Beste Fujifilm lens voor landschapsfotografie

Als je een Fujifilm X-serie camera-eigenaar bent die graag geweldige buitenopnamen wil maken, is het verstandig om te investeren in een van de beste Fuji-lenzen voor landschapsfotografie.

Of je nu graag panoramische vergezichten wilt fotograferen met groothoeklenzen, of liever horizondetails wilt aanscherpen met een zoomlens, één ding is zeker : je hebt lenzen nodig met een uitstekende beeldkwaliteit.

Fujifilm 16mm f/1.4

Fujifilm 16mm f/1.4

Weer- en stofbestendig met een breed gezichtsveld dat perfect is voor het vastleggen van adembenemende landschappen.

Controleer de prijs op Amazon Controleer prijs op moment

Gelukkig hebben we hier op Shotkit een selectie landschapsfotografen van wereldklasse die allerlei Fujinon-lenzen gebruiken voor landschapsfotografie.

Om je wat tijd te besparen, hebben we de top 5-opties met de hand geselecteerd. Laten we het eens nader bekijken.

(Geïnteresseerd in andere lenzen? Bekijk onze gids voor de beste Fuji lenzen.)

Inhoudsopgave

Beste Fuji-lens voor landschapsfotografie

Beeld Product Functies
shk2-table__image Fujifilm 16mm f/1.4ONZE #1 KEUZE
 • Geweldig bij weinig licht
 • Weinig vervorming
 • Super Compact
 • Mooie Bokeh
Controleer AMAZON Prijs → Check MOMENT Prijs →
shk2-table__image Fujifilm 16-55mm f/2.8BEST BEOORDEELD
 • Stille werking
 • Ongelooflijk scherp
 • Weerbestendig
 • Uitstekende build
Controleer AMAZON Prijs → Check MOMENT Prijs →
shk2-table__image Fujifilm 10-24mm f/4GROTE WAARDE
 • Lichtgewicht
 • Robus Bouwen
 • Ultrascherp
 • Snel automatisch scherpstellen
Controleer AMAZON Prijs → Check MOMENT Prijs →
shk2-table__image Fujifilm 18-135mm f/3.5-5.6
 • Solide bouw
 • Uitstekende veelzijdige zoom
 • Scherp
 • Weerbestendig
Controleer AMAZON Prijs → Check MOMENT Prijs →
shk2-table__image Fujifilm 55-200mm f/3.5-4.8
 • Scherpstellen dichtbij
 • Vlijmscherp
 • Indrukwekkende beeldstabilisatie
 • Robuuste bouw
Controleer AMAZON Prijs → Check MOMENT Prijs →

1. Fujifilm XF 16mm f/1.4

Fuji groothoeklens die weerbestendig is met een maximaal diafragma van 1,4

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Uitstekende prestaties bij weinig licht
 • Minimale vervorming
 • Weerbestendig
 • Compacte en solide bouw
Tegens

 • Af en toe op focusjacht
Controleer amazon prijs Controleer moment prijs

Ondanks dat het een van de eerste Fujifilm-objectieven is die voor X-serie camera’s is uitgebracht, is de Fuji XF 16mm f/1.4 prime nog steeds een van de beste stukken glas die worden aangeboden.

En het is zeker een van de beste Fuji-lenzen voor landschapsfotografie. In feite is dit van alle prime lenzen die ze aanbieden, een van de best.

Zodra je de kenmerken van deze stellaire lens leert kennen, zul je het er al snel over eens zijn dat hij zijn tijd vooruit lijkt te zijn.

Beginnend met de bouwkwaliteit, weegt de XF 16mm f/1.4 slechts 13,2 oz (375gm) en beschikt hij over een volledig metalen behuizingsconstructie. Alles, van de camerabevestiging tot de scherpstelring, is het resultaat van een doordacht ontwerp en uitzonderlijke engineering.

Het is een van de slechts drie Fujinon-lenzen met het unieke handmatige scherpstelkoppelingssysteem. Met deze functie kun je volledig in autofocus zijn en zal de handmatige scherpstelring helemaal niet bewegen. Maar zodra je de scherpstelring terugtrekt, schakelt de lens onmiddellijk over op handmatige scherpstelling en beweegt de ring vrij.

Onder de scherpstelring zijn er afstandsmetermarkeringen waarmee u de scherpstelafstand gelijk kunt stellen, wat een throwback is naar veel oudere lenzen.

De scherpstelring glijdt met precies de juiste hoeveelheid weerstand en het koppelingssysteem heeft een geruststellende klik zodra het is ingeschakeld.

Een ander uniek kenmerk is dat deze 16mm f/1.4 prime lens wea isther-bestendig, waar ook stofbestendigheid onder valt.

Dit is een functie die enkele jaren niet consequent werd toegepast op Fuji-lenzen. Nu lijkt het erop dat ze proberen al hun nieuwe lenzen deze functie te geven, aangezien hun vlaggenschipbody’s weerbestendig zijn.

Het groothoekkarakter van de Fuji 16mm f/1.4 is perfect voor landschapsfotografie. Met dat soort brede gezichtsveld weet je zeker dat je een aantal verbluffende vergezichten vastlegt in landschaps- of portretoriëntatie.

Datzelfde niveau van dynamische hoek komt in het spel om in de buurt van objecten te komen en toch brede achtergronden vast te leggen. Met zijn f/1.4 diafragma en minimale scherpstelafstand van slechts 15cm creëert hij zeker mogelijkheden voor wat creatieve fotografie.

Prestaties bij weinig licht zijn ook verzekerd met dat grote diafragma.

Van dit objectief is bekend dat het een uitzonderlijke beeldkwaliteit produceert met zeer weinig algehele vervorming, zelfs gezien de groothoek.

fuji 16mm creëert een prachtige scherptediepte

Fujifilm XF 16mm f/1.4 | © Hotel Les Taylor

De geproduceerde beelden zijn scherp en prachtig gerenderd met een rand-tot-randscherpte in alle behalve de breedste diafragma-instellingen. Zelfs bij weinig licht produceert het uitzonderlijke beelden met een groot contrast en lichtregeling.

Wat autofocus betreft, in sommige situaties jaagt de lens tijdelijk op autofocus. Dit is niet overdreven en zou ook geen invloed hebben op uw landschapsfotografie-ervaring, maar het komt wel voor.

Over het algemeen is de Fujifilm XF 16mm f/1.4 een van de beste Fuji objectieven voor landschapsfotografie gezien de weersbestendigheid en robuustheid. Voeg hieraan toe dat het een geweldige groothoek heeft en de mogelijkheid om geweldige beelden te produceren en je hebt een winnende lens.

2. Fujifilm XF 16-55mm f/2.8

beste zoomlenzen voor nachtfotografie en landschappen met stofbestendigheid en vast maximaal diafragma

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Zeer veelzijdig
 • Snelle, nauwkeurige autofocus
 • Ongelooflijke beeldscherpte
 • Weer &stofdicht
Tegens

 • Geen beeldstabilisatie
 • Zwaar
Controleer amazon prijs Controleer moment prijs

Het is vaak moeilijk om een slechte Fuji-lens te kiezen vanwege het hoge niveau van engineering en constructie waarin ze in elke lens investeren. Zeker een van de beste Fujifilm objectieven, en zeker een van de beste objectieven voor landschap, is de Fujifilm XF 16-55mm f/2.8.

Deze bekroonde lens is een van de weinige Fuji-lenzen die de rode badge draagt met de tekst XF ZOOM.

Dit kleine ereteken is om aan te geven dat dit een premium zoomlens is – en het heeft deze titel overtuigend verdiend. De 16-55mm f/2.8 is een uitzonderlijk stuk glas dat in elke situatie goed presteert.

Het eerste wat opvalt aan dit objectief is dat het, in vergelijking met andere Fuji zooms in dit bereik, een groot en fors stuk uitrusting is. Het objectief is opgebouwd uit een volledig metalen behuizing en de standaard Fuji diafragmaring en scherpstelring. De scherpstelring is breed maar heeft een mooie boterzachte glijvlucht.

De zoomring is ook breed en heeft niet veel nodig om over het zoombereik te draaien. De zoomringfunctie is echter een beetje stijf en plakkerig, dus vereist een stevige hand.

De diafragmaring heeft een mooi niveau van stevigheid om te voorkomen dat het diafragma per ongeluk wordt gestoten, plus geruststellende klikken voor elke stop.

De voorkant van de lens heeft een filterdraad met een diameter van 77 mm die geschikt is voor veel filterkits die momenteel op de markt zijn, evenals andere Fujifilm-accessoires. Als klap op de vuurpijl is het lichaam volledig weersbestendig en stof afgedicht om zelfs de meest brute omstandigheden te weerstaan

Het hebben van een constant f/2.8 diafragma biedt veel flexibiliteit voor een zoomlens als de Fujifilm XF 16-55mm, vooral in een landschapssetting.

En als je kijkt naar alle objectieven voor landschapsfotografie van Fuji, dan is het zonder twijfel dat dit zowel qua brandpuntsbereik als beeldkwaliteit het beste van het beste is.

Een nadeel van deze camera is het ontbreken van optische beeldstabilisatie die op de Fuji kitlens verschijnt met een vergelijkbaar brandpuntsbereik als de 16-55mm. Dit is een gebied waar Fuji hun output in zowel hun lenzen als hun vlaggenschip camerabody’s moet verhogen.

Wat autofocus betreft, is het een ongelooflijk responsieve lens zonder tekenen van focusjacht of gemiste focus, zelfs bij slecht licht. Dankzij het grote diafragma over het hele bereik is nachtfotografie een genot met deze camera.

De beelden geproduceerd door de XF 16-55mm f/2.8 behoren tot de beste geproduceerd door Fuji glas. De beeldscherpte is duidelijk zichtbaar in het hele zoombereik en over het diafragmabereik. De output van deze lens concurreert gemakkelijk met de beste van de prime lenzen beschikbaarbekwaam.

landschapsfotografie met fuji 16-55

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 | © Bhagi Siva

De Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 is veruit een van de beste Fujifilm objectieven voor landschapsfotografie. In feite is dit objectief een van de beste Fujifilm objectieven voor elke toepassing en is het een geweldige universele lens. Het is niet te breed en heeft precies de juiste hoeveelheid zoom.

In de landschapswereld heeft het objectief een groothoekbereik en een klein beetje bereik met de zoom.

Het heeft een uitstekend diafragmabereik en de mogelijkheid om uitzonderlijke landschapsfoto’s te produceren. Dit is het soort lens om te hebben als je er maar voor zou kunnen kiezen om er een te nemen.

3. Fujifilm XF10-24mm f/4

scherpe fujinon lens met beeldstabilisatie en breed scala aan brandpuntsafstanden

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Solide bouw
 • Optische beeldstabilisatie
 • Ultrascherp
 • Veel waar voor je geld
Tegens

 • Geen weersafdichting
 • Enige randzachtheid op 10mm
Controleer amazon prijs Controleer moment prijs

De Fujifilm XF 10-24mm f/4 is niet voor niets een geliefd objectief onder Fuji landschapsfotografen.

Tot voor kort had het het breedste gezichtsveld van elke Fuji-lens. Dit, samen met de algehele prestaties, heeft deze lens een gemakkelijke keuze gemaakt voor iedereen die brede en dynamische landschapsfoto’s wil maken.

De lens is van gemiddelde grootte in vergelijking met de meeste Fuji lenzen en het heeft een duurzame metalen en geharde plastic behuizing. In je hand voelt het stevig en sterk aan.

Verder hebben het diafragma, de focus en de zoomring allemaal een geschikte hoeveelheid glijden en weerstand tegen onbedoelde beweging.

Als een van de eerste Fuji-zoomlenzen die werd uitgebracht, heeft het in de loop van de tijd een reputatie opgebouwd als een uitzonderlijke lens voor elke landschapsfotograaf.

de fuji 10-24 is geweldig voor architectuur en straatfotografie, evenals landschap

Fujifilm 10-24mm f/4 | © Yak Mirs

Hoewel het geen weersbestendigheid of enige vorm van stofafdichting anders dan standaard heeft, beschikt het wel over optische beeldstabilisatie. Een functie die dit een geweldige lens maakt voor handheld nachtlandschapsfotografie.

Bij de Fujifilm 10-24mm f/4 is de beeldkwaliteit scherp over het hele frame zonder tekenen van lichtafval, zelfs niet breed op 10mm.

Als een van de beste landschapsfotografielenzen heeft het ook een zeer nauwe brandpuntsafstand, waardoor een aantal zeer creërende opnamen mogelijk zijn.

Onderwerpscheiding met voor- en achtergrondelementen in een landschapsscène is gemakkelijk haalbaar, ondanks dat het grootste diafragma f/4 is. Het kan heel aantrekkelijk zijn om een natuurlijk voorgrondonderwerp als een aandachtspunt te kiezen en je achtergrond in de verte te laten verzachten.

Qua prijs-kwaliteitverhouding is de Fujifilm 10-24mm f/4 uitzonderlijk goed geprijsd voor de bouwkwaliteit, het brandpuntsbereik en de beeldkwaliteit die hij produceert.

Fujifilm heeft onlangs een nieuwe rode badge 8-16mm lens uitgebracht met een constante f/2.8 – dit objectief is echter bijna drie keer zo duur als de 10-24mm. Het vergelijken van deze twee groothoeklenzen zou oneerlijk zijn, maar ik heb wel het gevoel dat de Fuji 10-24mm veel meer waar voor zijn geld heeft.

Ondanks dat het rond dezelfde tijd wordt uitgebracht als een Fuji prime-lens die weersafdichting had, doet deze lens dat niet.

Voor een landschapslens die de mogelijkheid heeft om laag tot op oppervlakteniveau te komen voor dramatische opnamen, moet weersafdichting worden opgenomen. Helaas was dat niet zo, dus je moet gewoon wat meer beschermend zijn voor dit objectief.

Als je het leuk vindt om uitgestrekte en epische landschappen te kunnen fotograferen met voorgrond die echt genoeg aanvoelt om aan te raken, dan is dit een ideale lens.

Met zo’n groothoek kunnen een aantal ongelooflijk creatieve en dynamische beelden worden vastgelegd. Het kunnen inpassen van voorgrondelementen, middengrond, achtergrond en de lucht creëert een aantal echt magische beelden.

4. Fujifilm XF18-135mm f/3.5-5.6

scherp met groothoeklens brandpuntsafstanden van fujifilm

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Veelzijdig zoombereik
 • Optische beeldstabilisatie
 • Weer > stofafdichting
 • Solide bouw
Tegens

 • Presteert niet zo goed bij weinig licht
 • Inconsistente beeldkwaliteit
Controleer amazon prijs Controleer moment prijs

Als het gaat om veelzijdigheid is de Fujifilm XF 18-135mm f/3.5-5.6 veruit een van de beste objectieven voor landschapsfotografie.

Het brandpuntsbereik begint met een zeer brede 18mm die perfect is voor het vastleggen van wijd open vergezichten en Scènes. De volledige omvang van het zoombereik geeft een groot bereik voor het vastleggen van close-upsecties van een scène.

Als landschapsfotograaf kun je vrij gemakkelijk wegkomen met slechts één lens in je kittas – deze.

De 18-135 mm weegt slechts 17,3 oz (490gm) en heeft een relatief compacte behuizing die uitzonderlijk goed combineert met een van de Fuji vlaggenschip camerabody’s.

Die koppeling heeft een totaalgewicht van slechts 35,3 oz (1 kg), waardoor het een ongelooflijke draagbare kit is die je voor lange duur kunt dragen. Je zou deze opstelling kunnen dragen en de hele dag kunnen fotograferen zonder vermoeidheid.

De Fujifilm XF 18-135mm heeft optische beeldstabilisatie om camerabewegingen bij langere sluitertijden te verminderen en beschikt ook over een vertrouwd stof- en weersbestendigheidssysteem dankzij uitgebreide afdichting.

Tot slot voelt het gewoon als een solide en goed gemaakte lens in je hand en op je camera.

De loop is gemaakt van metaal en geharde kunststoffen om consistentie met andere lenzen van dit merk te garanderen.

De diafragmaring heeft een goede glijvlucht met merkbare klikken als je elke stop passeert. Ook heeft de scherpstelring een mooie soepele glijvlucht met precies de juiste hoeveelheid weerstand om onbedoeld uitglijden te voorkomen.

De zoomring op de Fuji 18-135mm f/3.5-5.6 is breed en zorgt voor een volledige en comfortabele grip bij het in- of uitzoomen.

De zoombeweging heeft een goede hoeveelheid glijden met de juiste weerstandsniveaus om te voorkomen dat de lens vanzelf in en uit glijdt.

In termen van algehele beeldkwaliteit kunnen de resultaten een beetje gemengd zijn. Hoewel het beelden van hoge kwaliteit aan de brede kant van de zoom zal produceren, zijn beelden in sommige omstandigheden niet zo goed en scherp als je zou verwachten.

Aan de brede kant van het bereik krijg je scherpe beelden van rand tot rand, vooral met een kleiner diafragma. Aan de bovenkant, tussen de 100mm en 135mm, begint de beeldkwaliteit er wel onder te lijden. Afbeeldingen worden zachter aan de randen en verliezen gewoon de sterke contrastdetails waar je anders op zou hopen.

Vergeet niet dat landschapsfotografie niet alleen over groothoeklenzen gaat – met behulp van zooms zoals deze kun je je landschap comprimeren, waardoor je bijvoorbeeld aantrekkelijkere rondingen in je fotografie kunt maken.

Aangezien het objectief begint met een f/3.5 diafragma, zijn de prestaties bij weinig licht niet zo goed als de andere objectieven op deze lijst. Sterker nog, bij weinig licht presteert de autofocus lang niet zo goed als bij betere lichtomstandigheden.

Voor de meeste landschapsfotografiesituaties kunnen beide factoren echter worden verwerkt om geweldige foto’s te maken.

Als je op zoek bent naar een enkele lens om in te investeren voor landschapsfotografie, dan is de Fujifilm XF 18-135mm f/3.5-5.6 de beste keuze. De prijs-kwaliteitverhouding is fantastisch en u zult een lens bezitten die geweldige landschapsfoto’s maakt en u de flexibiliteit van gebruik biedt.

5. Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8

Fujifilm-XF-55-200mm

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Uitzonderlijke beeldkwaliteit
 • Snelle en nauwkeurige autofocus
 • Goede beeldstabilisatie
 • Robuuste bouw
Tegens

 • Groot en zwaar
 • Niet weerbestendig
Controleer amazon prijs Controleer moment prijs

Als het gaat om de beste Fuji-objectieven voor landschapsfotografie, zou de lijst onvolledig zijn zonder de fantastische Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8.

Hoewel het niet de breedste beeldhoek aan de brede kant heeft, maakt het het zeker goed in de hoeveelheid bereik die dit heeft. De mogelijkheid om uit te zoomen tot 200mm biedt je een enorme hoeveelheid fotografisch potentieel, vooral in landschapsfotografie.

Kunnen inzoomen op natuurlijke elementen, aandachtspunten of zelfs hoe dieren in het wild op elkaar inwerken in je compositie leidt tot fantastische beelden.

Dit is een ongelooflijk solide en goed gebouwde lens met een volledig metalen behuizing.

Zoals je zou verwachten voor een objectief met een bereik als dit, is de body vrij lang en bevat de diafragmaring, brede scherpstelring en natuurlijk de zoomring. Elk heeft een soepele glijvlucht en de juiste weerstand om te voorkomen dat instellingen per ongeluk worden gestoten.

De diafragmaring heeft niet de gebruikelijke markeringen op de meeste Fuji-lenzen en ik vond dit een beetje frustrerend als ik het diafragma wilde aanpassen.

veelzijdige lens voor fuji

Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8 | © Eduard Krafts

Het beschikt ook over optische beeldstabilisatie, wat vooral handig is bij het fotograferen met de hand op het maximale bereik.

De 55-200mm weegt 20,2ox (580gm), waardoor het one van de zwaardere lenzen op dit gebied. In combinatie met een van de camerabody’s uit de X-serie is het echter nog steeds een comfortabel en beheersbaar gewicht dat voor landschapsfotografie absoluut noodzakelijk is.

Ondanks een maximaal diafragma van slechts f/3.5-4.8 presteert deze camera nog steeds goed bij weinig licht en heeft hij een uitstekend autofocussysteem.

De lens vertoont geen tekenen van jacht op focus, ongeacht de lichtkwaliteit. Het scherpstelsysteem is snel en nauwkeurig en is zeker een verkoopargument voor dit specifieke objectief.

Wat beeldkwaliteit en scherpte betreft, produceert deze lens uitzonderlijke beelden die goed zijn gerenderd en een groot contrast en scherpte hebben. Zelfs wijd open op 200mm met het diafragma een paar stops vergroot, is de beeldscherpte perfect.

Het is duidelijk waarom de Fujifilm XF 55-200mm is gekozen als een van de beste Fuji objectieven voor landschapsfotografie. De lens biedt je beeldstabilisatie en een groot bereik om echt in te zoomen voor detail of uit voor grotere scènes.

In staat zijn om dit allemaal handheld te doen is een ander briljant kenmerk van een lens van deze kwaliteit.

Dit objectief wordt vaak vergeleken met de XF 50-140mm f/2.8 omdat deze een relatief vergelijkbaar bereik hebben. Hoewel de 50-140mm een rode badgelens is en een uitzonderlijke beeldkwaliteit produceert, kost hij wel een aanzienlijk bedrag meer dan de 55-200mm. Het is ook een veel grotere en zwaardere lens en heeft een korter zoombereik dan deze.

Deze briljante lens is ongelooflijk betaalbaar, wat verrassend kan zijn als je kijkt naar alles wat het te bieden heeft.

Voordat je overweegt te investeren in een XF-zoomlens met rode badge, zou ik je ten zeerste aanraden om de Fuji 55-200mm in het veld te nemen.

Prestaties, functionaliteit en beeldkwaliteit belonen u voor uw keuze.

Laatste woorden

Er zijn zoveel landschappen die het waard zijn om op camera vastgelegd te worden… sterrenhemels verspreid over zandduinen, bergen weerspiegeld in stille meren, zelfs alleen het alledaagse tafereel aan het einde van je straat.

Wat je ook kiest om te fotograferen, als je een gebruiker bent van het Fujifilm X-serie systeem, is er ongetwijfeld een ongelooflijke en veelzijdige lens voor jou.

De top vijf hierboven genoemde keuzes moeten het beperken – het enige dat u hoeft te doen, is er een kiezen op basis van uw eigen budget en voorkeuren. Van daaruit zal je landschapsfotografie alleen maar beter worden.

Fujifilm 16mm f/1.4

Fujifilm 16mm f/1.4

Weer- en stofbestendig met een breed gezichtsveld dat perfect is voor het vastleggen van adembenemende landschappen.

Controleer de prijs op Amazon Controleer prijs op moment