbeeldingen precies aanpast, zal dit een serieus pluspunt.

Net als sommige aspecten van Lightroom zijn alle wijzigingen die u aanbrengt in een afbeelding in Aurora niet-destructief. Het programma slaat op in zijn eigen bestandsindeling waar het al uw bewerkingsgeschiedenis en aanpassingen bewaart. Je kunt op elk moment teruggaan en dingen aanpassen.

Natuurlijk kunt u ook exporteren als een .jpeg of .tiff, maar dan krijgt u alleen de afbeelding – geen bewerkingsgeschiedenis.

Een aspect dat Aurora HDR 2019 heeft dat zowel Photoshop als Lightroom niet hebben, is intuïtief gebruiksgemak. Er is heel weinig leercurve.

Of je nu iemand bent die nog nooit in HDR heeft geschoten of je doet het al jaren, de gebruikersinterface is strak en eenvoudig. Alles wordt voor je neergelegd en het kost maar een beetje experimenteren om je werkstroom te achterhalen.

U kunt zelfs andere Photoshop-plug-ins gebruiken met Aurora. Dus als je al een gevestigde workflow hebt met bijvoorbeeld Nik- en Topaz-filters, kun je ze rechtstreeks via Aurora gebruiken.

(Eerlijk gezegd heb ik geen filter gevonden dat echt in de buurt komt van wat het tonale contrast in Nik’s Color Efex kan doen. Het werkt ook verbazingwekkend goed met HDR.)

Het laatste dat ik absoluut geweldig vind aan zowel Aurora als Luminar, is dat elk filter een eenvoudige, voor de hand liggende aan / uit-schakelknop heeft. Ik kan gemakkelijk zien wat de wijzigingen met de afbeelding zullen doen zonder een hele laag uit te hoeven schakelen.

Hoewel dit niet per se uniek is, is het zeker een van de dingen die ik het meest gebruik.

[Related: Luminar Discount Code]

Aurora HDR 2019 review - hdr-beelden van trey ratcliff en serge ramelli - hdr-fotografie met instelbaar gradiëntfilter met lutmapping door skylum

Aurora HDR 2019 installeren als plug-in is eenvoudig

Hoe uw workflow eruit zal zien, hangt af van het feit of u Aurora als zelfstandige software of als plug-in wilt gebruiken.

Als u nog niet gewend bent aan Photoshop en Lightroom (of als u ze niet meer gebruikt toen ze overschakelden op abonnementen), werkt Aurora HDR waarschijnlijk prima als zelfstandige versie.

Hiermee kunt u bijsnijden, transformeren, handmatig corrigeren voor lensvervormingen en andere Photoshop-plug-ins in combinatie daarmee gebruiken.

Het heeft ook een aanpassingspaneel voor curven, HSL, gesplitste toning en vignet, evenals uitstekende geluidsbeheersing.

Als u echter gewend bent aan Adobe-producten, zult u het waarschijnlijk meer waarderen als een plug-in.

Handmatig aanpassen voor lenscorrecties is voor de meeste mensen een uitdaging, er is geen helende kwast en ik wil mijn selecties niet altijd handmatig moeten inschilderen (een probleem dat ik ook heb met Luminar).

Ook als u het catalogussysteem van Lightroom al gebruikt, is het logischer om daarbij te blijven.

Aurora HDR 2019 Beoordeling | Functies en filters

Aurora HDR 2019 review - enkele onbewerkte maskering. Beoordeling van software om hdr-afbeeldingen te bewerken. Verbeteringen ten opzichte van aurora hdr 2018

Net als bij Lightroom kunt u het histogram in Aurora HDR gebruiken om gebieden met geknipte hooglichten en schaduwen weer te geven.

Wat de verschillende filters en functies betreft, laat je niet misleiden door de eenvoud van de interface – ze zijn vrij krachtig en in sommige gevallen, zeer uniek.

Velen gebruiken kunstmatige intelligentie (bijv. Smart Tone, HDR Clarity en HDR Smart Structure) en sommige zijn ronduit nieuw (bijv. Dodge and Burn, Adjustable Gradient en LUT mapping). Het zusterprogramma van Skylum, Luminar, heeft deze ook.

Klik om uit te vouwen:
Alle krachtige tools en functies van Aurora HDR 2019

 • Geavanceerde tonemappingtechnologie
 • Geavanceerde beeldverwerkingsengine
 • Mac & Windows Ondersteuning
 • Intuïtieve gebruikersinterface
 • HDR-versterker
 • Snelle beugels samenvoegen
 • Native RAW-ondersteuning
 • Pro Preset-pakketten
 • Ondersteuning voor aangepaste vooraf ingestelde pakketten
 • Deelvenster Historie
 • Histogram
 • Voor & na vergelijking
 • Lenscorrectie tool
 • Gereedschap Transformeren
 • Dodge &Burn Filter |
 • Afbeelding spiegelen en roteren
 • Lagen vermenigvuldigen en overvloeimodi
 • Kleurtemperatuur
 • Uitstraling van het beeld
 • Maskeren
 • Gereedschap Bijsnijden
 • Detail-, helderheids- en structuurcontroles
 • Polarisatie filter
 • Veer &Dichtheid voor laagmaskers
 • Boven – en onder aanpassing
 • Gereedschap Verloopmaskering
 • Tientallen slimme kleurregelaars
 • Hoogwaardige presets voor alle HDR-stijlen
 • Luminositeit maskeren
 • Slimme toon
 • Blanken &Zwarten
 • Hooglichten / Middentonen / Schaduwen
 • Touch Bar-ondersteuning (Mac)
 • Aangepaste texturen
 • HDR Denoise
 • Glow, gereedschap
 • Gereedschap Tooncurve
 • Vignet
 • HSL-paneel
 • Deelvenster Kleurversteviging
 • Batchverwerking
 • Automatische uitlijning
 • Automatische Deghosting
 • Chromatische aberraties reductie
 • Sociaal delen (FB, 500px, Twitter, enz.)
 • Adobe Photoshop-plug-in
 • Adobe Lightroom-invoegtoepassing
 • Apple Foto’s/ Diafragma-extensie
 • Meerdere licenties voor 5 computers
 • +meer dan 100 tools en functies

Op deze meest recente versie van Aurora HDR 2019 zijn de schuifregelaars ongelooflijk gevoelig.

Omdat ik op zoek ben naar een natuurlijk ogende afbeelding, hoef ik zelden aanpassingen te maken die veel verder gaan dan 10-20, vooral wanneer ik werk met filters zoals HDR Clarity, Smart Structure, enzovoort.

Voor mij zijn ze als zout: weinig verbetert het beeld echt; te veel en het kan, nou ja, oneetbaar worden.

Aurora HDR 2019 review - meer functies dan Apple-foto's. Beoordeling van batchverwerking, enorme verbetering ten opzichte van aurora hdr 2018

Het instelbare verloopfilter in Aurora HDR is vooral handig voor het werken aan landschappen. Hiermee kunt u de oriëntatie instellen en vervolgens de bovenkant van de afbeelding afzonderlijk van de onderkant aanpassen.

Van de meer unieke filters is een van de nuttigste voor mij in mijn landschapswerk het verstelbare verloop. (Luminar heeft dit ook.) Hiermee kunt u de bovenkant van de afbeelding afzonderlijk van de onderkant aanpassen.

In landschappen is de lucht vaak veel helderder dan de voorgrond – zelfs bij gebruik van HDR. In staat zijn om snel en gemakkelijk de lucht te veranderen zonder de voorgrond te beïnvloeden (en vice versa) bespaart me veel tijd.

Het is niet nodig om nog een laag en een laagmasker te maken. Stel eenvoudig de oriëntatie in en pas deze aan. Deze functie is vooral handig bij het bewerken van foto’s van zonsondergangen.

Andere meer gepatenteerde filters die een enorm verschil in de uiteindelijke look van mijn afbeeldingen de schuifregelaar voor kleurcontrast, het deelvenster HDR-verbetering en het filter Beeldstraling opnemen. Al deze, oordeelkundig gebruikt, kunnen echt een imago verbeteren.

En herinner je je de raceauto-analogie die ik hierboven gebruikte? De AI-filters (Smart Tone, HDR Clarity en Smart Structure) zijn bijzonder krachtig, met slechts de geringste aanpassingen die krachtige wijzigingen aanbrengen.

Je hoeft niet aan het wiel te trekken – slechts een klein duwtje is vaak alles wat een afbeelding nodig heeft, althans bij het maken van realistische fotografie.

Aurora HDR 2019 Beoordeling | Voorinstellingen en LUT’s

Aurora HDR 2019 review - wordt geleverd met tal van presets voor fotobewerking

Net als de meeste andere HDR-bewerkingsprogramma’s wordt Aurora HDR 2019 geleverd met een aantal presets die ze nu hebben hernoemd als “looks”.

Ze zijn ongelooflijk eenvoudig aan te passen, zowel in termen van de enkele schuifregelaar die elke preset heeft als via de aanpassingspanelen aan de linkerkant. Zowat al deze pakken echter een behoorlijke punch, dus je zult ze waarschijnlijk aanzienlijk willen terugdraaien.

Hoewel de vooraf ingestelde collectie die bij 2019 wordt geleverd een beetje slank is, zijn er meer looks beschikbaar op de site van Skylum en kunt u ook eenvoudig uw eigen collecties maken en delen.

In dezelfde lijn worden zowel Aurora HDR als Luminar geleverd met de mogelijkheid om LUT’s te gebruiken. Opzoektabellen worden meestal gebruikt bij het maken van films, maar kunnen enkele bieden geweldige looks voor stilstaande beelden ook.

Aurora HDR 2019 wordt geleverd met een gevoelloosheider van LUT’s die je net als presets kunt gebruiken, of je kunt andere LUTs gebruiken die je elders zou kunnen tegenkomen.

Ik kan het mis hebben, maar ik ben er vrij zeker van dat geen enkele andere strikt HDR-software dit beschikbaar heeft.

Hoewel u LUT’s in Photoshop kunt laden, is het ook veel gemakkelijker om dit te doen met Aurora HDR.

Aurora HDR 2019 review - looks zijn ook te downloaden voor fotobewerking

Profiteren van LUT’s en presets in Aurora HDR is een fluitje van een cent.

Voor mij persoonlijk vind ik de presets of LUT’s echter niet zo handig in Aurora. Ik heb meer kans om de look te krijgen waar ik voor ga, gewoon naar beneden gaan in de linkerkolom en de schuifregelaars aanpassen.

Meestal heb ik gewoon gebruik de presets voor inspiratie als ik een beeld er niet helemaal zo goed uit kan krijgen als ik zou willen. Of voor als ik op zoek ben naar iets anders, maar ik weet niet precies wat het is.

Omdat ik zelden een voorinstelling vind die ik wil gebruiken, ben ik dankbaar voor het vervolgkeuzemenu geschiedenis dat het supereenvoudig maakt om terug te gaan naar hoeveel stappen ik ook nodig heb.

Ik gebruik wel af en toe de LUT’s en presets in Luminar. Maar ze komen aan het einde van mijn workflow, niet aan het begin wanneer ik Aurora gebruik. Ze hebben een aantal bijzonder leuke die zijn gedownload van de Skylum-site.

Aurora HDR 2019 Beoordeling | Wat kan worden verbeterd

Aurora HDR 2019 review - voor en na schuifregelaar van hdr-afbeeldingen met behulp van batchverwerking

De Aurora voor en na slider lijkt me een beetje overbodig.

Een ding dat ik bijzonder nutteloos vind (hoewel het er cool uitziet) is de voor / na schuifbalk. Ik kan me hierin vergissen, maar de “voor” schuifregelaarafbeelding lijkt te zijn genomen van de middelste belichtingsafbeelding voordat ze werden gecombineerd, niet de basislijncombinatie van alle drie de afbeeldingen.

Ik zou het ook erg op prijs stellen als zowel Aurora als Luminar wat meer zouden bieden. geavanceerde selectietools. Niet iedereen wil zijn maskers met de hand intekenen of een verloop gebruiken.

In dezelfde geest zou het aanbieden van een soort helende borstel een lange weg gaan om dit een standalone programma. Zoals het is, moet u het in combinatie met een ander bewerkingsprogramma gebruiken als u iets (zoals lensstof of waterdruppels) uit de afbeelding wilt wissen.

Ook zouden de presets / looks gemakkelijker te gebruiken zijn als ze een eenvoudige aan/uit-schakelknop zoals de filters dat doen, konden we hun effecten zien zonder de schuifregelaar te hoeven wijzigen. Het is maar een klein dingetje, maar zou oh-zo-nuttig zijn.

Ten slotte heeft Aurora HDR 2019 veel verwerkingskracht nodig om te draaien. Zelfs op een gloednieuwe iMac uit 2018 duurde het lang om het eerste beeld te krijgen. Op mijn kleine Macbook Air uit 2010 is het tergend langzaam.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste HDR-software?

Aurora HDR is zeker een van de beste HDR-apps op de markt – zo niet de best. Het maakt gebruik van een geavanceerde AI-aangedreven engine, heeft een intuïtieve interface en biedt een verscheidenheid aan presets en filters die het leven gemakkelijker maken.

Wat is Aurora HDR Express?

Aurora HDR Express is een vereenvoudigde en uitgeklede versie van Aurora HDR, ook ontwikkeld door het bedrijf Skylum. Net als Aurora HDR vereenvoudigt Aurora HDR Express het maken van verbluffende HDR-foto’s – het verschil is dat een aantal functies ontbreken in de Express-versie.

Doet Lightroom HDR?

Ja, u kunt HDR-foto’s rechtstreeks vanuit Lightroom verwerken. De functionaliteit is echter beperkter dan bij een speciale app zoals Aurora HDR.

Hoe voeg ik Aurora HDR toe aan Lightroom?

Open Aurora HDR en klik in het hoofdmenu op Plug-ins installeren. Van daaruit kunt u selecteren met welke software u Aurora wilt gebruiken. Momenteel kan het worden gebruikt als een plug-in met Lightroom, Photoshop, Photoshop Elements en Apple Aperture.

Aurora HDR 2019 Beoordeling | Laatste gedachten

Skylum Aurora HDR 2019 review - tal van functies en aanpassingslagen voor fotobewerking. Produceer een realistische HDR-afbeelding met een instelbaar verloopfilter

Bixby Bridge HDR-opname met 3 belichtingstijd samengevoegd en bewerkt met Aurora HDR 2019 | 1/200 f/8 ISO 100 | Sony a7III + Sony FE 16-35mm f/4 ZA

De nieuwe Quantum HDR Engine maakt echt een enorm verschil in de kwaliteit van de eerste afbeelding die is geïmporteerd in Aurora HDR 2019 (tussen haakjes of toonverdeling).

In feite was ik eerlijk gezegd in staat om een aantal oudere afbeeldingen te redden die gewoon niet goed uitkwamen in Nik’s HDR Efex Pro 2 of zelfs in de 2018-versie van Aurora HDR.

Geen enkel ander HDR-bewerkingsprogramma biedt lagen, de mogelijkheid om Lightroom of Photoshop te gebruiken plug-ins en een superintuïtieve gebruikersinterface allemaal verpakt in één.

Daarbij komt dat Aurora HDR 2019 de meest realistische foto’s Ik heb ooit in een HDR-programma gezien – laat je niet afschrikken door de verouderde naam – deze software is nog steeds de beste optie die hier in 2023 beschikbaar is

T is uiterst eenvoudig te gebruiken en werkt goed als plug-in voor Photoshop en Lightroom. Je kunt echt niet fout gaan met dit geweldige stukje software.

Als je een beter HDR-programma kunt aanbevelen, hoor ik het graag … maar het is moeilijk om je iets voor te stellen dat Aurora HDR 2019 binnenkort verslaat.

Aurora HDR recensie

Luminar Neo (voorheen Aurora)

Luminar Neo HDR Merge biedt alle mogelijkheden van Aurora 2019 plus extra krachtige bewerkingsfuncties om uw afbeeldingen naar een hoger niveau te tillen.

Code gebruiken Shotkit10neo om $ 10 te besparen bij het afrekenen.

Controleer de huidige prijs