Beste DSLR Statieven in 2023

In één oogopslag: Onze top 5 keuzes voor DSLR statieven

Er zijn honderden camerastatieven beschikbaar in 2023, wat het allemaal een beetje overweldigend maakt … vooral als je alleen maar een betaalbare, betrouwbare manier nodig hebt om je camera stabiel te houden.

Als je ’s nachts de sterren wilt vastleggen, of de beweging van water in een waterval wilt overbrengen, of een panoramische landschapsfoto wilt maken … of misschien wil je gewoon een manier om een selfie te maken?!

Hoe dan ook, deze gids over het beste statief voor DSLR-gebruikers zal u zeker helpen.

Opmerking: als u op zoek bent naar afzonderlijke statiefpoot- en / of statiefbalkoprecensies, is dit niet het bericht voor u. Alle statieven die hier te zien zijn, zijn ‘alles-in-één’ eenheden, handig voor de meerderheid van de fotografen.

Inhoudsopgave

Beste statief voor DSLR-camera’s in 2023

Beeld Product Bijzonderheden
shk2-table__image Vanguard Alta Pro 263AP |ONZE #1 KEUZE
 • Afmetingen: 29,5 x 8 x 8″
 • Max Hoogte: 69.88″
 • Gewicht: 5.73 lbs
Bekijk prijs →
shk2-table__image Rangers Ultra Compact StatiefBEST BEOORDEELD
 • Afmetingen: 15.8 x 4.9 x 4.9″
 • Max Hoogte: 55″
 • Gewicht: 2.89 lbs
Bekijk prijs →
shk2-table__image JOBY GorillaPod SLR ZoomGROTE WAARDE
 • Afmetingen: 3.1 x 3.1 x 14.2″
 • Gewicht: 0.88 lbs
Bekijk prijs →
shk2-table__image K &F Concept DSLR Statief
 • Afmetingen: 20.8 x 5.3 x 5.3″
 • Max Hoogte: 62″
 • Gewicht: 2.43 lbs
Bekijk prijs →
shk2-table__image AmazonBasics lichtgewicht statief
 • Afmetingen: 24.21 x 4.4 x 4.1″
 • Max Hoogte: 60″
 • Gewicht: 2.72 lbs
Bekijk prijs →
shk2-table__image Manfrotto B PIXI Mini Statief
 • Afmetingen: 7.28 x 3 x 3″
 • Max Hoogte: 5.11″
 • Gewicht: 0.51 lbs
Bekijk prijs →
shk2-table__image ZOMEI Z699C Koolstofvezel Statief
 • Afmetingen: 18,5 x 5,31 x 5,31″
 • Max Hoogte: 60″
 • Gewicht: 3.22 lbs
Bekijk prijs →
shk2-table__image MeFOTO Classic Aluminium Roadtrip
 • Afmetingen: 15,4 x 3 x 3″
 • Max Hoogte: 86.61″
 • Gewicht: 3.6 lbs
Bekijk prijs →
shk2-table__image Neewer Carbon Fiber Statief
 • Afmetingen: 20.87 x 5.31 x 5.31″
 • Max Hoogte: 66.14 “
 • Gewicht: 4.67 lbs
Bekijk prijs →

Ik heb opties van bekende fabrikanten beoordeeld, evenals enkele waar je misschien nog nooit van hebt gehoord.

Eén ding is zeker: er is zeker een grote selectie camerastatieven beschikbaar in 2023, maar welke zijn het meest relevant voor u?

Als je op zoek bent naar een statief waarmee je kunt reizen, heb je iets lichtgewicht en kleins nodig.

Als je echter in de studio bent, kun je wegkomen met iets veel zwaarders.

Dan zijn er tafelbladen, statieven voor iphones, ministatieven, monopods, statiefpoten, balhoofden… het kan allemaal vrij snel ingewikkeld worden!

Voor de eenvoud heb ik deze recensie afgestemd op de gemiddelde fotograaf – d.w.z. iemand die een betrouwbaar, betaalbaar, multifunctioneel, alles-in-één DSLR-statief wil dat gemakkelijk het gewicht van een moderne came kan dragenra plus zoomlens.

(Zoals hierboven vermeld, moeten professionele fotografen met unieke behoeften elders zoeken naar statiefrecensies van gespecialiseerde balkoppen en afzonderlijke statiefpoten.)

Laten we eens kijken naar de beste DSLR-statieven van 2023:

DSLR Statief Reviews

1. Vanguard Alta Pro 263AP

Vanguard Alta Pro

Bekijk meer beoordelingen

Dimensies: 29,5 x 8 x 8″ (749,3 x 203,2 x 203,2 mm)
Max Hoogte: 69,88″ (1774,95 mm)
Gewicht: 2,59 kg (5,73 lb)
Lading: 4,99 kg (11 lb)

Controleer de huidige prijs

Laten we deze review van de beste DSLR-statieven van het jaar beginnen met de immens populaire Vanguard Alta Pro 263AP.

Vanguard is een wereldwijd bedrijf dat al meer dan 30 jaar producten van hoge kwaliteit maakt voor fotografen en outdoorliefhebbers. Ze hebben naam gemaakt in de statiefindustrie voor het aanbieden van goed ontworpen, innovatieve producten voor zowel professionals als amateurfotografen, allemaal tegen een betaalbare prijs.

De Vanguard Alta Pro 263AP is niet wat ik een goedkoop DSLR-statief zou noemen, maar voor ongeveer $ 160 (zie de nieuwste prijs hier), krijg je een van de meest veelzijdige, goed gebouwde statieven die ik ooit heb gebruikt.

Zoals de recensent in de onderstaande video zegt, is het vreemd om enthousiast te worden over een statief voor cameragebruik, maar deze vinkt zeker alle juiste vakjes aan …

Laten we bovenaan beginnen en ons een weg naar beneden werken. Een DSLR statief is slechts zo goed als zijn kop, en je eerste keuze bij het kopen van de Vanguard Alta Pro 263AP is beslissen welke ‘kop’ (het deel dat draait en via een ‘plaat’ aan je camera wordt bevestigd) je voor moet gaan.

Overigens is de eigenlijke basisplaat geweldig op de Alta Pro – lang en gripvast, hij klikt in het statiefkopmechanisme voordat je de vergrendelingsarm sluit om alles op zijn plaats te houden.

Ik was vroeger een fan van de gewone ‘Ball Head’ op DSLR-statieven, omdat het de minst omvangrijke optie is en netjes in mijn camerarugzak of rollende cameratas past.

Sinds ik echter heb geaccepteerd dat een statief niet altijd in je gewone cameratas hoeft te worden verpakt (dit model wordt eigenlijk geleverd met een eigen tas), ben ik dol geworden op de grotere maar veel veelzijdigere ‘Pan Head’-optie … dat is de versie van de Vanguard Alta Pro 263AP die ik je hier aanbeveel.

Met de Pan Head op de Alta Pro draai je de handgrepen om hem snel los te maken, vervolgens de kop te pannen en te kantelen om de beste camerahoek voor je opname te vinden en draai je de grepen de andere kant op om alles veilig op zijn plaats te vergrendelen.

Als het een level shot is waar je naar op zoek bent, helpen 3 bubbelniveaus op de x-, y- en z-as je ervoor te zorgen dat de Pan Head perfect is uitgelijnd.

Alles voelt heerlijk hoge kwaliteit aan in zijn beweging en veilig in zijn vergrendeling, met de panning-functie waarmee je je camera 360 graden over een zijdezachte track kunt draaien – ideaal voor videografen of fotografen die een opname maken.

De precieze beweging is ook ideaal voor gestikte panorama’s.

Vanguard Alta Pro Ondersteuning

De kop werkt zich een weg naar beneden in de Vanguard Alta Pro 263AP en wordt bevestigd aan een zeshoekige centrale kolom, met een innovatief ‘Swivel Stop-n-Lock System’ waarmee u de hoogte van de kolom snel en eenvoudig veilig kunt verplaatsen via de oranje duw- / trekvergrendeling aan de zijkant.

Wanneer het tot de volledige hoogte wordt uitgeschoven, kunt u met een knop aan de onderkant van de centrale kolom deze volledig van de poten van het statief scheiden en vervolgens opnieuw plaatsen onder een hoek van nul tot 180 °.

Dit betekent dat u uw camera kunt positioneren om direct op een onderwerp neer te kijken, wat vooral handig is voor het stylen en fotograferen van flat-lays. Er is ook een haak aan het andere uiteinde van de centrale kolom, zodat je een contragewicht kunt ophangen, zoals je cameratas of wat je ook bij de hand hebt.

De poten van de aluminiumlegering op de Alta Pro 263AP bieden 3 verschillende hoeken, voor 25°, 50° en 80° instellingen – het ontgrendelingsmechanisme hiervoor wordt geregeld via een knop aan de zijkanten van de poten.

Door de benen volledig te spreiden en de centrale kolom parallel aan de vloer te plaatsen, kunt u nog dichter bij uw onderwerp komen – ideaal voor close-up macrofotografie.

Op deze macrohoogte kan de Vanguard Alta Pro 263AP slechts 26 cm (10,3″) bereiken. Wanneer hij volledig is uitgeschoven, staat hij dan hoog op een indrukwekkende 175 cm (69″) voor comfortabele camerabediening, zelfs voor langere fotografen.

Andere premium functies zoals de gripvaste rubberen voetjes, die spikes blootleggen wanneer ze worden gedraaid (voor het gebruik van de Alta Pro 263AP op gras of gladde oppervlakken), maken deze ongelooflijk goed ontworpen en veelzijdige DSLR statief mijn top pick.

Afgaande op de meer dan 900 positieve recensies, ben ik ook niet de enige die het zo sterk aanbeveelt…!

Controleer de huidige prijs

2. Rangers Ultra Compact Statief

Rangers 57 Ultra Compact

Bekijk meer beoordelingen

Dimensies: 15,8 x 4,9 x 4,9″ (401,32 x 124,46 x 124,46 mm)
Max Hoogte: 55″ (1397mm)
Gewicht: 1,31 kg (2,89 lb)
Lading: 26,5 lb (12,20 kg)

Controleer de huidige prijs

Het tweede DSLR-statief op mijn lijst kwam onder mijn aandacht na verschillende opmerkingen van gebruikers toen ik eerder dit jaar een populaire reisstatiefbeoordeling publiceerde.

Het Rangers 57″ Ultra Compact Aluminium Statief wordt op de markt gebracht als een ‘ideaal DSLR statief voor reizen en werk’.

Met een gewicht van slechts 1 kg 315 g (2,89 lbs) bevindt dit statief zich zeker aan de lichtere kant van de schaal, maar niet tot het punt dat het dun aanvoelt.

Rangers heeft besloten om zijn inspanningen te concentreren op het beproefde Ball Head-ontwerp, wat betekent dat er geen handgrepen zijn voor het pannen en kantelen van je camera, maar aan de andere kant een veel lichter, compacter totaalontwerp.

De beweging van de balkop wordt geregeld via een draaiknop aan de zijkant. Daarboven is nog een knop die de plaat loslaat die aan je camera wordt bevestigd en ook een van de twee bubbelniveaus herbergt.

Het kogelgewricht maakt een kantelbereik van -45°/+90° en een volledige 360° pan mogelijk, waarbij alles wordt losgemaakt en aangedraaid met behulp van een apart panningslot – nog een knop aan de zijkant van het Rangers 57″ Ultra Compact Aluminium Statief.

Alles beweegt soepel en vergrendelt veilig. Het is altijd raadzaam om je camera met één hand vast te houden terwijl je met de andere hand de balkop aanpast, om ervoor te zorgen dat je camera niet zomaar op zijn plaats ‘valt’ bij het losmaken van de verschillende knoppen.

Rangers 57 Ultra Compact vanuit verschillende hoeken

Met een minimale verlengde hoogte van 38,5 cm (15″) en een maximale hoogte van 1 m 40 cm (55″), kan het Rangers Ultra Compact Aluminium Statief inklappen tot slechts 35 cm (14″), waardoor het de perfecte maat is om in uw cameratas te stoppen.

De 4-delige poten van aluminiumlegering voelen sterk en stevig aan, zelfs wanneer ze volledig zijn uitgeschoven, en zijn voorzien van quick release flip-locks voor een snelle werking. Een van de poten heeft ook een comfortabele schuimgreep, waardoor het statief gemakkelijker vast te houden is tijdens koude of natte omstandigheden.

Dit vastgepakte been dient eigenlijk een tweede doel, namelijk de mogelijkheid om te transformeren in een volwaardige monopod wanneer deze wordt losgemaakt van de rest van het statief, compleet met draaggreep.

Ondanks alle indrukwekkende functies van de Rangers Ultra Compact, is misschien wel het meest indrukwekkend van alles de prijs – voor minder dan $ 70 (nieuwste prijs hier), het is een betaalbaar DSLR-statief dat veel waar voor je geld biedt.

Met meer dan 360 positieve recensies is de Ultra Compact een populaire optie voor reizende fotografen die een speciaal statief nodig hebben voor een stabiele opname, zonder afbreuk te doen aan het gewicht van hun cameratas.

Controleer de huidige prijs

3. JOBY GorillaPod SLR Zoom

JOBY GorillaPod SLRZoom

Bekijk meer beoordelingen

Dimensies: 3,1 x 78,74 x 78,74 x 3,1 x 14,2 inch
Max Hoogte: 55″ (350mm)
Gewicht: 0,4 kg (0,88 lb)
Lading: 2,99 kg (6,6 lb)

Controleer de huidige prijs

Ik heb het gevoel dat de iconische GorillaPod geen introductie nodig heeft. Dit is het eerste DSLR-statief dat ik ooit heb gekocht, de GorillaPod is een flexibel ministatief dat vaak wordt geïmiteerd, maar zelden wordt verbeterd.

Vervaardigd uit japans ABS-plastic, roestvrij staal en Duits TPE-rubber van medische kwaliteit, is de Joby GorillaPod een product van hoge kwaliteit dat is gebouwd om lang mee te gaan.

Het basisidee van het hebben van een statief waarvan de benen kunnen worden gebogen, gedraaid en om zichzelf heen gebogen, is zodat je het kunt vastzetten op plaatsen waar traditionele statieven niet kunnen worden vastgezet – boomtakken, tafelpoten, straatpalen, je eigen arm … eigenlijk alles wat smal genoeg is.

Met 10 beweegbare beengewrichten op elk been bedekt met gripvast rubber, wikkelt de Joby GorillaPod SLR Zoom zich veilig om objecten heen, vertrouwend op de stijfheid tussen elk gewricht om te blijven zitten.

De quick release plaat blijft verbonden met je camera zodat je hem snel op en van de balkop kunt schuiven. Terwijl sommige basisplaten afhankelijk zijn van een ‘sleutelschroef’ om aan een camera te bevestigen, bespaart de GorillaPod hier een beetje gewicht en vereist in plaats daarvan een munt, sleutel of schroevendraaier om hem te draaien.

Nadat uw camera aan de balkop is bevestigd, draait u aan een met rubber bedekte knop aan de zijkant om uw camera tot 360 ° te pannen en te kantelen en vervolgens te twist het weer om het in positie te houden.

JOBY GorillaPod SLR Zoom vanuit verschillende hoeken

De flexibele, omwikkelbare poten kunnen veilig elke DSLR tot 3 kg (6 lbs.) of een van de spiegelloze camera’s op deze lijst bevatten. Dit betekent dat zelfs fotografen die fotograferen met zwaardere full frame camera’s en zoomlenzen kunnen vertrouwen op de kracht van de GorillaPod SLR Zoom om hun uitrusting te ondersteunen in elke gekke positie die ze kiezen.

(Als u wat geld wilt besparen en een lichtere DSLR-camera op instapniveau wilt instellen, is de GorillaPod Hybrid een goede optie, met zijn maximale draagvermogen van 1 kg (2,2 lbs).

Het is ook een geweldig statief voor iPhone-fotografie – overigens, als je een innovatieve manier wilt zien om een telefoonstandaard op te slaan in een statiefpoot, bekijk de nieuwe Peak Design Tripod.

Op het gebied van prijs bevindt de GorillaPod zich traditioneel aan de duurdere kant van het flexibele statiefbereik. Dit is grotendeels te rechtvaardigen, vanwege de hoogwaardige onderdelen die bij de productie zijn gebruikt – zie hier de nieuwste prijs van de SLR Zoom en andere modellen.

Er is een GorillaPod voor elke camera die je bezit, en hier ligt de meeste verwarring bij het kiezen van welke je als eerste wilt investeren – vanwege hun kracht en flexibiliteit in gebruik overlappen de GorillaPods in het assortiment elkaar eigenlijk, waardoor de keuze soms wat moeilijk is.

Bekijk de onderstaande afbeelding die wat licht zou moeten werpen op de beste GorillaPod om te kiezen voor je camera.

welke gorillapod is het beste

Welke GorillaPod te kopen – klik hier om het hele assortiment te bekijken.

Onlangs is de GorillaPod SLR Zoom daadwerkelijk bijgewerkt met een nieuwer product – de GorillaPod 3K Kit, met nieuwe rood geanodiseerde metalen balkopcomponenten en de ‘3k’-naam die de draagkracht weerspiegelt.

Afgezien van het kleurverschil, blijft het nieuwere model grotendeels ongewijzigd ten opzichte van de GorillaPod SLR Zoom, wat betekent dat het nog steeds absoluut prima is om te investeren in het Zoom-statief. U kunt ook wat geld besparen door dit ook te doen, omdat het nu een ouder model is.

U kunt ook verschillende namen vinden voor de andere modellen, bijvoorbeeld 3k, 5k, enz. – dit verwijst naar het maximale gewicht dat ze in kg kunnen dragen.

Welke GorillaPod je ook koopt, je zult een van de honderdduizenden fans zijn van dit unieke, toonaangevende flexibele statief dat over de hele wereld wordt gebruikt.

Laat je niet verleiden door imitaties – ze kunnen er op lijken (en in eerste instantie zelfs goed presteren), maar de beengewrichten verliezen snel hun stijfheid, waardoor de veiligheid van je camera-uitrusting in gevaar komt.

Gebouwd om lang mee te gaan in een iconisch ontwerp dat ongelooflijk veelzijdig is en waarmee je creatief kunt worden met de positionering van je camera, verlichting of wat dan ook de 1/4 “standaard statiefbevestiging ondersteunt, is de GorillaPod SLR Zoom een uitstekende aanvulling op elke cameratas.

Het moet ook gezegd worden dat de GorillaPod SLR Zoom een populaire optie is voor vloggers, omdat het een gripvaste en comfortabele manier biedt om je camera vast te pakken tijdens het filmen van jezelf of je onderwerp,

Hoe je het ook gebruikt, Joby heeft een iconisch, flexibel ministatief gemaakt dat ten zeerste wordt aanbevolen voor alle niveaus van fotograaf of videograaf.

Controleer de huidige prijs

4. K &F Concept DSLR Statief

KandF-concept

Bekijk meer beoordelingen

Dimensies: 20,8 x 5,3 x 5,3 inch (528,32 x 134,62 x 134,62 mm)
Max Hoogte: 62″ (1574,8 mm)
Gewicht: 1,1 kg (2,43 lb)
Lading: 9,98 kg (22 lb)

Controleer de huidige prijs

Als je op zoek bent naar het beste statief voor macrofotografie, moet het K &F Concept DSLR-statief zeker op je radar staan.

Voordat we meteen naar het unieke vermogen springen om extra dicht bij je onderwerp te komen voor macrofotografie, laten we bovenaan beginnen met de balkop – bij 28 mm (1,1″) is de diameter van de bal / socket groter dan sommige andere statieven, wat meer stabiliteit en kracht betekent wanneer je camera onder een hoek op zijn plaats is vergrendeld.

De pan- en kantelbeweging wordt geregeld via met rubber vastgepakte knoppen, die bij het draaien het vergrendelingsmechanisme loslaten, zodat u de camera in elke gewenste richting kunt draaien.

Door een van de zijknoppen van de K&F Concept iets los te maken, kunt u enige weerstand behouden in de panbeweging, ideaal voor nauwkeurige panoramische opnamen of panorama’s. Een niet-olie dempend mechanisme helpt de beweging zijdezacht te houden.

Er is ook een bubbelniveau ingebouwd in het vergrendelingsmechanisme van de basisplaat, waardoor u een perfect vlakke opname kunt maken voor nauwkeurige composities, zoals het geval is met 3D-fotografie (zie gids).

KandF-concept

De middelste kolom van het K&F Concept DSLR Statief verdient speciale vermelding vanwege zijn vermogen om 180° omgekeerd te worden, zodat u uw camera kunt ophangen voor close-up macrofotografie (zie afbeelding hierboven).

De drie aluminium statiefpoten zorgen ervoor dat het statief kan worden verlengd tot 133 cm (52,36″), waarbij de middelste kolom zich volledig uitstrekt tot een maximale hoogte van 156 cm (61,4 “). Met een totaalgewicht met balkop van slechts 1 kg 102 g (2,43 lbs), is dit lichtgewicht statief ideaal voor op reis.

De 3 pootgewrichten worden vrijgegeven via quick-flip beensloten, ideaal voor bediening met één hand. Hoewel sommige fotografen de voorkeur geven aan de twist-leg-locks die ook met één hand kunnen worden bediend, geef ik de voorkeur aan de flip-locks op het K &F Concept DSLR-statief, vooral bij koud weer wanneer de draaiende beweging moeilijker kan zijn.

Voor iets minder dan $ 80 is de K &F Concept een betaalbaar DSLR-statief dat alle juiste vakjes aanvinkt op het gebied van ontwerp en functies. Het statief wordt geleverd met een schoudertas, balhoofdzak en inbussleutel.

Controleer de huidige prijs

5. AmazonBasics lichtgewicht statief

AmazonBasics 60

Bekijk meer beoordelingen

Dimensies: 24,21 x 4,4 x 4,1″ (614,93 x 111,76 x 104,14 mm)
Max Hoogte: 60″ (1524mm)
Gewicht: 1,23 kg (2,72 lb)
Lading: 2,99 kg (6,6 lb)

Controleer de huidige prijs

Het AmazonBasics-assortiment is immens populair. Lerend van de producten die goed verkopen op zijn eigen site, probeert Amazon te lenen van en het ontwerp van populaire producten te verbeteren en ze vervolgens in prijs te onderbieden.

Afgezien van onsmakelijke zakelijke tactieken, stelt dit Amazon in staat om hoogwaardige, nuttige producten aan te bieden met een enorme korting, en een goed voorbeeld van deze praktijk is de AmazonBasics Lightweight Tripod.

Voor minder dan $ 25 (laatste prijs hier) en met meer dan 6.600 positieve beoordelingen (!!), is het moeilijk om te discussiëren met zo’n populair statief voor zo’n spotprijs.

Bekijk hieronder de recensent die er duidelijk verliefd op is!

Prijs terzijde, de AmazonBasics Lightweight Tripod is eigenlijk voldoende gebouwd voor eenvoudig dagelijks gebruik en biedt verschillende van de functies van veel duurdere statieven.

Alles is licht van gewicht en enigszins goedkoop gevoel, maar dat wil niet zeggen dat het voelt alsof het statief binnenkort kapot gaat.

Amazon heeft ervoor gekozen om plastic componenten te gebruiken waar andere statieffabrikanten metaal zouden gebruiken, maar de maximale draaglast van meer dan 3 kg (6,6 lbs) is nog steeds meer dan genoeg voor de meeste fotografen.

Aan de bovenkant van het AmazonBasics Lightweight Tripod zorgen twee bubbelniveaus ervoor dat je je foto correct uitlijnt. De 3-weg kop maakt kantel- en draaibewegingen mogelijk en de panhandgreep zorgt voor een relatief vloeiende en soepele werking.

Het verhogen en verlagen van de middenkolom gebeurt via een nogal ongebruikelijke crankarm. Het werkt in theorie prima, maar wordt nogal vervelend als je haast hebt om de middelste kolom snel op te tillen – ik merkte dat ik probeerde de kolom omhoog te trekken en de krukas volledig te negeren, maar dit werkt niet altijd zo goed als bij het inklappen van de kolom.

AmazonBasics 60

De poten van het statief kunnen snel en eenvoudig worden verlengd via twee klapsloten op elke poot, beide bedienbaar met één hand.

Om stabiliteit te bieden, zijn de poten van het AmazonBasics Lightweight Tripod aan elkaar vergrendeld wanneer ze open zijn. Dit komt vaker voor bij statieven voor video-opnamen, waarbij de te ondersteunen uitrusting meestal veel zwaarder is.

Het is vermeldenswaard dat hoewel de benen in dit opzicht stabieler zijn, er alleen de optie is om ze open of dicht te hebben – geen tussenliggende beenpositionering, zoals te vinden is op de meeste andere DSLR-statieven.

Om verder stabiliteit te bereiken, is er een haak aan de onderkant van de middelste kolom – aangezien het AmazonBasics Lightweight Tripod slechts 1 kg 234 g (2,72 lbs) weegt, is het raadzaam om iets aan de haak te hangen om echt te helpen met de balans bij het gebruik van het statief bij harde wind.

Een kenmerk dat ik vooral leuk vind aan dit statief is de ingebouwde plastic draaggreep – zo’n eenvoudige toevoeging die niet echt gewicht toevoegt, maar om de een of andere reden heb ik het nog nooit op een ander DSLR-statief geïmplementeerd gezien.

Met een meegeleverde draagtas biedt het AmazonBasics Lightweight Tripod een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en moet het bovenaan je boodschappenlijstje staan als je een basisstatief nodig hebt voor een geweldige prijs voor reizen of thuisgebruik.

Controleer de huidige prijs

6. Manfrotto B PIXI Mini Statief

Manfrotto MTPIXI B PIXI Mini Statief

Bekijk meer beoordelingen

Dimensies: 7,28 x 3 x 3″ (184,9 x 76,2 x 76,2 mm))
Max Hoogte: 5,11″ (129,79 mm)
Gewicht: 231,3 g (0,51 lb)
Lading: 1 kg (2,2 lb)

Controleer de huidige prijs

Het Manfrotto B PIXI Mini statief is het tafelblad DSLR statief dat momenteel in mijn cameratas zit. Met een gewicht van minder dan een paperbackboek en nog minder ruimte in beslag, is de B PIXI perfect voor het maken van een snelle gestabiliseerde opname.

Toen ik dit statief voor het eerst ontdekte, geef ik toe dat ik een beetje verbijsterd was over de enorme populariteit ervan. Met meer dan 800 positieve recensies kon ik niet begrijpen waarom zo’n eenvoudig ministatief zoveel enthousiaste fans kon aantrekken.

Het ontwerp van het B PIXI Mini statief is even simpel als mooi. Typisch voor Manfrotto-producten, is er duidelijk veel aandacht besteed aan het ontwerp, en misschien is dit een van de redenen voor zijn enorme populariteit.

Er is geen afneembare plaat op dit Manfrotto ministatief – alleen een blootgestelde 1/4 “schroef die in het midden van een rubberen ronde basis rust – je bevestigt deze direct aan de statiefbevestiging aan de onderkant van je camera door het hele statief te draaien.

Manfrotto MTPIXI B PIXI Mini Statief

Om het kogelgewricht los te maken, drukt u op de rode Manfrotto-logoknop, positioneert u vervolgens uw camera en laat u de knop los om deze in positie te vergrendelen – er is niets om te draaien en aan te spannen en de bediening is snel en eenvoudig.

Het is belangrijk om het gewicht van uw camera te ondersteunen terwijl u op de knop drukt, omdat alles effectief van stabiel naar 100% los gaat – er is geen incrementele vergrendelingsfase zoals bij een draaimechanisme.

Desondanks hou ik van de snelheid en eenvoud van camerapositionering met het B PIXI Mini-statief, en het moet gezegd worden dat het indrukken van de knop van het statief terwijl ik het statief in mijn zak draag, erg verslavend is!

De poten van het B PIXI Mini statief hebben allemaal dezelfde vorm en lengte maar bewegen onafhankelijk van elkaar. Om ze te sluiten, is het net zo eenvoudig als het statief bij de basis van de balkop pakken en je vuist sluiten.

Er is niet veel aan de B-PIXI, maar alles is perfect ontworpen en geïmplementeerd. Het is ook een goedkoop DSLR-statief, dat veel minder kost dan concurrenten.

Voordat ik er een begon te gebruiken, had ik moeite om de reden voor zijn populariteit te zien, maar nu ik er een heb gehad, is het vrij duidelijk geworden. Het klinkt vreemd om te zeggen, maar de B-PIXI is bijna als een kunstwerk dat in een designmuseum moet worden tentoongesteld, wat een perfecte eenvoud in ontwerp vertegenwoordigt.

Je kent waarschijnlijk de beroemde fotograaf die zegt: “de beste camera is degene die je bij je hebt.” Nou, hetzelfde kan gezegd worden over statieven, en met de B-PIXI heb je veel meer kans om het in je tas of zak te hebben dan iets groters.

Controleer de huidige prijs

7. ZOMEI Z699C koolstofvezel statief

ZOMEI Z699C

Bekijk meer beoordelingen

Dimensies: 18,5 x 5,31 x 5,31 ” (469,9 x 134,87 x 134,874 mm)
Max Hoogte: 60″ (1524 mm)
Gewicht: 3,22 pond (1,46 kg)
Lading: 3,3 lb (1,5 kg)

Controleer de huidige prijs

Als u op zoek bent naar een betaalbaar koolstofvezel DSLR-statief, hoeft u niet verder te zoeken – de Zomei Z699C zou bovenaan uw lijst moeten staan.

Voordat we ingaan op de statistieken, is het de moeite waard om de vraag te beantwoorden: is koolstofvezel beter dan aluminium als materiaal voor statieven? Goed Ja en nee.

Het belangrijkste voordeel van koolstofvezel ten opzichte van metaal is het gewicht. Koolstofcomposietconstructie biedt een hogere sterkte: gewichtsverhouding in vergelijking met aluminium – dit stelt statieffabrikanten in staat om een statief te maken met vergelijkbare afmetingen en laadmogelijkheden die minder weegt.

Echter een lichter statief is niet altijd een goede zaak – studiofotografen en mensen die kwetsbare onderwerpen fotograferen, zoals bijvoorbeeld pasgeborenen, zullen normaal gesproken de voorkeur geven aan iets zwaarders, om een stabielere basis te bieden die helemaal niet beweegt bij het gebruik van de camera.

Sommigen noemen vibratiereductie als een voordeel van koolstofvezel ten opzichte van metaal. Hoewel dit waar is, is het veel gemakkelijker om trillingen in een statief te verminderen door er iets aan te hangen of zelfs je cameratas naast een van de poten te plaatsen.

Laten we het Zomei Z699C DSLR-statief nu eens nader bekijken om te zien of het het juiste statief voor u is, ongeacht de koolstofvezelconstructie.

ZOMEI Z699C

De balkop op de Zomei Z699C is robuust en lijkt goed gemaakt, met een mooie vloeiende beweging bij het aanpassen van de zijknoppen om het pan / tilt-vergrendelingsmechanisme los te laten.

Zoals gebruikelijk in 2023 met DSLR statieven van dit kaliber, is er een ingebouwd bubbelniveau naast de vergrendelingsplaat, om u te helpen een level shot te krijgen.

De middelste kolom heeft twee fasen van draaiende sloten en een afneembare draaggreep die ik een leuke touch vond.

Door de onderkant van de twee sloten ongedaan te maken, kunt u de bovenste kolom volledig verwijderen. Er is geen haak opgenomen in de basis van de kolom, maar er is een leeg schroefgat waar u er een kunt toevoegen als dat nodig is.

De poten op het Zomei Z699C DSLR statief kunnen in 3 verschillende fasen worden ingesteld, met een stevig, ratend klinkend geluid als je ze uit elkaar trekt. Alles voelt heel goed gemaakt en de beweging is stevig en geruststellend.

Dankzij de met rubber bedekte draaiende beengewrichtsloten kunnen de benen snel worden verlengd tot hun volledige lengte in één snelle draai met één hand – ideaal om snel klaar te zijn voor uw opname.

De poot met de Zomei-branding op de foam grip handgreep is volledig te scheiden van het hoofdstatief, zodat u het kunt verwijderen en vervolgens de balkop erop kunt bevestigen, waardoor het een volwaardige monopod wordt.

Er is soms een beetje verwarrend met monopods over wanneer fotografen ze precies gebruiken. Het helpt om een monopod te zien als een run-and-gun-stijl van statief, waarbij het hebben van iets met 3 uitgespreide benen een obstructie kan veroorzaken. Monopods worden ook vaak gebruikt door sportfotografen.

Ondanks zijn lichtgewicht is de maximale belasting voor het Zomei Z699C DSLR-statief een indrukwekkende 15 kg (33 lbs), wat betekent dat het sterk en stevig genoeg is voor zelfs de zwaarste camera + lens + flitser.

Zoals met alle Zomei DSLR-statieven die ik in het verleden heb behandeld, is de bouwkwaliteit echt uitstekend en het gewichtsvoordeel van koolstofvezel voor deze prijs is ongelooflijk aantrekkelijk.

Controleer de huidige prijs

8. MeFOTO Klassieke Aluminium Roadtrip

MeFOTO Klassiek Aluminium

Bekijk meer beoordelingen

Dimensies: 15,4 x 3 x 3″ (391,16 x 76,2 x 76,2 mm)
Max Hoogte: 86,61″ (2199,89 mm)
Gewicht: 3,63 kg (3,6 lb)
Lading: 7,98 kg (17,6 lb)

Controleer de huidige prijs

Hier is een extreem populair statief dat je waarschijnlijk in het verleden op je favoriete fotografiewebsites hebt gezien.

De MeFOTO Classic Aluminium Roadtrip is mefoto’s best verkochte DSLR statief, gebruikt door zowel professionele als amateurfotografen over de hele wereld.

Ik specificeer ‘professionele’ fotografen, omdat er onlangs een verschuiving is geweest van standaard volledig zwarte traditionele statieven naar meer in het oog springende kleurrijke statieven zoals die in het MeFOTO-assortiment (zie alle gekke kleuren die hier beschikbaar zijn).

Het lijkt erop dat het gebruik van een statief met opzichtige kleuren dat er intrinsiek uitziet ‘niet-professioneel‘, helpt professionele fotografen eigenlijk om op te gaan in de menigte, waardoor ze foto’s kunnen maken op plaatsen waar ze misschien niet zouden moeten zijn …!

Of dit nu het geval is of niet, de MeFOTO Classic Aluminium Roadtrip in welke kleur u ook kiest, het is een goed ontworpen statief tegen een aantrekkelijke prijs.

Voor je geld krijg je niet alleen een volledig uitgerust statief dat kan worden omgezet in een monopod, maar ook een draagtas van goede kwaliteit om op te starten.

Hoewel het tegenwoordig gebruikelijk is om een soort goedkoop aanvoelende statieftas bij je statiefaankoop te kopen, is degene die bij de MeFOTO wordt geleverd veel beter – gewatteerd, grondig gestikt en gebouwd om lang mee te gaan.

MeFOTO Klassiek Aluminium

Beginnend aan de bovenkant van de MeFOTO Roadtrip, helpen een Q-serie balhoofd en Arca-Swiss stijl quick release plaat en ingebouwde bubbelniveau om soepele pannen en hoofdbewegingen tot 360° te bereiken.

De vijf uitschuifbare beendelen zijn aan elkaar bevestigd met gripvaste, draaiende sloten die snel met één hand kunnen worden bediend om alle secties samen te ‘laten vallen’.

Eenmaal uitgeschoven, kunt u de hoek van de benen wijzigen in twee vergrendelbare posities, zodat u uw camera iets dichter bij de grond kunt plaatsen of een stabiele opname kunt perfectioneren in een omgeving met een oneffen grondoppervlak.

Door de middelste kolom en statiefpoot aan elkaar te verwijderen en aan elkaar te schroeven, kunt u de MeFOTO Roadtrip omzetten in een monopod van 1 m 62 cm (64 inch).

Als je klaar bent, kunnen de statiefpoten 180° worden teruggeklapt, om het statief een laatste compact formaat van slechts 39 cm (15,4″) te geven – klein genoeg om zelfs in sommige camera-sling bags te passen!

De MeFOTO Classic Aluminium Roadtrip wordt ondersteund door een garantie van 5 jaar en is een kleurrijk, leuk, functioneel statief van hoge kwaliteit dat is gebouwd om lang mee te gaan en gemakkelijk voor de ogen te zijn.

Als je er uiteindelijk een koopt, raad ik je aan om uit de buurt van klassiek zwart te blijven en plezier te hebben met een van hun 7 andere kleuren: blauw, goud, groen, oranje, purple, rood of titanium.

Controleer de huidige prijs

9. Neewer Carbon Fiber Statief

Neewer Koolstofvezel 66

Bekijk meer beoordelingen

Dimensies: 20,87 x 5,31 x 5,31″ (530,1 x 134,9 x 134,9 mm)
Max Hoogte: 66,14″ (1679,96 mm)
Gewicht: 2,11 kg (4,67 lb)
Lading: 26,5 kg (12,02 kg)

Controleer de huidige prijs

Ik besloot om nog een betaalbaar koolstofvezel statief op te nemen in deze lijst met de beste DSLR-statieven van 2023, en dit aanbod van Neewer haalde de cut.

Neewer staat in de fotografie-industrie bekend om het aanbieden van voordelige, hoogwaardige producten die rechtstreeks uit China komen. Ik heb in het verleden hun LED-lampen gehad, maar deze Neewer Carbon Fiber was het eerste statief dat ik van hen heb gehanteerd.

Laten we beginnen met de prijs – het is extreem moeilijk om een carbon statief van goede kwaliteit te vinden voor minder dan $ 100, maar Neewer lijkt ons er een te hebben gegeven!

Voor een prijs die vergelijkbaar is met de meeste aluminium statieven, is de Neewer Carbon Fiber Tripod een indrukwekkende creatie en biedt het een aantal geweldige functies om op te starten.

Neewer Koolstofvezel 66

Aan de bovenkant van het Neewer Carbon Fiber Tripod wordt een gewone balkop en afsluitbare basisplaat met bubbelniveau aan uw camera bevestigd en pannen en kantelt deze ongeveer 360 ° om u te helpen de beste compositie voor uw opname te bereiken.

Beweging is vloeiend en soepel, instelbaar door een met rubber vastgepakte draaiknop – als u deze enigszins ongedaan maakt, kunt u wat weerstand achterlaten tijdens het pannen, wat helpt om een nauwkeurigere positionering te bereiken.

3 draaiende sloten maken de statiefpoten los, allemaal ongedaan te maken met een snelle draai van de hand en een shake! Het inklappen van de benen gaat even snel en gemakkelijk, waarbij alle secties afsluitbaar zijn met 3 snel draaiende handbewegingen.

Het statief strekt zich uit tot 169 cm (66,5″) met een minimale verlengde hoogte van 59 cm (23,2″). De monopod kan groeien van 54 cm (21,3″) helemaal tot 143 cm (56,3″).

Een leuke touch op het Neewer Carbon Fiber Tripod zijn de rubberen voetjes van het statief, die bij het vastschroeven een scherpe aar voor een betere tractie op ijs, gras of andere soortgelijke oppervlakken.

Het belangrijkste voordeel van dit koolstofvezel statief is de ongelooflijke sterkte/gewichtsverhouding – met een gewicht van slechts 1,52 kg (3,35 lbs), het kan een indrukwekkende 12 kg (26,5 lbs) bevatten!

Als je op zoek bent naar een lichtgewicht statief, maar niet veel te besteden hebt, raad ik je aan dit Neewer-model te bekijken.

Controleer de huidige prijs

Hoe een DSLR-camerastatief te kiezen

dslr statief testen

Het testen van een reeks statieven in onze tuin. Ter vergelijking, ik ben 1m 94cm (6ft 4″)

Zonder uw beslissing te ingewikkeld te willen maken, zijn er een paar belangrijke factoren om in gedachten te houden bij het proberen te beslissen welk statief geschikt is voor uw DSLR.

(Als een kanttekening, deze statieven zijn natuurlijk prima te gebruiken met kleinere stijl spiegelloze camera’s, of iets dat een 1/4 “statiefgat heeft. Ik heb ‘dslr’ gespecificeerd om een indicatie te geven van het vermogen van deze statieven om grotere camera’s met hun respectieve lenzen vast te houden.)

Als je een professional bent, zijn er enkele andere dingen om te overwegen bij het kiezen van een statief, maar voor de meeste andere fotografen zijn ze grotendeels irrelevant. Dit is waar je aan moet denken:

1. Prijs

Ik raad je ten zeerste aan om NIET het eerste goedkope dslr statief te kiezen dat je tegenkomt, hoe verleidelijk dat ook is! Vergeet niet dat u investeert in iets dat uw camera-uitrusting veilig en veilig moet vasthouden.

Dit gezegd hebbende, alle modellen die in deze gids worden besproken, zijn wat ik beschouw als binnen het bereik van de gemiddelde fotograaf. Ze hebben allemaal een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

2. Maximale hoogte

Idealiter bereikt het statief dat u kiest uw ooghoogte of is het zo dichtbij mogelijk. Vergeet niet dat de hoogtemeting de middelste kolom volledig uitgeschoven omvat, maar u moet ook rekening houden met de grootte van uw DSLR (d.w.z. dit voegt meestal nog eens 3-4 “toe aan de bovenkant van het statief).

Als je rechtstreeks in de zoeker van je camera kunt kijken zonder je nek te draaien, betekent dit een veel comfortabelere ervaring, vooral als je je statief veel zult gebruiken.

Dit gezegd hebbende, als je kiest voor een korter statief (misschien om gewicht te besparen), hebben sommige camera’s een uitklapbaar LCD-scherm, wat handig kan zijn om te helpen bij het samenstellen … al kijk je er natuurlijk nog steeds op neer.

Een ander ding om te overwegen is een mini- of ’tafelblad’-statief, voor die momenten waarop een full-size model misschien niet geschikt is. Ik introduceer een paar van de beste mini statieven voor DSLR camera’s hieronder.

3. Dragend gewicht

(In tegenstelling tot het gewicht van het statief zelf.) Dit spreekt voor zich – je moet een statief vinden dat het gewicht van de camera + lens waarmee je het wilt gebruiken veilig kan vasthouden. Gelukkig zijn de hier besproken statieven allemaal in staat om zelfs de omvangrijkste DSLR-camera’s te bevatten.

4. Statief gewicht

Dit is vooral een overweging als je van plan bent om veel met je statief te gaan reizen. Het is duidelijk dat een lichter statief minder betekent om te dragen, maar aan de andere kant kan een zwaarder statief meer stabiliteit betekenen … vooral bij harde wind.

Om te voorkomen dat een licht statief licht beweegt in ongunstige windomstandigheden, hebben sommige modellen een haak onder de middelste kolom, waarop u uw cameratas kunt overhandigen, of iets om wat gewicht aan de opstelling toe te voegen.

Veelgestelde vragen

Hoe kies ik een statief voor mijn DSLR?

Het kiezen van een statief hangt af van hoeveel u wilt uitgeven en uw specifieke behoeften. Als je bijvoorbeeld een reisfotograaf bent, wil je iets lichts en draagbaars. Als je voornamelijk in een studio fotografeert, wil je misschien iets stevigers en zwaarders.

Wat is het beste DSLR statief?

Onze topkeuze op dit moment is de Vanguard Alta Pro 263AP. Het is super stevig, gemakkelijk en snel aan te passen en kan veel gewicht aan. We raden aan om het te gebruiken met de Pan Head in plaats van de Ball Head-bevestiging om echt zijdezacht te bewegen en te pannen.

Zijn Vanguard statieven goed?

In één woord – ja. Vanguard heeft een reputatie opgebouwd als de makers van hoogwaardige producten. Hun prijspunten zijn misschien niet de goedkoopste, maar ze zijn een weerspiegeling van de kwaliteit die je krijgt met een van hun statieven.

Hoeveel kost een goed statief?

Hoeveel je uitgeeft aan een statief hangt af van de kwaliteit die je wilt krijgen. Een goed statief dat uw DSLR ondersteunt, kan van $ 60 tot meer dan $ 150 kosten. Er zijn zelfs goedkopere opties die goed genoeg zijn voor dagelijks gebruik, maar die niet hetzelfde niveau van stabiliteit en hardheid bieden als een duurdere optie.

Beste DSLR Statieven | Laatste woorden

Zoals we hebben gezien, zijn er tal van geweldige opties als het gaat om het kopen van een DSLR-statief in 2023.

Ik zal aan deze lijst toevoegen als ik andere modellen tegenkom die bij de rekening passen, dus zorg ervoor dat je de komende maanden terug blijft komen.

Als je een favoriet DSLR-statief hebt dat ik niet in deze lijst heb opgenomen, laat ons dan hieronder een reactie achter.

Vergeet niet dat een statief een beetje extra gewicht aan uw cameratas kan toevoegen, maar als u er een beschikbaar hebt tijdens het fotograferen, kan dit het verschil betekenen tussen een wazige opname en een haarscherpe opname.

Het gebruik van statieven voor fotografie geeft je de tijd om je compositie echt aan te scherpen, waardoor het statief het gewicht van je camera ondersteunt terwijl je erover nadenkt – gelukkig fotograferen!