9 redenen waarom je een handige vijftig lens nodig hebt (+ budget 50mm aanbevelingen)

Terugkijkend lijkt het me belachelijk dat ik zoveel jaren heb doorgebracht met slechts een paar zoomlenzen en geen prime-lenzen in mijn cameratas.

Dat veranderde helemaal toen ik de goedkoopste handige vijftig lens op de markt kocht, waardoor ik me ineens realiseerde hoeveel plezier je kon beleven met een piepklein objectief met een verrassend groot maximaal diafragma.

Al snel werd ik verliefd op de vormfactor en de glorieuze bokeh, om nog maar te zwijgen van de veelzijdigheid.

Als je geen handige vijftig lens bezit, is er weinig reden om er geen aan je cameratas toe te voegen, vooral als je nieuw bent in de fotografie.

Laten we het een beetje hebben over wat ze zijn, waarom ze zo nuttig zijn, en ook een aantal betaalbare handige vijftigers die je zou moeten overwegen om te kopen.

Wat is een Nifty Fifty Lens?

De handige vijftig is een 50mm prime lens met autofocus die licht van gewicht is, is opgebouwd uit goedkope materialen en een snel maximaal diafragma heeft.

De brandpuntsafstand van 50 mm wordt vaak een “standaardbeeld” genoemd, omdat het gezichtsveld zeer dicht bij wat het oog van nature ziet.

Door een eigenaardigheid van de natuurkunde blijkt dat de ‘standaard’ 50mm-weergave heel gemakkelijk te maken is als het gaat om camera-apparatuur, wat betekent dat het voor fabrikanten mogelijk is om een 50mm-lens te maken die klein, licht en relatief scherp is – zelfs als deze is gebouwd met een groot maximaal diafragma.

De kitlens die wordt geleverd aan degenen die hun eerste camera kopen, is meestal een goedkope zoomlens met een maximaal diafragma van f / 3.5, die sluit tot f / 6.3 wanneer u inzoomt.

Daarentegen heeft de handige vijftig lens meestal een diafragma van f/1.8, waardoor het binnenlaat. veel meer licht, waardoor u actie kunt bevriezen in veel donkerdere omstandigheden.

Misschien nog wel belangrijker is echter het effect dat het grotere diafragma heeft bij het creëren van een geringe scherptediepte.

Met grotere diafragma’s kunt u uw onderwerp scherp houden terwijl u de achtergrond vervagen. Hiermee kunt u uw onderwerp isoleren en die filmische ondiepe scherptediepte-look creëren, wat vooral aangenaam is bij het maken van portretten.

Als je je beperkt voelt door je kitlenzen en wilt ontsnappen aan de programmamodus van je camera, kun je beginnen aan een spannende, bokeh-beladen fotografiereis van ontdekking, door jezelf een verrassend betaalbare 50mm f / 1.8-lens te geven en te leren hoe je de diafragmavoorkeuzemodus kunt gebruiken.

Voor degenen die meer willen weten over diafragma en hoe dit het maken van afbeeldingen beïnvloedt en hun kennis van fotografie willen ontwikkelen, is de handige vijftig de voor de hand liggende stap omhoog van de kitlens.

Het is ook ongelooflijk betaalbaar, waardoor het toegankelijk is voor mensen met een beperkt budget, of als een uitstekend cadeau voor fotografen, als je toevallig iemand kent die zijn fotografiespel wil verbeteren.

Onthoud: de cropfactor voor degenen die fotograferen op APS-C-camera’s (in tegenstelling tot full frame) betekent dat een 50mm-lens uiteindelijk het equivalent van 75-80mm zal zijn, afhankelijk van je specifieke sensor. Dit betekent een strakkere beeldhoek dan wanneer je het op een full-frame camera zou gebruiken, maar laat dat je niet afschrikken – dit is nog steeds een veelzijdige lens.

9 redenen waarom je een handige vijftig lens nodig hebt

Er zijn veel goede redenen om een handige vijftig lens te kopen, vooral als je nadenkt over wat je vervolgens moet kopen als je je verveelt met je kitlens.

Veel van deze redenen zullen ook van toepassing zijn op andere lenzen, maar de handige vijftig brengt ze allemaal samen in één schattige en handige bokeh-tastische bundel.

1. Grootte

Sony a7III met Sony FE 50mm f/1.8

Het handigste deel van de handige vijftig is zeker zijn verkleingrootte. Vooral op omvangrijke, full-frame camera’s kan het verfrissend zijn om zo’n kleine lens te kunnen bevestigen die dit soort prestaties biedt.

Kleinere lenzen bieden een aantal voordelen. Een handige vijftig is een uitstekende walk-around lens, ideaal voor het vastleggen van openhartige momenten, waardoor het een favoriet is voor straatfotografie (gids).

Als het gaat om het fotograferen van mensen, is het minder intimiderend en opdringerig dan een grote, pretentieuze zoom, en kan je onderwerp meer ontspannen maken.

Het is niet ongebruikelijk dat mensen een beetje gespannen worden wanneer ze worden geconfronteerd met iemand die een enorme, dure camera met een enorme lens hanteert die waarschijnlijk iets anders compenseert.

Met de kleinere handigheid voelt het minder alsof je hun ruimte binnendringt en vermijd je elke paranoia dat je in belachelijk detail vastlegt wat er tussen hun tanden zit.

2. Gewicht

YongNuo YN 50mm f/1.8

Als de beste camera degene is die in je hand ligt, is de beste lens degene die altijd in je tas zit. Je bent misschien niet van plan om het op een bepaald uitje te gebruiken of van plan om het voor een specifieke klus te gebruiken, maar de handige vijftig prime-lens is zo onbeduidend in termen van gewicht, het zou dwaas zijn om het thuis te laten.

Als minimalist die een groot deel van het jaar zo licht mogelijk reist, is mijn handige vijftig de perfecte metgezel, en veel kleine portretfotografieklussen worden voltooid met alleen mijn groothoekzoom en een van mijn handige vijftigers.

Budgetmaatschappijen zijn niet erg sympathiek als het gaat om bagagebeperkingen, en elk onsje dat ik kan verliezen is waardevol.

Als walk-around lens is dit lage gewicht ideaal. Met zo’n klein stukje glas voelt je dikke DSLR ineens bijna als een compactcamera, waardoor je hem eerder meeneemt op willekeurige uitstapjes en avonturen.

3. De prijs

Voor de beeldkwaliteit en het maximale diafragma geeft geen enkele andere lens je zoveel waar voor je geld. Natuurlijk is het mogelijk om vier keer zoveel geld uit te geven voor exact dezelfde brandpuntsafstand en diafragma aan een lens met een snellere autofocus en scherpere beelden, maar heb je het nodig?

Voor mijn doeleinden – vrienden die in het bos klimmen, look-books voor kleine kledingmerken, af en toe productfoto’s voor online gebruik – absoluut niet.

Ik druk deze afbeeldingen niet af om op de zijkant van een bus te verschijnen, en niemand zoomt in op mijn afbeeldingen om te controleren op chromatische aberratie (d.w.z. roze of blauwe randen in gebieden met een sterk contrast).

4. Bokeh op een budget

Canon 6D + Yongnuo YN 50mm f/1.8 | Links: 1/320 f/1.8 ISO 100. Rechts: 1/160 f/1.8 ISO 100

Of het nu gaat om Instagram-beroemdheden en hun sprookjesachtige lichten, of die YouTube-fotografieberoemdheden die mooie mensen fotograferen, elke fotograaf is geobsedeerd door één ding: romige bokeh.

Natuurlijk kan een dure smartphone met meerdere camera’s in de buurt komen met zijn faux scherptediepte AI-instellingen, maar het is niet helemaal hetzelfde en je zult niet veel leren van het proces.

De bokeh van de 50mm f/1.8 kan zo boterachtig zijn als je nodig hebt. Je kunt meer dan tien keer zoveel uitgeven voor een 50mm f/1.2 lens, maar zullen je beelden meer dan tien keer zo goed zijn? Waarschijnlijk niet.

Deze prijs maakt handige vijftigers perfect voor beginnende fotografen, maar dat betekent niet dat je ze ook niet in de cameratassen van professionals zult vinden.

Zelfs als je de 50mm f/1.8 niet op een full frame body gebruikt, krijg je nog steeds geweldige onscherpe gebieden, ondanks dat het gezichtsveld een vergrotingsfactor oploopt die specifiek is voor de sensorgrootte van de camera.

5. Flatterende portretlengte

Sony A7 III + Sony FE 50mm f/1.8 | Links: 1/250 f/1.8 ISO 800. Rechts: 1/250 f/1.8 ISO 640

50mm lenzen zijn geweldig voor het fotograferen van mensen. De consensus is dat 85 mm het meest flatterend is als het gaat om portretten, maar 50 mm is een mooi compromis wanneer grootte en gewicht in het spel komen, en voor opnamen van halve lengte en breder kunnen de vervormingen grotendeels worden vermeden als je voorzichtig bent.

Bredere lenzen hebben de neiging om gezichten smaller en neuzen langer te maken, en hoewel 85 mm vaak de voorkeur heeft, is er soms niet genoeg ruimte om een back-up te maken en het plaatst je verder weg van de persoon met wie je contact probeert te maken.

35mm-lenzen zijn ook enorm populair, maar kunnen gezichtskenmerken vervormen wanneer ze van dichtbij worden opgenomen in vergelijking met een 50mm. (Zie meer over 35mm vs 50mm hier.)

Zoals eerder vermeld, zijn 50mm-lenzen geweldig voor straatfotografie, omdat ze je in staat stellen om op een comfortabele afstand van je onderwerp te blijven, terwijl ze nog steeds een ‘levensecht’ gezichtsveld bieden vanaf de standaard brandpuntsafstand – iets dat niet mogelijk is met een telelens of groothoekcameralens.

De 50mm lengte is zo’n geweldige fotografie allrounder, vandaar de term: nifty fifty.

Zie ook: wat wordt bedoeld met gezichtsveld.

6. Autofocus

Sony A7 III + Sony FE 50mm f/1.8 | 1/640 f/1.8 ISO 100

Er is een heleboel zeer betaalbare, kleine prime-lenzen op de markt, maar ze hebben niet allemaal autofocus.

Die vintage lens met handmatige scherpstelling heeft misschien een sneller diafragma, maar hoeveel van je foto’s zullen wazig zijn en hoe handig zal het zijn om te vechten met focus peaking terwijl je ook leert hoe je je scherptediepte kunt beheren?

Elke handige vijftig aangeboden door de belangrijkste merken biedt autofocus, wat vaak verrassend snel en nauwkeurig, waardoor het geweldig is voor straatfotografie en andere genres waar onderwerpbewegingen onvoorspelbaar zijn.

7. Een manusje van alles

Sony A7 III + Sony FE 50mm f/1.8 | Links: 1/800 f/1.8 ISO 100 Rechts 1/320 f/1.8 100

Omdat het een standaard brandpuntsafstand is, betekent dit dat 50 mm een heel normaal beeld van de wereld geeft, waardoor het ideaal voor het uitbeelden van het dagelijks leven.

Het plaatst het ook precies in het midden van het bereik, waardoor het noch breed noch lang is, en iets van een manusje-van-alles en meester van niets.

(Handige vijftigers hebben ook een standaard filtergrootte, waardoor je lensfilters kunt gebruiken om de hoeveelheid licht die je camera binnenkomt te beperken, voor meer creatief potentieel.)

Soms voelt de brandpuntsafstand van 50 meter niet lang genoeg aan voor portretten en niet breed genoeg voor landschappen, maar het betekent wel dat het heerlijk veelzijdig, zo niet altijd perfect.

Het mooie van prime-lenzen is dat je voeten moeten zoomen, en met de handige vijftig ben je mobiel en leer je hoe je een scène samen kunt laten komen voor de juiste compositie.

Als je al je hele leven met zoomlenzen fotografeert, doe jezelf dan een plezier en probeer het met een vaste brandpuntsafstand – het kan wonderen doen voor je fotografie, om nog maar te zwijgen van het helpen fit blijven in het proces!

8. Leer hoe u uw diafragma gebruikt

Canon 6D + Yongnuo YN 50mm f/1.8 | 1/1000 f/1.8 ISO 100

Als je te lang vastzit in de programmamodus en wilt uitzoeken hoe je kunt voorkomen dat je DSLR-foto’s er zo uitzien als snaps van een goedkope compactcamera of smartphone, is het nemen van controle over je diafragma waar je moet beginnen.

Of je nu een full frame of crop sensor camera gebruikt, Diafragmavoorkeuze met Auto ISO is de volgende voor de hand liggende stap om je camera onder de knie te krijgen, en er is geen betere lens om dit mee te leren dan de handige vijftig.

Met 50mm zit je strak genoeg dat de effecten van het grotere diafragma voelbaar zijn, maar zonder zo ingezoomd te zijn dat het ontmoedigend is om mee te werken.

9. Fotografeer bij weinig licht

Canon 6D + Yongnuo YN 50mm f/1.8 | 1/125 f/1.8 ISO 1600

Canon 6D + Yongnuo YN 50mm f/1.8 | 1/125 f/1.8 ISO 1600

Een walk-around lens is geweldig voor een fotograaf als het klein en licht is, maar het is nog beter als je het binnenshuis of tijdens een avondje uit kunt gebruiken.

Met een goedkope kitlens (en het kleine / variabele diafragma), zodra het licht daalt, ben je gedwongen om de ISO op te voeren tot onhaalbare niveaus of de camera volledig te laten vallen.

Met f/1.8 geven die extra lichtstops je veel meer flexibiliteit bij het fotograferen bij weinig licht (guide). Ineens wordt binnen fotograferen ook minder een probleem.

Waarom zijn Nifty Fifty Lenzen zo goedkoop?

Het is duidelijk dat er tegen zulke lage prijzen iets moet zijn dat je mist als je kiest voor iets dat zo betaalbaar is voor je fotografie-avonturen.

Dus wat krijg je voor je geld als je kiest voor een 50mm lens die meer dan 1000% meer kost?

50mm primes zijn er in verschillende smaken diafragma, waarbij de breedste meestal f/ 1.2 is, hoewel je zou kunnen beweren dat Nikon’s nieuwe NIKKOR Z 58mm f/ 0.95 S Noct vergelijkbaar is – en dat is $ 8.000!

Snellere diafragma’s vereisen meer glas en meer precisie om aberraties en ongewenste effecten te voorkomen, en dat telt allemaal snel op.

De snelheid van de autofocus op een handige vijftig zal een beetje zielig zijn in vergelijking met zijn duurdere tegenhangers, en niet altijd zo nauwkeurig.

Evenzo zijn de coatings op duurdere primes veel geavanceerder, waardoor de kleurranden bij het wijd open fotograferen worden geëlimineerd en ongewenste lensflare effectiever wordt voorkomen.

Beste Nifty Fifty lenzen in 2023

Canon EF 50mm f/1.8 STM

50mm 1 8 canon Nifty vijftig lens

Bekijk meer beoordelingen

Compatibiliteit: Canon EF-vatting (full frame en APS-C)
Minimale focus: 13,78″ / 35 cm
Filter Diameter: 49 mm
Grootte: 2,72 x 1,54″ / 69,2 x 39,2 mm
Gewicht: 5.6 oz / 160 g

Controleer de huidige prijs

De Canon 50mm f/1.8 STM nifty fifty lens is een vaste waarde in de tas van menig professionele fotograaf, en zou de ’s werelds best verkochte lens!

Klein en licht, het is verfrissend scherp, zelfs als het wijd open staat, hoewel hoeken enigszins zacht worden en de autofocus verre van stil is.

Er is zelfs een stopgezette versie met een plastic houder die nog goedkoper is als je hem kunt vinden. U kunt een voorbeeldafbeelding ziens genomen met deze lens hierboven.

[Related: See more of the best Canon lenses]

Sony FE 50mm f/1.8

Sony FE 50mm f/1.8 lens |

Bekijk meer beoordelingen

Compatibiliteit: Sony full-frame (FE) en crop sensor (E)
Minimum Focus: 1,48′ / 45 cm
Filter Diameter: 49 mm
Grootte: 2,7 x 2,34″ / 68,6 x 59,5 mm
Gewicht: 6,6 oz / 186 g

Controleer de huidige prijs

De Sony 50mm f/1.8 FE nifty fifty is niet zo betaalbaar als de Nikon en Canon equivalenten, maar er is een kleine hobbel in bouwkwaliteit om te compenseren.

Het is scherp wijd open en presteert goed in vergelijking met vergelijkbare lenzen die aanzienlijk duurder zijn.

[Related: See more of the best Sony lenses]

Fujifilm XF 35mm f/2 R WR

FUJIFILM XF 35mm f/2 R WR

Bekijk meer beoordelingen

Compatibiliteit: X-houder
Minimale focus: 1,15′ / 35 cm
Filter Diameter: 43 mm
Grootte: 2,36 x 1,81″ / 60 x 45,9 mm
Gewicht: 6 oz / 170 g

Controleer de huidige prijs

De populaire Fujifilm 35mm f/2 is ontworpen voor Fuji’s APS-C sensorcamera’s en komt het dichtst in de buurt van een handige vijftig op 35mm, je krijgt een full frame equivalent van 52,5mm.

Het is niet zo betaalbaar als zijn Sony / Canon / Nikon-tegenhangers, maar het extra geld levert je een metalen behuizing op in combinatie met weersafdichting, op de een of andere manier zonder het zwaar te maken.

[Related: See more of the best Fuji lenses]

Nikon AF-S 50mm f/1.8G Lens

Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G objectief

Bekijk meer beoordelingen

Compatibiliteit: Nikon FX (full-frame) en DX (crop-sensor)
Minimale focus: 1,48′ / 45 cm
Filter Diameter: 58 mm
Grootte: 2,84 x 2,06″ / 72,1 x 52,4 mm
Gewicht: 6,5 oz / 185 g

Controleer de huidige prijs

Geliefd bij zowel amateurs als professionals, de Nikon 50mm f/1.8 handige vijftig lens geeft opmerkelijke scherpte gezien de prijs, met uitstekende autofocus en aangename bokeh.

Er is een goedkopere optie (de f / 1.8D), maar deze G-versie is robuuster en heeft een interne scherpstelmotor, wat betekent dat deze kan worden gebruikt op Nikon DSLR’s op instapniveau die geen ingebouwde motoren hebben.

APS-C-fotografen moeten er rekening mee houden dat er ook een DX-versie beschikbaar is, de Nikon 35mm f/1.8G, die een equivalente scherpstellengte van ongeveer 52mm geeft.

[Related: See more of the best Sony lenses]

Budget Nifty Vijftig Lens Opties

YongNuo YN 50mm f/1.8 voor Canon en Nikon Mounts

Yongnuo YN 50mm f/1.8 goedkope handige vijftig lens

Bekijk meer beoordelingen

Compatibiliteit: Nikon FX/DX en Canon EF vatting
Minimale focus: 1,48′ / 45 cm
Filter Diameter: 52 mm
Grootte: 2,87 x 2,17″ / 73 x 55 mm
Gewicht: 4.2 oz / 120 g

Controleer de huidige prijs

Yongnuo heeft een bijgewerkte versie van de Yongnuo YN 50mm f/1.8 lens geproduceerd die extern volledig opnieuw is ontworpen, maar de eerste, goedkopere iteratie is nog steeds beschikbaar en lijkt opmerkelijk veel op de Canon 50mm f/1.8 STM.

De bajonet op de Yongnuo nifty fifty is plastic en autofocus is langzamer en luidruchtiger, maar met ongeveer $ 50 – minder dan helft die van de Canon – het is moeilijk om te klagen.

Beelden kunnen zacht zijn en autofocus soms inconsistent bij het schieten wijd open, waarbij de motoren luidruchtig rondjagen, maar wat verwacht je?

Zoals budget bokeh gaat, is dit de goedkoopste handige vijftig-optie voor fotografen die beschikbaar is in 2023 en kan het erg leuk zijn om mee te fotograferen, zelfs op een crop sensor body. Zie enkele voorbeeldafbeeldingen hierboven.

Handige jaren vijftig – Laatste woorden

Een handige vijftig is niet de scherpste, snelste of meest flexibele lens, maar met een beetje oefening kan het de beste waarde lens je zult ooit kopen voor je fotografie.

De beperkingen van een vast brandpunt en het klassieke gezichtsveld van 50 mm bieden een geweldige leerschool voor beginners in de fotografie en een comfortabele, veelzijdige optie voor meer ervaren fotografen.

En voor zo’n betaalbare prijs, waarom zou je geen handige vijftig aan je tas toevoegen?

Laat hieronder een reactie achter met eventuele vragen en laat ons uw ervaringen met een 50mm lens weten.