Rokinon 14mm Lens Vergelijking – 3 Lenzen review

Dit is een vergelijking van alle drie rokinon 14mm lenzen (ook gebrandmerkt als Samyang) is door landschaps- en astrofotograaf Matthew Saville.

Of je nu een landschapsfotograaf, een nachtfotograaf of een in-your-face portret- of actiesportfotograaf bent, je bent misschien op zoek naar een ultragroothoek prime-lens. Rokinon heeft nu drie 14mm lenzen op de markt.

Hun allereerste optische ontwerp was de “nifty fifty” van ultrabrede primes, de handmatige scherpstelling Rokinon 14mm f/2.8 UMC. Het kwam in een paar verschillende versies die allemaal dezelfde basisoptiek hebben.

Het is de oudste, de lichtste en veruit de goedkoopste voor slechts $ 350, of $ 250 wanneer het in de uitverkoop gaat. Dat maakt het een zeer goede waarde voor een budgetfotograaf die een compacte ultrabrede prime aan zijn tas wil toevoegen voor incidenteel gebruik.

Vervolgens kwam de meer exotische Rokinon / Samyang 14mm f / 2.4 SP / XP, een “premium” high-end lens die beweerde een hogere resolutie, lagere vervorming en minder lichtafval te bieden, en een robuustere, solide bouwkwaliteit. (Spoiler: het is groter, het is duurder, en ja, het is beter!)

Ten slotte hebben we zojuist de release gezien van Canon, Nikon en Sony mount Rokinon 14mm f/2.8 AF lenzen, onderdeel van Rokinon’s duik in het rijk van autofocus! (Spoiler: het is vrij compact, en het is ook behoorlijk scherp!)

Dus, welke is de beste lens voor jou? Het hangt natuurlijk niet alleen af van je budget, maar nog belangrijker, wat je fotografeert en hoe je het fotografeert.

Rokinon 14mm Lens Vergelijking | Criteria

Rokinon 14mm f/2.8 UMC

Zorg er op Canon voor dat je de Rokinon 14mm f/2.8 UMC met de AE-chip krijgt, zodat je EXIF-gegevens krijgt!

14mm is een soort speciale brandpuntsafstand. Het kan echter nog steeds nuttig zijn voor veel verschillende soorten fotografie, van landschappen en nachtlandschappen tot portretten, journalistiek en actie of extreme sporten.

Gezien hoe aanzienlijk deze drie Rokinon 14mm prime ultrawide lenzen verschillen in functies, prijs en draagbaarheid, zal het moeilijk zijn om slechts één lens te kiezen om aan te bevelen zonder rekening te houden met het type fotografie dat je fotografeert.

Voor deze review zal ik verschillende fotografieonderwerpen overwegen en de criteria gebruiken die ik op alle lenstesten hanteer.

Deze beoordelingscategorieën zijn:

  • Scherpte &beeldkwaliteit
  • Bouwkwaliteit
  • Autofocus &handmatige scherpstelling
  • Handling &Draagbaarheid
  • Waar voor je geld

Scherpte & Kwaliteit

Rokinon 14mm f/2.8 ED UMC lichtgewicht ultrawide lens

Rokinon 14mm f/2.8 ED UMC, Nikon D750 – Geweldige draagbaarheid voor backpacken in de wildernis! | 1/400 sec bij f/8 ISO 100

Scherpte

Laten we er meteen mee aan de slag gaan! Alle drie deze 14mm-objectieven zijn indrukwekkend scherp, zelfs wijd open bij f/2.8, van het centrum tot voorbij het regel-van-derden-gebied.

Als uw type fotografie zich niet al te veel bezighoudt met extreme hoekscherpte, zoals portretten, journalistiek of actiesporten, kunt u gewoon de rest van dit gedeelte overslaan en de lens krijgen die andere functies heeft die bij u passen.

Dat gezegd hebbende, laten we het hebben over de scherpte en beeldkwaliteit in de extreme hoeken, bij wijd open diafragma’s, omdat nachtlandschapfotografie waarschijnlijk een van de meest voorkomende toepassingen voor een van deze lenzen zal zijn.

Sterker nog, in de onderstaande 100% crop voorbeelden zul je merken dat ik niet eens de moeite neem met gestopte voorbeelden totdat ik in de extreme hoeken kom, omdat alle drie deze lenzen net zo scherp wijd open zijn!

Rokinon 14mm ultrawide lens center scherpte test

Alle drie de Rokinon 14mm ultrawide primes zijn wat ik zou noemen “belachelijk scherp” in het midden, wijd open bij f/2.8. En ja, ze hebben vage kleurverschillen. De oudere lens is wat “kouder”. (Op Canon 6D)

Rokinon 14mm ultrawide lens rand scherpte test

In de rule-of-thirds zone blijven alle drie de lenzen ongeveer dezelfde exacte scherpte! (Op Canon 6D)

Rokinon 14mm f/2.8 extreme hoekscherptetest

In de uiterste hoek is de oudste Rokinon 14mm f/2.8 ED UMC tot f/5.6-8 een beetje zacht. (Op Canon 6D)

Rokinon 14mm ultrawide lens hoekscherpte test

In de uiterste hoek is de nieuwe Rokinon 14mm f/2.8 AF wat scherper dan het oudere objectief. (Op Canon 6D)

Rokinon 14mm ultrawide lens hoekscherpte test

In de hoek is de Rokinon 14mm f/2.4 SP het scherpst van allemaal. Solide bij f/2.8; fantastisch bij f/4. (Op Canon 6D)

Al deze afbeeldingen zijn vastgelegd in raw-formaat en -procesed naar smaak met een fijn radius verscherping die helpt om het volledige potentieel van een lens te onthullen. Merk op dat de lichtafval in de uiterste hoeken natuurlijk volledig is gecorrigeerd.

Simpel gezegd, elk van deze lenzen is eigenlijk best indrukwekkend, zelfs in de extreme hoeken!

(Voor degenen onder u die zich afvragen, ja, elk van deze drie lenzen vernietigt volledig de Canon en Nikon 14mm f / 2.8 primes, die op dit moment erg verouderd zijn).

Helaas hebben ze allemaal nogal wat lichtafval bij f/2.8. We komen nu bij de uitsplitsing.

Als het gaat om puur oplossend vermogen, is de grotere en duurdere Rokinon 14mm f/2.4 SP (aka, de Rokinon 14mm f/2.4 SP) een kampioen.

Het is zelfs zo scherp dat de extreme hoeken er eigenlijk beter uitzien dan de absoluut massieve (en zelfs duurdere) Sigma 14mm f/1.8, zelfs wanneer de Sigma wordt gestopt tot f/2.8.

Dus als je het absoluut hoogste oplossend vermogen wilt, koop dan de Rokinon 14mm f/2.4 SP. Als draagbaarheid echter belangrijk voor je is, aarzel dan niet om een van de andere lenzen te kopen, want ze zijn allemaal erg scherp.

Vignettering

Alle 14mm lenzen hebben veel lichtafval wijd open. HEEL VEEL. Voor een nachtfotograaf kan het helaas bijna zwarte hoeken in je foto’s betekenen.

Zoals je zou verwachten heeft de Rokinon 14mm f/2.4 SP de minste lichtafval bij f/2.8-4.

Eerlijk is eerlijk, als je echt lage lichtafval wilt rond f/2.8, dan is de regerend kampioen natuurlijk de Sigma 14mm f/1.8 Art, simpelweg omdat hij op 2.8 is gestopt.

Aan de andere kant, als u van plan bent om een van deze Rokinon-lenzen slechts 1-2 stops te stoppen, laat staan 3-4, zult u geen klachten hebben, vooral als u de correctieprofielen gebruikt.

Rokinon 14mm f/2.8 ED UMC Lichtafval Vervorming Sample Correctie Profiel

Rokinon 14mm f/2.8 ED UMC, Canon 6D | Lichtafval & vervormingsmonster + correctieprofiel | Aanzienlijke lichtafval en snorvervorming

Rokinon 14mm f/2.8 AF Lichtafval Distortion Sample

Rokinon 14mm f/2.8 AF, Canon 6D | Lichtafval & vervormingsmonster + correctieprofiel – significante lichtafval, kleine tonvormige vervorming

Rokinon 14mm f/2.4 SP Lichtafval Distortion Sample

Rokinon 14mm f/2.4 SP, Canon 6D | Lichtafval & vervormingsmonster + correctieprofiel – significante lichtafval, kleine tonvormige vervorming

Rokinon 14mm f/2.8 ED UMC Lichtafval Distortion Sample

Rokinon 14mm f/2.8 ED UMC, Canon 6D | Lichtafval & Vervormingsvoorbeeld: De merkbare snorvervorming bevindt zich niet alleen aan de randen.

Deformatie

Zoals hierboven te zien is, heeft de oudste Rokinon/Samyang 14mm f/2.8 UMC belachelijke, vreselijke vervorming. Het kan net zo goed een fisheye lens zijn, als er veel rechte lijnen in beeld zijn.

Gelukkig hebben de andere twee lenzen veel minder vervorming en is het meer “barrel” dan “snor”. OPMERKING: U kunt vervorming eenvoudig corrigeren met een lensprofiel als u raw fotografeert, maar niet als u video’s maakt.

Kleur Fringing/Aberratie

Geen van deze drie lenzen heeft heel veel kleurranden. Ze hebben wel een beetje chromatische aberratie in de hoeken, maar dat is weer makkelijk te corrigeren met een lensprofiel.

Coma &Astigmatisme

Alle drie deze lenzen verdienen een soort prijs voor hun ongelooflijk lage coma en sagittale astigmatisme. Als je een hekel hebt aan het zien van “vleugels” op je sterren in de hoeken van je nachtlandschapsfoto’s, koop dan een van deze lenzen.

Rokinon 14mm f/2.8 ED UMC Coma Test

Rokinon 14mm f/2.8 ED UMC, Canon 6D | Coma Test, 100% gewas van de linkerbovenhoek – In principe geen.

Rokinon 14mm f/2.8 AF Coma Test Voorbeeldafbeelding

Rokinon 14mm f/2.8 AF, Canon 6D | Coma Test, 100% gewas van de linkerbovenhoek – Nogmaals, in wezen geen.

Rokinon 14mm f/2.4 SP Coma Test Voorbeeldafbeelding

Rokinon 14mm f/2.4 SP, Canon 6D | Coma Test, 100% crop van de linkerbovenhoek – Tot op heden, de beste coma prestaties van een 14mm prime lens ooit? Ik geloof het wel.

Coma is iets dat geen enkel profiel kan corrigeren, dus het staat een stuk hoger op mijn prioriteitenlijst bij het winkelen voor een lens die ik wijd open ga gebruiken voor astrolandschapsfotografie.

Bokeh

Met elke 14mm-lens is ondiepe diepte niet gemakkelijk te bereiken, tenzij het onderwerp zich heel dicht bij je voorste element bevindt. Met dat in gedachten, als je groothoek macrofotografie doet, heeft elk van deze lenzen fatsoenlijke bokeh.

Contrast/Kleur

Rokinon (Samyang) lenzen staan niet bekend om perfect overeenkomende kleurweergave van het merk, of die algehele levendige “pop” die een Canon L-lens zou kunnen bieden.

U ziet misschien een vage kleur verschil bij gebruik van een van deze drie lenzen. Toch is dat een eerlijke afweging voor de scherpte die ze bieden voor de prijs.

(Voor het geval je het je afvraagt, alle drie deze 14mm-lenzen vernietigen de Canon 14mm f/2.8 volledig L II qua scherpte, vooral naar de randen/hoeken.)

Schitteren

De kans is groot dat, aangezien dit 14mm lenzen zijn, je niet van overstraling houdt.

Flare “dots” zijn gewoon vervelend, punt. Die wazige look met laag contrast die geweldig kan zijn voor portretten, is meestal ongewenst voor de soorten foto’s die je op 14 mm maakt.

Elk van deze lenes heeft hier en daar een paar flare dots, en natuurlijk verminderd contrast in het algemeen wanneer de zon of een andere sterke lichtbron in beeld is. Die bolle frontelementen zijn vervelend.

Maar dat is de aard van het beest, als je 14 mm op full-frame wilt.

Wanneer ik een ultragroothoeklens gebruik, merk ik altijd dat ik mijn hand uitsteek om de zon te markeren tegen het raken van het voorste element. Als de zon in beeld is, kan ik eindigen met het retoucheren van een flare dot of twee. Het is par voor de cursus.

SunStars

Rokinon 14mm ultrawide lens sunstar starburst vergelijkingsmonster

Rokinon 14mm sunstar vergelijking: Alle drie de lenzen leveren goede starbursts bij f/8-16; welke heeft jouw voorkeur? (Op Canon 6D)

De oudste van deze drie lenzen, de Rokinon 14mm f/2.8 UMC, heeft slechts zes diafragmabladen, wat betekent dat er slechts zes sunstar-punten zijn, maar ze flakkeren open, zoals bloemblaadjes. Het kan cool zijn, maar het is niet de klassieke “sharp point” sunstar look.

De SP 14mm f/2.4 heeft negen diafragmabladen en daarom zijn de sunstars iets puntiger. Er zijn echter 19 zonnesterpunten en het zijn nog steeds niet de klassieke, dunne, scherpgepunte sterren die ik graag zie.

De AF 14mm heeft zeven diafragmabladen, wat 14-punts starbursts oplevert. Maar om de een of andere rare reden, op f / 4 of zo zijn de zonnesterren geweldig, scherpe pin-points!

Hoewel ze doffer zijn bij f / 8-16, merkte ik dat ik naar de AF 14mm f / 2.8 greep voor alle stedelijke of stadsgezichtscènes met puntige lichten in het beeld.

De sunstars (bij f/~4) komen indrukwekkend dicht in de buurt van de klassieke sunstars van de niet-afgeronde diafragmabladen van weleer. Zie het onderstaande voorbeeld bij 100% gewas:

Rokinon 14mm ultrawide lens sunstar starburst vergelijkingsmonster

Bij f/~4 rendert de Rokinon 14mm f/2.8 AF in plaats daarvan pin-point starbursts! Hekserij! (Op Canon 6D)

Rokinon 14mm f/2.8 AF sunstar test

Rokinon 14mm f/2.8 AF, Canon 6D | f/4 belichting voor schaduwen &zonsterren, f/11 voor hooglichten.

Rokinon 14mm | Ontwerp &Build

Rokinon 14mm f/2.8's

Beide Rokinon 14mm f/2.8’s maken geweldige ultragroothoekobjectieven voor reizen.

In een hoek hebben we de Rokinon 14mm f/2.4 SP die zeer degelijk is gebouwd. Het voelt klaar om de tand des tijds te doorstaan, samen met elke Canon, Nikon of misschien zelfs een Zeiss-lens.

Het is een solide, krachtige lens en de ontwerp- en bouwkwaliteit laten het zien.

In de andere hoek is, om eerlijk te zijn, de oudste Rokinon f/2.8 UMC slecht gebouwd. In feite wordt het door sommige verhuurwinkels “wegwerp” genoemd. Dus als je hard bent voor je uitrusting, zul je het waarschijnlijk uiteindelijk breken.

Toch, als je slim genoeg bent om het te kopen wanneer de lens te koop is voor slechts $ 250 of $ 300, en het gaat 2-3 jaar mee voordat je breekt, blijft het een goede investering als je betaalbaarheid en draagbaarheid boven alles waardeert.

De Rokinon 14mm f/2.8 AF zit ergens in het midden. Hij is lichter en kleiner dan de 14mm f/2.4 SP, maar voelt ook erg goed gemaakt aan (ondanks de plastic onderdelen). Ik vermoed dat het veel waarschijnlijker is dat het een lang leven kan claimen tussen de vele functies.

Geen van deze lenzen is helaas volledig weerbestendig of volledig van metaal. Alleen de AF 14mm f/2.8 heeft een rubberen pakking. De AF en SP/XP 14mm objectieven hebben wel wat metaal in hun constructie, maar alle drie de objectieven hebben plastic, niet-afneembare kappen.

Ten slotte, als u filters wilt gebruiken met een van deze lenzen, moet u een van die oversized, clamp-on filtersystemen aanschaffen. Sommige mensen vinden ze niet erg, maar persoonlijk ben ik geen fan van een filter dat groter of ingewikkelder is dan een 82 mm inschroeffilter.

Gericht

Rokinon 14mm f/2.8 ED UMC

Rokinon 14mm f/2.8 ED UMC, Canon Mount | Dit is ongeveer waar je de focus moet leggen voor nachtlandschapsfotografie. (Doe je eigen testen!)

Slechts één van deze drie lenzen heeft natuurlijk autofocus, dus laten we het eerst over die lens hebben. De Rokinon AF 14mm f/2.8 heeft autofocus en ondanks dat Rokinon nog relatief nieuw is op het gebied van autofocuslenzen, werkt hij erg goed.

Sinds depth van het veld is zo diep op 14mm, het hoeft niet erg pittig te zijn, gewoon betrouwbaar. En gelukkig is dat ook zo. Zelfs bij slecht licht scherpstelt hij nog steeds net zo consistent als een lens van een merk.

Autofocus op een ultrawide lens is echter niet erg nodig voor veel soorten fotografie. Dus als je niet iets als actiesporten of bruiloften fotografeert, zul je waarschijnlijk prima een handmatige scherpstellens hebben, met behulp van een vergrote liveweergave om scherp te stellen.

Laten we het dus hebben over hoe gemakkelijk (of moeilijk) alle drie de lenzen zijn om handmatig scherp te stellen.

Rokinon 14mm f/2.8 ultrawide lens test zeegezicht landschap fotografie

Rokinon 14mm f/2.8 ED UMC, Nikon D750 | 1/60 sec bij f/16 ISO 100

Eerst en vooral is de AF 14mm f/2.8 fly-by-wire, wat betekent dat hij een elektronisch geregelde scherpstelring heeft. Vroeger was dit een vreselijk iets om precies op alles te focussen, maar tegenwoordig is het indrukwekkend precies.

Scherpstellen op sterren is bijvoorbeeld niet al te moeilijk, maar het is frustrerend dat er helemaal geen scherpstelmarkeringen op de scherpstelring staan. Bijgevolg kun je de lens niet alleen visueel tot in het oneindige (of een andere afstand) racken voor een goed startpunt, zoals je met de meeste andere lenzen kunt doen.

De UMC 14mm f/2.8 heeft ter vergelijking een ongelooflijke focusworp, waarbij bijna een volledige rotatie nodig is om van oneindig naar ~ 27cm te gaan.

Helaas hebben nogal wat van de vele exemplaren van de lens die ik in de loop der jaren ben tegengekomen een raar probleem, een beetje “focus slop” waardoor je een paar keer heen en weer moet scherpstellen om echt zeker te zijn van je precisie.

De SP 14mm f/2.4 heeft ook een ongelooflijke focusworp en een soepelheid in de scherpstelring die kan wedijveren met een Zeiss Otus. Helaas heeft geen van de lenzen hyperfocale markeringen, voor degenen onder u die ze nog steeds gebruiken.

Draagbaarheid

Rokinon 14mm f/2.8 AF Lens Test Nightscape Cityscape

Rokinon 14mm f/2.8 AF, Canon 6D | 4 sec bij f/2.8 ISO 3200

Twee van deze Rokinon 14mm-lenzen zijn extreem draagbaar in vergelijking met elke andere lens (DSLR of spiegelloos) die zo’n brede brandpuntsafstand en een snel diafragma kan bereiken.

Ter vergelijking: bijna alle ultragroothoekzooms zijn tegenwoordig erg groot en zwaar. Een van de nieuwste zooms om 14 mm te raken, de Sigma 14-24 mm f / 2.8 Art is 1,1 kg (meer dan 2 lbs).

Als je op zoek bent naar een compacte prime, of het nu gaat om gewichtsbesparing of gewoon omdat je nauwelijks 14mm gebruikt en niet veel ruimte meer hebt in je cameratas, zijn zowel de Rokinon 14mm f/2.8 ED UMC als AF 14mm een perfecte keuze.

De Rokinon 14mm f/2.4 is nog steeds behoorlijk draagbaar, ondanks dat hij de grootste en zwaarste van het trio is, en de bouwkwaliteit is absoluut het gewicht waard.

Ik zou het niet als een dagelijkse walk-around lens nemen, vooral niet op een compacte full-frame body zoals de Sony A7III. Toch is het een geweldig alternatief voor een van de ultrabrede zooms die er zijn.

Waar voor je geld

Rokinon 14mm AF Lens Vergelijking Nightscape Cityscape

Rokinon 14mm f/2.8 AF, Canon 6D | 30 sec bij f/5.6 ISO 800

Alle drie deze lenzen bieden grote waarde in hun respectievelijke categorieën.

De beslissing gaat helemaal over je prioriteiten als fotograaf, en het moet al duidelijk zijn: als je zelden 14mm gebruikt, en gewoon “de bases wilt bedekken”, koop dan de Rokinon 14mm f/2.8 UMC.

Als je 14mm iets vaker gebruikt, voor zaken als event- en portretfotografie, koop dan de Rokinon 14mm f/2.8 AF. Tot slot, als astro-landschapsfotograaf, is mijn persoonlijke favoriet van het stel de Rokinon 14mm f/2.4 SP.

Alternatieven voor Rokinon 14mm

Rokinon 14mm f/2.8 AF lens test ultrabreed nachtlandschap stadsgezicht reisfotografie

Rokinon 14mm f/2.8 AF, Canon 6D | 30 sec bij f/11 ISO 100

Er zijn veel andere lenzen die 14mm en f/2.8 halen. Er zijn er nog meer als je bereid bent om “genoegen te nemen” met 15 mm.

Dan zijn er zelfs meer lenzen als je bereid bent om f / 4 lenzen in het bereik van ~ 14 mm te overwegen. Toch moeten we voor deze vergelijking ergens de grens trekken.

Sigma 14mm f/1.8 Kunst: De Sigma 14mm f/1.8 Art is een geweldige lens, misschien wel de scherpste 14mm lens die er is tegen de tijd dat hij f/2.5-2.8 bereikt waar andere objectieven beginnen.

Het profiteert ook van een extreem lage lichtafval door f/2.8, dankzij het diafragmeren, en heeft een zeer lage vervorming.

De twee factoren die ervoor zorgen dat ik persoonlijk de voorkeur geef aan de Rokinon 14mm f/2.4 SP zijn het feit dat de Rokinon iets draagbaarder is en in wezen geen coma heeft. Dat kan de Sigma zelfs bij f/2.8 niet beweren.

Irix 15mm f/2.4 Firefly &Blackstone: Als je bereid bent om te gaan met een iets minder breed brandpunt lengte, Irix heeft een interessant aanbod: Twee versies van dezelfde lens.

De Firefly is de lichtere, meestal plastic optie, de Blackstone is de metalen, meer robuuste (en weerbestendige) optie. Het heeft bijna geen vervorming en lage lichtafval, maar het heeft wel wat coma.

Tamron 15-30mm f/2.8 VC: Nu, hier is een geweldige lens voor een geweldige prijs. Het heeft een bijna onberispelijke beeldkwaliteit wijd open, door zijn hele brandpuntsbereik.

Het heeft ook beeldstabilisatie, iets dat geen enkele andere ultragroothoek ~ 14 mm-lens heeft, tenzij je sensorgebaseerde stabilisatie meetelt. Als je bereid bent om een zwaardere lens mee te nemen die stopt bij 15 mm in plaats van 14 mm, is dit een goede keuze.

Sigma 14-24mm f/2.8 Kunst: Deze vrij nieuwe ultragroothoekzoomlens van Sigma is ronduit monsterlijk, maar biedt ook meer dan alleen 14mm. Het is ongelooflijk scherp, heeft een lage lichtafval, lage vervorming en slechts een vaag stukje coma.

Nikon 14-24mm f/2.8 G: Hoewel deze lens nu meer dan tien jaar oud is, is het nog steeds een geweldige keuze als je Nikon fotografeert en wilt vasthouden aan merklenzen voor hun duurzaamheid en klantenondersteuning.

Dit objectief is scherp, heeft een behoorlijk lage coma, lage lichtafval en lage vervorming. Bekijk hier de volledige review.

Rokinon 14mm Lens Vergelijking | Conclusie

Rokinon 14mm f/2.8 ED UMC Eastern Sierras, Californië

Melkweg boven Oostelijke Sierra, Californië, 2014 | Rokinon 14mm f/2.8 ED UMC, Nikon D800e | 277 sec (aarde) 30 sec (hemel) bij f/2.8 ISO 1600

Voor het geval het niet voor de hand lag, de enorme diversiteit die Rokinon’s trio van 14mm-lenzen biedt, is indrukwekkend en prijzenswaardig.

Als je prioriteiten als fotograaf betrekking hebben op draagbaarheid, betaalbaarheid en algehele beeldkwaliteit, dan zal een (nou ja, waarschijnlijk twee) van deze lenzen heel goed bij je passen.

Als een van deze lenzen opvalt als geschikt voor uw stijl en dicht bij uw budget ligt, raad ik u ten zeerste aan om deze te kopen.

Hopelijk helpt deze uitgebreide vergelijking om het een no-brainer te maken welke lens het beste bij je past!