Beste fotowedstrijden om deel te nemen (+ hoe ze te winnen)

FacebookPinterestDelen

Deelnemen aan fotografiewedstrijden is een geweldige manier om gemotiveerd te blijven en je vaardigheden te verbeteren.

Afhankelijk van de competitie kun je ook erkenning en persaandacht krijgen, om nog maar te zwijgen van een mogelijke geldprijs of uitrusting.

Je hoeft geen professionele fotograaf te zijn om deel te nemen.

Er zijn ook veel fotowedstrijden open voor amateurfotografen.

Hier vind je een selectie van de best betaalde en gratis fotowedstrijden om je volgende creatieve doorbraak te vinden.

Ik heb ook wat advies van ervaren juryleden van fotowedstrijden opgenomen met tips over hoe je fotoprijzen kunt winnen.

Inhoudsopgave

Wat zijn de beste fotowedstrijden om deel te nemen ?

Hier zijn enkele van de beste fotografiewedstrijden om deel te nemen . Er is een leuke fotowedstrijd voor alle niveaus, dus zorg ervoor dat je ze allemaal bekijkt!

1. GuruShots Fotowedstrijd

Gurushots fotowedstrijd

 • Wat het is: Een uniek wedstrijdformat waar je zo vaak kunt meedoen als je wilt en waardevolle feedback krijgt van een enorme fotografiecommunity op je inzendingen.
 • Wanneer het is: Elke dag is er een nieuwe fotografie-uitdaging.
 • Prijzen: Camera-apparatuur en andere stukjes uitrusting van wereldwijde merken.
 • Is er een toegangsprijs? Als u wilt deelnemen aan een Exhibition Challenge (waarbij foto’s worden afgedrukt en bekeken in een fysieke ruimte), is er een kleine vergoeding van minder dan $ 10. Anders is de toegang tot de dagelijkse uitdagingen gratis.

GuruShots is een fotografie-app die sociale media combineert met fotowedstrijden. Binnen de community kunt u uw afbeeldingen presenteren en stemmen op de foto’s van andere gebruikers.

Je kunt deelnemen aan de dagelijkse wedstrijden om gemotiveerd te blijven en mogelijk prijzen en erkenningen te winnen. De erkenningen helpen je om een niveau hoger te komen en invloedrijker te worden. De awards kunnen cadeaubonnen of fotografische uitrusting zijn.

Er zijn dagelijkse uitdagingen, snelheidsuitdagingen en tentoonstellingsuitdagingen. Deze laatste zijn de enigen met een inschrijfgeld. De prijzen zijn echter waardevoller omdat ze je de kans geven om je werk in luxe galerijen te laten zien.

2. Sony World Photography Awards

Sony World Photography Awards

 • Wat het is: Het is het toonaangevende programma van de World Photography Organization. Het is gewijd aan het vieren en presenteren van het werk van gevestigde en opkomende fotografen.
 • Wanneer het is: De fotowedstrijden beginnen in juni. Ze hebben verschillende deadlines per categorie.
 • Prijzen: De winnaars krijgen geldprijzen en digitale Sony-apparatuur. Ze worden ook gepromoot op de website en opgenomen in tentoonstellingen en publicaties.
 • Is er een toegangsprijs? De Sony World Photography Awards zijn gratis toegankelijk.

De Sony World Photography Awards zijn verdeeld in vier fotowedstrijden of categorieën. Het wordt al 16 jaar georganiseerd door de World Photography Organization.

Fotomanipulatie is toegestaan, wat zeldzaam is in fotografiewedstrijden. Het moet echter duidelijk worden vermeld in de beschrijving.

U kunt afbeeldingen indienen die met elk apparaat zijn gemaakt, inclusief smartphones. Het is niet beperkt tot Sony-gebruikers. De enige beperking is dat de foto het jaar ervoor is genomen. Voor de editie van kunt u dus alleen afbeeldingen indienen die zijn gemaakt van 01/01/ tot 31/12/.

De winnaars worden in april bekendgemaakt en de hoofdprijs is $ 25.000. U kunt tussen de 5 en 10 afbeeldingen per categorie invoeren.

De categorie Professional is de enige met specifieke regels over publicaties. Zorg ervoor dat u deze regels doorneemt voordat u zich aanmeldt.

3. Istanbul Foto AwaRds

Istanbul Foto Awards

 • Wat het is: De Istanbul Photo Awards is een “internationale nieuwsfotowedstrijd”. Het staat open voor professionele fotografen.
 • Wanneer het is: De aanvragen zijn meestal geopend van november tot januari.
 • Prijzen: De top drie fotografen in elke categorie winnen geldprijzen.
 • Is er een toegangsprijs? De applicatie is volledig gratis omdat het bedoeld is om nieuwsfotografen wereldwijd te ondersteunen.

Het Anadolu Agency promoot de Istanbul Photo Awards. Het doel is om bij te dragen aan de sfeer van nieuwsfotografie.

De winnende beelden moeten de kijker betrekken bij oorlog en conflict. Ze moeten mensen ook helpen verschillende culturen te kennen en te begrijpen.

De wedstrijd loopt al acht jaar en staat alleen open voor professionele fotografen. U kunt zich aanmelden voor vijf categorieën met één afbeelding of een fotoserie, bijvoorbeeld Single News of Story News.

U kunt alle gewenste categorieën invoeren. De ingezonden foto’s moeten het jaar ervoor worden gemaakt. Digitale manipulatie is niet toegestaan.

4. iPhone Fotografie Awards

Telefoon Fotografie Awards

 • Wat het is: Een fotowedstrijd ter promotie van fotografie gemaakt met iPhones en iPads.
 • Wanneer het is: De fotowedstrijd vindt elk jaar plaats. De deadline is meestal eind maart.
 • Prijzen: De winnaars krijgen Apple-apparaten, plus Gold- en Platinum-staven.
 • Is er een toegangsprijs? Ja, er zijn toegangsprijzen. De kosten zijn afhankelijk van het aantal inzendingen. Het bereik gaat van $ 5,50 voor een enkele afbeelding tot $ 135,50 voor 50 afbeeldingen.

Iedereen kan meedoen met foto’s gemaakt met iPhones en iPads. Afbeeldingen die eerder zijn gepubliceerd, kunnen niet worden opgenomen. Ook is het manipuleren ervan met Photoshop verboden.

Er zijn veel categorieën, zoals Natuur, Reizen, Stilleven, etc. U kunt zoveel categorieën invoeren als u wilt. Elke foto kan echter slechts in één categorie worden ingediend.

 • Lees meer: 25 iPhone Fotografie Tips

5. Drone Foto Awards

Drone foto awards

 • Wat het is: Het is een fotowedstrijd gewijd aan drone- en luchtfotografie. Het is een initiatief van de Siena Awards.
 • Wanneer het is: Inzendingen zijn open van mei tot juni.
 • Prijzen: De winnaars ontvangen een geldprijs. Ze zijn ook opgenomen in een tentoonstelling waar ze een beeldje krijgen.
 • Is er een toegangsprijs? U kunt één afbeelding gratis invoeren. Daarna is het inschrijfgeld 20 euro voor drie foto’s en 20 euro voor eventuele extra afbeeldingen. Video’s en Storytelling categorieën hebben toegangsprijzen van 35 euro.

De Siena International Photo Awards is een van de beste fotografiewedstrijden ter wereld. Sinds 2018 organiseren ze de Drone Photo Awards. Het is volledig gewijd aan luchtfotografie en video.

De beelden kunnen worden genomen vanuit een vliegtuig, blimp en anderen – niet alleen met drones. Er zijn meerdere categorieën, zoals Bruiloften, Abstract, Natuur, Mensen, etc.

Alle categoriewinnaars worden tentoongesteld in Siena, Italië, tijdens het Siena Awards Festival. Ze krijgen ook persaandacht, een contante prijs en een beeldje.

 • Lees meer: Hoe kan ik mijn luchtfotografie verbeteren?

6. LensCulture Street Photography Awards

6. LensCulture Street Photography Awards

 • Wat het is: Een fotowedstrijd gewijd aan het vinden van de meest getalenteerde fotografen die het dagelijks leven vastleggen.
 • Wanneer het is: De deadline ligt elk jaar rond eind december.
 • Prijzen: Een solotentoonstelling online, een groepstentoonstelling in een Londense galerie en $ 10.000 aan geldprijzen.
 • Is er een toegangsprijs? Losse toegangen zijn gratis. Je moet inschrijfgeld betalen als je meer afbeeldingen wilt indienen. U kunt ook betalen voor een beoordeling, zelfs als u niet wint.

LensCulture is een platform gewijd aan hedendaagse fotografie. Ze geven een tijdschrift uit en organiseren meerdere fotowedstrijden. Ze streven ernaar om de beste fotografen over de hele wereld te vinden.

LensCulture Street Photography Awards is een van hun belangrijkste initiatieven. Het staat open voor alle fotografen, ongeacht hun uitrusting, locatie of ervaring.

U kunt deelnemen aan meerdere categorieën en zoveel afbeeldingen indienen als u wilt. Een van de meest waardevolle dingen van hun fotowedstrijden is dat je feedback kunt vragen over je werk. Dit kost echter een extra vergoeding.

Een ander groot voordeel is de mogelijkheid om te exposeren in een Londense galerie.

7. Natuurfotograaf van dee Jaar

7. Natuurfotograaf van het jaar

 • Wat het is: Een natuurfotografiewedstrijd voor fotografen van alle nationaliteiten en niveaus. Het steunt Stichting Nature Talks.
 • Wanneer het is: Inzendingen gebeuren elk jaar van december tot januari. De winnaars worden gepresenteerd tijdens een festival in november.
 • Prijzen: De overall winnaar krijgt een hoofdprijs van €3.000. De categoriewinnaars krijgen geldprijzen en fotoapparatuur.
 • Is er een toegangsprijs? De categorie jong (voor fotografen onder de 18 jaar) is gratis toegankelijk. Het inschrijfgeld voor standaardcategorieën bedraagt €29. De categorie Portfolio heeft een instaptarief van €17.

Er zijn elf standaardcategorieën, één voor jonge fotografen en één voor portfolio’s. De NPOTY-awards doneren een percentage van de toegangsprijzen aan instandhoudingsprojecten.

8. Neutrale dichtheid awards

8. Neutrale dichtheid awards

 • Wat het is: Een internationale fotografieprijs voor professionele en amateurfotografen.
 • Wanneer het is: De vroege deadline voor gereduceerde toegangsprijzen is april. De definitieve deadline is in september.
 • Prijzen: Er is een totaal van $ 10.000 prijzengeld. De hoofdprijswinnaar krijgt $ 3.500 in de professionele categorie. Je strijdt om een prijs van $ 2.400 als je deelneemt als amateurfotograaf.
 • Is er een toegangsprijs? De toegangsprijzen variëren van $ 19 tot $ 34, afhankelijk van de categorie en of het een vroege inzending is.

De Neutral Density Awards is een professionele en amateur fotografiewedstrijd. Professionals hebben zes categorieën en amateurs hebben er vijf.

Elke categorie heeft vele subcategorieën. Professioneel beeldend kunstfotografisch werk kan bijvoorbeeld abstract, conceptueel, naakt, enz. Zijn.

Dit is een internationale fotografieprijs die tot doel heeft opkomende kunstenaars te lanceren. Het gaat niet alleen om de geldprijs; het gaat om erkenning in de fotografiewereld.

9. Big Picture Natural World FotografieWedstrijd

9. Big Picture Natural World FotografieWedstrijd

 • Wat het is: Een fotowedstrijd gewijd aan het tonen van de diversiteit van het leven en het vieren van conserveringsbeelden.
 • Wanneer het is: De inzendingen openen in december en sluiten in maart.
 • Prijzen: De hoofdprijs is $ 5.000 voor de algehele winnaar. Elke winnaar van de zeven categorieën krijgt een geldprijs van $ 1.000. Alle categoriewinnaars worden tentoongesteld in de California Academy of Sciences.
 • Is er een toegangsprijs? U kunt maximaal 10 afbeeldingen indienen met een inschrijfgeld van $ 25. De vergoeding is $ 15 per serie om deel te nemen met een fotoverhaal.

De Big Picture Natural World Photography Competitions heeft als doel de rijke diversiteit op onze planeet te promoten. Het doel is om het bewustzijn van het behoud van het natuurlijke leven door middel van fotografie te vergroten.

Of je nu een landschaps- of een natuurfotograaf bent, dit kan je volgende creatieve doorbraak zijn. Er is een categorie voor elk type fotografie, van Aquatic Life tot de Kunst van de Natuur.

De fotowedstrijd loopt al tien jaar. Onlangs lanceerden ze twee nieuwe initiatieven: Emerging Photographer Grant en Women in Wildlife Photography.

10. 1854

1854

 • Wat het is: 1854 is een platform dat belangrijke fotowedstrijden organiseert.
 • Wanneer het is: Het hele jaar door
 • Prijzen: Sommige fotowedstrijden bieden de mogelijkheid om deel te nemen aan tentoonstellingen of een prestigieuze soloshow. Anderen bieden geldelijke prijzen aan.
 • Is er een toegangsprijs? Je hebt een 1854 Full Access-lidmaatschap nodig, dat ongeveer US $ 150 per jaar kost.

1854 is een bekroond digitaal mediabedrijf. Ze publiceren het British Journal of Photography en organiseren opmerkelijke fotowedstrijden.

Hun fotografieprijzen culmineren in tentoonstellingen over de hele wereld. De BJP International Photography Award is bijvoorbeeld de belangrijkste internationale wedstrijd die ze organiseren.

Het biedt de mogelijkheid om een prestigieuze solotentoonstelling in Londen te houden en een productiesubsidie van £ 5.000. Ze zijn toegewijd aan het lanceren van de carrières van opkomende fotografen.

12 tips voor het winnen van fotografiewedstrijden

In dit artikel vroegen we vier bekroonde fotografen om tips over hoe je de volgende fotowedstrijd kunt winnen waaraan je deelneemt.

Hier is een samenvatting van wat ze ons vertelden:

James Day – Jurylid, Sony Alpha Awards Trouwcategorie

1. Laat de juryleden iets zien wat ze nog niet eerder hebben gezien.

Wanneer u deelneemt aan een fotowedstrijd zoals de Sony Alpha Awards, kijk dan naar fof iets dat visueel spannend is of iets waardoor de rechter terug wil voor een tweede blik. Vergeet niet dat de arme rechters honderden, zo niet duizenden foto’s zullen hebben om door te spitten!

2. Verwijder afleidingen.

Zijn er vervelende elementen in de opname die afleiden van het hoofdpunt van het beeld? Overweeg om ze bij te snijden of te verwijderen en probeer de afbeelding te vereenvoudigen, zodat de juryleden precies kunnen zien wat je zag toen je de foto maakte.

3. Bereid het dossier zorgvuldig voor.

Heeft het bestand de juiste indeling, kleurruimte en grootte voor de manier waarop de afbeelding wordt bekeken? Is het beeld correct verscherpt? Neem een paar extra momenten om het bestand voor te bereiden, zodat het echt zingt.

4. Lees de regels goed door.

Besteed niet al die tijd aan het perfectioneren van een afbeelding om deel te nemen, alleen om te ontdekken dat het niet in aanmerking komt om te winnen vanwege een algemene voorwaarden. Een voorbeeld is dat voor de Sony Alpha-awards inzendingen moeten worden opgenomen met een Sony alpha-camera en Sony-lens.

Craig Parry – Jurylid, Alpha Awards Nature Category

5. Wees voorbereid.

Bereid je voor op je shoot door ervoor te zorgen dat je de omgeving en het onderwerp begrijpt voordat je de sprong waagt. Er is niets erger dan onvoorbereid naar een shoot of locatie te rocken, dus doe altijd je due diligence!

6. Stap uit je comfortzone.

Neem risico’s – niet alleen fotografisch, maar ook persoonlijk. Er is niets meer lonend dan het uitbreiden van je comfortzone en het zal tegelijkertijd je fotografie verbeteren.

7. Zoek inspiratie buiten de gebruikelijke plaatsen.

Stop met kijken op social media voor ideeën! Denk na over je onderwerp en locatie en probeer inspiratie te vinden buiten de norm. Kijk misschien terug naar oude boeken of oude tijdschriften voor out-of-the-box ideeën. Als je het op sociale media ziet, is het hoogstwaarschijnlijk al doodgeschoten.

8. Heb perspectief.

Het is zo belangrijk om een gezond perspectief op je werk te hebben – denk niet dat je fotografie de beste is. Het is belangrijk om geïnspireerd te worden door je collega’s, en het zal je helpen groeien als kunstenaar. Inspiratie is een gezonde mindset en het zal je helpen je te ontwikkelen als kunstenaar en persoon.

Stefan Haworth – Jurylid, Alpha Awards Sport Categorie

9. Begin met het onderwerp.

Zorg ervoor dat het onderwerp van je foto duidelijk is gedefinieerd en niet opgaat in het onderwerp. Zorg ervoor dat er een aspect is dat je iets laat voelen – is het de amplitude van de ruiter of atleet, emotie, succes, stoke, stijl, schoonheid, pijn? Wat is er zo bijzonder om dat moment vast te leggen, en waarom die fractie van een seconde?

Zorg ervoor dat je de atleet of het onderwerp op het beste moment hebt vastgelegd wanneer ze er goed uitzien of op het hoogtepunt van hun sprong zijn.

10. Streef naar eenvoud.

Minder is meer. Zorg voor zo min mogelijk afleiding in het beeld en zorg ervoor dat het onderwerp prominent aanwezig is. Gebruik licht om contrast te creëren en breng het oog van de kijker naar het onderwerp.

11. Vergeet niet dat licht de sleutel is.

Het is effectief om je foto’s zo dicht mogelijk bij het echte leven te houden, maar spelen met schaduwen, donker en licht, kan een verbazingwekkend contrasterende look geven die nog krachtiger kan zijn.

Wanneer u de afbeelding maakt, moet u ervoor zorgen dat u de afbeelding belicht, zodat het onderwerp correct wordt geïdentificeerd en niet scherpstelt op kleur, omdat licht het creëert en contrast geeft. Zoals Stefan zegt: “Schiet voor zwart-wit, kleur is een bonus.”

12. Let op framing.

Dit is de sleutel – heb je de regel van derden of symmetrie gebruikt? Blijf bij het een of het ander. Probeer zoveel mogelijk aspecten van het beeld op de regel van derde lijnen te laten liggen. Dit is een belangrijke kaart voor juryleden in het uiteindelijke beeld.

Je hebt misschien een epische foto als basis, maar het toevoegen van creativiteit en emotie is het krachtigste aspect dat je zal helpen de finale te halen.

Beste fotowedstrijden Veelgestelde vragen

Wat maakt een goede wedstrijdfoto?

Een afbeelding die goed genoeg is om in te dienen voor fotowedstrijden, moet een uniek standpunt laten zien. Het moet ook technisch correct zijn.

Wat is de meest prestigieuze fotografieprijs?

De belangrijkste internationale wedstrijd is de Hasselblad Award. Het wordt gepresenteerd aan de “fotograaf erkend voor belangrijke prestaties”.

Er is ook de Pulitzer Prize for Photography. Dit is een van de belangrijkste erkenningen voor fotojournalisten.

De Sony World Photography Awards is een andere belangrijke internationale wedstrijd.

Waar letten fotowedstrijd juryleden op?

Juryleden zoeken naar techniek en originaliteit. Winnende beelden moeten perfect zijn in techniek en compositie. Ze moeten echter ook een sterk punt presenteren van het zicht. Fotografen moeten iets communiceren met hun werk.

Hoe kies ik een wedstrijdfoto?

Niet alle fotowedstrijden zijn geschikt voor elke fotograaf. Lees de regels om te zien of uw afbeelding geschikt is. Lees ook de algemene voorwaarden om te zien of u akkoord gaat. Evalueer vervolgens de prijzen en kijk of ze het inschrijfgeld waard zijn.

Klaar om deel te nemen aan je eerste fotowedstrijd? Laatste woorden

Een zeer belangrijk onderwerp wanneer je meedoet aan een fotowedstrijd zijn rechten.

Aan de ene kant moet je ervoor zorgen dat je je rechten niet opgeeft door deel te nemen. U moet ook controleren hoe ze van plan zijn uw foto’s te gebruiken.

De meeste belangrijke fotografieprijzen respecteren je recht als auteur. Sommige kleinere en minder bekende wedstrijden misschien niet. Lees de algemene voorwaarden zorgvuldig door.

Aan de andere kant moet u er zeker van zijn dat u geen inbreuk maakt op rechten van derden. Uiteraard moet u het volledige eigendom van de afbeelding hebben. Mogelijk hebt u echter ook modelreleases of andere machtigingen nodig.

Laat je in ieder geval niet ontmoedigen door de formaliteiten. Zorg ervoor dat je al je bases bedekt en begin met het deelnemen aan een fotowedstrijd of twee.

Het is altijd een goed idee om je werk naar buiten te brengen. Welke andere fotografieprijzen raad je aan? Laat het ons weten in de comments.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer