Beste groothoek lenzen in 2023 voor Nikon, Canon &meer

Deze gids probeert de vraag te beantwoorden of wat is de beste groothoeklens voor uw Nikon of Canon dSLR.

In één oogopslag: Onze top 5 keuzes voor DSLR groothoeklenzen

Hoewel ze een nietje zijn in de cameratassen van architectuur-, landschaps- en interieurfotografen, zijn deze lenzen ook immens populair onder fotojournalistiek, bruilofts-, sport- en zelfs portretfotografen.

Alle fabrikanten van cameralenzen bieden verschillende keuzes van groothoeklens. Bij de laatste telling waren er meer dan 20 van Canon en 25 van Nikon, waarbij zowel zooms als vaste lenzen in deze categorie vielen.

Als je een fan bent van de brandpuntsafstand van 50 mm, wordt het misschien tijd dat je uit je comfortzone stapt en een bredere brandpuntsafstand oppikt. Het kan letterlijk je horizon verbreden als fotograaf!

In deze handleiding zal ik mijn aanbevelingen doen van de beste Nikon-, Canon- en externe opties – zie hier voor Fujifilm-aanbevelingen.

Inhoudsopgave

Wat is een groothoeklens?

groothoeklens

Nikon D700 + Nikon 16-35mm f/2.8 | door SpaceX

Op een full frame camera wordt een groothoeklens beschouwd als elke brandpuntsafstand gelijk aan of breder dan 35mm. Dat klopt – zelfs de enorm populaire 35mm-lens die je 90% van de tijd op je camera laat zitten, wordt beschouwd als een groothoeklens.

Vanaf 24 mm en breder betreden we het territorium van ultragroothoeklenss.

Er moet ook worden opgemerkt dat het verschil in de sensorgrootte van uw camera van invloed is op de werkelijke brandpuntsafstand van een bepaalde lens.

Een 35mm-lens op een full-frame camera (een met een 35mm-sensor) biedt een echt gezichtsveld van 35 mm, terwijl dezelfde lens die is bevestigd aan een crop sensorcamera (APS-C, MFT) een gezichtsveld van ongeveer 50 mm zou bieden, d.w.z. het zou niet langer als een groothoeklens worden beschouwd.

Dit betekent dat voor degenen onder u die fotograferen met APS-C, MFT of een andere crop sensor camera, u moet experimenteren met veel bredere brandpuntsafstanden om een echte groothoeklens te bereiken die op uw opnamen lijkt.

Ik begrijp volledig dat full-frame camera’s niet beschikbaar of zelfs nodig zijn voor een groot deel van de lezers van Shotkit, daarom heb ik een handvol goede groothoeklensopties toegevoegd voor iedereen die fotografeert met een cropsensorcamera.

Bekijk ook dit artikel als je je afvraagt waarom groothoeklenzen een relatief hoge prijs vragen in vergelijking met gewone lenzen, en dit artikel voor meer informatie over brandpuntsafstanden in het bijzonder.

Wat zijn de voordelen van een groothoeklens?

groothoeklens

Canon 6D + Canon 16-35mm f/2.8 | door Teddy Kelley

Het meest voor de hand liggende gebruik voor een groothoeklens is om neem meer van de scène op in je foto. In sommige situaties kun je niet zomaar een paar stappen terug doen om meer in het frame van je camera op te nemen.

Een voorbeeld hiervan is interieurfotografie, waarbij de muren van een huis duidelijk een fysieke grens stellen aan je beweging.

Meer in je frame toelaten met een groothoeklens kan ook een krachtige techniek voor het vertellen van verhalen zijn, waardoor je meerdere elementen in één foto kunt introduceren om een vollediger verhaal van de scène over te brengen.

De breedte van het frame waarmee je met een groothoeklens kunt vastleggen, kan nuttig zijn als je dicht bij je onderwerp wilt zijn, maar toch leg voldoende van de achtergrond in de afbeelding vast om de scène in te stellen.

Copyright Twee Mann Studio

Canon 16-35mm f/2.8 | Copyright Twee Mann Studio

Meer inpassen in je foto is niet het enige gebruik van een groothoeklens. Een groothoeklens kan ook creatief gebruikt om te overdrijven of te benadrukken het verschil in grootte, of de afstand tussen objecten op de voor- en achtergrond.

Terwijl een zoomlens een voorgrond- en achtergrondobject comprimeert waardoor ze dichterbij lijken, doet een groothoeklens het tegenovergestelde.

Groothoeklenzen introduceren ook een element van vervorming in een foto. Hoewel vervorming misschien iets is dat u wilt vermijden, kan het ook creatief gebruikt om impact toe te voegen aan een afbeelding.

Canon 16-35mm f/2.8 | Auteursrecht Kym Illman

Canon 16-35mm f/2.8 | Auteursrecht Kym Illman

Met een groothoeklens kun je vaak focus veel dichter bij je onderwerp, die de mogelijkheid met zich meebrengt om te spelen met de schaal van een onderwerp en andere creatieve opties.

Een ander voordeel van een groothoeklens waar niet vaak over wordt gesproken, is de mogelijkheid om uit de hand fotograferen met langere sluitertijden. Dit kan resulteren in een schoner beeld bij weinig licht, omdat je een lagere ISO kunt compenseren met een langere sluitertijd om de gewenste belichting te krijgen.

Als voorbeeld zou je een camera met de Sigma 24mm f/1.4 in de hand kunnen vasthouden voor belichtingen die twee keer zo lang zijn als de Sigma 50mm f/1,4 (omdat deze de helft van de brandpuntsafstand van een 50mm lens heeft).

groothoeklenzen

Sony A7R II + Sony 16-35mm f/4 | door Benny Jackson

De beste groothoeklens voor Nikon-camera’s

Nikon lens line-up

Nikon biedt een indrukwekkende reeks van 19 prime groothoeklensopties voor de Nikon FX (full frame) en DX (APS-C of crop sensor) dSLR camera’s.

Wat betreft groothoekzoomlensopties, zijn er 5 waarvan het hele brandpuntsbereik als groothoek wordt beschouwd, en anderen die een groottele zoom bevatten, zoals de ongelooflijke Nikon 24-70mm f / 2.8 (een van de meest indrukwekkende zoomlenzen die ik ooit heb gebruikt).

Zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, is er niet één beste groothoeklens voor Nikon-camera’s, maar eerder verschillende groothoeklenzen waarvan de prestaties geweldig zijn en te vinden zijn in de cameratassen van talloze fotografen op Shotkit.

Laten we eens nader bekijken welk model algemeen wordt beschouwd als de beste groothoeklens voor Nikon dSLR-camera’s.

Nikon 24mm f/1.4G

Nikon 24mm f: 1.4G

Nikon 24mm f/1.4G Specificaties

Aanbevolen gebruik: Volledig frame
Opening: f/1.4
Brandpuntsafstand: 24 mm
Dimensies: 3.27 x 3.27 x 3.5 inch
Gewicht: 620 gram (1,36 lbs)

Het is groot… het is zwaar… het is duur… maar de Nikon 24mm f/1.4G wordt ook vaak aangeprezen als ’s werelds beste groothoeklens. Het is absoluut de beste Nikon-groothoeklens voor prime shooters en is dat al sinds de release in 2010.

De Nikon 24mm f/1.4G werkt prima op een DX (crop sensor) Nikon camera, waar de brandpuntsafstand ongeveer 36mm is. Als je een Nikon DX-camera op consumentenniveau bezit en van plan bent om in de toekomst te upgraden naar een full frame body, kan de Nikon 24mm f/1.4G een waardevolle investering zijn.

Het is echter op een full frame Nikon body dat de Nikon 24mm f/1.4G echt zingt. Het is helder, scherp en contrastrijk bij elk diafragma van rand tot rand, met minimale vervorming.

Door het grote diafragma te combineren met de brandpuntsafstand van 24 mm, kun je in de hand fotograferen met veel langere sluitertijden dan je misschien gewend bent, wat betekent dat je de mogelijkheid hebt om de ISO te laten vallen voor een schoner bestand.

Nikon 24mm f/1.4

Nikon 24mm f/1.4G | Copyright Sage Justice

Bokeh op de Nikon 24mm f/1.4G is vloeiend en romig, maar er moet aan worden herinnerd dat om een fatsoenlijke onderwerpscheiding te krijgen via in/ uit focus elementen met een groothoeklens (zelfs bij f/1,4), je moet scherpstellen op een dichtbij onderwerp om de achtergrond wat ruimte te geven om onscherp te worden.

De Nikon 24mm f/1.4G is wijd open geschoten bij f/1.4 en is indrukwekkend scherp, helemaal van het midden van het beeld tot in de hoeken.

Nikon 24mm f/1.4

Nikon 24mm f/1.4G | Copyright Sage Justice

Sigma biedt een Sigma 24mm f/1.4 ART lens aan voor de helft van de prijs van de Nikon 24mm f/1.4G, en hoewel de prestaties van de Sigma uitstekend zijn, zijn de randen van het frame merkbaar minder scherp dan bij de Nikon groothoeklens.

Als je een architectuur- of landschapsfotograaf bent die scherpe beelden van rand tot rand nodig heeft, is de Nikon 24mm f/1.4G nog steeds de beste groothoeklensoptie.

Voor de architectuur- of landschapsfotograaf die een scherp beeld nodig heefts van rand tot rand.

Controleer de laatste prijs →

Nikon 20mm f/1.8G

groothoeklens voor Nikon

Nikon 20mm f/1.8G Specificaties

Aanbevolen gebruik: Volledig frame
Opening: f/1.8
Brandpuntsafstand: 20 mm
Dimensies: 3.27 x 3.27 x 3.19 inch
Gewicht: 353 gram (0,78 lbs)

De Nikon 20mm f/1.8G verdient zijn plek in de beste groothoeklens voor Nikon line-up, aangezien hij momenteel Nikon’s scherpste vaste ultragroothoeklens.

Afgezien van de geweldige prestaties van de Nikon 20mm f/1.8G, is het bijna helft het gewicht van de Nikon 24mm f/1.4G en meer de helft van de prijs ook!

Hoewel je ongetwijfeld veel wijd open fotografeert met dit objectief, laat het stoppen naar de kleinere diafragma’s echt de ongelooflijke scherpte van de Nikon 20mm f/1.8G zien.

groothoeklens voor Nikon camera's

Nikon 20mm f/1.8 | Auteursrecht Jason Vinson

Als extra bonus introduceren kleinere diafragma’s een aantal indrukwekkende zonnesterren in uw afbeelding – iets dat zeldzaam is op de modernere Nikon-lenzen.

Mede dankzij het lichte gewicht is de autofocus op de Nikon 20mm f/1.8G snel en nauwkeurig. Het kan ook heel goed omgaan met chromatische aberraties, vervorming, ghosting en overstraling.

(Zie hoe u ghosting in foto’s kunt voorkomen.)

beste groothoeklens voorbeeld

Nikon 20mm f/1.8 | Auteursrecht Jason Vinson

De Nikon 20mm f/1.8G is een vaste favoriet voor astrofotografie, maar is net zo populair voor trouwfotografen die een ultragroothoek Nikon lens willen voor die oneven groepsfoto met 200 gasten!

Bij gebruik op een DX formaat (crop sensor) Nikon camera biedt de Nikon 20mm f/1.8G een 30mm beeldhoek, waardoor hij in de categorie groothoeklens blijft. Het formaat en gewicht van de Nikon 20mm f/1.8G past eigenlijk heel goed bij Nikon’s DX camera’s zoals de Nikon D500, waardoor de lichtere DX camera body goed in balans is met het objectief.

Ik ben een grote fan van Nikon’s recente f / 1.8 G lens releases en raad ze aan aan elke fotograaf die op zoek is naar een geweldige waarde, geweldig presterende prime lens. Als u in de markt bent voor een geweldige allround Nikon ultra groothoeklens, de Nikon 20mm f/1.8G zou bovenaan je lijstje moeten staan.

Uitstekende allround Nikon ultra groothoeklens. Een geweldig presterende prime lens tegen een grote prijs.

Controleer de laatste prijs →

Nikon 10-24mm f/3.5-4.5

groothoeklens voor Nikon

Nikon 10-24mm f/3.5-4.5 Specificaties

Aanbevolen gebruik: Gewassensor
Opening: f/3,5-4,5
Brandpuntsafstand: 10-24mm (15-36mm equivalent)
Dimensies: 3.27 x 3.27 x 3.43 inch
Gewicht: 460 gram (1,01 lbs)

Dit is simpelweg de beste ultragroothoekzoomlens voor Nikon DX-camera’s. De Nikon 10-24mm f/3.5-4.5 biedt een dramatische beeldhoek van 61-110 graden, waardoor het de perfecte groothoeklens is voor landschapsfotografie, interieurfotografie, architectuurfotografie en meer.

Zolang je je onderwerp verstandig plaatst, kun je de Nikon 10-24mm f/3.5-4.5 zelfs gebruiken voor dramatische omgevingsportretten zonder vervorming.

In de praktijk op een Nikon D7200 vond ik de 10-24mm brandpuntsafstand erg handig voor groothoekfotografie. Als je eenmaal een tijdje 24mm hebt gebruikt, lijkt het niet meer zo groothoekig, dus het is fijn om de lens te kunnen draaien en je gezichtspunt op 10mm te kunnen draaien, waardoor het hele vergezicht voor je wordt gebracht.

De Nikon 10-24mm f/3.5-4.5 is scherp en stelt snel scherp. Het is duidelijk dat je bij een lens van deze breedte behoorlijk wat tonvormige vervorming op 10mm moet verwachten. Zolang je geen rechte lijnen in de buurt van de randen van je frame plaatst of te dicht bij je onderwerp scherpstelt, kun je nog steeds een afbeelding krijgen die er niet vervormd uitziet.

Lensvervorming wordt eigenlijk tot op zekere hoogte gecorrigeerd in alle moderne Nikon dSLR-camera’s, dus wat je in je foto’s bekijkt, is eigenlijk een afbeelding met de toegepaste correctie. Eén klik op de knop ‘Profielcorrecties inschakelen’ in Lightroom en de rest van de vervorming is meestal ook opgelost.

De Nikon 10-24mm f/3.5-4.5 voelt een beetje plakkerig aan in vergelijking met enkele van de duurdere groothoeklenzen in deze test. Zolang je echter voor de lens zorgt, gaat deze nog steeds lang mee. Ook het hebben van het gemaakt van plastic vermindert het gewicht aanzienlijk … om nog maar te zwijgen van de prijs.

Er is ook een Nikon 12-24mm groothoeklens die een vergelijkbaar gewicht / prijs is, maar ik zou nog steeds de Nikon 10-24mm f / 3.5-4.5 aanbevelen. Als je ultrabreed gaat, kun je net zo goed de breedste versie krijgen, vooral op een DX-camera die de ‘breedte’ al vermindert.

Een alternatief voor iets minder geld is de uitstekende Tokina 11-16mm f/2.8 Pro DX II, die eigenlijk beter gebouwd is (om nog maar te zwijgen van sneller) dan de Nikon.

Ik houd me echter nog steeds aan mijn aanbeveling van de Nikon 10-24mm f/3.5-4.5 op deze beste groothoeklens roundup. Het brandpuntsbereik is naar mijn mening nuttiger dan 11-16 (wat een beetje kort lijkt), plus de Nikon is scherper wijd open en wordt nog scherper wanneer hij wordt gestopt tot f / 5.6-8.

Met meer dan 170 enthousiaste klantrecensies voor dit objectief op Amazon, als je op zoek bent naar een ultragroothoeklens voor je DX-formaat Nikon dSLR, is de Nikon 10-24mm f/3.5-4.5 echt moeilijk te verslaan.

De beste ultragroothoekzoomlens voor Nikon DX camera’s perfect voor landschapsfotografie, interieurfotografie, architectuurfotografie en meer.

Controleer de laatste prijs →

Nikon 14-24mm f/2.8G

beste Nikon groothoeklens

Nikon 14-24mm f/2.8G specificaties

Aanbevolen gebruik: Volledig frame
Opening: f/2.8
Brandpuntsafstand: 14-24 mm
Dimensies: 3.86 x 3.86 x 5.2 inch
Gewicht: 997 gram (2,2 lbs)

Ik was in twee gedachten over het opnemen van de Nikon 14-24mm f / 2.8G in deze verzameling van beste groothoeklensaanbiedingen. Ondanks het hebben van meer dan 200 positieve recensies op Amazon en legioenen toegewijde fans, polariseert deze Nikon-groothoeklens de meningen echt.

Ik heb veel verhalen gehoord over hoe fotografen zweren bij hun Nikon 14-24mm f/2.8G groothoeklens om een look te geven die ongeëvenaard is voor elke andere groothoeklens die door elke fabrikant wordt aangeboden. Aan de andere kant heb ik net zoveel verhalen gehoord van fotografen die na een paar weken gebruik hun Nikon 14-24mm f/2.8G verkopen.

Een ding waar alle gebruikers het echter over eens zijn, is dat de Nikon 14-24mm f/2.8G een ongelooflijke groothoeklens. Het gaat er maar net om of het goed voor je is of niet.

Nikon 14-24mm f/2.8

Nikon 14-24mm f/2.8G | Copyright De Gehrmanns

Laten we één ding duidelijk maken – de Nikon 14-24mm f / 2.8G is één grote, dikke, zware en onhandige lens!

Om zo’n ongelooflijke beeldkwaliteit bij een extreme groothoek te bereiken, is de voorkant van het objectief van de Nikon 14-24mm f/2.8G afgerond. Dit betekent dat je er geen inschroefbare frontfilters op kunt gebruiken, wat veel landschapsfotografen en hun favoriete ND-filters uitsluit.

De Nikon 14-24mm f/2.8G is eigenlijk compatibel met DX camera’s maar ik zou dit gebruik niet aanraden, aangezien de lens zelf waarschijnlijk veel zwaarder is dan de camera.

Het is op een FX Nikon dSLR-camera dat deze ultragroothoeklens echt verbaast, met rand-tot-rand scherpte, zelfs op 14 mm – geen enkele andere groothoeklens in de Nikon-line-up kan zo’n prestatie bereiken. Het is misschien wel de scherpste ultragroothoekzoomlens van elke fabrikant.

Er is ook bijna geen ghosting of verduistering in de hoeken van het frame, wat ongebruikelijk is voor een ultragroothoeklens. Dit in combinatie met de scherpte maakt de Nikon 14-24mm f/2.8G een vaste favoriet bij architectuur- en interieurfotografen die bij elk diafragma de schoonste bestanden van rand tot rand nodig hebben.

De Nikon 14-24mm f/2.8G kan ook gebruikt worden voor geweldig dramatisch effect voor portretten wanneer vervorming wordt gebruikt om de grootte van het onderwerp te overdrijven. Een voorbeeld is hondenfotografie, waar het dier enorm kan kijken in het midden van het frame, terwijl er nog steeds genoeg achtergrond achter zit om het verhaal te vertellen.

Nikon groothoek zoomlens

Nikon 14-24mm f/2.8G | Copyright De Gehrmanns

Nikon biedt verschillende vaste ultragroothoeklensopties die ongetwijfeld lichter en gebruiksvriendelijker zijn, maar de Nikon 14-24mm f/2.8G heeft ze allemaal vervangen door een alles-in-één pakket.

Als je op zoek bent naar een Nikon groothoeklens die je een extreem gezichtspunt geeft met het scherpste beeld, zul je gewoon de tekortkomingen van de Nikon 14-24mm f/2.8G moeten verdragen omdat het echt het beste is dat er is.

Zoals ik aan het begin van deze test al zei, is de Nikon 14-24mm f/2.8G groot, zwaar en duur, maar voor sommige fotografen is het veruit de favoriete lens in hun cameratas. Het is een speciale cameralens die in de juiste omstandigheden moet worden gebruikt voor de juiste soort fotograaf.

Een Nikon groothoeklens die je hebt een extreem standpunt met het scherpste beeld.

Controleer de laatste prijs →

Nikon 16-35mm f/4 VR

Nikon 16-35mm f:4 groothoeklens

Nikon 16-35mm f/4 VR Specificaties

Aanbevolen gebruik: Volledig frame
Opening: f/4
Brandpuntsafstand: 16-35 mm
Dimensies: 3.27 x 3.27 x 4.92 inch
Gewicht: 680 gram (1,5 lbs)

De Nikon 16-35mm f/4 VR is een enorm populaire Nikon groothoeklens, en is een veelzijdigere optie voor fotografen dan de eerder genoemde Nikon 14-24mm f./2,8D.

Afgezien van het feit dat het een andere haarscherpe ultragroothoeklens voor Nikon is, is de belangrijkste trekkaart van de Nikon 16-35mm f/4 VR de toevoeging van optische beeldstabilisatie (VR = Vibratiereductie).

In feite is dit de eerste brede zoom die ingebouwde optische stabilisatie biedt, waardoor je dingen kunt doen die voorheen niet mogelijk waren met een groothoeklens.

Nikon 16-35mm f/4

Nikon 16-35mm f/4 | Auteursrecht Paul Woo

De Nikon 16-35mm f/4 VR is compatibel met zowel FX- als DX Nikon-camera’s en biedt een praktisch en bruikbaar brandpuntsbereik dat geschikt is voor een breed scala aan fotografen. Vaak met groothoekzoomlenzen zul je merken dat je alleen op de groothoek fotografeert, maar met deze lens is dat niet het geval – 35 mm is een klassieke brandpuntsafstand die veelzijdigheid biedt voor bijna elke situatie.

Het is echter aan het einde van het brandpuntsbereik van 16 mm dat je dit objectief koopt, en gelukkig presteert het inderdaad erg goed. 16mm wordt beschouwd als ultragroothoek en de eerste keer dat je door de zoeker kijkt, is de beeldhoek bijna duizelingwekkend!

Het is duidelijk dat f/4 niet geweldig is voor situaties met weinig licht, ondanks de indrukwekkende beeldstabilisatiefunctionaliteit van dit objectief. Als je echter fotografeert bij goed licht of op een statief bij weinig licht (zoals de meeste landschaps- / architectuurfotografen zullen doen), is de Nikon 16-35mm f / 4 VR een groothoeklens van grote waarde.

Nikon 16-35mm f/4

Nikon 16-35mm f/4 | Auteursrecht Tony Webster

De Nikon 16-35mm f/4 VR is ultrascherp en scherpstellen is snel en nauwkeurig. Op 16 mm zou je wat gezonde vervorming moeten verwachten, maar het is zoals gewoonlijk met één klik in Lightroom te repareren.

De Nikon 16-35mm f/4 VR maakt ook het gebruik van aan de voorzijde gemonteerde filters mogelijk (in tegenstelling tot de eerder genoemde 14-24mm groothoeklens), waardoor het een vaste favoriet is voor diegenen die groothoekfoto’s met lange belichtingstijd willen maken bij matig licht.

Als je absoluut bij weinig licht moet fotograferen, kan niets een snelle groothoeklens zoals de Nikon 24mm f/1.4G raken, maar als je bij behoorlijk licht gaat fotograferen, is de Nikon 16-35mm f/4 VR een handige en indrukwekkende lens.

Compatibel met zowel FX- als DX Nikon-camera’s, biedt het een praktisch en bruikbaar brandpuntsbereik dat geschikt is voor een breed scala aan fotografen.

Controleer de laatste prijs →

De beste groothoeklens voor Canon-camera’s

Canon lens line-up

Wat Canon groothoekobjectieven betreft, biedt Canon momenteel 13 groot- en ultragroothoek EF- en EF-S-prime-objectieven voor zijn full-frame en APS-C (cropped sensor) dSLRs. Er zijn ook zeven groothoekzoomlenzen in de serie, wat het totaal op 20 Canon-groothoeklensopties voor fotografen brengt.

Canon biedt zelfs een brandpuntsafstand van de extreme groothoeklens voor gebruikers die 180 graden van de scène voor hen willen opnemen met de gekke Canon 8-15mm f / 4 Fisheye USM, die zowel op full frame als APS-C kan worden gebruikt om de verwrongen fisheye-look te bereiken.

Hoewel een fisheye-lens zeker niche is, zijn andere groothoek Canon-lenzen enorm populair en vinden ze een plaats in veel van de cameratassen van de fotografen hier op Shotkit.

Canon 16-35mm f/2.8 L II

Canon 16-35mm f:2.8 L II

Canon 16-35mm f/2.8 L II Specificaties

Aanbevolen gebruik: Volledig frame
Opening: f/2.8
Brandpuntsafstand: 16-35 mm
Dimensies: 3,5 x 3,5 x 4,41 inch
Gewicht: 635 gram (1,4 lbs)

Deze Canon groothoeklens is groot, zwaar en duur… maar consequent genoemd als de meest populaire Canon groothoekzoomlens vandaag beschikbaar.

De Canon 16-35mm f/2.8 L II vervangt de eerste versie van deze klassieke Canon groothoeklens en brengt een scherper beeld met zich mee wanneer het wijd open wordt geschoten bij f/2.8, en dat is waar de meerderheid van de gebruikers ongetwijfeld zal fotograferen.

Als je een landschapsfotograaf bent die weinig behoefte heeft aan een snelle lens, bespaar dan wat geld en ga voor de originele Canon 16-35mm f/2.8L die eigenlijk een betere scherpte heeft van f/4 tot f/16. Misschien ben je ook geïnteresseerd in deze tips voor landschapsfotografie.

Scherpte is echter niet alles, vooral als het gaat om groothoeklenzen. Vanwege de kromming van de lens om ultragroothoeken te bereiken, is hoekscherpte meestal een gebied waar groothoeklenzen moeite mee hebben.

Fans van de Canon 16-35mm f/2.8 L II zijn dol op de nuttig en handig brandpuntsbereik, waardoor je in één draai van de loop van een extreme groothoekopname naar een meer klassieke reportage brandpuntsafstand kunt gaan.

De constructie is solide zoals bij alle L-serie lenzen van dit kaliber, en beelden zijn contrastrijk en helder.

beste canon groothoeklens

Canon 16-35mm f/2.8 | Auteursrecht Ian Plant

Wat scherpstellen betreft, heeft de Canon 16-35mm f/2.8 L II een snelle en consistente autofocus, waardoor het een populaire keuze is voor Canon-trouwfotografen die gekke composities op de dansvloer willen.

Een ding om op te merken is dat als je een landschaps- of architectuurfotograaf bent die filters gebruikt, de Canon 16-35mm f/ 2.8 L II het grotere 82mm-formaatfilter vereist.

De Canon 16-35mm f/2.8 L II is al enkele jaren een nietje voor veel werkende professionals en het is gemakkelijk te zien waarom. Solide constructie, snelle scherpstelling, een veelzijdig brandpuntsbereik en scherpe beeldweergave vormen samen een lens die voor veel zoomlensschieters de beste groothoeklens voor Canon camera’s is.

De solide constructie, snelle scherpstelling, een veelzijdig brandpuntsbereik en scherpe beeldweergave vormen samen de beste groothoeklens voor veel zoomlensschieters.

Controleer de laatste prijs →

Canon 24mm f/1.4 L II

Canon 24mm f:1.4 L II

Canon 24mm f/1.4 L II Specificaties

Aanbevolen gebruik: Volledig frame
Opening: f/1.4
Brandpuntsafstand: 24 mm
Dimensies: 3.7 x 3.7 x 3.43 inch
Gewicht: 648 gram (1,43 lbs)

De Canon 24mm f/1.4L II is Canon’s beste groothoeklens die vandaag verkrijgbaar is. Het is ook Canon’s groothoeklens met een diafragma groter dan f/2.8. Als je een Canon groothoeklens nodig hebt die zoveel mogelijk licht binnenlaat, is er eigenlijk maar één optie.

Voor de gemiddelde consument lijkt het prijskaartje van de Canon 24mm f/1.4L II misschien duur, maar voor de werkende pro is het een koopje – het is ook $ 500 goedkoper dan het Nikon-equivalent.

De versie II van deze ongelooflijke lens is iets groter dan zijn voorganger, maar hij is nog steeds goed uitgebalanceerd op een pro dSLR-body. Het contrast is ook veel beter dan de eerste versie, vooral in het midden van het frame bij grote diafragma’s.

Canon groothoeklens

Canon 24mm f/1.4L II | Copyright Dan O’Day

Dankzij de toevoeging van een extra afgerond diafragmablad is de bokeh bij het wijd open schieten nu ook aangenamer. Je moet echter dicht bij je onderwerp zijn met voldoende achtergrondafstand om de onscherpe achtergrond te creëren om dit te waarderen.

Hoewel de Canon 24mm f/1.4L II bij f/1.4 niet bijzonder scherp open staat, levert diafragmeren naar f/2.8 een haarscherp beeld op. De hoekscherpte is overal erg goed en er is zeer weinig vervorming, wat ongebruikelijk is voor een groothoeklens.

De Canon 24mm f/1.4L II is een enorm populaire lens voor fotojournalisten en trouwfotografen, die hem vaak koppelen aan een 50mm of 85mm op een andere body.

Met een groothoeklens van 24 mm kan de fotograaf dichtbij genoeg komen voor een dramatische opname, terwijl hij nog steeds voldoende achtergrond bevat om het verhaal te vertellen.

Beste Canon groothoeklens

Canon 24mm f/1.4 | Copyright Dan O’Day

24mm is ook een populaire brandpuntsafstand om groepsfoto’s te maken, maar je moet natuurlijk ver weg van f / 1.4 stoppen om ervoor te zorgen dat alle leden van de groep haarscherp scherp zijn.

Zoals bij alle objectieven uit de Canon L-serie is de Canon 24mm f/1.4L II gebouwd als een tank om een leven lang mee te gaan. Pro Canon-objectieven van dit kaliber houden hun waarde heel goed vast, maar koop deze lens niet als je erover denkt om hem in de toekomst door te verkopen – als je het eenmaal hebt geprobeerd, is het heel moeilijk om neer te leggen!

De Canon 24mm f/1.4L II is simpelweg de beste 24mm Canon lens beschikbaar, en sommigen beweren dat het de beste groothoek Canon lens ooit is.

Gebouwd als een tank om een leven lang mee te gaan, is het Canon’s beste eersteklas groothoeklens die vandaag beschikbaar is.

Controleer de laatste prijs →

Canon 28mm f/1.8 USM

Canon 28mm f/1.8 USM

Canon 28mm f/1.8 USM Specificaties

Aanbevolen gebruik: Volledig frame
Opening: f/1.8
Brandpuntsafstand: 28 mm
Dimensies: 2.91 x 2.2 x 2.91 inch
Gewicht: 308 gram (0,68 lbs)

Niet alle geweldige Canon groothoeklensopties zijn geprijsd voor de professional, en dit kleine 28mm-aanbod bewijst het punt goed.

Voor ongeveer $ 500 kun je een snelle, lichtgewicht Canon-groothoeklens krijgen die een geweldige beeldkwaliteit biedt en in je jaszak kan glijden als de perfecte back-uplens.

De Canon 28mm f/1.8 USM is een ouder objectief dat niet de felbegeerde rode ring van het L-glas heeft, maar laat je daar niet door afschrikken – het is een verrassend capabel objectief dat scherpe, levendige beelden kan produceren.

Autofocus is snel en nauwkeurig en met een kortste scherpstelafstand van slechts 1 voet kunt u een aantal boeiende portretten maken door uw onderwerp te markeren en voldoende achtergrond op te nemen om het verhaal te vertellen.

Canon 28mm f/1.8 voorbeeldfoto

Canon 28mm f/1.8 | Auteursrecht Steven Herrschaft

Vervorming en andere aberraties zijn geen probleem voor de Canon 28mm f/1.8 USM, die consistent heldere, contrastrijke beelden produceert, zelfs wanneer hij wijd open wordt geschoten bij f/1.8.

Overigens, tenzij je absoluut een f/1.4 groothoeklens nodig hebt voor zijn mogelijkheden bij weinig licht, zou ik je aanraden om een f/1.8 of langzamere Canon groothoeklens te kiezen. Een groter diafragma is gunstig voor een grotere onderwerpscheiding op langere lenzen, maar bij groothoeken is deze scheiding moeilijker te bereiken en daarom minder relevant.

Je kunt veel geld besparen door een goedkope Canon groothoeklens te kopen zoals de Canon 28mm f/1.8 USM. Als je merkt dat je iets meer licht nodig hebt, profiteer dan van de hogere ISO’s van je camera.

De Canon 28mm f/1.8 USM heeft niet voor niets meer dan 200 positieve klantrecensies op Amazon. Het is een goedkope Canon-groothoeklens die een zeer bruikbaar perspectief biedt in een klein, lichtgewicht pakket dat geweldig aanvoelt en eruitziet als je aan je camera vastzit.

Voor ongeveer $ 500 kun je een snelle, lichtgewicht Canon-groothoeklens krijgen die een geweldige beeldkwaliteit biedt en in je jaszak kan glijden als de perfecte back-uplens.

Controleer de laatste prijs →

Canon 10-18mm f/4.5-5.6 IS

Canon 10-18mm f/4.5-5.6 IS

Canon 10-18mm f/4.5-5.6 IS specificaties

Aanbevolen gebruik: Gewassensor
Opening: f/1.8
Brandpuntsafstand: 28 mm
Dimensies: 2.91 x 2.2 x 2.91 inch
Gewicht: 308 gram (0,68 lbs)

Als je op zoek bent naar een goedkope groothoeklens voor Canon APS-C dSLRs, zoek dan niet verder dan de Canon 10-18mm f/4.5-5.6.

Niet alleen is dit een goedkope Canon groothoeklens, maar het is ook opmerkelijk goed, en een echt koopje voor diegenen die de groothoeklook willen zonder de kosten.

De Canon 10-18mm f/4.5-5.6 is licht van gewicht, klein, haarscherp en optisch zeer indrukwekkend. Het voegt ook Image Stabolization (IS) toe, wat zeldzaam is voor een Canon groothoeklens.

Om dit de goedkoopste groothoeklens voor Canon te laten zijn, moesten er een paar hoeken in de build worden gesneden, die plastic gebruikt op de plaats van metaal. Zolang je echter voor de Canon 10-18mm f/4.5-5.6 zorgt en hem uit extreme weersomstandigheden houdt (omdat er geen weerbestendigheid is), zal hij je vele jaren goed van dienst zijn.

Om een echt groothoekperspectief te bereiken met een Canon APS-C dSLR, moet je een ultragroothoeklens selecteren, zoals deze Canon 10-18mm f/4.5-5.6.

Het meest verrassende van alles is dat de Canon 10-18mm f/4.5-5.6 over het grootste deel van zijn bereik weinig vervorming heeft, behalve een matig sterke tonvormige vervorming op 10mm en een beetje pincushion distortion op 16mm. Beide problemen worden snel opgelost met één klik in Lightroom.

Aangezien deze Canon groothoeklens relatief traag is (f/4.5-5.6), is hij niet bedoeld voor gebruik bij weinig licht. De beeldstabilisatie werkt goed voor handopnames bij langere sluitertijden, maar verwacht niet dat de Canon 10-18mm f/4.5-5.6 uitblinkt als de zon ondergaat.

Als je een daglichtfotograaf bent die een klein, lichtgewicht en goedkoop groothoeklens voor Canon, de Canon 10-18mm f/4.5-5.6 is veruit de beste keuze op de markt.

Voor de daglichtfotograaf die voor Canon een kleine, lichtgewicht en goedkope groothoeklens nodig heeft.

Controleer de laatste prijs →

Canon 14mm f/2.8L II

Canon 14mm f/2.8L II

Canon 14mm f/2.8L II SpecificatIonen

Aanbevolen gebruik: Volledig frame
Opening: f/2.8
Brandpuntsafstand: 14 mm
Dimensies: 3.15 x 3.15 x 3.7 inch
Gewicht: 644 gram (1,42 lbs)

Hoewel deze Canon groothoeklens iets duurder is dan de gelijkwaardige Nikon, is hij ook veel beter, met aanzienlijk minder vervorming.

14mm is ultragroothoeklensgebied, en dit brengt enkele uitdagingen met zich mee. Als je wilt dat je onderwerp enige vorm van aanwezigheid in het frame heeft, moet je bereid zijn om heel dichtbij te komen.

De Canon 14mm f/2.8L II is een ander groot, zwaar, duur groothoek Canon objectief, maar wie het regelmatig gebruikt zweert erbij.

Architectuur- en landschapsfotografen hebben de Canon 14mm f/2.8L II vaak in hun cameratassen vanwege het unieke vermogen om de horizontale en verticale lijnen in een foto te regelen, dankzij de rechtlijnige lensconstructie.

Voor een ultragroothoeklens (inderdaad, Canon’s breedste prime-lens) is het ongelooflijk om beelden te kunnen produceren zonder tonvormige vervorming. Ik heb verhalen gehoord van architectuurfotografen die hun tilt shift groothoeklens verkopen sinds de Canon 14mm f/2.8L II zo goed werk levert om lijnen recht te houden.

De beelden van de Canon 14mm f/2.8L II zijn van voor naar achter scherp en de kleur/het contrast is uitstekend.

Canon 14mm f/2.8L II

Canon 14mm f/2.8L II | Copyright Aduro Afbeeldingen

Het verschil tussen fotograferen op 14 mm in vergelijking met 16 mm van een 16-35 mm groothoeklens bijvoorbeeld, lijkt op papier misschien niet veel, maar het is eigenlijk een groot probleem. Met 14mm kunnen zelfs de krapste ruimtes voor je uitdijen, waardoor de Canon 14mm f/2.8L II een van de beste objectieven is voor vastgoedfotografen die interieurs er zo ruim mogelijk uit moeten laten zien.

Het bolvormige frontelement en de tulpvormige niet-verwijderbare kap maken het bevestigen van reguliere filters aan de Canon 14mm f/2.8L II onmogelijk, dus landschapsfotografen die van hun daglichtopnamen met lange belichtingstijd houden, zullen het moeilijk hebben.

Echter, voor degenen onder u die de breedste groothoek Canon objectieven met de allerbeste prestaties, de Canon 14mm f/2.8L II is de beste ultragroothoeklens die momenteel verkrijgbaar is.

De breedste groothoek Canon objectieven met de allerbeste prestaties.

Controleer de laatste prijs →

Canon 17-40mm f/4L

Canon 17-40mm f:4l

Canon 17-40mm f/4L Specificaties

Aanbevolen gebruik: Volledig frame
Opening: f/4
Brandpuntsafstand: 17-40 mm
Dimensies: 3.31 x 3.31 x 3.82 inch
Gewicht: 498 gram (1,1 lbs)

De Canon 17-40mm f/4L is niet per se een goedkope groothoeklens, maar vergeleken met sommige van de anderen op deze lijst is het zeker een koopje.

Als het hebben van een snelle lens zoals de uitstekende Canon 16-35mm f/2.8L niet nodig is voor jouw type fotografie (d.w.z. je hebt altijd genoeg daglicht voor een scherpe opname), bespaar dan je geld en investeer in plaats daarvan in de Canon 17-40mm f/4L.

Niet alleen je portemonnee, maar ook je rug zal je dankbaar zijn, want de Canon 17-40mm f/4L is ook lichter, ondanks zijn solide bouwkwaliteit. L-glas betekent meestal zwaar gewicht, maar deze Canon groothoeklens is verrassend licht en klein – in feite is de Canon 17-40mm f / 4L de kleinste / lichtste L-serie groothoek Canon zoomlens beschikbaar.

Canon 17-40 Matts Fotografie

Canon 17-40mm f/4 | Auteursrecht Matt Streatfeild

Bovendien is 17-40 mm de grootste zoomverhouding van alle canonobjectieven met ultragroothoeklens, waardoor je een grote veelzijdigheid hebt van een enkele, lichtgewicht lens.

Autofocus is snel en nauwkeurig, en scherpte, contrast en kleur zijn allemaal erg indrukwekkend voor deze relatief goedkope Canon groothoeklens – vergeet niet dat je twee keer zoveel moet uitgeven om een lens van vergelijkbare beeldkwaliteit te krijgen, maar slechts één stop sneller.

17-40mm is eigenlijk een populaire walkaround groothoeklens optie voor zowel hobbyisten als professionals. 17 mm kan de krapste ruimtes aan en 40 mm is niet slecht, zelfs niet voor portretten. f /4 zal geen verbluffende bokeh creëren, maar onderwerpscheiding is sowieso geen forte voor groothoeklenzen in het algemeen.

Als je als daglichtschutter op zoek bent naar een goedkope groothoeklens voor Canon met een handig brandpuntsbereik, heb je de Canon 17-40mm f/4L eigenlijk alleen nodig.

Natuurlijk is ‘goedkoop’ relatief, en de Canon 17-40mm f/4L ziet er voor sommigen misschien duur uit, maar voor Canon L glasoptiek zul je moeite hebben om een betere deal te vinden dan de uitstekende Canon 17-40mm f/4L.

Als je een daglichtschutter bent die op zoek is naar een goedkope groothoeklens voor Canon met een handig brandpuntsbereik, dan is dit de lens voor jou.

Controleer de laatste prijs →

Groothoeklenzen van derden

Hoewel dit een lijst is met de beste groothoeklenzen voor Nikon- en Canon-camera’s, mogen we de 3rd party fabrikant groothoeklenzen die compatibel zijn met beide systemen niet vergeten.

Het is gemakkelijk om je neus op te halen voor deze goedkopere (sommigen zeggen misschien inferieure) aanbiedingen, maar de waarheid is dat er een aantal geweldige lenzen beschikbaar zijn tegen spotprijzen.

Het is vaak het geval voor zowel amateur- als professionele fotografen dat gespecialiseerde ultragroothoeklenzen alleen voor bepaalde opnamen worden gebruikt en het grootste deel van de tijd in de cameratas worden weggestopt. Dit geldt vaak voor trouwfotografen die misschien een ultragroothoek nodig hebben voor het geval ze bijvoorbeeld een foto van een grote trouwgroep nodig hebben.

Als dit het geval is, is het aantoonbaar beter om wat geld te besparen door te investeren in een groothoeklens van het merk 3rd party en het grotere geld uit te geven aan lenzen die u veel meer gebruikt.

Wat uw gebruiksgeval ook is, hier is een selectie van de beste groothoeklensaanbiedingen gemaakt door 3rd party-fabrikanten.

Sigma 24mm f/1.4 kunst

Sigma 24mm f:1.4 ART

Sigma 24mm f/1.4 ART Specificaties

Aanbevolen gebruik: Volledig frame
Opening: f/1.4
Brandpuntsafstand: 24 mm
Dimensies: 3,3 x 3,3 x 3,1 inch
Gewicht: 665 gram (1,46 lbs)

Sinds de release in 2015 heeft de Sigma 24mm f/1.4 ART een aantal enorme rimpelingen veroorzaakt in de groothoeklensmarkt. Als er één groothoeklens is die ervoor heeft gezorgd dat fotografen hun duurdere ‘big name brand’-lenzen hebben verkocht ten gunste van een goedkoper alternatief van derden, dan is dit het wel.

Met minder dan de helft van de prijs van zijn Nikon- en Canon-equivalenten is de Sigma 24mm f/1.4 ART een relatief goedkope groothoeklens die gewoon uitblinkt. Het debat is nog steeds uit over de vraag of de Sigma beter dan zijn grote broers, maar het kan zeker zijn mannetje staan tegen hen.

Sigma_24mm_1.4_Recensie

Sigma 24mm f/1.4 ART | Auteursrecht Jay Cassario

Uitstekende beeldoptiek staat bovenaan de lijst van de onderscheidingen van de Sigma 24mm f/1.4 ART, met indrukwekkende scherpte, contrast, kleurweergave en minimale vervorming.

De bouwkwaliteit is ook uitstekend, ondanks het betaalbare prijskaartje in vergelijking met zijn rivalen. Autofocus is snel, nauwkeurig en stil ook. (Volledige test van de Sigma 24mm f/1.4 ART hier.)

Je verliest weersafdichting wanneer je naar deze prijs zakt voor een snelle groothoeklens, maar ik heb gehoord van gebruikers die een dikke rubberen band gebruiken in de opening tussen de lens en de camerabody om te voorkomen dat er spatten binnenkomen. Als je geen plannen hebt om de Sigma 24mm f/1.4 ART bij slecht weer te gebruiken, is dit sowieso geen probleem.

De ART serie sigma objectieven is enorm populair onder amateur- en professionele fotografen, en met goede reden. Kwaliteit is van topklasse en de prijzen zijn betaalbaar genoeg voor de meeste consumenten om professionele lensprestaties te ervaren.

Sigma_24mm_1.4_Recensie

Sigma 24mm f/1.4 ART | Auteursrecht Jay Cassario

Had ik al gezegd dat de Sigma 24mm f/1.4 ART waanzinnig scherp is?! Misschien nog wel scherper dan de legendarische Canon en Nikon 24mm equivalenten, waardoor dit objectief een favoriet is voor allerlei fotografen.

Als je erover nadenkt om je tenen in de groothoekwateren te stappen en een lens nodig hebt die bij weinig licht kan worden gebruikt, levert de Sigma 24mm f/1.4 ART echt de beste waar voor je geld uit alle groothoeklensaanbiedingen. Onder de groothoeklenzen van derden is dit de beste groothoeklens die momenteel beschikbaar is.

Ontworpen om echt opmerkelijke optische prestaties te bereiken en is bij uitstek geschikt voor creatieve en artistieke toepassingen.

Controleer de laatste prijs →

Tokina 11-16mm f/2.8 BIJ II

Tokina 11-16mm f/2.8 BIJ II

Tokina 11-16mm f/2.8 AT II Specificaties

Aanbevolen gebruik: Gewassensor
Opening: f/2.8
Brandpuntsafstand: 11-16 mm
Dimensies: 4.02 x 4.02 x 4.02 inch
Gewicht: 548 gram (1,21 lbs)

Ik heb ervoor gekozen om de Tokina 11-16mm f/2.8 AT II op te nemen in deze lijst met de beste groothoeklenzen, omdat deze een vast f / 2.8-diafragma biedt gedurende het hele zoombereik, en dat allemaal voor minder dan $ 500. Het heeft ook meer dan 300 positive beoordelingen op Amazon.

Als u een goedkope groothoeklens voor uw Nikon of Canon dSLR, de Tokina 11-16mm f/2.8 AT II is een van de beste opties die beschikbaar zijn. Naast het vaste, snelle diafragma van f/ 2.8, is het ook scherp, goed gebouwd en erg leuk om te gebruiken.

Tokina 11-16mm monster

Tokina 11-16mm f/2.8 | Auteursrecht Mohammad Reza Domiri Ganji

Vervorming op een lens van deze breedte is zeker merkbaar, maar eenvoudig te corrigeren met behulp van een Lightroom-importvoorinstelling of door één vakje aan te vinken in de module Ontwikkelen. Het is een kleine afweging voor de ongelooflijk gezichtsveld je kunt op 11mm komen.

11-16mm is uiteraard een zeer kort brandpuntsbereik, maar dit bereik is in ieder geval uitgespreid over de zoomring, waardoor het met de Tokina 11-16mm f/2.8 AT II eenvoudig is om een precieze compositie in te stellen.

Een leuk aspect van de Tokina 11-16mm f/2.8 AT II is dat je zo dicht als 12″ scherpstelt, wat kan resulteren in een aantal hilarische vervormingen, vooral als je onderwerp buiten het centrum ligt.

Het beste deel van dit objectief is dat het een interne autofocusmotor heeft, wat betekent dat het zelfs op Nikon’s goedkoopste dSLRs kan autofocus. Normaal gesproken zijn objectieven met een ingebouwde motor duurder, maar Tokina is erin geslaagd om van de Tokina 11-16mm f/2.8 AT II de goedkoopste ultragroothoekzoom te maken die beschikbaar is voor Nikon camera’s.

Ghare Kelisa- Urmia

Tokina 11-16mm f/2.8 | Auteursrecht Mohammad Reza Domiri Ganji

3rd party lenzen zijn meestal slechter gebouwd dan hun grote tegenhangers, maar dit is niet het geval met de Tokina 11-16mm f/2.8 AT II. Hij is nog steeds gemaakt van kunststof, maar de constructie is veel sterker dan de Nikons in deze prijsklasse.

Als je op zoek bent naar een betaalbare zoomgroothoeklens met een snel, vast diafragma voor je Nikon DX dSlr, dan is de Tokina 11-16mm f/2.8 AT II echt moeilijk te verslaan. Kijk maar eens naar de honderden positieve recensies op Amazon – dit is een enorm populaire lens en verdient zijn plaats in deze beste groothoeklenzen roundup.

Als je op zoek bent naar een betaalbare zoomgroothoeklens met een snel, vast diafragma voor je Nikon DX dSlr, dan is dit objectief echt moeilijk te verslaan.

Controleer de laatste prijs →

Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC

Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC

Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC Specificaties

Aanbevolen gebruik: Gewassensor
Opening: f/4.5-5.6
Brandpuntsafstand: 8-16 mm
Dimensies: 2.95 x 2.95 x 4.17 inch
Gewicht: 553 gram (1,22 lbs)

Deze uitstekende Sigma groothoeklens is compatibel met Canon, Nikon, Pentax, Sony en natuurlijk Sigma dSLR camera’s. Dit betekent dat vrijwel elke dSLR-camera-eigenaar kan profiteren van deze indrukwekkende en immens populaire ultragroothoeklens tegen een betaalbare prijs.

De Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC wordt consequent genoemd als een van de beste groothoeklenzen voor crop sensor camera’s onder de duizend dollar. In feite krijg je veel verandering van een grand, waarbij Amazon het momenteel verkoopt voor $ 699 met gratis verzending.

Waar komt deze kostenbesparing dan precies voor? Nou, zoals met de meeste lenzen van derden, zijn de bouwkwaliteit en mechanica niet helemaal vergelijkbaar met de grote merken. De Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC heeft een behoorlijke autofocus, maar kan de Nikon en Canon equivalente groothoeklenzen niet helemaal bijhouden.

De meeste ultragroothoeklensschieters zijn echter niet geïnteresseerd in het gebruik ervan om snel bewegende actie vast te leggen – dit gebied is meer voor landschap, architectuur, interieur, astrofotografie en andere semi-statische onderwerpen.

Sigma groothoek zoomlens

Sigma 8-16mm f/4.5-5.6

Je kunt de Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC gebruiken op een full frame camera maar ik zou het niet aanraden aangezien lichtafval te sterk is. Op een crop sensor body is de brandpuntsafstand gelijk aan een 12-24mm en de prestaties zijn zeer goed. Het matige gewicht betekent ook dat kleinere lichamen niet te onevenwichtig aanvoelen.

Voor zo’n groothoeklens is de Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC indrukwekkend scherp, zeker als je met f/4.5 wijd open wordt geschoten. De meeste gebruikers zullen ongetwijfeld wijd open fotograferen op 8 mm, en centrumscherpte, contrast en kleur zijn allemaal uitstekend. Alleen in de randen is zachtheid zichtbaar, maar voor de meeste fotografen zal dit geen probleem zijn.

Vervorming komt veel voor in bijna alle ultragroothoeklenzen en de Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC is niet anders. Lightroom corrigeert dit echter met één klik – ik raad u aan de lenscorrectie toe te voegen aan uw importvoorinstelling om deze automatisch toe te passen bij het importeren van afbeeldingen.

Als je een ultragroothoeklens nodig hebt voor je APS-C camera, is er niet echt veel keuze anders dan de Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC… zo gelukkig is het een geweldige performer! Schiet hem gewoon wijd open bij f/4.5 en je zult blij zijn met je beslissing.

Deze uitstekende lens is compatibel met Canon, Nikon, Pentax, Sony en natuurlijk Sigma dSLR camera’s. Dit betekent dat vrijwel elke dSLR-camerabezitter kan profiteren van deze indrukwekkende en immens populaire ultragroothoeklens tegen een betaalbare prijs.

Controleer de laatste prijs →

Tokina 17-35mm f/4

Tokina 17-35mm f/4

Tokina 17-35mm f/4 Specificaties

Aanbevolen gebruik: Volledig frame
Opening: f/4
Brandpuntsafstand: 17-35 mm
Dimensies: 6 x 6 x 4 inch
Gewicht: 600 gram (1,32 lbs)

De Tokina 17-35mm f/4 is ontworpen voor Nikon en Canon full frame camera’s maar kan ook gebruikt worden op crop sensor body’s. Het biedt een 2x zoom op een matig groothoekzoombereik en is een van de weinige verschillende groothoeklenzen die Tokina produceert.

Bouwkwaliteit is verrassend goed voor een goedkope groothoeklens, met een metalen (in tegenstelling tot plastic) lensvatting en een stevige behuizing die een paar stoten en stoten moet doorstaan.

De eerste keer dat ik bestanden van de Tokina 17-35mm f/4 bekeek, was ik behoorlijk onder de indruk. Hoewel de kwaliteit niet vergelijkbaar was met die van de grote merken, was de beeldkwaliteit veel beter dan je zou verwachten van zo’n lichtgewicht, goedkope groothoeklens.

Tokina 17-35mm f/4

Tokina 17-35mm f/4 | Auteursrecht Dennis Ramos

De brandpuntsafstand van de Tokina 17-35mm f/4 is perfect voor de meeste mensen die op zoek zijn naar een ultragroothoeklens. Met 17mm kun je veel in beeld krijgen, terwijl 35mm door de jaren heen de voorkeur heeft gehad voor menig fotojournalist.

Omdat het een f / 4-lens is, zul je geen geweldige onderwerpscheiding bereiken met een onscherp gebied, maar dit is normaal gesproken toch niet het rijk voor groothoeklenzen. Je moet ook je ISO verhogen als je ergens in het donker fotografeert,

Fotografeer je echter veel in goed verlichte locaties of buiten tijdens daglichturen, dan is de Tokina 17-35mm f/4 een zeer capabel objectief.

Scherp in het midden wordt het iets minder scherp naar de randen toe, maar dit is alleen merkbaar bij nader onderzoek. Op basis van de meningen van veel gebruikers lijkt de Tokina 17-35mm f/4 het scherpst te zijn wanneer hij wordt gestopt tot f/5.6.

Vervormingsniveaus zijn ook indrukwekkend, met minder vervorming op 17mm dan de Nikon-equivalente lens, die veel duurder is.

De Tokina 17-35mm f/4 neemt reguliere 77mm filters, waardoor het een geweldige groothoeklens is voor landschapsfotografen die foto’s met lange belichtingstijd bij daglicht willen maken (bijvoorbeeld watervallen met ‘stromend’ water of landschapsfoto’s met wolkenbeweging).

De bouwkwaliteit is verrassend goed voor een goedkope groothoeklens, met een metalen (in tegenstelling tot plastic) lensvatting en een solide behuizing die een paar stoten en stoten moet weerstaan.

Controleer de laatste prijs →

Veelgestelde vragen

Waar zijn groothoeklenzen goed voor?

Groothoeklenzen zijn handig voor als je meer in je foto wilt passen. Groothoeklenzen zijn bijvoorbeeld geweldig voor landschapsfoto’s, voor interieurs (zoals vastgoedfoto’s), of wanneer u gewoon meer van de achtergrond van de scène wilt laten zien zonder fysiek verder naar achteren te hoeven afstand nemen.

Welke Nikon groothoeklens moet ik kopen?

Als we er een zouden moeten uitkiezen, raden we aan om de Nikon 24mm f/1.4G te bekijken. Het lijdt weinig twijfel dat het de beste Nikon groothoek prime lens is. Hoewel het aan de zware en prijzige kant is, creëert het prachtig scherpe beelden met romige bokeh en minimale vervorming.

Is een 24mm lens een groothoek?

Ja. Elke lens met een brandpuntsafstand van 35 mm of minder wordt beschouwd als een groothoeklens. Sterker nog, 24mm kan zelfs worden beschouwd als een ultragroothoeklens.

Hoe kies ik een groothoeklens?

Het kiezen van welke groothoeklens het beste bij u past, komt neer op een aantal factoren – zoals de sensorgrootte van uw camera (is het een full-frame of heeft u een cropfactor om te overwegen?), of u de voorkeur geeft aan een vast brandpunt of een zoom, en andere kenmerken zoals de kwaliteit, het gewicht en de kosten van de lens.