Bal Deo

Ik ben een fotograaf, regisseur en cinematograaf gevestigd in Vancouver, BC, Canada. Ik begon mijn fotografiecarrière ongeveer 15 jaar geleden nadat ik mijn carrière in R &D Engineering had verlaten om mijn passie voor film en fotografie na te streven. Sindsdien heb ik mensen over de hele wereld gefotografeerd, 5 speelfilms geregisseerd, prijzen voor beste cinematograaf en filmeditor gewonnen en werd geselecteerd als finalist in de Hasselblad Masters-competitie.

Hoewel ik nooit de kans heb gehad voor een formele opleiding in fotografie, dreef mijn liefde voor kunst en mijn grote waardering voor fotografie me ertoe om alles te leren wat ik kon doen. Toen ik opgroeide in het Verenigd Koninkrijk, waren er ongeveer 4 jaar waarin ik elk weekend ging winkelen totdat ik eindelijk mijn eerste camera kreeg; een Nikon FM2 met een 50mm Lens, die ik nog steeds bezit.

Tijdens mijn reis in de fotografie heb ik verschillende camera’s in alle soorten en maten gebruikt. Ik was nooit getrouwd met een merk, maar gebruikte wat nodig was voor de baan. Ik begon met Nikon, en Contax (BTW de G-lenzen zijn gewoon uitstekend) en verhuisde vervolgens in 2010 naar Canon vanwege de videomogelijkheden.

Gedurende deze tijd fotografeerde ik ook met de Hasselblad H4D-50 omdat de kwaliteit niet te evenaren was. Ik ben al heel lang hasselbladgebruiker tot een jaar geleden, toen ik het carpaal tunnelsyndroom ontwikkelde, wat mijn overstap naar spiegelloze camera’s veroorzaakte.

Een paar jaar geleden investeerde ik in de Sony A7R systeem, maar ik had een systeem nodig dat zou resulteren in de minste hoeveelheid postwerk. Terwijl ik een paar andere merken probeerde en testte, vond Fuji zijn plaats bovenaan mijn lijst. Ik heb nu een complete line-up van Fuji-camera’s, met mijn go-to-setup momenteel als volgt:

Fuji X-T2 – Ik hou van de fysieke wijzerplaat lay-out die heel eenvoudig en logisch te gebruiken is, vergelijkbaar met, zo niet hetzelfde als mijn allereerste camera. De X-Trans III sensor geeft X-Trans een meer “filmachtig” beeld dan de veel gewonere Bayer met een unieke kwaliteit van de foto’s. In de nabewerking is het gebruik van de Klassieke Chrome- en Provia-profielen in LR slechts een uitkomst.

Fuji X-Pro2 – De retro look en handling van deze afstandsmeter met zijn hybride zoeker is geweldig. Het is een incrementele verbetering ten opzichte van de X-Pro1 met dezelfde sensor als de X-T2. Als een afstandsmeter jouw ding is, dan kun je geen betere camera kopen in termen van prestaties, bediening en prijs – dit is degene die je moet krijgen.

Mijn nieuwste aanwinst in het Fuji assortiment is de Fuji GFX 50s Middenformaat. Het was hartverscheurend toen ik mijn Hasselblad verkocht. De laatste jaren miste ik die “middenformaat look” maar toen kwamen de Fuji GFX 50’s.. De beelden die deze camera genereert zijn gewoon ongelooflijk! De hoge ISO-mogelijkheden, schaduwherstel, de verbluffende details, lichtkwaliteit en scherpte van de beelden afkomstig van de GFX zijn gewoon geweldig.

Fuji GF 63mm f/2.8 R WR Lens – Deze lens is absoluut ongelooflijk. Het geeft zeer aangename bokeh, en zelfs wijd open bij f/2.8 is het detail van rand tot rand opmerkelijk scherp. Ik herinner me dat de meeste lenzen uit de Hasselblad H-serie door Fuji werden gemaakt, vandaar dat ik hoge verwachtingen had van de Fuji GF-reeks lenzen.

Fuji GF 120mm f/4 Macro R LM OIS WR Lens – Op het moment van release van de GFX waren er slechts drie lenzen beschikbaar. Dus koos ik voor de 63mm en de 120mm. Zeker, de 120mm heeft bewezen verbluffend, goed gebouwd en ongelooflijk scherp te zijn. De grootste toevoeging aan de GFX-lijn van lenzen is de Fuji GF 110mm f/2 R LM WR Lens, en in alle eerlijkheid zou ik de 120mm in een handomdraai inruilen voor deze 110mm (hoewel de Fuji GF 45mm f/2.8 R WR Lens op mijn lijstje staat voor de GFX).

Fuji XF 56mm f/1.2 R APD versie (gelijk aan 85mm op full frame) – Dit is een van de beste portretlenzen die ik ooit heb gebruikt en het blijft op mijn XT-2 100% van de tijd. Ik heb een speciaal plekje in mijn hart voor Canon EF 135mm f/2L USM die ik nog steeds bezit en van tijd tot tijd gebruik. Vandaar dat ik al snel een Fuji XF 90mm f/2 R LM WR Lens kocht. ter vervanging van de Canon 135mm. De diepte van field op deze Fuji is spectaculair. Het zorgt voor een mooie weergave van de onscherpe gebieden terwijl het nog steeds scherp is op f/2.

Fuji XF 23mm f/1.4 R (gelijk aan 35mm op full frame) – Deze lens leeft vrijwel op mijn X-Pro2. Een geweldige scherpe lens, het is snel scherp te stellen met geweldige prestaties bij weinig licht. Ik heb dit verkozen boven de 23mm f/2 vanwege de iets smallere scherptediepte over het f/2 objectief.

Fuji XF 35mm f/2 R WR Lens – Ondanks dat ik sneller scherpstel dan al mijn andere XF-lenzen en verbluffende beelden produceer terwijl het zo licht en klein is, wordt het niet zo veel gebruikt als mijn 23 mm en 56 mm.

Fuji XF 16-55mm f/2.8 R LM WR Lens – Dit is een zeer geweldige lens. Het is gebouwd als een tank en is kleefpunts scherp. Dit wordt gebruikt wanneer ik op een shoot ben die een pistool en loopschietstijl vereist. Het is briljant als je een trouwfotograaf bent.

Van tijd tot tijd krijgen we allemaal de drang om terug te gaan naar de basis. Hiervoor bevat mijn kit de Hasselblad 501cm body, 80mm f/2.8 T lens met capuchon, en A12 film terug. Het is een solide constructie met een tijdloos ontwerp dat gewoon eersteklas aanvoelt in je handen.

Als ik zin heb om echt te ontspannen voor de dag, grijp ik naar mijn 4×5 Linhof Kardan ST-E met de Rodenstock 210mm f/5.6 Sironar-N MC en Rodenstock 65mm f/4.5 Grandagon N MC Copal Lens.

Polaroid ZIP mobiele printer – Ik hou van deze kleine printer. Het past in mijn zak en ik kan vanaf alles afdrukken met Bluetooth-mogelijkheden. Ik heb vooral de neiging om dit te gebruiken voor mijn creatieve pre-productie. Ik zie graag een afgedrukte referentie op een vel in plaats van door foto’s op mijn OS-apparaten of een computerscherm te bladeren. Ik denk dat ik in die zin een beetje old school ben.

Mijn Sekonic LiteMaster Pro L-478D-U Light Meter is een geweldige kleine meter die goed is voor videofilm, cine en flash, zelfs met zijn aanraakscherm uit de jaren 90.

Verlichtingsapparatuur:

Elinchrom Quadra Woon licht Kit met loodbatterij, HS-kop en zender
Elinchrom Rotalux Deep Octabox (100cm/39in)

Rotalux Octabox 135 cm (53 inch)

Elinchrom Digital Style Combo 600RX Twee Monolight Kit
Profoto Beauty Schotel

Post productie:

iMac Retina 5K, 27-inch, met 64 GB RAM – 2016
MacBook Pro – Touch Bar en Touch ID, 3,1 GHz processor, 512 GB SSD-opslag, met 32 GB RAM.

Een 256 GB – 2,9-inch iPad Pro met Apple Pencil – Dit vervangt mijn Wacom terwijl ik onderweg ben.

Mensen zijn mijn belangrijkste onderwerpen geweest. Ik had de kans om voor een korte periode binnen India te reizen om lokale stammen te fotograferen. Mijn inzendingen van dit project hebben ertoe geleid dat ik werd geselecteerd als finalist in de Hasselblad Masters-competitie van 2012.

Ik ben tot de afgelopen jaren een low-key fotograaf geweest, die de sociale medianetwerken verkende om mijn werk daar te krijgen.

Mijn grootste en meest trotse moment was dat een van mijn foto’s werd geselecteerd om op de openingspagina te worden geplaatst voor adobe.com. Ik heb de opdracht gekregen om verbluffende beelden en marketingmateriaal te produceren door middel van film en fotografie voor de mode- en commerciële industrie wereldwijd.

Mijn werk is heel persoonlijk voor elke klant, en ik denk niet dat er slechte foto’s of composities zijn, het is gewoon hoe we waarnemen wat goed of slecht is. We hebben vaak het gevoel dat de tijd nooit stopt en ik heb het gevoel dat fotografie ons in staat stelt om een moment te voorkomen dat we weglopen.

Deze recente update van mijn Shotkit profiel is vooral te danken aan het feit dat ik me meer focus op Portret en Mode, met een overstap naar een geweldig Fujifilm systeem.

www.baldeo.ca

trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer