Befree Compact Carbon Fibre Travel Tripod Beoordeling

Voordat ik me verdiep in mijn review van de Manfrotto Befree Gevorderden, laat ik een bekentenis doen. Ik doe niet vaak aan landschappen, en ik gebruik daardoor niet veel statieven.

Ik ben niet tegen landschapsfotografie; Ik snap waarom mensen het doen, het is gewoon niet mijn specifieke genre van keuze.

Dat is waarschijnlijk niet de ideale manier om een statieftest te starten, maar ik wilde open zijn over use cases omdat niet iedereen met een statief een landschapsfotograaf zal zijn. Ik hoor mensen zeggen “koop eens en koop goed” als het gaat om het kiezen van een statief, en dat begrijp ik.

Ik heb veel dure uitrusting gewijd aan die mantra – veel meer dan mijn vaardigheden verdienen.

Wanneer je echter een statief een handvol keren per jaar gebruikt, is het uitgeven van $ 700 plus aan een Gitzo-statief en balhoofd geen waardevol gebruik van geld.

Athol Hill - Manfrotto BeFree Geavanceerde beoordeling2

Manfrotto Befree

Compact en lichtgewicht reisstatief dat een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Controleer de huidige prijs

Ik fotografeer bewegende sporten, portretten, meestal uit de hand. Ik fotografeer landschappen op een berg, maar het is waarschijnlijker dat iemand op de berg rijdt dan een prachtig landschapsscène, tenzij ik op reis ben.

Dat is waar de Manfrotto Befree Advanced binnenkomt en waarom ik hem vandaag review. Ik heb de Befree Advanced gekocht omdat ik iets kleins en lichts wilde voor op reis.

Ik heb een groot Benro carbon statief voor de gelegenheid dat ik iets substantieels moet monteren, maar die use case is ongeveer net zo onregelmatig als mijn liefde voor country-western en rap.

Het zit het grootste deel van de tijd in mijn kast stof te verzamelen en ik trek het er eens in de twee jaar uit.

In dit geval wilde ik iets kleiners en lichters voor een overzeese reis door Europa, en de gedachte om een monster van 4 kg langlauf te sjouwen is niet zo aantrekkelijk.

Ik dacht dat als ik 25 uur in een vliegtuig zou reizen, ik geen spijt wilde hebben dat ik geen reisstatief bij me had als ik er een nodig had.

Inhoudsopgave

Manfrotto Befree Advanced Technische Gegevens

Pros

 • Een redelijk goed statief
 • Toegankelijke prijs
 • Lichtgewicht voor een aluminium statief
Tegens

 • Kogelkopspanningsknop
 • Verstelling van de middenkolom is goedkoop plastic
 • Haak voor het toevoegen van gewicht is niet sterk genoeg
Controleer de huidige prijs
 • Quick Release Plaat Type: Arca-Type, RC2
 • Wrijvingscontrole: Ja
 • Onafhankelijk panslot: Ja
 • Zijdelingse kanteling: -90 ° tot +40 °
 • Verticale kanteling: -40 ° tot +40 °
 • Panning Bereik: 360 °
 • Laadvermogen: 17.6 lb / 8 kg
 • Maximale werkhoogte: 59,1″ / 150 cm
 • Max Hoogte zonder middenkolom: 52,4″ / 133 cm
 • Folder Lengte: 15.7″ / 40 cm
 • Materialen: Aluminium
 • Gewicht: 3.4 lb / 1.5 kg
 • Beendelen: 4
 • Poten: Rubber

Bouwkwaliteit

De twist locks op de Manfrotto Befree Advanced zijn van goede kwaliteit voor de prijsklasse en zeer stabiel binnen het gewichtsbereik.

De Manfrotto Befree Advanced is er in vier varianten: Manfrotto biedt zowel carbon als aluminium, samen met twist-lock of latch in elk van deze.

Ik ga je tijd niet verspillen om je te overtuigen wat de betere optie is. Ik ben een fan van de twist-lock variant, maar het is een persoonlijke voorkeur, en elke fotograaf die je vraagt zal een andere kijk hebben.

[Related: Carbon vs Aluminum tripods]

Ik koos ervoor om niet voor carbon te gaan, wat misschien vreemd lijkt voor reizen, maar een besparing van 250 gram leek het niet waard om bijna twee keer de prijs te betalen.

Als ik een zwaardere statiefgebruiker was, had het carbon misschien op mijn aankooplijst gestaan.

De Manfrotto Befree Advanced wordt geleverd met een statieftas die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt.

De Befree Advanced wordt geleverd met een statiefzakje om het statief te beschermen, samen met een inbussleutel. De kwaliteit van de tas is goed genoeg om het werk te doen – geen vulling aan de riem, maar het is beter dan helemaal geen tas te bieden.

Ik vond de tas waardevol voor het opbergen van mijn statief in mijn ingecheckte tas. Ben ik niet zeker als je met kinderen hebt gereisd, maar de hoeveelheid onzin die in de categorie “kan een metalen statief beschadigen” valt, is aanzienlijk.

De kwaliteit van de statiefconstructie is wat ik goed zou vinden. Bouwkwaliteit is wat ik zou verwachten voor de prijsklasse.

[Related: best value carbon fiber tripod]

Het belangrijkste is dat de benen zijn stabiel en van goede kwaliteit. Het gebruik van goedkopere kunststoffen op de balkop lijkt het belangrijkste gebied te zijn waar Manfrotto kosten bespaart.

Ik denk dat we moeten onthouden dat statieven in deze prijsklasse niet perfect zullen zijn.

Als ik dit op een Gitzo zou krijgen, zou ik teleurgesteld zijn, maar het is een statief dat voor iets minder dan $ 170 wordt verkocht en niets dat goedkoop is in fotografieland, zal je een perfecte constructie kopen.

Maat &handling

Ik vond de hoogte goed voor reizen. Ik geef er de voorkeur aan om de middelste kolom laag te houden en de hoogte was nog steeds goed genoeg voor mijn 6-voet hoogte.

De Manfrotto Befree Advanced is een compact reisstatief.

Manfrotto maakte het statief met een omgekeerd vouwmechanisme: Je vouwt de benen omhoog over de bovenkant van de balkop met de middelste kolom maximaal uitgeschoven, als dat logisch is.

Dit zorgt voor een statief dat slechts 43 cm / 16 inch is wanneer het is opgevouwen – een compact formaat. Het maakt de Befree Advanced geschikt voor op reisling, zelfs in een aluminium uitvoering.

Het proces van openen en sluiting de Befree is een beetje ingewikkeld. Opening betrokken:

 • Bukken de drie poten 180 graden,
 • het laten vallen van de middelste kolom,
 • het aanscherpen van de verstelling van de middelste kolom,
 • het bewegen van de balkop van de zijkant naar boven en ten slotte,
 • alle benen strekken. Ze kunnen allemaal in één keer worden losgemaakt als je niet bekend bent met twist lock-benen.

Om de Manfrotto Befree Advanced te sluiten, doe je hetzelfde in de omgekeerde volgorde, behalve het omkeren van de benen waarvoor je een kleine vergrendeling moet manipuleren. De vergrendeling zorgt ervoor dat de benen niet vanzelf omhoog gaan en je camera breken.

Als je de plaat nog niet aan je camera hebt bevestigd, moet je deze uiteraard bevestigen.

Beensloten &gewrichten

Grendels worden gebruikt om de poten op hun plaats te loggen. De grendels werken goed al zijn ze wel even wennen.

De statiefpoten hebben alles wat je zou verwachten. Ze zijn een plek waar ik het gevoel heb dat ze niet te veel bochten hebben afgesneden en ik denk dat het een goede zaak is.

Nu het nog kant staat in voor de klinkversie van de Manfrotto Befree Advanced, het twist-lock mechanisme is goed geconstrueerd en lijkt aanwijzingen te nemen van hun duurdere Gitzo-assortiment.

De poten strekken soepel uit en het draaimechanisme houdt het statief op vol gewicht zonder de benen te veel aan te spannen.

De zakbevestiging is klein en plastic waardoor het moeilijk is om iets van aanzienlijk gewicht te bevestigen. Ik krijg de indruk dat een verzwaarde cameratas het bevestigingspunt van de tas op het statief zou breken.

De voetjes zijn van rubber met de mogelijkheid om metalen spikes in te schroeven. Het statief wordt niet geleverd met de spikes; ze zijn een optionele extra.

Ik had graag gezien dat Manfrotto een twist extend-mechanisme had geplaatst met spikes die vergelijkbaar zijn met die van het merk Sirui. In plaats van de spikes handmatig te moeten installeren, kunt u met Sirui de voet draaien en de spikes uitschuiven.

Stabiliteit is altijd een belangrijke overweging voor gebruikers. Manfrotto zegt dat de Manfrotto Befree Advanced is beoordeeld als 8 kg. Ik heb de neiging om voorzichtig te zijn als het gaat om de capaciteit van een statief, vooral als er onbekende variabelen zijn zoals windstoten.

Ik zou voorkomen dat ik de middenkolom te hoog uitschuif op de Manfrotto Befree Advanced. Het lijkt niet al te stabiel in deze vorm. Ik zou het uitbreiden tot maximaal ongeveer 50% en zorgen voor voldoende weging op het statief.

Aan de kant van waar de poten aan het statief worden bevestigd, bevindt zich een kleine haak die wordt gebruikt voor het aansluiten van een draagriem of het toevoegen van gewicht om het statief te stabiliseren.

Het gecombineerde gewicht van het “extra gewicht” en uw camera/lens mag niet groter zijn dan 8 kg.

Manfrotto toont iemand die een clip in zijn handleiding bevestigt, behalve dat de tas geen clip aan de tasriem heeft om te bevestigen.

De clipreferentie lijkt een draagriem te zijn, maar aangezien het onwaarschijnlijk is dat de haak het gewicht van een cameratas van behoorlijk formaat bevat, lijkt het een vergissing om geen clip op de tas te plaatsen.

Balhoofd

Het frictieslot op de Befree Advanced is niet het sterke punt end niet mijn favoriete balhoofd. Dit is waarschijnlijk de enige belangrijke zwakte van dit statief.

De balkop op de Manfrotto Befree Advanced werkt, maar het is niet het sterke punt van de Befree. Het past in de categorie middelmatig en stopt op ongeveer dat punt.

Het bevat de mogelijkheid om te pannen, samen met een enkele knop om de balkop aan te passen.

In de enkele knop zit een kleine wrijvingsaanpassing. Het wordt ook geleverd met een plaat die past op zowel Manfrotto- als Arca-steunen, wat een leuke touch is. Veel balhoofden bieden helemaal geen snelsluitingsplaten.

De quick-release plaat op de Manfrotto Befree Advanced is compatibel met zowel Arca als RC2.

De montageplaat bevat een slot om onbedoeld losraken van de plaat te voorkomen. Het slot is effectief en ik zie niemand het per ongeluk loskoppelen, omdat het een reeks heel opzettelijke bewegingen met zich meebrengt.

Als er één probleem is dat ik heb met de Manfrotto Befree Advanced, dan is het wel de balkop. Er zijn een paar elementen die te ingewikkeld of gewoon onhandig zijn bij gebrek aan een beter woord.

Het hoofdslot met wrijvingsslot lijkt geen erg intuïtieve manier om dingen te doen en het plastic voelt goedkoop aan. Over het algemeen, als ik één element van dit statief zou vervangen of repareren, is de balkop het.

Ik denk dat een enkele metalen schroef in plaats van de plastic schroef de ervaring veel beter zou hebben gemaakt.

Waar voor je geld

De stabiliteits-/riemlus op de Manfrotto Befree Advanced is niet robuust genoeg om een zware cameratas te dragen. Ik heb een Heroclip toegevoegd voor flexibiliteit.

Met een verkoopprijs net onder de $ 170 scoort de Manfrotto Befree Advanced goed op de prijs-kwaliteitverhouding.

Het is bijna de helft van de prijs van de koolstofvezelversie en ruim binnen de prijsklasse van veel concurrenten.

Competitief zijn er een paar alternatieven van merken als Sirui en Benro, maar de Manfrotto Befree Advanced scoort nog steeds goed op kwaliteit gezien het een groot merk is.

Zoals hierboven vermeld, had ik liever iets meer betaald voor een balhoofd van betere kwaliteit – $ 20 zou geen grote implicatie zijn geweest voor de prijsstelling en zou aanzienlijk hebben bijgedragen aan de kwaliteit van het hoofd.

Controleer de huidige prijs

Manfrotto Befree Geavanceerde review | Conclusie

Het statief heeft een vergrendelingsmechanisme om ervoor te zorgen dat de quick release-plaat niet per ongeluk uw dure camera-uitrusting kan loslaten.

De Manfrotto Befree Advanced is een geweldige statiefoptie voor iemand die op zoek is naar een goedkoop statief voor reizen of parttime landschapsfotografie. Het is een compleet aanbod voor gebruikers, wat betekent dat u een statief, hoofd en snelle ontgrendeling krijgt – dus voor de meeste gebruikers zijn er geen verborgen add-ons.

Hoewel dit statief niet perfect is, zullen de problemen niet groot genoeg zijn voor het type gebruikersbestand, omdat ze in de categorie kleine ergernis vallen.

Uiteindelijk, als je je landschap serieuzer neemt, moet je naar iets substantieels kijken, of het nu van Manfrotto of iemand anders is.

De Befree Advanced is niet het lichtste statief dat beschikbaar is, maar met 1,5 kg / 3,49 lb ga je je rug niet breken als je hem ronddraagt. Ik geloof niet dat het gewichtsverschil groot genoeg is om de carbonoptie voor een groot deel van het gebruikersbestand te rechtvaardigen.

Athol Hill - Manfrotto BeFree Geavanceerde beoordeling2

Manfrotto Befree

Compact en lichtgewicht reisstatief dat een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Controleer de huidige prijs