Beste lens voor portretten (mensenfotografie) in 2023

Als u een camera bezit, is de kans groot dat u geïnteresseerd bent in deze gids op de beste lenzen voor portretfotografie.

Ik zal bespreken welke de beste portretlenzen zijn die ik aanbeveel aan zowel beginnende als professionele fotografen, die gewoon betere foto’s van mensen willen maken.

Of je nu een Nikon, Canon, Sony of Fujifilm camera-eigenaar bent, je vindt hier aanbevelingen voor portretlenzen die je helpen bij je fotografie.

Waar relevant heb ik ook enkele portretlensopties van derden opgenomen.

Je weet al dat het maken van geweldige portretfoto’s niet alleen over de uitrusting gaat, maar het hebben van de juiste tools voor de klus maakt zeker een groot verschil.

Met dat in gedachten, laten we ons erin vastbijten!

Inhoudsopgave

Beste lenzen voor portretfotografie – NIKON

Beste Nikon portretlenzen

 

Beeld Product Bijzonderheden
shk2-table__image Nikon 85mm f/1.4BESTE ALLROUND
 • Brandpuntsafstand: 85 mm
 • Ultrasnelle f1.4 klassieke portretlens
 • Nano Kristal Jas
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon 50mm f/1.8G AF-SBESTE BUDGET
 • Brandpuntsafstand: 50 mm
 • Stille Golf Motor
 • Super geïntegreerde coating
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon 85mm f/1.8BESTE WAARDE
 • Brandpuntsafstand: 85 mm
 • Stille Golf Motor
 • M/A-scherpstelmodusschakelaar
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon 70-200mm f/2.8
 • Brandpuntsafstand: 70-200 mm
 • Nano Kristal Jas
 • Afgerond 9-blads membraan
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon 105mm f/1.4
 • Diafragma bereik: f / 1.4 tot f / 16
 • Nano Kristal Coating
 • Afgerond 9-blads membraan
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon 135mm f/2
 • Hoge prestaties
 • Onscherpteregeling
 • Groot maximaal diafragma
Bekijk prijs →

Deze Nikon portretlens test houdt zich niet bezig met wetenschappelijke lensscores en statistieken, maar eerder met daadwerkelijk gebruik en een evenwichtige mening over welke portretlenzen zijn top voor allround gebruik.

Een goed voorbeeld is de Nikon 58mm f/1.4 (hier besproken) – een objectief met op papier ondermaatse prestaties, maar een die een unieke kwaliteit biedt in gebruik in de echte wereld is licht van gewicht en biedt een veelzijdige brandpuntsafstand.

(Zie: wat betekent de brandpuntsafstand van een lens? en wat is de beste brandpuntsafstandlens voor portretten?)

Om de taak van het vinden van uitstekende Nikon-lenzen voor portretten te vereenvoudigen, werden handmatige scherpstellingslenzen niet meegeleverd, omdat ze gewoon niet praktisch zijn voor de meerderheid van de fotografen hier in 2023.

Ik heb vastgehouden aan Nikon FX (full frame) lenzen die ook op Nikon DX formaat (crop sensor) camera’s gebruikt kunnen worden. (Zie onze gids voor de beste FX &DX Nikon lenzen hier.)

Dus laten we zonder verder oponthoud eens kijken welke Nikon-lenzen worden aanbevolen voor portretfotografie voor de meeste fotografen.

Nikon 85mm f/1.4

Nikon 85mm f/1.4

Bekijk meer beoordelingen

Compatibel formaat: FX, DX (127,5 mm equivalent)
Afmetingen (Diameter x Lengte): 86,2 mm (3,3 inch) (84 inch) mm)
Gewicht: 21,0 oz. (595 g)

Controleer de huidige prijs

Het is moeilijk om een 85mm-lens te verslaan als het gaat om portretfotografie, en de Nikon 85mm f/1.4G is een van de beste portretlenzen ooit gemaakt.

Hoewel een lange lens een nog flatterender effect op een onderwerp kan produceren, hebben ze de neiging om een element van ontkoppeling tussen het onderwerp en de kijker te introduceren. Met een 85mm krijg je voldoende bereik, een flatterende gecomprimeerde look voor je onderwerp, terwijl je toch een deel van het persoonlijke gevoel van een bredere lens behoudt.

Een 85mm-lens heeft ook de neiging om je voldoende ruimte te geven om een back-up te maken in de meeste binnensituaties (afhankelijk van de grootte van de kamer natuurlijk), dus het kan nog steeds nuttig zijn voor evenementen- en huwelijksfotografie wanneer ruimte een probleem is.

Foto’s gemaakt met de Nikon 85mm f/1.4G zijn een lust voor het oog. Kleef scherpe in-focus elementen snel maar soepel af naar romige bokeh, waardoor achtergrond- of voorgrondelementen onmiddellijk in brij worden omgezet.

Het kan ongelooflijk handig zijn om onscherpe elementen in je scène te wissen, zodat je je meer kunt concentreren op het licht, het onderwerp of iets anders dan een lelijke achtergrond.

Nikon 85mm f/1.4 voorbeeldafbeelding

Nikon 85mm f/1.4 | Melkbad fotografie | © Mark Condon

De Nikon 85mm f/1.4 is scherp bij f/1.4 en wordt nog scherper richting f/4, met behoud van indrukwekkende kleurnauwkeurigheid, contrast en gebrek aan chromatische aberratie.

Het is een zware lens, maar dit is te verwachten met premium bouwkwaliteit en voldoende glas om veel licht binnen te laten. Het is ook veel lichter dan de Canon 85mm f/1.2, een echt beest van een lens, en is populair voor glamourfotografie of iets waarbij gezichten er mooi uitzien!

Als je een professionele of amateurfotograaf bent die Nikon gebruikt en de absolute topresultaten in een bokeh-producerende portretlens wilt, zoek dan niet verder dan de 85mm f/1.4G.

Nikon 50mm F/1.8G

Nikon 50mm f/1.8

Bekijk meer beoordelingen

Compatibel formaat: FX, DX (75 mm equivalent)
Afmetingen (Diameter x Lengte): 53 mm (2,09 inch) x 71 mm (2,83 inch)
Gewicht: 6,61 oz(187 g)

Controleer de huidige prijs

In een eerdere Nikon lenstest raadde ik de goedkopere neef van dit objectief aan, de Nikon 50mm f/1.8D.

Hoewel ik nog steeds bij mijn aanbeveling blijf, als je bereid bent om iets meer uit te geven, is de nieuwere Nikon 50mm f/1.8G eigenlijk een betere keuze … en eigenlijk nog steeds een koopje van een lens.

De brandpuntsafstand van 50 mm (75 mm equivalent op DX-formaat camera’s) met een snel f / 1.8 diafragma stelt u in staat om verbluffende foto’s te maken met een geringe scherptediepte, waardoor uw onderwerpen zich onderscheiden van hun achtergronden.

f / 1.8 betekent ook dat je foto’s kunt maken bij minder licht dan gelijkwaardige ‘langzamere’ lenzen, zoals gebruikelijk is bij de zoomlens die je meestal ontvangt bij het kopen van een nieuwe camera.

Iets dat een Super Integrated Coating (SIC) wordt genoemd, verbetert de lichttransmissie en biedt superieure kleurconsistentie en verminderde overstraling, terwijl een asferisch lenselement (AS) helpt om coma en andere soorten aberraties weg te nemen, zelfs bij het fotograferen met f / 1.8.

Bekijk ook onze gids over asph lenskenmerken.

Nikon 50mm f/1.8 voorbeeldafbeelding

Nikon 50mm f/1.8 | Meegs Kougias & Sarah Jehan © Steven Markham

Al deze technologie betekent dat de Nikon 50mm f/1.8G in staat is om scherpe beelden over het hele frame te produceren, met een geweldig beeldcontrast, zelfs bij uitdagend licht.

Het gezichtsveld van 50 mm is geweldig voor portretfotografie en geeft voldoende onderwerpscheiding om uw onderwerp te laten ‘knallen’, terwijl u niet het ‘glurende’ gevoel van een langere lens introduceert.

50mm staat gelijk aan 75mm op een DX camera, wat betekent dat de Nikon 50mm f/1.8G nog steeds een geweldige portretlens is voor mensen met het crop sensor formaat.

Als je op zoek bent naar een 50mm equivalent op een Nikon DX body, raad ik de Nikon 35mm f/1.8G ED, hier besproken, ten zeerste aan. (Meer informatie over 35 mm versus 50 mm.)

Met meer dan 1.800 positieve reviews is het gemakkelijk te begrijpen waarom deze betaalbare, lichtgewicht lens een favoriet is voor zoveel Nikon-fotografen. Dankzij de grootte en het gewicht kun je hem de hele dag in een jaszak dragen zonder het te merken, klaar om uit te trekken voor een snelle portretfoto.

Als je budget het toelaat en je bezit een Nikon Z-Serie spiegelloze camera’ s, bekijk dan onze test van de Nikon 50mm f/1.2 S.

Nikon 85mm f/1.8

Nikon 85mm f/1.8

Bekijk meer beoordelingen

Compatibel formaat: FX, DX (127,5 mm equivalent)
Afmetingen (Diameter x Lengte): 73 mm (2,87 inch) x 80 mm (3,15 inch)
Gewicht: 12,32 oz(349 g)

Controleer de huidige prijs

Ja, ja, ik weet het…. Twee 85mm lenzen in deze top 3 Nikon portretlenzen test… wat geeft?!

Nou, je kent mijn gedachten al over waarom een 85mm lens zo’n geweldige brandpuntsafstand maakt voor een portretlens, dus daar ga ik hier niet verder op in.

Nikon biedt een selectie betaalbare f/1.8G objectieven: de 24mm f/1.8, de 35mm f/1.8 en de 85mm f/1.8. Elke lens is kleiner, lichter en goedkoper dan zijn f/1.4 neven, maar biedt nog steeds een ongelooflijke beeldkwaliteit en een behoorlijke bouw.

In sommige gevallen is de f/1.8-versie zelfs Scherper dan de f/1.4 variant, en dit is het geval bij de uitstekende Nikon 85mm f/1.8G.

Om kosten te besparen heeft Nikon de meest basale mechaniek in de f/1.8 versie opgenomen, met een plastic scherpstelring en een al met al veel goedkoper gevoel in vergelijking met de f/1.4.

Dit kan veel professionals afschrikken, maar ik blijf erbij dat de Nikon 85mm f/1.8G een uitstekende keuze is, of het nu amateur of pro is.

Voor een enorme prijsbesparing krijg je een lens met ultrascherpe prestaties van rand tot rand, met de mogelijkheid om onscherpe elementen te reduceren tot een zee van brij, dankzij f / 1.8, 7 diafragmabladen en de nuttige brandpuntsafstand van 85 mm (gelijk aan 127,5 mm op een DX-camera – nog steeds een uitstekende brandpuntsafstand voor portretfotografie).

Ik vind het geweldig hoe de lichtgewicht Nikon’s f / 1.8-selectie lenzen zo goed past bij hun camerabody’s. De hele dag fotograferen met de Nikon 85mm f/1.8G aan de voorkant van mijn Nikon D750 is een veel aangenamere ervaring dan de zware f/1.4 versie.

De Nikon 85mm f/1.8G is dat niet beter dan de f/1.4G op papier, noch bij het naast elkaar vergelijken van beelden. De verschillen zijn echter minimaal, en irrelevant voor de meerderheid van de fotografen.

Het zou bijna onmogelijk zijn om het verschil te zien tussen twee portretten die met beide lenzen op f/1.8 zijn geschoten.

Als je absoluut nodig hebben de voordelen van f/1.4 geven in ieder geval 3x de prijs uit. Voor de rest van ons die gewoon een stellaire portretlens nodig hebben, is de Nikon 85mm f/1.8G echter een absoluut koopje en verdient hij zijn plaats in deze roundup.

Nikon 70-200mm f/2.8E FL ED VR

Nikon 70-200mm f/2.8E FL ED VR

Bekijk meer beoordelingen

Compatibel formaat: FX, DX (105-300 mm equivalent)
Afmetingen (Diameter x Lengte): 202 mm (7,9 inch) x 86 mm (3,4 inch)
Gewicht: 50,4 oz. (1430 g)

Controleer de huidige prijs

Als je naar de Nikon 70-200mm f/2.8E FL ED VR kijkt als een potentiële portretlens voor je Nikon-camera, is het een veilige gok om te zeggen dat je een professionele fotograaf bent. Nou, dat of je bent een rijke hobbyist!

Elke f / 2.8 zoom zal een prijzige aankoop zijn door de aard van de materialen en technologie die nodig zijn om het te produceren, maar het kan ook een van de verstandigste investeringen je kunt maken als portretfotograaf.

Als je het gewicht van de lens niet erg vindt, is het zoombereik van 70-200 mm praktisch en veelzijdig. Je kunt een flatterend portret schieten door het hele brandpuntsbereik, en met het vaste f / 2.8-diafragma kun je fotograferen bij weinig licht en / of onscherpe elementen in brij veranderen.

Het maken van een portret op 200mm geeft een gecomprimeerde, flatterende uitstraling aan de lichaamsbouw van een onderwerp. De compressie kan ook nuttig zijn om verre objecten dichter bij het onderwerp te laten lijken, of wanneer u geforceerd perspectief gebruikt in uw fotografie.

Geplaatst op een DX-camera, wordt deze lens een equivalent van 105-300 mm, wat betekent dat je iets meer ruimte nodig hebt om te kunnen profiteren van het langere einde van het bereik.

De Nikon 70-200mm f/2.8E FL ED VR is een grote verbetering ten opzichte van de oude versie uit 2009 omdat hij minder weegt en veel scherpstelt, zelfs bij inzoomen tot 200mm. Hiermee kunt u aantrekkelijke close-up portretfoto’s maken, die zich echt richten op de gelaatstrekken van het onderwerp.

Scherpte is van de schaal, net als helderheid en contrast – gemakkelijk vergelijkbaar met een prime-lens, althans wanneer afbeeldingen naast elkaar worden vergeleken.

Op papier kan een prime-lens betere scores krijgen, maar in situaties in de echte wereld die zijn geschoten op f / 2.8, zou je moeilijk enig verschil in scherpte en bokeh kunnen zien.

Zoomen op de lens is licht en vloeiend en glijdt nooit uit wanneer het in positie wordt ingesteld. Alles schreeuwt gewoon hoge kwaliteit op dit objectief, zoals blijkt uit de build en dus de prijs.

Maar uitgavenive de Nikon 70-200mm f/2.8E FL ED VR lijkt misschien, als je bedenkt dat het de enige portretzoomlens zou kunnen zijn die je ooit nodig hebt, zou het eigenlijk kunnen opslaan (en maken) geld je op de lange termijn.

Nikon 105mm f/1.4E ED

Nikon 105mm f/1.4E ED

Bekijk meer beoordelingen

Compatibel formaat: FX, DX (157,5 mm equivalent)
Afmetingen (Diameter x Lengte): 4,1 inch (106 mm) x 94,5 mm (3,7 inch)
Gewicht: 34,7 oz(985 g)

Controleer de huidige prijs

Na een maand een Nikon 105mm f/1.4 geleend te hebben van Nikon Australië en er stevig mee gefotografeerd te hebben, heb ik een haat/liefde verhouding met dit objectief.

Ik hou van de unieke look die het aan een afbeelding kan geven. Net als bij de Nikon 58mm f/1.4, een duur en ongewoon objectief dat de meningen over zijn mogelijkheden polariseert (hier besproken), is het uiterlijk van beide lenzen gewoon onbereikbaar met behulp van andere lenzen – het is bijna als een 3D-effect wanneer je het nagelt.

105mm is momenteel de langste f/1.4 diafragma Nikon lens beschikbaar, en het is een genot om met deze flatterende brandpuntsafstand met zo’n groot diafragma te kunnen fotograferen.

Ik haat het om te zeggen dat iedereen een geweldig uitziende foto kan maken met deze lens … maar het is toevallig waar! Richt het gewoon in de richting van je onderwerp op f / 1.4, klik op de sluiter en hey presto – een foto die direct 10x beter is dan alles wat een compactcamera kan produceren.

Nikon 105mm f/1.4

Nikon 105mm f/1.4 | Geschoten door mijn vrouw (een amateurfotograaf!)

Het is duidelijk dat er veel meer komt kijken bij het maken van een echt geweldige foto dan alleen de apparatuur die je gebruikt, maar deze lens lijkt alles te maken zoveel makkelijker.

Als professionele Nikon portretlens is de helderheid, scherpte en het contrast van de Nikon 105mm f/1.4 geweldig wanneer je wijd open fotografeert bij f/1.4 of diafragmeren.

105mm bij f/1.4 laat niet veel ruimte voor fouten, dus je moet oppassen dat je je bijvoorbeeld niet op de wimpers van je onderwerp van dichtbij hebt gericht, omdat het oog volledig onscherp wordt.

Dus wat vind ik niet leuk aan deze lens? Welnu, als we de prijs negeren omdat dit subjectief is (als je er geld mee kunt verdienen als portretfotograaf, lijkt het misschien een koopje!), Is de Nikon 105mm f/1.4 een absolute beest van een lens.

Je kunt de statistieken hierboven bekijken, maar het volstaat om te zeggen dat je niet de hele dag met deze lens aan je camera wilt rondlopen.

Als u echter van plan bent om het te gebruiken om portretten te maken in een studio-omgeving met een DSLR-statief, maakt het u waarschijnlijk niet uit. Het is ook veel lichter dan een f/2.8 zoom ook.

Algemene conclusie – het is prijzig, zwaar en omvangrijk … maar het is ook ’s werelds snelste 105mm-lens, waardoor je heldere foto’s kunt maken bij weinig licht en enkele van de meest ongelooflijk uitziende portretfoto’s kunt maken met heel weinig moeite. Het is het geheime wapen van de rijke fotograaf!

Nikon 135mm f/2 DC

Nikon 135mm f/2 DC

Bekijk meer beoordelingen

Compatibel formaat: FX, DX (202,5 mm equivalent)
Afmetingen (Diameter x Lengte): 79 mm (3,1 inch) x 120 mm (4,7 inch)
Gewicht: 28,8 oz(817 g)

Controleer de huidige prijs

De vorige lens is een goed voorbeeld van een onlangs uitgebrachte Nikon portretlens, maar nu gaan we naar iets ouders – 23 jaar ouder, in feite.

De Nikon 135mm f/2 DC is een nogal ongebruikelijke lens, maar wel een die de tand des tijds heeft doorstaan als een van Nikon’s beste portretlenzen ooit.

135mm is een brandpuntsafstand die meestal niet binnenshuis in een studio kan worden gebruikt, maar is meer geschikt voor grotere ruimtes of buiten. Terwijl 200mm meestal te lang is om in de meeste situaties door een trouwfotograaf te worden gebruikt, kan 135mm nuttig zijn om bijvoorbeeld een openhartige reactie in een kerk te krijgen.

Gebruikt op een DX-camera, geeft deze lens een beeldhoek die vergelijkbaar is met wat een 200mm-lens zou geven op een FX-camera.

De verouderde Nikon 135mm f/2 DC staat sinds de release in 1995 bekend als de ‘koning van bokeh’ en met goede reden. 9 diafragmabladen en de unieke Defocus Control (DC) helpen om een onverpliceerbare look te produceren voor foto’s die wijd open zijn gemaakt met deze unieke Nikon portretlens.

De effecten van de DC zijn vrij subtiel en zijn eigenlijk niet te zien voordat je de foto daadwerkelijk maakt. Je past de DC aan via een aparte ring op de lens en stelt deze vervolgens in op het diafragma waarmee je fotografeert.

Er is ook een ‘R’ om achtergronden zachter te maken en een ‘F’ om t te optimaliserenhet effect voor voorgronden.

Laat de onscherptering op nul staan en de lens gedraagt zich normaal, waarbij je diafragma en afstand tot het onderwerp de hoeveelheid bokeh bepalen.

De Nikon 135mm f/2 DC is een van de scherpste portretlenzen Ik heb het ooit gebruikt. In combinatie met een nikon DSLR met een hogere megapixel zoals de Nikon D810 (hier besproken), kun je elk klein detail op het gezicht van je portretonderwerp zien.

Elke lens die al zo’n lange periode niet is bijgewerkt, is een goede indicatie van de consistente prestaties en relevantie, zelfs vandaag de dag.

Het ziet er misschien een beetje anders uit en voelt een beetje anders aan dan de moderne Nikon-objectieven van onze tijd, maar de Nikon 135mm f/2 DC is een echte klassieker die nog steeds verbluffende resultaten levert aan fotografen over de hele wereld.

Beste lenzen voor portretfotografie – CANON

Beste Canon portretlenzen

 

Beeld Product Bijzonderheden
shk2-table__image Canon 85mm f/1.2BESTE ALLROUND
 • Brandpuntsafstand: 85mm
 • F1.2 maximaal diafragma
 • Ring-type UltraSonic motor
Bekijk prijs →
shk2-table__image Canon 50mm f/1.8BESTE BUDGET
 • Brandpuntsafstand: 50mm
 • Maximaal diafragma van f/1.8
 • Stappenmotor (STM
Bekijk prijs →
shk2-table__image Canon 85mm f/1.8BESTE WAARDE
 • Brandpuntsafstand: 85mm
 • F/1.8 maximaal diafragma
 • Ring-type ultrasonische monitor (USM
Bekijk prijs →
shk2-table__image Canon 135mm f/2
 • Brandpuntsafstand: 135mm
 • F/2 maximaal diafragma
 • Micro Ultrasonische Motor (USM)
Bekijk prijs →
shk2-table__image Canon 70-200mm f/2.8
 • Brandpuntsafstand: 70-200 mm
 • F/2.8 maximaal diafragma
 • Innerlijk scherpstelsysteem
Bekijk prijs →
shk2-table__image Canon 50mm f/1.2
 • Brandpuntsafstand: 50mm
 • F/1.2 maximaal diafragma
 • Ultrasone motor (USM)
Bekijk prijs →

Deze verzameling van de beste Canon-objectieven voor portretten houdt zich niet bezig met wetenschappelijke lensscores en statistieken, maar eerder met het werkelijke gebruik en de evenwichtige mening over welke portretlenzen zijn aanbevolen voor allround gebruik.

Het schrijven van een gids als deze zal altijd veel subjectiviteit bevatten, en ik weet zeker dat sommigen van jullie het niet eens zullen zijn met mijn keuzes hieronder. Ik ben echter van mening dat de selectie goed afgerond is en een evenwichtige kijk biedt op wat ‘# 1’ is voor de meerderheid van de Canon-camerabezitters.

Om de taak van het vinden van de beste Canon-lenzen voor portretten te vereenvoudigen, werden handmatige scherpstellingslenzen niet meegeleverd, omdat ze eenvoudigweg niet praktisch zijn voor de meerderheid van de fotografen in 2023.

Ik heb vastgehouden aan Canon EF (full frame) objectieven die ook gebruikt kunnen worden op Canon EF-S formaat (crop/APS-C sensor) camera’s. [Related: The best Canon EF lenses.]

Laten we dus eens kijken welke Canon-objectieven voor de meeste fotografen worden aanbevolen voor portretfotografie.

Canon 85mm f/1.2 L II

Canon 85mm f/1.2 L II = beste Canon lens voor portretten

Bekijk meer beoordelingen

Compatibel formaat: EF, EF-S (136 mm equivalent)
Afmetingen (Diameter x Lengte): 91 mm (3,3 inch) x 84 mm (3,3 inch)
Gewicht: 34,2 oz. (970 g)

Controleer de huidige prijs

Ik was in twee gedachten over het aanbevelen van deze lens als de beste Canon portretlens aller tijden. Het was ook een beetje een rek om het de nummer één allrounder te noemen, want om eerlijk te zijn, het gebruik van de Canon 85mm f/1.2 kan Ergerlijk soms.

Ik heb het niet opgenomen in mijn verzameling van 9 geweldige Canon-lenzen, maar sindsdien en met het fotograferen van een beetje meer, heb ik besloten dat het hier echt moet worden vermeld als een geweldige Canon portretlens.

85mm is een geweldige brandpuntsafstand voor portretfotografie, die een flatterend perspectief biedt terwijl er wat ruimte tussen jou en het onderwerp is. Van dichtbij en persoonlijk zijn bij het maken van portretten is geweldig als je de kijker echt wilt onderdompelen in een afbeelding, maar het kan een beetje claustrofobisch zijn voor het onderwerp.

Canon is de koning van het f/1.2 objectief, waarbij Nikon met zulke snelle diafragma’s niet in staat is om dit voorbeeld te volgen, mede door de grootte van de Nikon lensvatting. Een f/1.2 lens, vooral een met een lange brandpuntsafstand, vereist een grote diameter glas en Nikon vattingen kunnen dit simpelweg niet ondersteunen.

Canon heeft Nikon altijd een stap voorgehouden in het prime lensspel door zijn f / 1.2-aanbod, en nergens is dit duidelijker dan bij de Canon 85mm f/1.2.

Als je dacht dat het fotograferen van een 85mm-lens op f / 1.8 of f / 1.4 ongelooflijke resultaten oplevert, zou je een opname moeten zien die is gemaakt met f / 1.2!

Je kunt letterlijk geen elementen onderscheiden die slechts een paar centimeter voor of achter het onderwerp vallen – het is gewoon de romigste bokeh die je ooit hebt gezien.

Openen tot f/1.2 laat je achter met een extreem ondiepe scherptediepte, en dit wordt overdreven met een 85mm lens. Als je met de Canon 85mm f/1.2 een bewegend onderwerp wijd open probeert te fotograferen, houd je zeer weinig keepers, maar degenen die je nagelt, zijn de moeite waard.

Voor statische onderwerpen, zelfs bij weinig licht, zal de keeperssnelheid uiteraard hoger zijn, maar dit is een sloooow-lens om scherp te stellen – het kolossale stuk glas beweegt pijnlijk langzaam en zonder voldoende contrast in de scène, kun je je AF-jacht vinden om het onderwerp te vinden.

Ondanks alle nadelen is de Canon 85mm f/1.2 nog steeds een van de beste Canon portretlenzen die geld kan kopen… zo niet de absolute #1 optie.

Je kunt eenvoudigweg niet het uiterlijk van een fotofoto maken met deze lens, en voor fotografen die fotograferen in gecontroleerde omgevingen zoals redactioneel werk op sets en in studio’s, zou de matige AF geen probleem moeten zijn.

Dit objectief en de Canon 50mm f/1.2L zijn twee goede redenen waarom veel Nikon shooters naar Canon springen. Als je een portretfotograaf bent die om welke reden dan ook het grootste diafragma nodig heeft, is dit de lens die je moet krijgen.

Canon 50mm f/1.8 STM

Canon 50mm lens f/1.8 STM - beste lens voor portretten als op budget

Bekijk meer beoordelingen

Compatibel formaat: EF, EF-S (80 mm equivalent)
Afmetingen (Diameter x Lengte): 69 mm (2,72 inch) x 39 mm (1,55 inch)
Gewicht: 5,6 oz. (159 g)

Controleer de huidige prijs

Voordat we meteen teruggaan naar de wondere wereld van f/1.2, wilde ik dit juweeltje van een Canon portretlens – de Canon 50mm f/1.8 STM – benadrukken.

Klein, lichtgewicht en betaalbaar, deze handige vijftig zou deel moeten uitmaken van het lensarsenaal van elke Canon-fotograaf, of je nu portretten maakt of niet.

50mm is altijd een ‘veilige’ brandpuntsafstand geweest – niet te breed om functies te vervormen, maar niet te lang om onderwerp te introduceren: kijker ontkoppelen.

Zolang je fotografeert met een full-frame camera, is een 50mm-lens misschien alles wat je ooit nodig hebt (op een crop sensor body is de equivalente 80mm-achtige brandpuntsafstand minder veelzijdig).

Door zijn formaat, gewicht en prijs zit een Canon 50mm f/1.8 STM vaak in een cameratas als reservelens. Ik ken fotografen die er altijd een in een jaszak dragen, als een just-in-case lens – het is echt zo compact.

Het is echter een beetje zonde om het als een back-uplens te houden, omdat de Canon 50mm f / 1.8 STM eigenlijk een geweldige kleine performer is – scherp, contrastrijk en snel scherp te stellen, het is een leuke kleine lens om te gebruiken voor portretten die je Canon DSLR-body als speelgoed laten aanvoelen.

De ‘STM’ in de naam verwijst naar een Silent Stepper Motor, wat er eigenlijk alleen toe doet als je video maakt en de in-camera microfoon wilt gebruiken. Als je een portretfotograaf bent, zal de ‘STM’ weinig verschil maken.

Het verpakken van uitstekende optiek in een klein, goedkoop pakket is geen sinecure, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom deze dinky kleine performer al enige tijd canon’s best verkopende lens is.

Autofocus is snel, nauwkeurig en stil, en handmatige scherpstelling overschrijven is eenvoudig – draai gewoon aan de ring terwijl je vinger de sluiter halverwege indrukt. De beeldkwaliteit is uitstekend en de bokeh is vloeiend, met mooie uitval van in-focus naar onscherpe elementen.

Het is moeilijk om fout te gaan met een lens onder de $ 80, en daarom is deze handige vijftig nog steeds Canon’s beste betaalbare portretlens van 2023.

Canon 85mm f/1.8

Canon 85mm f/1.8 (geen beeldstabilisatie door snel maximaal diafragma)

Bekijk meer beoordelingen

Compatibel formaat: EF, EF-S (136 mm equivalent)
Afmetingen (Diameter x Lengte): 74 mm (2,9 inch) x 71 mm (2,8 inch)
Gewicht: 14 oz. (398 g)

Controleer de huidige prijs

Of je nu een crop sensor (EF-S) of full frame (EF) Canon shooter bent, de indrukwekkende, betaalbare en moderne Canon 85mm f/1.8 is misschien wel de enige portretlens die je ooit nodig hebt.

Met Canons vermenigvuldig je de brandpuntslens van een full frame (35mm) lens met 1,6 om het equivalent cijfer van de crop sensor (APS-C) te krijgen. In dit geval zal het objectief worden omgezet naar een 136mm equivalent op een instapmodel Canon DSLR, wat nog steeds een uitstekende beeldhoek is voor portrait fotografie.

Ik was aan het twijfelen en dwalen over het opnemen van deze Canon 85mm f/1.8 als de top allround Canon portretlens van 2023 in plaats van de f/1.2 variant. Het is eigenlijk superieur in zoveel opzichten – kosten, grootte, gewicht, scherpstelvermogen, scherpte … en het is ongetwijfeld een betere allround keuze dan de onhandige Canon 85mm f/1.2.

Ik zal echter niet verder ingaan op dat argument, omdat ik nu mijn beslissing heb genomen – je zult weten of dit de lens voor jou is als je met de f / 1.2 hebt gefotografeerd en je hebt gerealiseerd dat de tekortkomingen groter voor je zijn dan de voordelen.

Canon 85mm f/1.8 | © Eolo Perfido Fotografie

De Canon 85mm f/1.8 is qua beeldkwaliteit vergelijkbaar met de Nikon-versie – ultrascherp over het hele frame, en met mooie bokeh en snelle, nauwkeurige autofocus.

Een groot voordeel dat het heeft ten opzichte van de Nikon is dat je de AF kunt overrijden door gewoon aan de scherpstelring te draaien, voor veel eenvoudigere handmatige scherpstelaanpassingen dan de AF / MF-schakelaar van de Nikon.

Bij oudere Canon DSLR’s met inferieure hoge ISO-prestaties was het voor professionals die opnamen bij weinig licht vaak nodig om snelle f/1.4- of f/1.2-objectieven te gebruiken. Tegenwoordig met camera’s zoals de Canon 5D Mark IV (hier getest) zijn de ISO-prestaties echter sterk verbeterd en is de levensvatbaarheid van een hoge ISO plus een f/1.8-objectief veel groter.

Ik ken veel trouwfotografen die niet gelukkiger kunnen zijn met het fotograferen met de Canon 85mm f/1.8, zelfs bij weinig licht (waarbij de AF-prestaties eigenlijk veel beter zijn dan de f/1.2 85mm-versie).

Als je een portretfotograaf bent die fotografeert in kunstmatig verlichte studio’s, bij daglicht of waar dan ook waar extreem snel glas en een fijne scherptediepte niet nodig is, moet je serieus overwegen om de Canon 85mm f/1.8 te gebruiken via de f/1.2-versie – je portemonnee, je rug en je geduld zullen je dankbaar zijn voor je beslissing!

Canon 135mm f/2L USM

Canon 135mm f/2L USM beste portretlens zonder beeldstabilisatie

Bekijk meer beoordelingen

Compatibel formaat: EF, EF-S (216 mm equivalent)
Afmetingen (Diameter x Lengte): 3,27 inch (83 mm) x 112 mm (4,41 inch)
Gewicht: 27 oz. (771 g)

Controleer de huidige prijs

De Canon 135mm f/2, uitgebracht in 1996, is een van die klassieke Canon portretlenzen die simpelweg geen update nodig heeft.

Vraag een van de fotografen op Shotkit die deze lens bezitten en ze zullen je vertellen dat het gewoon een van de beste Canon-lenzen aller tijden is, vooral voor portretfotografie.

Om het zijn volledige naam te geven, de Canon EF 135mm f/2L USM is optisch zeer indrukwekkend. Kleuren en contrast zijn uitstekend zoals bij alle lenzen uit de L-serie, en bokeh wanneer ze wijd open worden geschoten, zorgt ervoor dat achtergronden wegsmelten in een romige werveling van kleuren.

Als je goed inzoomt om foto’s te bekijken die met deze lens zijn gemaakt, zul je merken dat de 8 diafragmabladen prachtige cirkelvormige bokeh produceren, vooral bij f / 2.

Het valt niet te ontkennen dat een foto gemaakt met de Canon 135mm f/2 net ziet eruit als geen ander, en is de afgelopen jaren voor veel Nikon shooters zelfs een grote reden geweest om over te stappen naar Canon.

Autofocus is razendsnel en nauwkeurig, en ergonomisch voelt dit objectief geweldig aan, zelfs de grootste Canon dSLRs.

Het is op geen enkele manier een compacte of lichtgewicht lens, maar de ergonomie en bouwkwaliteit voel je gewoon goed.

135mm is een andere klassieke brandpuntsafstand voor portretfotografie en biedt een flatterend effect op het lichaam en gezicht van je onderwerp.

Bij 216mm op een Canon APS-C sensorcamera is het effect er nog steeds, maar je hebt natuurlijk veel meer ruimte nodig om te fotograferen – om deze reden zou ik de Canon 135mm f/2 alleen echt aanraden voor gebruik met full frame Canon DSLR’s.

Veel fotografen die eerder de uitstekende Canon 70-200mm f/2.8L bezaten, stappen over op de Canon 135mm f/2 en ga nooit meer terug. Kunnen zoomen is handig, maar het kleinere formaat, het gewicht en het grotere diafragma van de 135 maakt de 70-200 overbodig.

Het is gewoon een van de meest aanbevolen Canon-lenzen voor portretten en biedt eigenlijk veel waar voor je geld voor het soort beeld dat het kan produceren.

Canon 70-200mm f/2.8 IS II

Canon 70-200mm f/2.8 IS II - meerdere brandpuntsafstanden

Bekijk meer beoordelingen

Compatibel formaat: EF, EF-S (112 – 320 mm equivalent)
Afmetingen (Diameter x Lengte): 3,5 inch (88 mm) x 199 mm (7,4 inch)
Gewicht: 56,4 oz. (1599 g)

Controleer de huidige prijs

Elke keer pak ik een zoomlens zoals de Canon 70-200mm f/2.8 IS II, ik denk twee dingen: 1. wow, dit is superhandig! Ik hoef mijn voeten niet meer te bewegen! … en 2. omg dit ding weegt een ton!

f/2.8 zooms zullen altijd groot en zwaar zijn, vanwege de hoeveelheid glas die erbij komt kijken om je tussen brandpuntsafstanden te brengen bij een constant, snel diafragma. Bevestigd aan een full frame of crop sensor Canon DSLR’s, er is geen ontkomen aan – dit is een beest van een lens!

Hoewel ik veel prime-lenzen voor fotografen in deze line-up heb opgenomen, heeft een zoomlens zeker zijn voordelen. Met één draai aan de zoomring kun je van medium crop naar tight crop gaan over je onderwerp, wat veelzijdigheid en gemak in één biedt.

70-200mm is al lang de keuzelens voor alle soorten fotografen, of het nu gaat om portret, sport, evenement of zelfs bruiloft. Van 70 helemaal tot 200 mm kunt u een flatterende foto maken en de compressie tussen onderwerp en achter- / voorgrondelementen overdrijven.

Canon 70-200 f/2.8 II sample opname geschoten bij verschillende brandpuntsafstanden

Canon 70-200mm f/2.8 II | © Fernando Decillis

Fotograferen op 200mm op de Canon 70-200mm f/2.8 met je onderwerp voor het Sydney Opera House bijvoorbeeld, kan de achtergrond veel dichterbij laten lijken en een aantrekkelijker omgevingsportret creëren.

Voor meer casual gebruik is de Canon 70-200mm f/4 is goedkoper en lichter, maar voor AF snelheid, scherpte en bokeh is de f/2.8 versie echt niet te verslaan.

Als je portretten maakt in studio’s met belichting (en misschien geen behoefte hebt aan f/2.8), dan zit je misschien nog wel goed met de f/4 versie… maar voor allround awesomeness moet je beginnen met sparen voor de Canon 70-200mm f/2.8!

Dit is de enige lens die je in de tas van elke professionele Canon-zoomshooter vindt en is meestal ook een lens die ook een vaste favoriet is in fotostudio’s over de hele wereld. Als je het je kunt veroorloven, denk dan niet twee keer na – het is Canon’s beste zoomlens ooit.

Canon 50mm f/1.2L

Canon 50mm f/1.2L

Bekijk meer beoordelingen

Compatibel formaat: EF, EF-S (80 mm equivalent)
Afmetingen (Diameter x Lengte): 3,4 inch (86 mm) x 66 mm (2,6 inch)
Gewicht: 20,8 oz(593 g)

Controleer de huidige prijs

Nou, hier is het – de enige Canon portretlens die er aantoonbaar voor heeft gezorgd dat de meeste DSLR-fotografen in de loop der jaren canon hebben gekozen (en naar Canon zijn gesprongen). Ik weet het, want ik was een van hen…

Ik herinner me dat ik een paar jaar geleden na het aanschaffen van een Nikon D700 jaloers keek naar beelden gemaakt met de Canon 50mm f/1.2L. Er was gewoon wat dromerigheid over de foto’s; een driedimensionaliteit die Nikon f/1.4 objectieven simpelweg niet konden reproduceren.

Ik ken een aantal fotografen die Nikon fotograferen, maar heb een Canon DSLR zodat ze kunnen profiteren van deze unieke lens!

Wat is er dan toch zo bijzonder aan de Canon 50mm f/1.2L?! Het is zeker geen lens geprijsd voor ieders portemonnee, maar als je een shooter bent die één geweldige, universele lens wil om te beginnen, is dit een geweldige investering.

50mm is veelzijdig en nuttig, en zelfs op een crop sensor canon body, kan worden gebruikt als een 80mm equivalent voor flatterende portretfotografie.

Het is echter niet verwonderlijk dat de magie van dit objectief zit in het exotische maximale diafragma van f/1.2.

De Canon 50mm f/1.2L heeft het unieke vermogen om van scherpstellingselementen een zee van romigheid te maken, terwijl het onderwerp scherp blijft, ontstaat een onmiskenbaar onderwerp ‘pop’.

De beeldkwaliteit is uitstekend en de autofocus is iets beter dan de eerder genoemde 85mm f/1.2. Het is een zware lens voor zijn formaat, maar niet overdreven – ik kan me voorstellen dat ik dit de hele dag op de camera laat, zonder klachten van mijn rug.

f/1.2 geeft niet veel ruimte voor fouten, maar gelukkig is handmatig scherpstellen eenvoudig met de Canon 50mm f/1.2L – druk slechts half op de sluiter en draai aan de ring. Gebruikt in combinatie met focus peaking op de nieuwe Canon spiegelloze camera, kunt u er zeker van zijn dat u elke keer scherpstelt.

50mm is de meest veelzijdige brandpuntsafstand voor portretfotografie en zo breed als je traditioneel zou doen zonder gezichtskenmerken te vervormen. In combinatie met een maximaal diafragma van f/1.2 is dit een absoluut juweeltje van een objectief en zou het bovenaan het verlanglijstje van elke Canon-fotograaf moeten staan.

Beste lenzen voor portretfotografie – SONY

 

Beeld Product Bijzonderheden
shk2-table__image Sony 85mm f/1.4BESTE ALLROUND
 • Brandpuntsafstand: 85mm
 • Diafragma bereik: f / 1.4 tot f / 16
 • Lineair SSM-scherpstelsysteem
Bekijk prijs →
SHK2-table__image Sony 85mm f/1.8BESTE BUDGET
 • Brandpuntsafstand: 85mm
 • F1.8 maximaal diafragma
 • Cirkelvormig diafragma met 9 bladen
Bekijk prijs →
shk2-table__image Sony 50mm f/1.8BESTE WAARDE
 • Brandpuntsafstand: 50mm
 • F1.8 maximum apertur
 • Compact, lichtgewicht ontwerp
Bekijk prijs →
shk2-table__image Sony 55mm F1/.8
 • Brandpuntsafstand: 55mm
 • DiafragmaBladen 9
 • Diafragma (min/max): 22/1.8
Bekijk prijs →
shk2-table__image Sony 70-200mm f/2.8
 • F2.8 max diafragma
 • Cirkelvormig diafragma met 11 bladen
 • Stof- en vochtbestendig
Bekijk prijs →

Sinds de release van de eerste full frame spiegelloze camera is het knelpunt voor veel fotografen die willen overstappen naar Sony het duidelijke gebrek aan lenzen.

In de loop van de tijd heeft Sony echter een geweldig assortiment prime- en zoomlenzen opgebouwd voor zijn E-vattingsysteem, en nu met opties van derden zoals Sigma die eersteklas native lenzen biedt, domineert Sony echt de spiegelloze markt.

Ik heb hier dieper geschreven over de top allround Sony-lenzen, maar hieronder zal ik de aanbevolen lenzen voor portretfotografie behandelen.

Het is mogelijk om adapters te gebruiken om een van de aanbevolen lenzen van andere cameramerken aan een Sony-camera te bevestigen, maar het gebruik van native (no-mount) lenzen zal altijd de handigste optie zijn. Tenzij je een heel specifieke reden hebt om een 3rd party (aangepaste) lens te gebruiken, is dat echt niet nodig.

Sony FE 85mm f/1.4 GM

Sony FE 85mm f/1.4 GM voor portretfotografen

Bekijk meer beoordelingen

Compatibel formaat: FE, E (127,5 mm equivalent)
Afmetingen (Diameter x Lengte): 89,5 mm (3,5 inch) x 107,5 mm (4,2 inch)
Gewicht: 28,9 oz(820 g)

Controleer de huidige prijs

Op het moment van schrijven biedt Sony 3 native 85mm prime lenzen voor zijn FE (full frame) en E (APS-C) mount spiegelloze camera’s. Het is een moeilijke keuze om er slechts één aan te bevelen als de beste Sony-portretlens, maar we zijn op deze beland – de Sony FE 85mm f / 1.4 GM.

Voor portretfotografie is 85mm echt moeilijk te verslaan. Het biedt voldoende werkafstand tot je onderwerp om ze wat ruimte te geven (of je in staat te stellen onopgemerkt te blijven, als openhartige fotografie meer jouw stijl is), en creëert een flatterende, gecomprimeerde look van de kenmerken van je onderwerp, zonder dat het uiteindelijke beeld te ‘afstandelijk’ aanvoelt.

Zoals we eerder hebben besproken, zal een langere lens meestal een ‘spionerend’ gevoel introduceren wanneer het uiteindelijke beeld wordt bekeken, waardoor uw kijker zich meer los voelt van het onderwerp dan wanneer u iets breders zou gebruiken.

Of dit een probleem voor u is of niet, is aan u om te beslissen, maar over het algemeen geldt dat hoe meer betrokken u de kijker kunt laten voelen bij het zien van uw afbeelding, hoe beter. Dit is vooral het geval bij een portretfoto.

De Sony 85mm f/1.4 is ongelooflijk scherp bij alle diafragma’s, dwars door het beeldkader heen. Je fotografeert het meestal op f / 1.4, en het is hier haarscherp, met prachtige, romige bokeh die gemakkelijk kan wedijveren met de Canon / Nikon 85mm-versies.

Het is Sony’s vlaggenschip mid-range G-Master-lens en levert verbluffende optiek in een robuust pakket.

Autofocus is snel en stil, en een extra Focus Lock-knop op de loop is een leuke touch – veel handiger naar mijn mening dan een knop op de camera, en kan eigenlijk worden geherprogrammeerd naar een aangepaste knop, afhankelijk van je Sony-cameramodel.

De enige nadelen van deze lens voor mij waren de grootte, het gewicht en de prijs. Als trouwfotograaf die graag dichtbij en persoonlijk komt, gebruik ik niet zo veel 85mm, dus kon het prijskaartje niet rechtvaardigen.

Als je echter een portretfotograaf bent, is 85 mm je brood en boter, dus de Sony 85mm f / 1.4 zou een uitstekende investering moeten zijn.

Sony FE 85mm f/1.8

Sony FE 85mm f/1.8

Bekijk meer beoordelingen

Compatibel formaat: FE, E (127,5 mm equivalent)
Afmetingen (Diameter x Lengte): 78 mm (3,07 inch) x 82 mm (3,2 inch)
Gewicht: 13 oz. (371 g)

Controleer de huidige prijs

Ik had het moeilijk om te kiezen tussen de eerder genoemde f / 1.4 85mm Sony-lens en degene die ik uiteindelijk voor mezelf hield – de Sony 85mm f / 1.8.

Het werkelijke verschil tussen f/1.4 en f/1.8 in gebruik wordt vaak besproken. Natuurlijk weten we allemaal dat het verschil in lichtopnamevermogen betekent dat f / 1.4 allow je fotografeert bij iets minder licht dan f/1.8, en dat de scherptediepte ook iets ondieper zal zijn.

Maar maakt het in de praktijk echt veel uit? Nou, ja en nee.

Als je werk portretfotografie is, en je wilt een voorsprong op je concurrenten, om consistent afbeeldingen te kunnen leveren die een ‘bepaald iets’ over hen hebben … investeer in ieder geval in de Sony 85mm f/1.4.

Je hebt het ook nodig als je veel in ongunstige weersomstandigheden fotografeert, omdat het weerbestendig is.

beste portret lens baby foto

Sony 85mm f/1.8 | © Mark Condon

Afgezien van de ‘op papier’ voordelen van de f/1.4 85mm lens, hebben de beelden wel een bepaalde uitstraling – een soort extra 3-dimensionaliteit, mede veroorzaakt door vloeiendere, rondere bokeh-elementen en wat beeldweergave magie dankzij de extreem geringe scherptediepte.

Echter, en dit is een grote, het is discutabel of iemand ooit zal merken … behalve jij. Misschien op het hoogste niveau van portretfotografie, of voor degenen die op zoek zijn naar die oppervlakkige DOF ‘dromerige’ look, ja, maar voor alle anderen van ons die dat gemakkelijk kunnen maken met een superscherpe lens met uitstekende bokeh, is de Sony 85mm f / 1.8 een moeilijke om voorbij te gaan.

Met minder dan de helft van het gewicht en minder dan 3 keer de prijs (!!) van de f/1.4 versie is de Sony 85mm f/1.8 een echt koopje van een Sony portretlens. Met slechts 371 g is het de perfecte aanvulling op een lichtgewicht Sony spiegelloze behuizing.

Zelfs op een APS-C sensor body als de immens populaire Sony A6000 (hier besproken) voelt dit objectief geweldig aan. Het is eigenlijk een van de weinige FE-lenzen die ik zou aanraden om ook voor een Sony-body met E-vatting te kopen (zie andere aanbevolen Sony a6000-lenzen).

Al met al raad ik de Sony 85mm f/1.8 ten zeerste aan als een betaalbare, lichtgewicht, veelzijdige, allround lens, ongeacht je fotografieniveau.

Sony FE 50mm f/1.8

Sony FE 50mm f/1.8

Bekijk meer beoordelingen

Compatibel formaat: FE, E (75 mm equivalent)
Afmetingen (Diameter x Lengte): 68 mm (2,67 inch) x 59 mm (2,3 inch)
Gewicht: 6,6 oz(186 g)

Controleer de huidige prijs

Op het moment van schrijven biedt Sony 4 50mm brandpuntsafstand prime lenzen voor haar full frame spiegelloze camera’s. Ik zou niet zeggen dat de Sony FE 50mm f/1.8 de top één van de partij is, maar voor zijn prijs is het zonder twijfel de beste budget Sony portretlens beschikbaar in 2023.

Voor iets minder dan 500 dollar krijg je een fantastische kleine lens die zo licht als een veertje is, klaar om je full frame of crop sensor Sony spiegelloze camera een absoluut genot te maken om te gebruiken.

Op een crop sensor (E mount) camera is 50mm gelijk aan 75mm – nog zo’n perfect haalbare brandpuntsafstand voor flatterende foto’s.

Als handige vijftig op FE mount camera’s zoals de Sony a7RIII (hier besproken), zorgt de combinatie voor een geweldige walk-around straatfotografie opstelling.

50mm is lang genoeg om nauwelijks zichtbare gezichtsvervorming te leveren, maar nog steeds breed genoeg om wat omgevingen op te nemen voor omgevingsportretten.

Sony 85mm f/1.8 voorbeeldafbeelding

Sony 50mm f/1.8 | © Charles Torrealba

Autofocus is langzamer dan andere lenzen, dus als je bewegende onderwerpen fotografeert, zijn er betere opties beschikbaar. Voor statische onderwerpen doet de Sony FE 50mm f/1.8 het echter prima.

Bokeh is indrukwekkend voor zo’n goedkoop objectief, en durf ik te zeggen, nog minder afleidend dan de Canon/Nikon equivalenten.

Onscherpe elementen zijn zacht en romig, en fotograferen met f/1.8 is handig voor wanneer de scène donkerder wordt en je je ISO niet te hoog wilt duwen, of een wazige opname met een langere sluitertijd wilt riskeren.

De Sony FE 50mm f/1.8 is een geweldig budget, all-purpose Sony-objectief en doet het ook prima voor foto’s van mensen.

Als je een pro bent die betere AF-prestaties wil en de mogelijkheid om bij minder licht te fotograferen, investeer dan in ieder geval 3x de prijs in een van de f / 1.4 Sony-aanbiedingen … maar ik raad je ten zeerste aan om een van deze mini-wonderen ook als back-up in je jaszak te bewaren.

Sony FE 55mm f/1.8 ZA Zeiss Sonnar T*

Sony FE 55mm f/1.8 ZA Zeiss Sonnar T*

Bekijk meer beoordelingen

Compatibel formaat: FE, E (82,5 mm equivalent)
Afmetingen (Diameter x Lengte): 64 mm (2,7 inch) x 70 mm (2,7 inch)
Gewicht: 9,9 oz(281 g)

Controleer de huidige prijs

Als je iets weet over Sony portretlenzen, is de kans groot dat je deze kleine schoonheid bent tegengekomen. Het is eigenlijk een van de scherpste Sony lenzen ooit geproduceerd, ondanks dat hij meer dan 5 jaar oud is.

Aangekondigd als aanvulling op de eerste Sony A7 en A7R spiegelloze camera’s, was de Sony 55mm f/1.8 de perfecte match voor deze baanbrekende apparaten. De grootte / het gewicht ging goed samen met de kleinere behuizingen en de onberispelijke Carl Zeiss-optiek maakte optimaal gebruik van de 36 MP-sensor van de A7R.

Als je op zoek bent naar een scherpe lens met razendsnelle AF en bij een handige, flatterende brandpuntsafstand, is het moeilijk om de Sony 55mm f/1.8 te verslaan.

55mm klinkt misschien ongebruikelijk, maar het verschil tussen een 50mm en een 55mm gezichtsveld is klein en iets waar je snel aan went.

Bij montage op een Sony APS-C body wordt de beeldhoek omgezet naar 82,5mm, een mooie allround brandpuntsafstand voor alle vormen van fotografen.

Of je nu wijd open bent geschoten op f / 1.8 of diafragmeer, je kunt haarscherpe edge-to-edge-prestaties verwachten van de Sony 55mm f / 1.8, waardoor het perfect is voor fotografen die streven naar het uiterste in pixelresolutie.

De focus falloff van deze haarscherpe in-focus elementen naar romige bokeh is geleidelijk en subtiel, en de bokeh zelf is prachtig glad.

Als je bewegende onderwerpen fotografeert, zijn de AF-prestaties van deze lens ronduit adembenemend – in combinatie met gezichtsherkenning en continue AF houdt de lens een strakke focus op je onderwerp, zelfs wanneer je je camera snel nadert.

Met slechts 281 g voelt de Sony 55mm f/1.8 geweldig aan op elke Sony FE- of E-vattingcamera en zou hij de enige portretlens kunnen zijn die je ooit nodig hebt. Als je vastzit aan het kiezen tussen een 50mm en een 85mm prime lens, is deze 55mm de perfecte tussenpersoon.

Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS

Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS

Bekijk meer beoordelingen

Compatibel formaat: FE, E (105-300 mm equivalent)
Afmetingen (Diameter x Lengte): 3,4 inch (88 mm) x 200 mm (7,8 inch)
Gewicht: 52 oz. (1480 g)

Controleer de huidige prijs

Het zou niet eerlijk van me zijn om Sony’s epische 70-200mm f/2.8 zoomlens niet op te nemen in deze line-up van de beste Sony portretlenzen.

Ondanks dat ik een fan ben van prime lenzen, ben ik de eerste om toe te geven hoeveel veelzijdiger en nuttiger een zoomlens is. In staat zijn om de loop te draaien en van een strak full body shot naar een strak head shot te gaan… zonder een andere spier in je lichaam te bewegen, is geweldig! Wie heeft er benen nodig?!

Omdat het een G Master-lens is, kun je eersteklas build en prestaties verwachten van de Sony 70-200mm f/ 2.8. Ultrascherp bij elk diafragma, het blinkt uit wanneer het wordt geschoten op f / 2.8, waar, laten we eerlijk zijn, je 99% van de tijd met deze lens zult zijn.

Autofocus is ook uitstekend, waarbij de AF inderdaad heel gemakkelijk vastzet op bewegende onderwerpen.

70-200mm f/2.8 zooms zijn voornamelijk ontworpen voor sportfotografen of mensen die betrouwbare AF nodig hebben voor bewegende onderwerpen. Voor je gemiddelde fotosessie van een onderwerp dat ronddanst, rent of springt, heeft deze lens je goed en echt gedekt.

Sony 70-200mm f/2.8 voorbeeldafbeelding

Sony 70-200mm f/2.8 | © Hanna Saba

De Optical Steady Shot (OSS) werkt in combinatie met de eigen beeldstabilisatie van Sony camerabody’s, wat betekent dat je met veel langere sluitertijden kunt fotograferen en dus ook veel lagere ISO-niveaus.

Dit betekent dat f / 2.8 geen beperkende factor zou moeten zijn, zelfs niet bij weinig licht, waarbij de OSS- en hoge ISO-mogelijkheden van alle Sony full-frame systeemcamera’s de speling opslokken.

Op een crop sensor body zul je harder moeten werken met de 105-300mm focal lens. Ook zal de Sony 70-200mm f/2.8 met maar liefst 1,5 kg snel de balans opbrengen van elke cropsensorbehuizing waaraan je hem bevestigt … en alle full frame body’s komen er ook aan denken!

Gelukkig kunt u met de afneembare voet de lens veilig aan elk camerastatief bevestigen en fungeert het ook als een comfortabele manier om de lens vast te pakken wanneer u uw camera met de hand vasthoudt.

Vergis je niet, dit is een serieuze lens voor professionele fotografen of hobbyisten die het niet erg vinden om een serieuze munt op de bovenste Sony telezoomlens ooit gemaakt te laten vallen 🙂

Beste lenzen voor portretfotografie – FUJIFILM

Beste Fujifilm portretlenzen

 

Beeld Product Bijzonderheden
shk2-table__image Fujifilm 56mm f/1.2BESTE ALLROUND
 • 35mm equivalent: 85mm
 • Max diafragma: F1.2
 • Aantal messen: 7
Bekijk prijs →
shk2-table__image Fujfilm 90mm f/2BESTE WAARDE
 • 90mm equivalent: 137mm
 • Max diafragma: F2.0
 • Snel diafragma
Bekijk prijs →
shk2-table__beeld Fujifilm 50-140mm f/2.8
 • 76mm equivalent: 214mm
 • Brandpunt : 50-140 mm
 • Bestand tegen stof, water en lage temperaturen
Bekijk prijs →
shk2-table__image Fujifim 55-200mm f/3.5-4.8
 • Max diafragma: F3.5-4.8
 • Brandpuntsafstand: 55-200mm
 • Beeldstabilisatie
Bekijk prijs →

Ik ben een grote fan van Fujifilm, heb jarenlang met hen gefotografeerd en verschillende Fujifilm lens reviews geschreven.

Fujifilm lijkt het grootste deel van hun R &D-inspanningen te concentreren op het gewassensorformaat (en meer recent op middenformaat, met de GFX-lijn), en dit te doen, zijn de leiders in APS-C-beeldvorming, en hun stellaire lens line-up weerspiegelt dit.

Fujifilm objectieven staan bekend om hun uitstekende beeldkwaliteit en bouw, en dankzij het kleinere APS-C formaat ook minder formaat en gewicht.

Met verschillende geweldige Fujifilm portretlenzen om uit te kiezen en anderen op de roadmap, is het een spannende tijd om mensen te fotograferen met een Fujifilm-camera.

Fujifilm 56mm f/1.2

Fujifilm 56mm f/1.2 - beste portretlens voor Fuji

Bekijk meer beoordelingen

Afmetingen (Diameter x Lengte): 73 mm (2,8 inch) x 70 mm (2,7 inch)
Gewicht: 14,2 oz.(403 g)

Controleer de huidige prijs

Als iemand ooit met je beweert dat het bijsnijdsensorformaat moeite heeft om ondiepe scherptediepte te creëren zoals full frame, is dit de lens om ze te laten zien …

De Fujifilm 56mm f/1.2 is misschien wel de beste Fuji portretlens ooit gemaakt, en zou bovenaan je verlanglijstje moeten staan als fotograaf.

Als Fuji’s snelste portretlens vertoont de Fujifilm 56mm f/1.2 een prachtig romige bokeh wanneer hij wijd open wordt geschoten bij f/1.2, waardoor hij genoeg licht binnenlaat om het gebruik ervan zelfs op de donkerste locaties te rechtvaardigen.

Terwijl vergelijkbare f/1.2 lenzen van Canon (die over zijn tweemaal de prijs van deze Fuji) tonen zachtheid rond de randen wanneer geschoten op f / 1.2, de Fuji 56mm f / 1.2 slaagt erin om ongelooflijke scherpte van rand tot rand te bereiken.

Gelijk aan een 85mm lens op een volformaat sensor, is dit de perfecte brandpuntsafstand voor een flatterende mensenfoto en comfortabele werkafstand. 85mm is een sweet spot tussen ‘meeslepende groothoek’ en ‘verre tele’ – het is in staat om onderwerpen van verder weg vast te leggen, maar zonder dat de scène er te gecomprimeerd uitziet.

Autofocus op de Canon f/1.2 objectieven is op zijn zachtst gezegd onhandig, maar is veel sneller en nauwkeuriger met de Fujifilm 56mm f/1.2.

Met een stevige maar lichtgewicht bouw is het gemakkelijk om deze lens aan de voorkant van een kleine Fujifilm spiegelloze camerabehuizing te bevestigen en er de hele dag mee rond te lopen.

Als je op zoek bent naar een uitstekende onderwerpscheiding en prestaties bij weinig licht, is het moeilijk om de Fujifilm 56mm f / 1.2 te verslaan, en de honderden positieve klantrecensies sinds de lancering in 2014 vertellen een vergelijkbaar verhaal.

Dit is een lens die in het arsenaal van elke Fujifilm-camerabezitter, portretfotograaf of anderszins zou moeten zitten – het is gewoon dat goed.

Fujifilm 90mm f/2

beste lens voor portretten van Fuji

Bekijk meer beoordelingen

Afmetingen (Diameter x Lengte): 2,95 x 2,95 x 4,13 inch (75 x 75 x 104 mm)
Gewicht: 600 g (1,32 lbs)

LAATSTE PRIJS

Met een equivalente brandpuntsafstand van 137mm op een 35mm sensor zou de Fuji 90mm f/2 mijn tweede keuze zijn als de beste Fujifilm lens voor portretfotografie… en een hele goede tweede!

Als je de ruimte hebt om genoeg back-ups te maken om een 137mm equivalent objectief te gebruiken, zou de Fujifilm 90mm f/2 eigenlijk op nummer één plek in mijn lijst staan. Het is echter gewoon niet zo veelzijdig als de eerder besproken 56 mm-lens.

Hoe dan ook, dit is een indrukwekkende lens die ultrascherpe, flatterende resultaten levert zonder vervorming.

De eersteklas optische constructie van de lens minimaliseert lichtafval en de 8 afgeronde diafragmabladen produceren enkele van de mooiste bokeh die je van een Fujifilm-camera zult zien.

geschoten bij volle opening

Fujifilm 90mm f/2 | © Dylan Gold

Geschoten op f/2 is de centrumscherpte uitstekend en nog steeds erg goed tot aan de randen – een essentiële eigenschap van een geweldige portretlens.

Lichtafval wordt tot een minimum beperkt, waardoor de Fujifilm 90mm f/2 een uitstekende keuze is voor fotografen die corrigerende postproductie willen minimaliseren bij het bewerken van hun foto’s.

Zoals bij alle Fuji X mount lenzen, is de constructie solid. De Fujifilm 90mm f/2 is voorzien van weers- en stofbestendige afdichting, waardoor gebruik tot temperaturen tot -10 graden mogelijk is.

In vergelijking met de Nikon/Canon 135mm alternatieven is dit objectief eigenlijk lichter en kleiner, perfect voor het meer draagbare karakter van het Fujifilm camerasysteem.

Al met al is dit een indrukwekkende Fuji lens voor portretfotografie. Ik ben een grote fan van prime (vaste brandpuntsafstand) lenzen, en dit is er een die ik zou aanraden aan alle niveaus van de fotograaf, ongeacht het genre.

Fujifilm 50-140mm f/2.8

Fujifilm 50-140mm f2.8 zoomlenzen

Bekijk meer beoordelingen

Afmetingen (Diameter x Lengte): 4,9 x 7 x 11,1 inch (124 x 177 x 281 mm)
Gewicht: 995 g (2,19 lbs)

Controleer de huidige prijs

Wat neerkomt op ongeveer een 70-200mm in full frame termen, is het gemakkelijk te begrijpen waarom de Fujifilm 50-140m f / 2.8 zo’n populaire lens is voor portretfotografie.

Net als de andere grote naam f / 2.8 telelenzen, is dit een must-have voor elke fotograaf die het gemak en de prestaties van een snelle zoom met een gemiddeld groot bereik wil.

In staat zijn om van een flatterend half-body gewas op 50 mm helemaal tot het isoleren van gelaatstrekken op 140 mm te gaan, is een effectieve manier om diversiteit in je shoot te brengen met minimale inspanning.

Stel je een model voor dat in een pose staat – als je tevreden bent met het licht en de compositie, kun je een hele reeks verschillende foto’s maken door gewoon aan de lensloop te draaien en je gezichtsveld te verkleinen. Lui, maar zeer effectief!

(Bekijk onze gids voor Model Mayhem als je een model nodig hebt om je portretfotografie te oefenen.)

Een andere handige eigenschap van een zoomlens zoals de Fujifilm 50-140m f/2.8 is compressie. Wanneer je aan de lange kant bent gefotografeerd, kun je niet alleen de functies van het onderwerp comprimeren voor een flatterend effect, maar ook de voorgrond- en achtergrondelementen om ze dichter bij het onderwerp te laten lijken.

De scherpte is indrukwekkend over het hele beeld wanneer het wordt geschoten met f / 2.8 en verbetert tot ongeveer f / 5.6, waar beelden haarscherp zijn en vergelijkbaar met de scherpste prime-lenzen.

Fujifilm 50-140mm f/2.8 | © Dylan Gold

Autofocus is bijna onmiddellijk en ongelooflijk nauwkeurig, vooral bij daglicht. Wanneer het licht begint te vallen, merk je misschien nog een paar gemiste foto’s op, maar over het algemeen is er hier weinig te klagen.

Onscherpe bokeh-elementen zijn zacht en romig, en wanneer gefotografeerd op het volledige bereik van 140 mm, biedt de Fujifilm 50-140mm f/2.8 een uitstekende onderwerpscheiding, waardoor het een geweldige lens is als je de ruimte hebt om genoeg back-ups te maken.

Een andere geweldige functie die perfect is voor portretfotografen is de ingebouwde beeldstabilisatie, waarbij opnamen uit de hand met sluitertijden zo lang als 1/15s zijn gemaakt op 140 mm en toch scherp blijven.

Dit betekent dat u niet hoeft te vertrouwen op hoge ISO’s om een sluitertijd te krijgen die snel genoeg is om portretmogelijkheden bij weinig licht te maken.

Al met al is de Fujifilm 50-140mm f/2.8 een serieuze, professionele zoomlens die net zo geschikt is voor het fotograferen van statische mensenfotografie als voor sport, evenementen, bruiloften en al het andere dat enige flexibiliteit, snelheid en bereik vereist.

Het is een alles-in-één toppresteerder van een lens en als zodanig een echte aanrader voor alle Fuji-shooters.

Fujifim 55-200mm f/3.5-4.8

Fujifilm 55-200 f/3.5-4.8

Bekijk meer beoordelingen

Afmetingen (Diameter x Lengte): 2,95 x 2,95 x 4,65 inch (74 x 74 x 118 mm)
Gewicht: 580 g (1.28 lbs)

Controleer de huidige prijs

De laatste lens waarvan ik denk dat ik die moet aanbevelen in deze verzameling van de beste Fujifilm objectieven voor portretfotografie is de Fujifilm 55-200mm f/3.5-4.8.

Met een equivalente brandpuntsafstand van 83-300mm is het bereik van dit soort zoomlenzen meer geschikt voor buitengebruik (of een grote studio), maar dat betekent niet dat het geen ongelooflijk veelzijdige lens is voor portretgebruik.

De minimale scherpstelafstand is slechts 1,1 m (3,67 ft), wat betekent dat u met het zoombereik bijvoorbeeld recht op de ogen van uw onderwerp kunt bijsnijden.

f/ 3.5 klinkt misschien niet erg snel, maar voor de equivalente lens op een DSLR is het eigenlijk een halve stop Sneller. In combinatie met optische beeldstabilisatie maakt dit de Fujifilm 55-200mm f/3.5-4.8 een haalbare optie voor fotografie bij weinig licht.

De beeldkwaliteit is indrukwekkend, met een lage chromatische aberratie en vervorming en lichtafval die via de interne software van de camera worden gecorrigeerd. De hoeveelheid details in de bestanden is indrukwekkend, met afbeeldingen die grote helderheid en contrast bieden.

Een ding dat even wennen is met de Fujifilm 55-200mm f/3.5-4.8, is de opname van 3 bedieningsringen, voor zoom, diafragma en (handmatig) scherpstellen. In de praktijk gebruik je meestal alleen de zoomknop en dit voelt prachtig soepel en goed ontworpen aan.

grote brandpuntsafstand voor menselijk oog

Fujifilm 55-200mm f/3.5-4.8 | Geschoten in opdracht voor White Caviar Life | © Kent Johnson Fotografie

Autofocus is vergelijkbaar met alle andere Fujifilm-lenzen die ik heb gebruikt – snel en nauwkeurig, en volledig bekwaam voor de snelheid waarmee je gemiddelde onderwerp zal bewegen!

Fotograferen op 300 mm is erg leuk, hetzij om onderwerpen op afstand vast te leggen, hetzij om in te zoomen op de functies van een onderwerp voor een aantal interessante gewassen.

Als je ooit headshot-fotografie hebt gezien die de ogen van een model of lippen op dramatische wijze benadrukt, is de kans groot dat de fotograaf een macrolens of een telelens zoals de Fujifilm 55-200mm f/3.5-4.8 heeft gebruikt.

Een ding om op te merken – dit is een vrij grote lens voor spiegelloze normen (maar nog steeds klein in vergelijking met een DSLR-equivalent), en als zodanig kan een kleinere Fujifilm-body zoals de Fujifilm X-T20 enigszins onhandig aanvoelen – een manier om dit te overwinnen is door een handriem te gebruiken (zie meer accessoires voor Fuji-camera’s hier).

Over het algemeen is de Fujifilm 55-200mm f/3.5-4.8 een indrukwekkend objectief, dat dankzij het brede (en enigszins ongebruikelijke) brandpuntsbereik een grote verscheidenheid aan beelden kan produceren.

Het is fantastisch ontworpen en biedt een uitstekende beeldkwaliteit in een goed gebouwde, ergonomische behuizing.

Veelgestelde vragen

Welke lenzen zijn het beste voor portretfotografie?

Een goede plek om te beginnen is een prime lens met een brandpuntsafstand van 85mm of 50mm. Voor Nikon is onze topkeuze de Nikon 85mm f/1.4G, terwijl we voor Canon zoiets als de Canon 85mm f/1.2 zouden voorstellen. Sony’s 85mm f/1.4 GM is een andere geweldige optie, en als je op zoek bent naar een Fuji-lens, bekijk dan de Fujifilm 56mm f/1.2.

Is 50mm lens goed voor portretten?

Ja, 50mm kan uitstekend zijn voor het maken van portretten, omdat het een zeer veelzijdige brandpuntsafstand is. Met 50 mm kun je normaal gesproken iemands volledige lichaam in het frame passen (mits je een beetje ruimte hebt om te bewegen) of om details vast te leggen, en is het perfect voor opnamen van driekwart lengte.

Wat is beter voor portretten van 50mm of 85mm?

Kiezen tussen 50mm of 85mm hangt echt af van het type portretten dat je wilt maken. 85 mm is beter voor het nauwkeurig inlijsten van uw onderwerpen en het vastleggen van details van dichtbij, terwijl 50 mm niet zo geschikt is voor details, maar u ook meer veelzijdigheid biedt.

Hoe kies ik een portretlens?

Het kiezen van een portretlens komt neer op een aantal factoren, zoals je opnamestijl, welk camerasysteem je gebruikt en natuurlijk je budget. Als je die dingen eenmaal hebt bepaald, is het verstandig om reviews te lezen om te bepalen welke lens het beste bij je past.

Beste portretlenzen – Laatste woorden

Portretlenzen

Met zoveel geweldige lenzen voor portretfotografen op de markt in 2023, kan de keuze een beetje overweldigend zijn.

Mijn advies bij het kiezen van de beste lens voor u is om eerst te proberen te begrijpen wat uw voorkeur brandpuntsafstand.

Hoe langer de brandpuntsafstand, hoe groter de mate van compressie en onderwerpscheiding die u kunt bereiken. Het kan echter zijn dat je simpelweg niet genoeg ruimte hebt om bijvoorbeeld met een 200mm-lens te fotograferen.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met het gevoel van ‘onthechting’ dat gepaard gaat met het gebruik van een lange lens. Fotograferen over 85 mm heeft de neiging om de kijker het gevoel te geven dat ze los zijn van het moment, in plaats van erbij betrokken te zijn. Dit kan al dan niet belangrijk zijn voor jou en je stijl van fotograferen.

Ik heb alleen lenzen toegevoegd langer dan 50mm in deze gids voor de beste portretlenzen. Hoewel lenzen breder dan 50 mm nog steeds kunnen worden gebruikt voor geweldige portretfotografie, is het traditioneel niet hun gebruik, dus ik heb ze hier omwille van de eenvoud verwaarloosd.

Andere factoren om rekening mee te houden zijn prijs (uiteraard), maximaal diafragma (voor weinig licht), grootte en gewicht (voor de hele dag fotograferen) en AF-mogelijkheden.

Als je statische onderwerpen fotografeert in gecontroleerde omgevingen, zijn het maximale diafragma en de AF misschien niet belangrijk voor je. Als u een statief gebruikt om portretten te maken, kunnen grootte en gewicht ook niet relevant zijn.

Denk dus goed na over welke factoren voor jou het belangrijkst zijn, en bekijk ook ons artikel over het bewerken van portretten in Lightroom.