Beste camera voor beginners tot digitale fotografie

Ik besloot om dit artikel samen te stellen over de beste camera voor beginners na het ontvangen van zoveel e-mails van Shotkit-fans.

Hoewel Shotkit meer gericht is op de professionele fotograaf, lijkt het erop dat steeds meer bezoekers naar de site komen om fotografie te leren.

Schrijven over de beste camera voor beginners is belangrijk voor mij, omdat ik een paar jaar geleden op dezelfde plek was als jij nu.

Nikond3400

Nikon D3400

Geweldige beeldkwaliteit, functies en waar voor uw geld maken deze DSLR een uitstekende keuze voor een beginner.

Controleer de huidige prijs

Iedereen moet ergens beginnen – je hebt een geschikte camera nodig om je te helpen de basis te leren en je te helpen fotografie te beginnen.

Ik wil je graag helpen bij het kiezen van de beste camera voor het leren van fotografie om ervoor te zorgen dat je een voorsprong neemt met je nieuwe hobby.

[Related: Get to grips with the basics of photography with these handy cards.]

Beste fotografiecamera’s voor beginners in 2023

Beeld Product Bijzonderheden
shk2-table__image Nikon D3400 met 18-55mm lensONZE #1 KEUZE
 • Megapixels: 24,7
 • Sensor Grootte: APS-C
 • Gewicht: 445 g (15.7 oz)
Bekijk prijs →
shk2-table__image Sony A6000 met 16-50mm LensBEST BEOORDEELD
 • Megapixels: 24
 • Sensor Grootte: APS-C
 • Gewicht: 344 g (12.16 oz)
Bekijk prijs →
shk2-table__image Fujifilm X-A5 met 15-45mm lensGROTE WAARDE
 • Megapixels: 24,2
 • Sensor Grootte: APS-C
 • Gewicht: 361 g (12.7 oz)
Bekijk prijs →
shk2-table__image Olympus OM-D E-M10 Mark II met 14-42mm Lens
 • Megapixels: 16,1
 • Sensor Grootte: 4/3
 • Gewicht: 390 g (13.7 oz)
Bekijk prijs →

1. Nikon D3400 met 18-55mm lens – Beste camera voor beginners (DSLR)

Nikon D3400 als camera voor beginners

Bekijk meer beoordelingen

Megapixels: 24.7
Sensor Grootte:
APS-C
Dimensies:
4,9 x 3,9 x 3 inch (124 x 98 x 75,5 mm)
Gewicht:
445 g ( 15.7 oz )

Controleer de huidige prijs

Op dit punt in 2023 zijn ‘DSLR’ camera’s nog steeds een zeer populaire keuze voor beginners. Hun belangrijkste voordelen ten opzichte van ‘spiegelloze’ camera’s zijn betaalbaarheid, batterijduur en ergonomie.

Hoewel ik meestal spiegelloze camera’s zou aanbevelen aan beginners die fotografie willen leren, is het vanwege budgetbeperkingen niet altijd mogelijk. Rond de $ 500 is het moeilijk om een dslr-camera voor beginners te verslaan.

Dus als je op zoek bent naar de beste DSLR-camera voor beginners, zoek dan niet verder – de Nikon D3400 met 18-55mm lens is het.

Nadat ik er vorig jaar een maand mee had gefotografeerd, voelde ik me gedwongen om een volledige test over de Nikon D3400 te schrijven – het maakte zoveel indruk op me! Het meest opvallende was dat ik verbaasd was over hoe geweldig de beeldkwaliteit was van zo’n budgetcamera.

(Ik heb hier ook een gids samengesteld voor de beste Nikon D3400 lenzen.)

Wat het merk van de camera betreft, zal er altijd een strijd zijn tussen Nikon en Canon. Voor deze prijs wordt de vraag wat de beste DSLR-camera voor beginners is: Canon of Nikon, echter eenvoudig beantwoord – de Nikon D3400 verslaat de dichtstbijzijnde Canon-rivaal (de Canon T6) in elk opzicht.

Het kopen van het merk Nikon opent ook de deuren naar eindeloze creatieve mogelijkheden met een groot aantal geweldige Nikon-lenzen die worden aangeboden. (Als je om wat voor reden dan ook besluit om met een Canon DSLR te beginnen, zijn er natuurlijk ook veel geweldige Canon-objectieven om uit te kiezen.)

Als beginnend fotograaf is het al verwarrend genoeg om de beste camera te kiezen om fotografie te leren, laat staan de beste lens. Hoewel ik aanbeveel om later in verschillende lenzen te investeren, kun je het beste bij het beginnen met fotografie vasthouden aan de ‘kit-lens’.

Deze Nikon D3400 wordt geleverd met een 18-55mm kitlens, die een goed bereik biedt van ‘groothoek’ tot ’tele’ gezichtsveld. Dit betekent dat je landschappen (of groepen mensen) kunt fotograferen, maar ook flatterende portretten of dingen op afstand.

Naast het bieden van een uitstekende beeldkwaliteit en een veelzijdige kitlens, is de Nikon D3400 de kleinste en lichtste DSLR je komt het wel tegen.

Als beginner fotografie, yje moet je camera overal mee naartoe nemen, en tenzij hij klein en licht is, zal het snel een last worden.

De D3400 is een genot om vast te houden of te dragen, en de plaatsing van de knop / draaiknop is logisch en comfortabel gerangschikt voor elke maat hand – ik ben 6ft 4 “met gigantische handen en vond het prima om te gebruiken, net als mijn vrouw die veel kleinere handen heeft dan ik!

Nikon D3400 + 18-55mm f/3.5-5.6G | 1/640 bij f/4.8 ISO 800 @18mm

Andere functies die niet per se essentieel zijn voor beginners die fotografie leren, maar de opname-ervaring op de Nikon D3400 wel leuker maken, zijn onder meer: 5 frames per seconde continu-opnamemodus (om een snelle reeks foto’s te maken); Bluetooth (om snel een foto te delen met uw telefoon); 24,2 Megapixels (voor het geval u een grote foto moet afdrukken; 60P Full HD-video-opname en een geweldige levensduur van de batterij (tot 1.200 foto’s per lading!)

Wat de Nikon D3400 het meest onderscheidt als camera voor beginners is de opname van zowel handmatige bediening als iets dat ‘Guide Mode’ wordt genoemd.

Gidsmodus helpt nieuwe fotografen betere foto’s te maken met de juiste belichtingen. Het is rechtstreeks gericht op beginnende fotografen, zodat u het giswerk uit de camera-instellingen kunt halen en u in staat stelt focus meer op het krijgen van de foto.

Terwijl ‘Scènemodi’ (d.w.z. de kleine symbolen op de bovenste wijzerplaat van de meeste camera’s die pictogrammen van vuurwerk, bloemen, mensen, enz. tonen) door de camera voor u worden ingesteld, zijn gidsmodi intuïtiever, zodat u de fotograaf instellingen kunt aanpassen – het is bijna alsof u te allen tijde een fotografieleraar bij u heeft 😉

Als je op zoek bent naar de beste DSLR voor beginners die momenteel beschikbaar is met een lens voor minder dan $ 400, is de Nikon D3400 met 18-55mm lens echt een onverslaanbare aanbieding. Maak je geen zorgen over de Nikon D5600, D3500 of een nieuwer model – de D3400 biedt de beste waar voor je geld.

Naast een uitstekende beeldkwaliteit en een veelzijdige kitlens is de Nikon D3400 de kleinste en lichtste DSLR die je tegenkomt.

Controleer de laatste prijs →

2. Sony a6000 met 16-50mm lens – Beste camera voor beginners (spiegelloos)

Sony a6000 voor beginners

Bekijk meer beoordelingen

Megapixels: 24
Sensor Grootte:
APS-C
Dimensies:
1,77 x 4,72 x 2,64 inch (44 x 120 x 191 mm)
Gewicht:
344 g (12.16 oz)

Controleer de huidige prijs

Als je je budget kunt oprekken tot ongeveer $ 550, kun je een uitstekende Sony a6000 met 16-50 mm lens krijgen.

De Sony a6000 is wat bekend staat als een ‘spiegelloze camera’, wat een enorm voordeel biedt aan beginners in wat ik ‘WYSIWIG-fotografie’ noem (what-you-see-is-what-you-get).

Met een DSLR-camera is het gat waar je oog doorheen tuurt bij het maken van een foto (ook bekend als de zoeker), eigenlijk net als een raam – je ziet de wereld zoals deze voor je ligt. Met een spiegelloze camera kijk je echter naar een piepklein LCD-scherm, dat je een ‘digitale projectie’ van de wereld laat zien.

Hier is de sleutel – alle aanpassingen die u maakt met de instellingen van uw camera worden weergegeven als belichtingsaanpassingen in dat kleine LCD-scherm … voor je neemt de foto. Als beginner die fotografie leert, is dit een les van onschatbare waarde over hoe ISO, diafragma en sluitertijd de manier waarop een foto eruit ziet kunnen veranderen … alle in real-time.

Er zijn veel geweldige spiegelloze camera’s beschikbaar in 2023, maar helaas zijn de meeste van hen geprijsd buiten het budget van beginnende fotografen.

De Sony a6000 is echter de beste prijs-kwaliteitverhouding spiegelloze camera, en toevallig ook de meest populaire spiegelloze camera ooit gemaakt.

Het kan enkele jaren oud zijn en nieuwere modellen worden nog steeds uitgebracht, maar laat je niet afleiden – dit is een geweldige camera en een van de beste camera’s voor beginners die je dit jaar kunt kopen.

Als je een DSLR hebt behandeld in je zoektocht naar een beginnerscamera en deze een beetje te omvangrijk vond, dan zou de slanke Sony a6000 perfect moeten zijn.

Met de veelzijdige 16-50 mm power zoomlens bevestigd, is hij nog steeds compact genoeg om in een zak te glijden en zeker licht genoeg om de hele dag mee te nemen.

De brandpuntsafstand van 16-50 mm biedt een grote veelzijdigheid voor een beginner en stelt u in staat om het verschil te zien tussen componeren met een groothoekzichtshoek versus een strakkere tele.

Er zijn zoveel geweldige Sony-lenzen om uit te kiezen als je geavanceerder wordt met je fotografie, maar deze kitlens is een goede plek om te beginnen voor beginners.

🔥 Trending: Sony Alpha a6000 Lenzen Beoordeeld

Meestal geef ik de voorkeur aan de omvangrijkere ergonomie van een DSLR-camera voor mijn professionele werk, met de meer uitgesproken handgreep en het stevigere gevoel, maar ik geef nog steeds de voorkeur aan compactcamera’s voor op reis, of voor als ik gewoon iets kleins in mijn jaszak wil laten glijden.

Zoals ik al eerder zei, moet een camera een handmatige modus hebben om als relevant te worden beschouwd voor een beginner in fotografie. Het handmatig kunnen bedienen van alle elementen van belichting is een essentiële leerstap, en gelukkig ondersteunt de Sony a6000 volledige handmatige bediening – ik vond vooral de mogelijkheid om diafragma en sluitertijd te regelen met behulp van de draaiknoppen, die comfortabel zijn geplaatst.

Het gebied waar de Sony a6000 echt met kop en schouders boven elke DSLR voor beginners uitsteekt, is in zijn ongelooflijke AutoFocus. Met 179 AF-punten en 11 frames per seconde mis je geen opnames van snel bewegende actie.

Sony a6000 review voorbeeldafbeelding

Sony A6000 | 1/320 bij f/5.6 ISO 2300

Is het essentieel om zo’n razendsnelle AF op een camera te hebben voor beginners? Volgens mij niet. Het leren van de ‘focus and recompose’-techniek is een waardevolle stap en snelle AF is hier niet nodig.

Het is echter een luxe om zo’n geweldige AF in een camera te hebben voor deze prijs, dus we nemen het als het er is!

Andere luxe op de Sony a6000 zijn 60P full HD-opname, WiFi (om foto’s te delen) en een kantelbaar LCD-scherm.

Het kantelbare display is ook geen vereiste voor een camera voor beginners, maar ik vind het wel leuk dat het hier wordt opgenomen. Als u het LCD-scherm aan de achterzijde van uw camera kunt kantelen, kunt u het verkennen van creatievere composities aanmoedigen, omdat u veel gemakkelijker laag en hoog kunt worden.

Tot slot moet ik ook vermelden dat ik in mijn review van de Sony a6000 een enorm leuke camera vond om mee te fotograferen. Dit is een puur subjectieve verklaring, maar het hebben van een leuke camera voor een beginner is geweldig, omdat je hem wilt oppakken om met steeds meer te fotograferen.

Het enige negatieve van de Sony a6000 is dat je hem misschien niet veel langer beschikbaar vindt – omdat het een ouder model is, is er altijd een kans dat Sony de productie volledig stopt. Ik zou aanraden om er eerder vroeg dan laat een te krijgen …

De beste prijs-kwaliteitverhouding spiegelloze camera, die een enorm voordeel biedt aan beginners in ‘WYSIWIG-fotografie’ (what-you-see-is-what-you-get).

Controleer de laatste prijs →

3. Fujifilm X-A5 met 15-45mm lens – 2e beste camera voor beginners (spiegelloos)

Fuji X-A5 voor beginners

Bekijk meer beoordelingen

Megapixels: 24.2
Sensor Grootte:
APS-C
Dimensies:
4,6 x 2,7 x 2,6 inch (116 x 67 x 40 mm)
Gewicht:
361 g (12.7 oz)

Controleer de huidige prijs

Ik heb lang en hard nagedacht over de vraag of ik deze volgende spiegelloze camera zou opnemen in mijn selectie van de beste camera’s voor beginners.

Zie je, terwijl de Fujfilm X-A5 alle juiste vakjes aanvinkt in de categorie beginnende fotograaf, mist hij één functie die sommige diehard fotografen beschouwen als enigszins standaard op een camera voor iemand die fotografie leert – een zoeker!

De wereld door dat kleine venster zien, of het nu een echt venster is (een OVF of ‘optische zoeker’, zoals te vinden op DSLR’s), of een LCD (een EVF of elektronische zoeker, zoals te vinden op spiegelloze camera’s), wordt door sommigen beschouwd als een belangrijke stap in het leren van compositie …

Met spiegelloze camera’s zou je echter kunnen stellen dat er eigenlijk geen verschil is tussen het zien van de wereld door die kleine EVF, of gewoon kijken naar het LCD-scherm aan de achterkant – beide methoden laten zien precies hetzelfde digitale beeld.

Fujifilm maakt uitstekende camera’s en hun Fujifilm X-objectieven behoren tot de beste die vandaag de dag beschikbaar zijn. Ik ben ook een grote fan van de beeldkwaliteit die wordt geproduceerd door de unieke Fujifilm-sensor, en ook de leuke filmlookfilters die oude filmvoorraad perfect repliceren.

Ik wilde echt een camera van Fujifilm opnemen in deze verzameling van de beste camera’s voor beginners, maar vanwege hun hogere prijzen is het niet mogelijk geweest … tot nu! Eerder dit jaar uitgebracht, de Fujfilm X-A5 met 15-45mm lens geeft beginners nu een geweldige camera + lens combinatie voor een geweldige prijs.

Dus met een beginnersvriendelijke prijs, hoe zijn de handmatige instellingen op deze dinky zakformaat camera? Nou, zoals je kunt verwachten van een bedrijf dat vroeger zoveel geweldige filmcamera’s maakte, zijn de handmatige instellingen er allemaal.

Een leuke functie van de X-A5 is de speciale belichtingscompensatie-opnamemode, waarmee je de belichting kunt aanpassen met behulp van de hoofdknop – het is een soort semi-handmatige modus, wat een goed middelpunt is voor wanneer je vertrouwd bent met zowel de automatische als de volledig handmatige modus.

Vanwege het compacte formaat van de Fujifilm X-A5 zijn de knoppen een beetje dicht op elkaar gepakt voor mijn grote vingers, en de plaatsing van de tweede draaiknop is een beetje ongebruikelijk, maar alle hoofdknoppen / draaiknoppen zijn binnen handbereik en steken prominent genoeg uit de camerabehuizing om een eenvoudige bediening mogelijk te maken.

Het 15-45mm objectief dat bij de Fujifilm X-A5 wordt geleverd is een ‘powerzoom’, net als de eerder genoemde Sony. Dit is een primeur voor een Fujfilm X-lens en betekent in feite dat je een kleine, lichtgewicht lens krijgt met een veelzijdig gezichtsveld.

Dus na het voldoen aan mijn 3 belangrijkste criteria als een geweldige camera voor een beginnende fotografie, wat heeft de Fujifilm X-A5 nog meer te bieden? Welnu, omdat het de nieuwste camera op deze lijst is, heeft het enkele functies die de anderen niet hebben.

De selfie-modus op de Fujfilm X-A5 lijkt misschien een gimmick, maar voor sommige fotografen en vloggers is het een functie van onschatbare waarde.

Afgezien van een uitstekende beeldkwaliteit, 24,2 Megapixels, geavanceerde filters, 4K-video en Bluetooth-beelddelingstechnologie, is de Fujifilm X-A5 de beste camera voor selfies in zijn klasse, dankzij een touchscreen, 180 graden roterende LCD-monitor.

Terwijl andere camera’s misschien een 180 graden roterend LCD-scherm bieden, zijn het de Portrait Enhancer en Eye Detection AF-functionaliteit die de Fujifilm X-A5 de beste camera voor selfies maakt die ik ooit heb gezien. Zijn selfies essentieel voor beginners? Nee, natuurlijk niet… maar ze zijn leuk 😉

De manier waarop je jezelf zo gemakkelijk kunt bekijken met het roterende scherm maakt de Fujifilm X-A5 ook de beste camera voor beginnende vloggers. Oogdetectie helpt ervoor te zorgen dat uw ogen altijd scherp zijn, terwijl de achtergrond onscherp wordt voor een professioneler ogende video.

Zoals ik al eerder zei, is het hebben van een leuke camera belangrijk voor een beginner in fotografie, omdat het ervoor zorgt dat je het steeds meer wilt oppakken en ermee wilt fotograferen. Alles wat de fotografie-ervaring aangenamer maakt voor een beginner is een groot pluspunt in mijn boek.

Ik moet ook de styling van de Fujifilm X-A5 noemen, die ongetwijfeld veel meer zal aanspreken op de jongere, of meer modegerichte generatie beginnende fotograaf.

Met retro aluminium styling en roze, zwarte of bruine lederen accenten, wordt dit een populaire camera voor beginners in 2023.

Geeft beginners een geweldige camera + lens combinatie voor een geweldige prijs.

Controleer de laatste prijs →

4. Olympus OM-D E-M10 Mark II met 14-42mm lens – Beste camera voor beginners (Micro Four Thirds)

Olympus OM-D EM-10 Mark II

Bekijk meer beoordelingen

Megapixels: 16.1
Sensor Grootte:
Micro Vier Derde
Dimensies:
4,7 x 3,6 x 3,3 inch. (119 x 83 x 46 mm)
Gewicht:
390 g (13.7 oz)

Controleer de huidige prijs

Weet je nog aan het begin van dit artikel dat ik zei dat het weinig zin heeft om je zorgen te maken over factoren zoals megapixels en sensorgrootte bij het kiezen van een camera voor een beginner? Nou ja, bijvoorbeeld de Olympus OM-D E-M10 Mark II met 14-42mm lens – de camera met de langste naam… en de kleinste sensor!

Vroeger was het zo dat hoe minder megapixels of hoe kleiner de sensor, hoe minder de camera. Maar hier in 2023 is dit zeker niet het geval. Met moderne sensortechnologie is het verschil in het aantal megapixels of sensorgrootte voor deze prijs grotendeels irrelevant.

Om een lang verhaal kort te maken, de Olympus OM-D E-M10 Mark II heeft veel te bieden voor een geweldige prijs, waardoor het een ideale camera is voor een beginner die net fotografie oppikt, maar nog steeds genoeg ruimte biedt om veel verder te groeien.

Wees niet gealarmeerd dat dit niet het nieuwste model is – de Olympus EM10 Mark III is ook een geweldige camera, maar naar mijn mening is de beste bang-for-your-buck te krijgen met deze Mark II-versie.

De Olympus OM-D E-M10 Mark II is een unieke vorm van spiegelloze camera genaamd een Micro-Four-Thirds sensor camera (MFT of M4/3). Dit verwijst naar een sensor die klein genoeg is om in een compacte behuizing te worden ondergebracht, terwijl hij de mogelijkheid biedt om kleinere / lichtere lenzen te bevestigen, zonder in te boeten aan beeldkwaliteit.

Ik schreef een heel artikel over de beste micro four thirds lenzen, maar in een notendop zijn alle lenzen die beschikbaar zijn voor Micro Four Thirds camera’s zoals deze Olympus OM-D E-M10 Mark II kleiner, lichter en goedkoper dan de equivalente lenzen in andere camerasystemen.

Met andere woorden, wanneer je Wil je een andere lens voor je camera kopen, dan zou je voor deze Olympus een kleinere/lichtere/goedkopere versie moeten kunnen vinden dan voor de hierboven genoemde Sony, Fujifilm of Nikon.

Of dit een belangrijke overweging is voor beginners in de fotografie is twijfelachtig, aangezien de kitlenzen die bij elke camera in dit artikel worden geleverd, meer dan voldoende zijn. Als je jezelf echter snel ziet groeien met fotografie en investeert in veel lenzen, kan dit iets zijn om over na te denken.

De Olympus OM-D E-M10 Mark II is een prachtig gestileerde camera. Het neemt de beste technologie van spiegelloze camera’s en combineert het met de ergonomie van een DSLR-camera. Er zijn grote knoppen en draaiknoppen over het hele lichaam, zodat je eerste handmatige moduservaring in fotografie leuk is!

Het is ook de enige camera in dit artikel die twee afzonderlijke aan de bovenkant gemonteerde draaiknoppen biedt om diafragma en sluitertijd te regelen. Dit is op geen enkele manier een essentiële functie, maar als een professional die instapcamera’s test, waardeerde ik deze opname op de Olympus OM-D E-M10 Mark II echt – dit is de exacte set-up die ik heb op mijn professionele camera’s.

[If you’re just getting into photography, you may find this article on what is aperture useful.]

Naast een uitstekende ergonomie en uitstekende beeldkwaliteit biedt de Olympus OM-D E-M10 Mark II ook 5-assige beeldstabilisatie, wat ongebruikelijk is voor een camera voor deze prijs.

Olympus O-MD E-M10 Mark II voorbeeldafbeelding

Olympus O-MD E-M10 Mark II | 1/160 f/1.8 ISO 800

Hiermee kun je in principe een langere sluitertijd of een lagere ISO gebruiken bij het fotograferen uit de hand bij weinig licht, zoals op de foto hierboven. Maak je geen zorgen – als die termen je verwarren, zul je ontdekken waar ik naar verwijs wanneer je fotografie begint te leren.

Andere geweldige, maar niet-essentiële functies op de Olympus zijn de burst-modus van 8,5 fps (voor het bevriezen van snel bewegende actie), stille sluitermodus (om incognito te fotograferen), Wifi (voor het delen van afbeeldingen), kunstfilters (voor die Instagram-look!), full HD-filmmodus en iets dat ’touch-to-shoot’ wordt genoemd.

Het is deze touch-to-shoot die voor mij het meest opwindend is, omdat het tegenwoordig zo’n zeldzame functionaliteit voor een camera biedt – ik wou dat alle camera’s het hadden! Het betekent dat u eenvoudig het LCD-scherm aan de achterzijde kunt aanraken om de camera scherp te stellen en te fotograferen ogenblikkelijk.

Hoewel het belangrijk is voor een beginner om te leren hoe hij zich op onderwerpen kan concentreren met behulp van gewone AutoFocus, is het hebben van deze touch-to-shoot-functie een geweldige verkorting voor als je de basis hebt geleerd en gewoon wilt genieten van wat de camera je te bieden heeft om je leven als fotograaf gemakkelijker te maken!

Zoals ik aan het begin van dit artikel al zei, is het krijgen van een gevoel voor elke camera een zeer belangrijke stap bij het kiezen van de camera die het beste bij je past als beginnende fotograaf. De Olympus OM-D E-M10 Mark II is als een mini DSLR, maar dan met de geavanceerde technologie van een spiegelloze – de Beste van twee werelden in een body die lijkt op een compactcamera.

Ik heb een maand gefotografeerd met zijn grote broer de OM-D E-M5 Mark II (hier besproken) en was onder de indruk van de beeldkwaliteit. De beeldsensoren in beide camera’s zijn hetzelfde, wat betekent dat de meer betaalbare Olympus OM-D E-M10 Mark II een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt. Ik zou niet aarzelen om het aan te bevelen aan iedereen die fotografie leert.

Het neemt de beste technologie van spiegelloze camera’s en combineert het met de ergonomie van een DSLR-camera.

Controleer de laatste prijs →

De beste camera voor beginners kiezen – VEELGESTELDE VRAGEN

 • Wat is de beste camera om te kopen voor een beginnende fotograaf?

De beste camera voor beginners is de Nikon D3400, op de voet gevolgd door de Sony a6000. Ook de Fujifilm XA-5 en Olympus OM-D E-M5 Mark II zijn uitstekende camera’s. In alle gevallen zijn er nieuwere modellen beschikbaar, maar het kiezen van een camera uit deze 4 modellen biedt de beste waar voor je geld.

Is Canon of Nikon beter voor beginners?

Het belangrijkste verschil tussen Canon en Nikon is het aantal beschikbare lenzen – Canon heeft de neiging om beter tegemoet te komen aan professionele fotografen die bepaalde soorten ‘exotisch’ glas nodig hebben. Voor beginners in de fotografie maakt het echt niet uit of je begint met een Canon of een Nikon-camera, of inderdaad, Sony, Fujifilm of een ander merk. De grootste zorg is of de camera bij je past en of de body en de lenzen die je nodig hebt in jouw prijsklasse liggen.

Waar moet ik op letten bij een beginnerscamera?

1. Prijs

Als beginner die een camera koopt, zal de prijs een primaire zorg zijn. Niet te veel uitgeven is natuurlijk het doel, maar voldoende geld investeren in een camera waarmee je kunt leren en groeien is ideaal.

2. Handmatige instelling

Met het hoofd in de handmatige (M) instelling op een ca duikenmera als beginner die fotografie leert, kan ontmoedigend zijn. Het is echter essentieel dat je eerste camera de M-instelling heeft.

3. Verwisselbare lenzen

Hoewel point-and-shoots en compactcamera’s hun plaats hebben, is het veel beter om een camera te kopen die verwisselbare lenzen ondersteunt bij het leren van fotografie. Leren over lenzen gaat hand in hand met leren over camera’s.

Wat is de gemakkelijkste camera om te gebruiken?

De meeste digitale camera’s hebben tegenwoordig een lichte leercurve, maar we hebben de neiging om het Canon-menusysteem het eenvoudigst te begrijpen te vinden, op de voet gevolgd door Nikon, dan Fujifilm, dan Sony. Sommige camerabody’s hebben speciale fysieke knoppen, terwijl andere ‘verbergen’ opties in hun menu’s. Een van de redenen waarom we de Nikon D3400 als de beste camera voor beginners hebben gekozen, is dat deze relatief eenvoudig te gebruiken is – er is zelfs een handig gidssysteem om beginners door de functies te leiden.

Betekent meer megapixels een betere fotokwaliteit?

Nee, niet per se. Beginners hoeven zich geen zorgen te maken over het aantal megapixels dat een camera biedt. De modellen die we hebben beoordeeld voor deze gids voor de beste camera voor beginners bieden allemaal voldoende megapixels om gebruikers in staat te stellen hun foto’s op A4-formaat af te drukken (ten minste), zonder merkbare verslechtering van de afdrukkwaliteit. Er zijn ook een aantal geweldige tools beschikbaar om uw foto’s ook te vergroten, zoals Gigapixel AI.

Wat u moet weten voordat u een DSLR-camera koopt?

Zelfs als je investeert in de allerbeste camera voor beginners, zonder de juiste lenzen, zul je nooit het meeste halen uit wat je hebt. Voordat u een DSLR-camera koopt, moet u budgetteren voor ten minste één goede lens. Het is waarschijnlijk dat je camera wordt geleverd met een ‘kitlens’, wat in eerste instantie prima is, maar kort daarna investeren in een prime-lens is een goed idee.

Beste | voor beginnerscamera’s Laatste woorden

Met dit artikel heb ik geprobeerd het proces van het vinden van de beste camera voor beginners tot slechts 4 modellen te vereenvoudigen.

Ik ben me ervan bewust dat er andere internetgidsen zijn over het kiezen van een camera wanneer je fotografie leert die veel meer opties bevatten, maar ik heb bewust geprobeerd om dingen hier op Shotkit te vereenvoudigen.

Beginnen met fotografie moet niet beladen zijn met talloze aankoopbeslissingen. De meeste camera’s in 2023 bieden zeer vergelijkbare functies en het hebben van te veel opties om te overwegen kan leiden tot beslissingsmoeheid, om nog maar te zwijgen van een niet-plezierige aankoopervaring.

Door de opties terug te brengen tot slechts 4 camera’s van 4 vertrouwde merken, heb ik geprobeerd je als beginnende fotograaf een gemakkelijkere manier te bieden om je eerste camera te kiezen.

Als je kunt, pak dan elke beginnerscamera op en kijk welke het beste in je handen voelt. Zolang je er een vindt die goed voor je voelt, kun je er zeker van zijn dat alle andere factoren in aanmerking zijn genomen en dat je de perfecte camera overhoudt om je fotografische reis te beginnen. Succes!

Nikond3400

Nikon D3400

Geweldige beeldkwaliteit, functies en waar voor uw geld maken deze DSLR een uitstekende keuze voor een beginner.

Controleer de huidige prijs